Médianapló

Médianapló - Tökös újság lett-é a Népszava?

2018. december 01. 10:35 - Zöldi László

A patinás napilap mai számában olvasható, hogy 290 helyett 330 forint lesz a hétvégi kiadás. Azt még nem tudni, hogy a hétköznapi szám mennyibe kerül, s hogy az előfizetőknek mennyit kell leperkálni. Amíg kiderül, tűnődöm a félmúlton.

A Népszabadság bezárása után a baloldali sajtóban újra kellett gombolni a kabátot. Gál J. Zoltán, a Vasárnapi Hírek főszerkesztője (a Gyurcsány-kormány kommunikációs államtitkára) azt fejtegette, hogy „tökös újságnak” szeretné látni a Népszavát. De miért szólt bele egy másik szerkesztőség életébe? Írhatnám, hogy a napilap kilencvenes évekbeli főszerkesztő-helyetteseként felelősséget érzett iránta. De óhaját inkább az nyomatékosította, hogy a Vasárnapi Hírek tulajdonosa bejelentette igényét a Népszavára, és az újságot vele képzelte el. Ő pedig nem rejtette véka alá, hogy olyan napilapot szerkesztene, amelynek hétvégi mellékletét a Vasárnapi Hírek alkotná.

Néhány hét múlva eldőlt a baloldalon belüli harc. Nem a Vasárnapi Hírek tulajdonosa vette meg a Népszavát, hanem a Népszaváé a Vasárnapi Híreket. A hetilap főszerkesztője lemondott, a napilaphoz pedig 17 újságíró érkezett a Népszabadság kihűlt redakciójából, és a Népszava új főszerkesztője közülük került ki. Két év alatt nem lett ugyan tökös újság, a Gál J. Zoltántól kölcsönzött koncepciót azonban most magáévá tette a tulajdonos, hogy végre tökös újság lehessen. A Vasárnapi Hírek beolvad a Népszavába.

Amikor javában dúlt a vita, azt írtam róluk, hogy illúzióba ringatják magukat. A haldokló napilapok egyre-másra térnek át a digitális megjelenésre, a hétvégi mellékletük viszont sok háttéranyaggal, olvasmányos írásokkal a hagyományos módon, újságpapíron jut el az olvasókhoz. Nem a hagyományos napilapnak van tehát online változata, hanem az online portálnak hagyományos melléklete. A 2018-as országgyűlési választás után a Népszavánál megint újra gombolják a kabátot, és elmaradtak ugyan a világtrendtől, de nem biztos, hogy rosszul teszik.

Érdemes volna felmérni a patinás napilap olvasótáborát. Ha túlnyomórészt idősebbek olvasnák, akkor nem szabad belevágni a digitális átalakításba. Elvégre a 2,7 millió nyugdíjasnak csupán húsz százaléka használja a számítógépet, és eme adatból az a következtetés adódik, hogy a többiektől kár volna elvenni a napi tájékozódás lehetőségét. De ha ezt a helyzetet tükrözné a felmérés, vajon a koros olvasóknak lesz-é elég pénzük arra, hogy megfizessék a Népszava jócskán fölemelt árát?                

13 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://medianaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr1814407572

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Drizari 2018.12.01. 13:20:07

A korosok 80 százaléka (szerintem) kórosan Fidesz-szimpatizáns.

nick papagiorgo 2018.12.01. 14:41:35

"Érdemes volna felmérni a patinás napilap olvasótáborát"
remek ötlet.

"a túlnyomórészt idősebbek olvasnák, akkor nem szabad belevágni a digitális átalakításba" - ezzel nem feltétlenül értek egyet, mi van akkor ha idősebbek, de használják a számítógépet is?
Ha már felmérjük az olvasótábort, megkérdezhetjük őket, nem a korukról, hanem arról, hogy mit szólnának a digitális átalakításhoz? Faramuci módon nekik vélhetőleg "virtuálisan" tehát a neten kéne válaszolniuk (vagy levelet kellene visszaküldeniük).

"vajon a koros olvasóknak lesz-é elég pénzük arra, hogy megfizessék a Népszava jócskán fölemelt árát?" - 40 Ft-ot vélhetőleg igen, sokkal többet szinte biztos, hogy nem. Viszont, ha már "megközvéleménykutatjuk" őket, erre is rá lehetne kérdezni.

