Médianapló

Médianapló - Pár huzam

2018. november 11. 10:21 - Zöldi László

Szaporodnak az okfejtések a közigazgatási bíróságról. A kormánypárti sajtóban arról írnak-beszélnek, hogy a szakértelem jegyében lesz szükség a többitől elkülönített részlegre. Az ellenzéki nyilvánosság fórumain pedig azt fejtegetik, hogy a hatalom gyakorlói külön bejáratú bíróságot akarnak, amely az ő szájuk íze szerint ítéli meg ama bűncselekményeket, amelyeket vastagon kell majd szankcionálni, vagy alá kell becsülni. Miközben sorjáznak a vélemények, érdekes kép kezd kialakulni a hatalom szándékáról, amely a párhuzamos intézmények létrehozásában nyilvánul meg.

Aligha véletlen, hogy például 2012-ben a Legfelsőbb Bíróságot visszanevezték Kúriává. Ha ugyanis a közigazgatási bíróságot a Kúria mellé emelnék, akkor ez kevésbé lesz feltűnő, mintha a legfelsőbb fok mellett trónolt volna. Egy gyakorló ügyvéd, Schiffer András a hvg.hu digitális felületén elemezte, hogy amikor még pártvezetőként részt vett a törvénytervezet vitájában, akkor az ellenzéki pártok nem tekintették ugyan ördögtől valónak a közigazgatási bíróság létrehozását, de a biztonság kedvéért hét olyan pontban sáncolták körül, amelyek gondoskodtak volna arról, hogy a Kúriával egyenértékű intézményt a végrehajtó hatalom ne használhassa föl a saját céljaira.

A sáncok azonban mostanra eltűntek a jogszabály-tervezetből, amelyből kibontakozik a pőre kormányzati szándék. De ha nem bontakozna ki, akkor is gyanakvásra adna okot a Nemzeti Közigazgatási Bíróság elnökének szánt közszolga előélete. Patyi András a Nemzeti Közszolgálati Egyetem élén töltött néhány évet, és a Ludovika tízmilliárdokért felújított épületeiben olyan felsőoktatási intézményt alakított ki, amely übereli a jogi egyetemeken tanított közigazgatást. Ráadásul a hivatalos elképzelés szerint 2023-tól csak azok helyezkedhetnének el a közigazgatásban, akik a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen tettek szert diplomára.

S hogy még teljesebb legyen a kép, a Széchenyi Művészeti Akadémia mellett egyszer csak feltűnt a Magyar Művészeti Akadémia. A párhuzamos intézményt kistafírozta az Orbán-kormány, és megbízta az állami kultúra és az állami művészek támogatásával. Ma már az MMA állam az államban. Nem lepődnék meg, ha a tervezett Nemzeti Sajtókamara egyelőre titkolt alapfunkciója szintén az lenne, hogy ellensúlyozza az újságíró szervezetek tevékenységét. Az előzmények után azt feltételezem, hogy épp úgy megszűri majd az újságíró társadalmat, mint a hasonlóképpen párhuzamos intézmények a közigazgatási szakembereket és a művészeket.        

19 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://medianaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr2514365211

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Európai téridő 2018.11.12. 08:29:59

Kétosztatú a mi világunk, nem kell ezen ennyire meglepődni. Az egykori elvtársvilág egykori "haszonélvezői köre" érthetően berzenkedik és diktatúrázik. Nem mindenki "állt át".

Zoltán Rádi 2018.11.12. 09:29:12

@Európai téridő: Az egykori elvtársvilág egykori "haszonélvezői köre" az megegyezik a Fidesszel meg MSZP-vel meg a többi régi párttal. Ezek az emberek életükben nem dolgoztak, mindig csak politizálás cimszó alatt tették tönkre az országot és ssanyargatták annak lakóit. Amig ezek a pártok léteznek, addig mindig fennáll a lehetősége, hogy visszacsúszunk a sötét szocializmusba. Ezek az emberek ott jól érezték magukat. Manapság már minden lépésüket nyiltan kibeszélik az emberek a munkahelyen, sidják őket mint a bokrot. Régen ezt nem lehetett megtenni büntetlenül...

lenörd hofstadter 2018.11.12. 10:11:57

@Zoltán Rádi:

Ne aggódj, nemsokára minden munkahelyen ott lesz a helyi komisszár elvtárs aki azonnali szankciókkal torolja meg az orbánozást.

