Médianapló

Médianapló - Az emlékezetpolitika kiszabadul-e a politikusok fogságából?

2018. november 29. 10:51 - Zöldi László

Néhány napon belül másodszor az úgynevezett 300-as teremben. Budán, a Villányi úton található, az épület az MSZP utolsó szellemi mentsvára. A választási vereség után éledező szervezetei egyre-másra rendezik a gondolkodással kecsegtető összejöveteleket.

November 19-én délelőtt tízkor kezdődött a Horn Gyula örökségét felmérő konferencia. A harmincas. kora negyvenes előadók egymás után fejtették ki álláspontjukat, a szünetben azonban elszivárogtak. Siettek a munkahelyükre, vagy csak nem voltak kíváncsiak a szünet utáni előadók, többnyire nyugalmazott főszerkesztők és rangidős, de már a döntési helyzetekből kihagyott politikusok véleményére. Alighanem visszaadták idős és ellenzékbe szorult pályatársaiknak a kölcsönt. Hatalmi helyzetükben ugyanis a mai öregek beszéltek először, majd elszivárogtak a szünetben, hogy ügyet se vessenek az akkor még pályakezdő értelmiségiek álláspontjára.

A tegnapi szervezők, a Deák Ferenc Kör alapítói ügyesebbnek bizonyultak. Este fél hatkor kezdték az emlékezetpolitikáról szóló tanácskozást, amikor a fiatalok ráértek, az öregeknek pedig mindegy, hogy mikor mozdulnak ki otthonról. A közönség átlag életkorát úgy hatvanasra saccoltam. A felkért előadók egymással beszélgetve töltötték ki a rájuk szabott ötnegyed órát, nem maradt lehetőségük elszivárogni. Az életkori megosztás is jobban sikerült. A legtekintélyesebb, a szociálpszichológus Csepeli György 72 éves, a könyvkiadó-történész-publicista Gyurgyák János tízzel fiatalabb. A történész-publicista Csunderlik Péter pedig a maga 33 évével azokat a fiatal értelmiségieket képviselte, akiknek a szellemi teljesítményére már a karaktergyilkosságban járatos kormányzati szervek is fölfigyeltek.

Az emlékezetpolitikai okfejtésből tartalmas vita kerekedett. Négy figyelemre méltó mondatot jegyeztem föl az előadóktól. Íme: „A válság idején az identitásképzés kiéleződik.” (Csepeli György) „A szimbólumoknak annál nagyobb erejük van, minél erőtlenebb a társadalom.” (Csunderlik Péter) „Jobb volna, ha a politikusok a történelem helyett inkább a szociológiával foglalkoznának.” (Gyurgyák János) Az egyik hozzászóló, Avar János újságíró, veterán külföldi tudósító véleménye is elgondolkoztatott: „Trump nem tud Orbán lenni, mert az amerikai intézményrendszer erős.”

A választási vereség után lassanként ocsúdó MSZP életjeleket mutat magáról. A 300-as terem talán meg is telik majd, ha megérkeznek a középkorú és a pályakezdő érdeklődők.       

2 komment
süti beállítások módosítása