Médianapló

Médianapló - Botkának hány százezer érve van Gyurcsány ellen?

2018. november 22. 10:21 - Zöldi László

A Heti Világgazdaság mai számának érdekessége a Botka Lászlóval készített interjú. A szegedi polgármester tavaly, október 2-án lemondott az MSZP miniszterelnök-jelöltségéről, és visszavonult a városházára. Azóta inkább csak a helyi sajtóban szólalt meg. Most pedig ismét az országos nyilvánosság elé állt a HVG papír alapú változatában.

Beszélt az ellene irányuló karaktergyilkosságról, amelyet a Fidesz szervezett. „Őfelsége ellenzékét”, az Orbán Viktor rendszerével kiegyező pártokat is szóba hozta. Saját pártját, az MSZP-t sem kímélte, ám legélesebb nyilát a Demokratikus Koalíciónak szánta. Szerinte ugyanis „Gyurcsány Ferenc azt mondta, hogy neki 500-600 ezer szavazata van, alig kapott 300 ezret.” Gyurcsány közéleti megnyilvánulásait 1988 novembere óta figyelem, össze is gyűlt tőle vagy 2500 idézet. Nyilván nem teljes a 350 oldalnyi válogatás, az említett számokkal azonban nem találkoztam.

A DK elnöke beszélt viszont arról, hogy mögötte áll „pár százezer ember”. Arról is, hogy a DK-nak van „3-400 ezer szimpatizánsa”. A 600 ezret ki sem ejtette a száján, az 500 ezer pedig sajátos karriert futott be a hazai nyilvánosságban. Mintha összebeszéltek volna a Demokratikus Koalíció politikusai, mert a legutóbbi országgyűlési választás kampányában egyöntetűen a félmilliós számmal házaltak. Ehhez képest kétségkívül csalódás az április 8-án elért 300 ezer szavazat. Gyurcsány kilógott közülük, az ő tragikai vétsége más. Még nagyobbat mondott.

A Hír TV egyik műsorában kifejtette: „Amit gondolok erről a világról, az 700 ezer embernek fontos.” (2018. március 17.) Nem tudok arról, hogy ezért a blöffért felelősségre vonták volna a pártjában. Vagy megtették, de volt annyi eszük, hogy eltitkolják a nyilvánosság elől, vagy a javára írták. Nem lepődnék meg, ha az derülne ki, hogy emelte a tétet. Az MSZP-vel folytatott együttműködési tárgyaláson ugyanis legalább 700 ezer szimpatizánsra volt szüksége, máskülönben a másik fél nehezebben mondott volna le csaknem a fél országról. (A két ellenzéki párt, immár Botka László miniszterelnök-jelölt nélkül, 60-40 arányban osztotta meg a választókörzeteket.)

Ha Botka a 700 ezer képzeletbeli támogatóval állította volna szembe a Demokratikus Koalíció 308068 szavazóját, még inkább kidomboríthatta volna Gyurcsány Ferenc „kreatív” megnyilvánulását. Rejtély, hogy miközben az interjú tanúsága szerint leginkább a DK elnökét utálja a magyar politikusok közül, miért nem élt a legerősebb érvvel.    

34 komment
süti beállítások módosítása