Médianapló

Médianapló - Pár huzam

2018. november 11. 10:21 - Zöldi László

Szaporodnak az okfejtések a közigazgatási bíróságról. A kormánypárti sajtóban arról írnak-beszélnek, hogy a szakértelem jegyében lesz szükség a többitől elkülönített részlegre. Az ellenzéki nyilvánosság fórumain pedig azt fejtegetik, hogy a hatalom gyakorlói külön bejáratú bíróságot akarnak, amely az ő szájuk íze szerint ítéli meg ama bűncselekményeket, amelyeket vastagon kell majd szankcionálni, vagy alá kell becsülni. Miközben sorjáznak a vélemények, érdekes kép kezd kialakulni a hatalom szándékáról, amely a párhuzamos intézmények létrehozásában nyilvánul meg.

Aligha véletlen, hogy például 2012-ben a Legfelsőbb Bíróságot visszanevezték Kúriává. Ha ugyanis a közigazgatási bíróságot a Kúria mellé emelnék, akkor ez kevésbé lesz feltűnő, mintha a legfelsőbb fok mellett trónolt volna. Egy gyakorló ügyvéd, Schiffer András a hvg.hu digitális felületén elemezte, hogy amikor még pártvezetőként részt vett a törvénytervezet vitájában, akkor az ellenzéki pártok nem tekintették ugyan ördögtől valónak a közigazgatási bíróság létrehozását, de a biztonság kedvéért hét olyan pontban sáncolták körül, amelyek gondoskodtak volna arról, hogy a Kúriával egyenértékű intézményt a végrehajtó hatalom ne használhassa föl a saját céljaira.

A sáncok azonban mostanra eltűntek a jogszabály-tervezetből, amelyből kibontakozik a pőre kormányzati szándék. De ha nem bontakozna ki, akkor is gyanakvásra adna okot a Nemzeti Közigazgatási Bíróság elnökének szánt közszolga előélete. Patyi András a Nemzeti Közszolgálati Egyetem élén töltött néhány évet, és a Ludovika tízmilliárdokért felújított épületeiben olyan felsőoktatási intézményt alakított ki, amely übereli a jogi egyetemeken tanított közigazgatást. Ráadásul a hivatalos elképzelés szerint 2023-tól csak azok helyezkedhetnének el a közigazgatásban, akik a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen tettek szert diplomára.

S hogy még teljesebb legyen a kép, a Széchenyi Művészeti Akadémia mellett egyszer csak feltűnt a Magyar Művészeti Akadémia. A párhuzamos intézményt kistafírozta az Orbán-kormány, és megbízta az állami kultúra és az állami művészek támogatásával. Ma már az MMA állam az államban. Nem lepődnék meg, ha a tervezett Nemzeti Sajtókamara egyelőre titkolt alapfunkciója szintén az lenne, hogy ellensúlyozza az újságíró szervezetek tevékenységét. Az előzmények után azt feltételezem, hogy épp úgy megszűri majd az újságíró társadalmat, mint a hasonlóképpen párhuzamos intézmények a közigazgatási szakembereket és a művészeket.        

19 komment
süti beállítások módosítása