Médianapló

Médianapló - Horn Gyula, a médiapolitikus

2018. november 20. 10:45 - Zöldi László

Az MSZP a választási vereség után kezd életjeleket mutatni magáról. Ennek megnyilvánulása ama konferencia, melyen legismertebb vezetője, Horn Gyula szellemi örökségét vette számba. Tegnap budai tanulmányi központjában, az úgynevezett 300-as teremben telt ház előtt politikusok, politológusok, szociológusok és újságírók elemezték a Horn-kormány négyéves ciklusát.

Tartalmas vita bontakozott ki, tálalása az ellenzéki sajtóban tanulságos. A Népszava első oldalon indult a tudósítással. A névtelen szerző megemlítette a szervező Molnár Zsoltot, aki felolvasta ifj. Horn Gyula üzenetét, majd az újságíró összefoglalta a jelenlegi pártelnök, Tóth Bertalan előadását. S mert ott voltam a teremben, megállapítható, hogy délelőtt 11-ig számolt be a fél kettőig tartó fejleményekről. A Népszava Online délután 14.13-kor szintén közölte a tudósítást, amelyben már a folytatásról is olvashattunk. De ha a papír alapú változatnak este tízkor van a lapzártája, vajon a szerkesztőség miért elégedett meg délelőtt 11-ig a történésekkel?

Az MSZP-hez szegről-végről tartozó portál, a Sztárklikk részletesebben és ügyesebben foglalkozott a Horn-szemináriummal. A szórványos visszhang sejteti Horn Gyula ellentmondásos kapcsolatát a nyilvánossággal. Nem vitatható persze, hogy 1990 és ’94 között ő hozta ki pártját a karanténból, és négyévnyi kormányzás után fejlődő országot adott át miniszterelnök-utódjának, Orbán Viktornak. Mégis az a benyomásom, hogy a múlt század kilencvenes éveiben, amíg a politika élvonalában volt, legsebezhetőbb pontjának a nyilvánosság számított. Felismerte ugyan a média jelentőségét, de mert a Kádár-korszakban szocializálódott, nem azt tanulta meg, hogy a gondolatait miként bontsa ki a nyilvánosság előtt. Azt inkább, hogy miként titkolja el a nyilvánosság elől.

A médiát a hatalom eszközének tekintette, ezzel magyarázható, hogy az 1995. december 21-én elfogadott médiatörvény a nyilvánosság politika szabályozását foglalta keretbe. A 91 százalékos többséggel megszavazott jogszabály arról árulkodik, ami kétségkívül átörökült a mába Horn Gyula szellemi örökségéből. A Torgyán-féle kisgazdák kivételével az ellenzéki pártoknak, így például a Fidesznek is tetszett, hogy a médiatörvény nem a politikát korlátozta a nyilvánosság ellenőrzésében, hanem a nyilvánosságot a politikusok ellenőrzésében. Azóta már tudjuk, hogy ezt a médiaszemléletet 2010. december 21-e, a jelenleg hatályos jogszabály elfogadása óta sikerült tökélyre fejleszteni.

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://medianaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr8114382876

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnightcoder2 2018.11.21. 07:14:21

Horn szerintem egyszerűen belekényelmesedett abba, hogy akkoriban szinte nem volt ellenzéki sajtó. A jobboldalt két, alig olvasott újság képviselte, vele szemben pedig ott volt a teljes írott és elektronikus média. Másrészt az akkor már erősen leszálló ágban lévő Horn - aki persze még akkor is jobb volt mint ma bárki a baloldalon - nem igazán volt egy súlycsoportban szellemileg az ereje teljében lévő Orbánnal. Más kérdés, hogy azóta már Orbán sincs a topon, de akkor a Horn nem igazán tudott labdába rúgni vele szemben.

Európai téridő 2018.11.21. 08:33:53

@nyerafidesz: "A Torgyán-féle kisgazdák kivételével az ellenzéki pártoknak, így például a Fidesznek is tetszett, hogy a médiatörvény nem a politikát korlátozta a nyilvánosság ellenőrzésében, hanem a nyilvánosságot a politikusok ellenőrzésében. Azóta már tudjuk, hogy ezt a médiaszemléletet 2010. december 21-e, a jelenleg hatályos jogszabály elfogadása óta sikerült tökélyre fejleszteni".
Ennyi. És: haha!

nemecsekerno_007 2018.11.21. 09:02:08

Felejtsük már el Horn Gyulát épp elég nagy szégyen, hogy a "rendszerváltás" után 4 évvel megválasztottuk a volt állampártot. Az ilyet inkább elfelejteni kéne. És persze nem értik az újabb 2/3-ot. WTF?!