Általánosságban én, ha lapot birtokolnék, vagy főszerkesztő lennék, nagyon figyelnék arra, hogy rendszeresen (legalábbis évente) közvéleménykutassak: kik az olvasók, hány évesek, mit szeretnek a lapban, mit hiányolnak belőle, min kéne változtatni, nem utolsósorban mennyit lennének hajlandóak fizetni érte maximum. És akkor lenne egy adatbázisom, hogy "tessék, az olvasók ezt szeretnék, ha továbbra is el akarjuk adni a lapot, akkor ezt kell csinálni". Ezt a digitális média egy része (pl. az Index) is csinálja, papír alapú médiánál nem tudom hányan tették meg az elmúlt években. Van egy sejtésem, hogy nem sokan, csak mennek arra, amerre úgy gondolják, hogy az olvasók szerint kéne menniük.

Zöldi László 2018.12.01. 15:00:48

@nick papagiorgo: A gond az, hogy miközben a Népszava sok mindenben előnyére változott, épp az országos terjesztésben kevésbé javult. Leginkább Budapesten és vonzáskörzetében olvassák, és a nem internetező 80% többsége távol él az agglomerációtól. Orbánék a nyomtatott sajtó favorizálják, szerintem ezzel erősítették meg pozíciójukat a falvakban, ahol a megyei lap még mindig jelen van, különösen az idősebbek körében.

nick papagiorgo 2018.12.01. 15:21:59

@Zöldi László: kérdés, miért olvassák inkább Budapesten - a pestieket érdekli inkább, vagy vidékre nem jut el.
Ha nem jut el, miért nem jut el, illetve van-e olyan cél, hogy eljusson, akár költségek árán is (az sejthető, hogy mondjuk könnyebb/olcsóbb ezer darabot szétszórni Budapesten, mint 120-at pl. Baranyában).

Az is megoldás lehet, hogy van nyomtatott is meg digitális is - mint ahogy pl. a regionális rádióknak is van internetes változata, amit nem csak a lefedettségi körzetben lehet hallgatni.

Zöldi László 2018.12.01. 20:45:24

@nick papagiorgo: A válsághelyzetben lévő Népszava leépítette a vidéki tudósítóhálózatot. Miért olvasták volna az agglomeráción túl? A feltőkésítés óta ismét foglalkoztatt néhány tudósítót. A Népszabdságtól Doros Juditot (Északkelet-Magyarországon), Ungár Tamást (Pécsett és környékén), valamint Vas Andrást Somogyból. Ma többen olvassák vidékről, mint két éve, de nem elegen, mert a hálózatot nem sikerült tovább bővíteni. Az olvasók azt az újságot veszik, amely az ő gondjaikkal is foglalkozik. Ez a Népszavára ma inkább elmondható, mint két éve, de Puch László 30-35 ezer példánya nem jött be. (Csak 21, bár ez is fejlődés a 10 ezerhez képest.)

nick papagiorgo 2018.12.01. 21:45:57

@Zöldi László: no igen.
Itt megint beleütközünk az "öngerjesztés" témájába, tehát abba, hogy ha leépítünk ->nem lesznek vidéki tudósítóink ->nem veszik a lapot vidéken ->nem jutunk el vidéki olvasókhoz ->nem szavaznak ránk. Ugyanez fordítva (ahogy Orbán csinálta, vegyünk vidéki lapokat, szólítsuk meg őket, és ők majd ránk szavaznak).

Beszélgettünk már erről.Ez egy befektetés. Ön is nagyon helyesen látja, Orbán így nyerte meg a vidéket (mert ő ott volt és fejlesztett, amíg mások csak leépítettek), és lehet őt mindenféle diktátornak elmondani, de ha megnézzük, ezzel a "befektetésével" a vidéki körzetek kb 99%-át vitte, és vinni is fogja, a vidékre mindig is számíthat, max nem kap 2/3-ot, de a vidék stabilan az övé, amíg nem lesz ott kihívója, és momentán nincs. Addig nem is lesz, amíg valaki le nem vetkőzi ezt a "budapesti" szellemet, és el nem kezd terjeszkedni vidéken - nehéz dolga lesz,mert Orbán ugye már ott van. Pluszban hozzáteném, hogy a "vidékbe"senki sem akar ma befektetni (Orbánon kívül), ami egy nettó csőlátás, mert bármely párt "birtokolhatja" Budapestet (meg az elitet), de - a szavazókörzetek száma miatt - soha nem győzhet a "vidékkel" szemben. AJobbik tett egy érdekes kisérletet, hogy a"vidékkel"győz Budapest ellen, de egyfelől ez (is) lehetetlen, másfelől megbefulladt a kísérletük.

leponex 2018.12.02. 08:39:40

@nick papagiorgo: Vidékiként alkalmasint a piacon járva szoktam venni napilapot, régebben népszabit, mn-t, népszavát, magyarhangot. (Kormányoldalit szinte soha, nem onnét kellene meggyőzniük.). Az a végtelen naivitás noszogat: hátha találok valami értelmes, csökkentett demagógiájú, a valóságot tárgyilagosságra törekvően bemutató, olvasható szöveget, ami legalább elgondolkoztatná a zembert rendszerkritikájuk relevanciájáról, hihetőségéről. Egy esetleges alternatív programról már ne is beszéljünk.
Nem igazán. De ha nem, hát nem...

