Médianapló

Médianapló - Lehet-e politikusként értelmiségi fejjel cselekedni?

2018. október 31. 10:19 - Zöldi László

A tegnapi bejegyzést ama címmel írtam meg, hogy Lehet-e értelmiségi fejjel politizálni?, de csak azért, hogy megírhassam a mait is. Az ikertémát pedig egy tegnapelőtti beszélgetés ihlette: Gyurcsány Ferenc szólalt meg az ATV stúdiójában.

Az interjú megrázó pillanata az volt, amidőn a műsorvezető, Rónai Egon ezt kérdezte a 308 ezer szavazóra lefogyott Demokratikus Koalíció elnökétől: „Miért veszített?” Arra utalt, hogy a volt miniszterelnök közvetlenül a választási vereség után kifejtette: most elvonul a kötcsei parasztházába, végiggondolja a DK helyzetét, a saját kampányszereplését, és a nyár végére előáll majd egy szokásos elemzéssel. Mintha alább adta volna. 2006 késő tavaszán, az őszödi kormányüdülőben még azzal traktálta az MSZP képviselőcsoportját, hogy ha nem „köll” miniszterelnöknek, akkor „írok majd kibaszott jó könyveket a modern magyar baloldalról”.

Azóta több mint tizenkét év telt el. Lemondott a miniszterelnökségről, a pártelnökségről, kilépett az MSZP-ből, és új pártot alapított. Kötcsei magányában beérte kisebb (tíz-húszoldalnyi) esszékkel, amelyek jelentőségét nem becsülném le, de mégsem könyvek. Olyannyira nem, hogy tegnapelőtt este elfelhősödött a homloka, és ezt válaszolta a műsorvezető gondosan megfogalmazott kérdésére: „Kinőttem ezt a fajta meditációt.” A latin szó magyarul elmélkedés, szemlélődés, tépelődés, töprengés, tűnődés - egy értelmiségi jellegzetes létformája. Gyurcsány Ferenc a kétezres évek elején ezzel a magatartásformával lépett be a politikába.

Nem tudom, hogy valójában értelmiségi volt-e, vagy csak úgy vélte, hogy érdemes eljátszani a hezitáló, morfondírozó, vacilláló értelmiségi szerepét. De sokáig azt hittem róla, hogy a rendszerváltás utáni kormányfők közül az egyetlen, aki akarva vagy akaratlanul felkínálta a sebezhetőségét. A nyilvánosság fórumai pedig éltek a lehetőséggel, és egy bizonytalan, habozó, tétova miniszterelnök bizonyítványát állították ki róla. Nem ok nélkül, mégis inkább az a benyomásom, hogy az értelmiségi attitűd nem igazán kedvez a célratörő, egyértelmű, határozott, tévedhetetlen politikus imázsának.

Ha például Gyurcsányt és Orbánt sziámi (fejüknél összenőtt) ikreknek tekintjük, akkor a vérbeli, kérlelhetetlen politikus tézise Orbán Viktor, akiből hiányoznak az értelmiségi beütések. Az antitézise pedig Gyurcsány Ferenc, aki túl későn, tegnapelőtt este jutott el odáig, hogy kiölje magából azt a fránya értelmiségit.       

11 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://medianaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr6514335713

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Éhesló 2018.10.31. 17:08:40

Nem.
Két külön hivatás.

leponex 2018.11.01. 08:33:22

Ja.
Szóval Ferenc testvérünk, a magyar politizáló 'értelmiségi' -volt eddig.
De már nem.
És nem érti még most sem Zöldi Úr, miértis bukott meg -remélhetőleg hosszú időre- ez a fajta 'értelmiségi fejjel cselekedő' politika.
Nem kicsit, nagyon.
Horn Gábor ezt a pillanatban világosan meglátta :)
De ami talán még ennél is nagyobbat bukott hazánkban (is), az a fajta értelmiség, aki a minimális önreflexióra sem szánja-szánta el magát.
Aki nem hajlandó (képtelen??) összevetni 'bal-liberális' vízióit' se a valósággal, se az azt befogadni nem kívánó lenézett 'elbutított, félrevezetett, xeno-homo-fóbiás, ...' plebs világával.
Ez fajta értelmiségi attitűd természetesen nyomát sem találja az értelmiségi szikráját sem a sziámi-ikerpár másik felében.
De ha nem, hát nem.
Azért egy rövidke idézet 9 év távlatából valamit csak felcsillant ebből:

"Amikor példának okáért a neoliberális elit leszerepelt Magyarországon, akkor ez nem feltétlenül azért következett be, mert a neoliberális szellemi forrásokból táplálkozó kulturális alkotások értéke hirtelen hanyatlott volna. Lehet, hogy ilyen is bekövetkezett. De hogy a közvélemény nem ezért tekinti a magyar neoliberális elitet bukottnak, az egészen bizonyos. Pusztán arról van szó, hogy a neoliberális elit által kínált minták és értékek kudarcba vezették"

Nehéz lenne ezt vitatni.

ogli dzsí 2018.11.01. 11:00:44

Nem, azok az orszagok ahol ertelmisegi a vezeto kegyetlenul megszivjak. Magyarorszag is megszivta az ertelmisegi vezetoket.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2018.11.01. 12:28:23

fleto soha nem volt értelmiségi.
nem is ertme hogy merulhet fel eleve h ő az lenne.

nemecsekerno_007 2018.11.01. 13:43:55

A magyar értelmiség lepaktált Kádárral és segített a rendszerváltásban. Kibulizott ország című dokumentumfilmet kéne megnézni, kristálytisztán elmagyarázzák...

Larrikin 2018.11.01. 13:51:55

@FILTOL: az első fél ciklusában igyekezett magát a nagyon okos emberként eladni. Persze az is csak annyra ment jól, mint a spontán elájult kormányszóvivő elkapása, meg a spontán az ő utcájában csellengő gyerekek megtalálása, stb. A másodikban már hiába is próbálkozott volna.

rallus 2018.11.01. 14:44:39

Orbánból valóban hiányoznak azok a "az értelmiségi beütések", amik Gyurcsányban megtalálhatók. Van konkrét diplomadolgozata, 1 (egy) felesége, nem szokott bérmálkozni és feltehetően a prímszámokkal is tisztában van...

csókolom a Miniszterelnök Úr kezit 2018.11.01. 16:24:14

a retardált diliflepkó a libbant értelmiség
na rángatózz, akarom írni táncolj egyet feribohóc

dreamhotep 2018.11.01. 16:41:56

Az utolsó értelmiségi miniszterelnök halálakor félbeszakadt a kacsamesék. Azóta pszichopata szerencsevadászok vadászterülete lett a felsőházi terem.

taga20 2018.11.01. 17:38:58

@rallus: ja és kurva sokat lopott, ja és egy geci! te miért vagy ekkora fityeszjobbágy?