Legfelelősebben gondolkodó felelőtlen ember · http://elmenypark.net 2018.11.12. 11:31:14

Azért vannak párhuzamos intézmények, mert ez egy jól bevált diktatórikus módszer a hatalom megtartására. Ezeknél MINDEN a hatalomról szól, még az is, hány tépés wc-papírral törlöd ki a egged. Te így gondolkozol, ők úgy. Téged az érdekel, hogyan leheztne a világot jobbá tenni., őket csak az érdekli, hogyan demonstrálják hatalmukat fölötted. Ezért szegényítenek el, mert alapban olyan buták, hogy nem érdekli őket a nyomor látványa, sőt, még tetszik is nekik, hogy ők nem abban vannak. Szóval oszd meg és uralkodj!

Zoltán Rádi 2018.11.12. 12:50:21

@lenörd hofstadter: Még ezt sem tartom kizártnak. Idővel legalábbis

Európai téridő 2018.11.12. 17:43:16

@Zoltán Rádi: Érdekes egy konteó, a "helyzettel" nem tul jól írja le.

Zoltán Rádi 2018.11.12. 18:00:11

@Európai téridő: Ezzel nem vágom, mit szerettél volna mondani.

Európai téridő 2018.11.12. 21:38:28

@Zoltán Rádi: Ez a "mindenki volt elvtárs is" nézettel van egy kis problémám. Lehet, hogy te az almúlt 29 évben születtél, az lenne a baj?

Zoltán Rádi 2018.11.12. 21:50:24

@Európai téridő: Jó, nem mind, de a legtöbb. Lényeg, hogy ez egy banda. Jobb vagy bal, az átlag embernek tök mindegy.

Európai téridő 2018.11.12. 22:37:52

@Zoltán Rádi: Van, aki a balos exelvtársakat rühelli, van, aki a jobbosokat.

Zoltán Rádi 2018.11.12. 22:50:07

@Európai téridő: Pontosan. Tőlem távol állnak azok a dolgok, amiket a konzervativok hirdetnek, ezért őket rühellem jobban.

Európai téridő 2018.11.12. 22:52:54

@Zoltán Rádi: Leszel még te is konzervatív, amikor benő a fejed lágya, átlátsz a szitán és kicsit kívülről szemléled majd ez a Kész átverés-showt.

Zoltán Rádi 2018.11.13. 07:52:30

@Európai téridő: Nem, én konzervativ soha nem leszek. Olyan rasszista, homofób meg végképp nem, mint a fideszesek. Én a haladást pártolom, nem a visszafelé tekintgetést.

leponex 2018.11.13. 08:22:35

@Európai téridő: nem mindenkinek nő be a feje lágya még nyugdíjas korára sem, és így szép, így kerek a világ.
A 'sötét szocializmus' (a heterofób haladár @Zoltán Rádi: terminológiájában) tágas (állampárti) médiavilágban sanyargott évtizedeket poszterünk is amikor még a nyilvánosságot semmi sem korlátozta - nem úgy mint a ma generációkat összekötő olcsó ájpedek, ájfonok korlátlan internetes világában szűkölő nyilvánosság ...
Na jó, a facét, miegyebet persze még cenzorálják, de hát semmi sem lehet tökéletes az emberarcú liberális demokrácia korában sem.

Zoltán Rádi 2018.11.13. 09:05:20

@leponex: Jaj, maradj már. Senki sem beszélt heterofóbiáról.

leponex 2018.11.13. 10:01:23

@Zoltán Rádi: :)
aki nem akar homofób lenni, az nyilván heterofób.
Már ha ezt az eszetlen megbélyegző terminológiát logikusan kiterjesztjük
azokra, akik az azonos neműek szexuális szokásaiért kevésbé/egyáltalán nem lelkendezőket 'homofóbnak' becsmérlik.

Szerintem nem kéne.

A 'homofóbok' az emberektől félnek/tartanak/irtóznak/..., és nem a szexuális szokásaiktól.

PS: az, hogy az 'átlagember' idegenkedik/távolságot tar/viszolyog/... a homoszexualitástól, az nem 'homofóbia'.

Zoltán Rádi 2018.11.13. 10:09:24

@leponex: Nézd, én magam nem vagyok meleg, de pont nem érdekel, ha valaki az. Ez a tolerancia

leponex 2018.11.13. 10:21:05

@Zoltán Rádi: egyetértek, ezért ne nevezz 'homofóbnak' senkit, légy toleráns azzal aki nem homofób, hanem csak a homoszexualitásért rest lelkesedni...

Zoltán Rádi 2018.11.13. 17:31:41

@leponex: Nem mondtam, hogy lelkesedj, de amit a Fidesz csinál, az homofóbia. Ennyi a sztori.