Médianapló

Médianapló - Az MSZP miért tartja ridegen a hajdani elnökeit?

2018. november 05. 10:33 - Zöldi László

Ma reggel kétszer is hallhattuk Kovács Lászlót a közszolgálati rádióban és a televízióban. Párttársai azzal könnyítették meg a dolgát, hogy nem vonják be az ügyeikbe, ezért mondhatta a műsorvezetőknek, hogy az aktuális kérdések megvitatására nem ő a legalkalmasabb. Egyébként digitális hálózat alakult ki körülötte, egyik barátja írta tegnap:"Ez áll régi katonakönyvemben a Rákosi-korszakból: 'Háború esetén csapaton kívüli szolgálatra alkalmas.’ Ez mindmáig nem változott, halálomig csapaton kívül szolgálok.”

Az a benyomásom, hogy mostanában Kovács László is csapaton kívül szolgál. Nincs egyedül. Lendvai Ildikónál azt firtatta az egyik kormánypárti újságíró, vajon informálisan ő irányítja-e az MSZP-t. A volt pártelnök humorral ütötte el a választ. A két veterán politikus megteremtette a maga nyilvánosságát. Lendvai Ildikó a Facebook-on széljegyzeteli a közéleti fejleményeket, és a glosszáit követő vitákból okulva kiválasztja ama témát, amelyet publicisztikává bővít a Népszava szombati számában. Egyik-másik cikke fölkelti a műsorszerkesztők figyelmét, akik stúdióba invitálják. Kovács László a digitális magánhálózat mellett üzenőfalat hozott létre a Facebook-on, és szintén magányos megnyilvánulásokkal vonja magára a műsorszerkesztők figyelmét.

Ha a két volt pártelnök ismertségéből és kommunikációs találékonyságából telik a nyilvánosságra, vajon az MSZP miért nem aknázza ki a bennük rejlő lehetőséget? Érteni vélem, hogy a jelenlegi pártvezetők azért mellőzik hajdani főnökeiket, mert úgy gondolják, hogy tovább szűkülne az amúgy is gyér nyilvánosságuk. De bizonyára az is közrejátszik a két tapasztalt politikus ridegtartásában, hogy ők még tudnak valamit, amit az utódaik talán már sosem tanulnak meg.

A múlt század nyolcvanas éveiben ösztöndíjas voltam a Friedrich Ebert Stiftung-nál, a német szociáldemokrata párt alapítványánál. A bonn-venusbergi vendégházban laktam, és a kantinban ebédeltem. Hetenként kétszer-háromszor megjelent Willy Brandt, a pártelnökségtől és a kancellárságtól is visszavonult államférfi. Olykor hozzánk is beült, a törzsasztalhoz, és érdekes dolgokat mondott. A kétezres években pedig volt egy olasz étterem a budapesti Parlament közelében, ahol meg-megjelent Horn Gyula, az akkor már visszavonult pártelnök és miniszterelnök. Titkárnőjével kettesben megebédelt, aztán elment. Holott ő is mondhatott volna érdekeseket, ha lett volna vendégháza, kantinja és törzsasztala az MSZP alapítványának.              

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://medianaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr3514353921

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sunt 2018.11.05. 12:41:19

Lendvai Ildikó tehetsége újságíróként bontakozott ki és funkció nélkül nagyobb, szélesebb a networkje és többen hallgatnak rá, mint amikor pártkatona volt. Ha jobban bevonnák pártügyekbe, csak veszítene vele.

Bryan élete 2018.11.05. 12:53:19

A szocik mára egy színtelen-szagtalan massza lett, egyetlen egyéniség sincs jelenleg közöttük. Talán úgy gondolják - Kováccsal, Lendvaival kapcsolatban - hogy a jó ötleteikkel csak megzavarnák a langyos pocsolyájukat, amiben kényelmesen eldagonyázhatnak.
Ez a két tisztességes politikus, persze Hornnal az élen - a vállán vitte a pártot.
Lendvai pl. ugyanott lakik a belvárosban, mint harminc éve., semmi nem tapad a kezéhez, pedig biztosan lett volna alkalma belenyúlni a mézesbödönbe.
És ráadásul okos is, nem kicsit.

Éhesló 2018.11.05. 19:26:13

A szétbotoxozott cenzornő és a bugyibubus törpe többet visz, mint hoz.
Már 10 éve lebuktak politikusként országosan és a pártjukban is.

Ezt még az ifjúszocik is felismerték, pedig komoly szellemi hiátusokkal küzdenek.
Ezek szerint a poszter még náluk is butább.
Ami valljuk meg, nagy szó.

Flankerr 2018.11.05. 20:23:57

Ha az MSZP meg akar újulni, ever, ezektől az emberektől már csak zárt ajtók mögött szabad bármit kérdeznie, és 0 formális vagy bármi funkciót adni nekik.

fillérbaszó vadász 2018.11.06. 07:22:35

@Bryan élete: "És ráadásul okos is, nem kicsit."
Vicces egy ember vagy te.

"az a két tisztességes politikus, persze Hornnal az élen "

Persze. Tisztességes. A pufajkás, a cenzor meg a posztkomcsi káder. Biszku Béla ás Rákosi is "tisztességes".

Sajtó Mortále 2018.11.06. 08:13:56

Vendégházak, utánpótlás nevelés, fiatalok felkarolása és kiképzése...? Ugyan.
Ez itt keleten csak fantasy. Már a rendszerváltás is letolt gatyával ért itt minden szervezetet és "gondolkodót"! Még az olyanokat is, amelyeknek stabil és erős világhálózata (iskolái, top egyetemei, alapítvány hegyei, tudása, rendszere, pénze, mozgalmai és pártjai..., mindene! van) és kétezer éves múltja, rutinja van, mint az egyházat.
De ha már fel nem is készültek egy rendszerváltásra, legalább AZÓTA álltak volna rá, hogy a kiválasztott, rátermett és ELKÖTELEZETT tagjai(k)ból, fiataljaikból kineveljenek megfelelő és magas szinten képzett szakembereket. Politikusokat, gazdasági és média szakembereket..., stb.
DE NEM! :-(
Leszarják!
Ahogy az egyházak, úgy a politikai pártok is.
Vagy ennyire ostobák, vagy ennyire nem érdekük, hogy maguknál jobbakat neveljenek ki, akik aztán nyugdíjba küldenék őket. Erősen hajlok arra, hogy mindkettő.
Úgy vesztegették és vesztegetik el a fiatalokat, a tehetségeket, a jó minőségű utánpótlást, hogy az már több, mint bűn: HIBA! :-(

dunántúli gyerek 2018.11.06. 10:47:45

Kit erdekelnek a bukott oszladozo kommunistak?

Zöldi László 2018.11.06. 11:01:02

@dunántúli gyerek: A bejegyzés címéből kiderült, hogy miről szól, ezek után Ön mégis elolvasta, holott a kommentje szerint nem érdekli a téma. Megtisztelne, ha feloldaná az ellentmondást.

dunántúli gyerek 2018.11.06. 11:16:38

@Zöldi László: Minek posztolsz allandoan a nem letezo kriptokomcsikrol? Ehhez ertesz, ok. De rajtad kivul kit erdekel ez? Van 4 olvasod abbol 3 elkuldott anyadba, ez az influenceri tevekenyseged?

Zöldi László 2018.11.06. 12:21:36

@dunántúli gyerek: 1. Sajnálom, hogy válasz helyett sértegetett. 2. Kérdésére pedig azt felelem, hogy Önön kívül 2879 olvasót érdekelt - eddig.