Zöldi László 2018.12.02. 08:49:56

@leponex: Milyen régen? A Népszabadság 2016. október 8-án szűnt meg, a Magyar Hang 2018. május 18-án jelent meg először.

nemecsekerno_007 2018.12.02. 10:13:23

Azt kell, hogy mondjam a Fidesz és a Orbán mindent jobban csinál mint az ellenzék. Egyedül ez a hisztérikus, búval b@szott hangulat a rossz ami az országban van, de erről nem egyedül a kormány tehet, ebben vastagon benne van az ellenzék is...

moloy 2018.12.02. 11:13:20

Lehet, hogy csak rám igaz: Régebben sokat olvastam a Népszavát, olvasva a hozzászólásokat is, amivel megismerhettem mások véleményét is. Mióta megszűnt a hozzászólás lehetősége, talán, ha kéthavonta nézek bele. Igaz, hogy a hozzászólások egy része nem emelte a Népszava "fényét", de okos szűréssel (NEM politikaival!) megoldható lehetett volna a fényezés!

Bognár L · http://seo-keresooptimalizalas.bognarstudio.hu/ 2018.12.02. 13:50:12

A Népszava néhány évvel ezelőtt még bloszolgáltatást is nyújtott. Ám ezt úgy szüntette meg, hogy a náluk blogoló bloggereket erről nem értesítette előzetesen. Ha elfogadjuk, hogy akik blogot vezetnek, kicsit a digitális korszerűség képviselői, akkor azt is mondhatjuk, hogy pontosan ezt a kört zavarta el, igen rossz szájízt okozva a lap.
Vajon miért történt ez?
Megítélésem szerint kettős okból - s mindkettő beruházásért kiáltott:
- fapados technika;
- szélsőséges hangvételű blogok és troll-túltengés;
És ezt a beruházást megspórolták.
A bezárása előtt a Népszabadság is megszüntette a bloghosztingot, de előtte legalább egy hónappal értesítette a bloggereket. Ezt akár korrekt megoldásnak is tarthatjuk.
A Népszabó blogszolgáltatásával párhuzamosan az Origo pénzdíjas blogversenyt hirdetett, ezzel csábítva magához a blogszolgáltató nélkül maradtakat.
Az Origo az idei évben is korszerűsített blogszolgáltatásán, nem sajnálták rá a pénzt, mert több okból is fontos számukra a blogok pörgése. (Kattintásszám növekedés; hirdetési felület gyarapodása; ingyen tartalom szerzése; információ gyűjtés az ország minden területéről.)
Jelenleg a jelentős online médiumok közül az Index és az Origo a piacvezetők, (a versenyben a nagyobb integráltság miatt az Index vezet.)
Nézzünk egy másik forgatókönyvet, látva, hogy a Népszava miről maradt le. Ha felismerték volna a blogszolgáltatás fontosságát, most náluk is pezseghetne a blogélet, a nyomtatott felületre is vihetnének blogbejegyzéseket, mint egy szerencsés időszakban a Népszabadságnál történt, s mint ahogy az Index pedig címlapra tesz néhány blogbejegyzést.
Pezsgés helyett most csak a becsapottság jut nekem is eszembe a Népszaváról, hiszen egy értékrend miatti "kiállás" vitt oda blogot nyitni, nem a fapados technika.

Zöldi László 2018.12.02. 14:00:15

@Bognár L: Tartalmas gondolatmenet, köszönöm. Egyszer valakinek végig kéne gondolnia a baloldal beoltottságát a digitális sajtó ellen. Jómagam csak digitális bevándorló vagyok, de talán akad más. Üdv.

leponex 2018.12.02. 23:00:08

@Zöldi László: Még régebben péntekenként az ÉS-t, (remélem jól emlékszem, vagy csütörtökön??)
-mond ez Önnek még valamit ?? :( Tudja, amikor volt egy remek, olvasható hetilap a valaha tüneményes Váncsával, a K. Zozóval, a többiekkel ... jesszus, mit tett velük a gyűlölet, a megvető (liberális?) értelmiségi hübrisz ...-
a délelőtt inkább a Sote büféjében ezzel telt el, minthogy a főiskolán lettem volna ...
Az MN-re még elő is fizettem, tán két évig, de az még a kisátkosban vala.
Van némi alapom az összehasonlításra ( illetve az arra való képtelenségre). Sajtóilag . Is.
A MH-ot tényleg csak kétszer vettem meg a Füredi piacon, elég is volt..