Médianapló

Médianapló - A kormány hány vasat tart a trianoni tűzben?

2018. október 26. 10:21 - Zöldi László

Vajon ki azok, akik éjszakánként a világhálón szörfölnek? Például tegnapi bejegyzésemet a harcra felkészítendő Magyarországról éjféltől reggel hatig 452-en olvasták. Vagy már nyugdíjasok, akiknek nem kell munkába járniuk, vagy leszázalékoltak, akik nem járhatnak munkába, vagy éjjeliőrök, akik munkaidőben Indexet böngésznek. Közülük többen meg is szólítottak, és bár nem értettek egyet velem, a kulturáltság keretein belül maradtak. Ezt köszönöm nekik.

A legtöbben tagadták, hogy a magyar közélet militarizálódott volna. (Szintén állítottam, hogy a hajléktalanok ürügyén kriminalizálódott is, ezt azonban nem firtatták, ezért most mellőzöm.) Mindössze egy hozzászóló ismerte el, hogy a miniszterelnök szókincsében sok a katonai kifejezés, de ezt azzal magyarázta, hogy Orbán Viktornak meg kell védenie bennünket a külső támadásoktól. Mellesleg a harcias hangvétel okát szóba se hoztam, mert magam se tudom, hogy védekezni vagy támadni akar-e a kormányfő.

Erről nem beszél világosan, ezért legföljebb azt feltételezhetem, hogy a tegnap láttatott mozaikokból akár a támadó arculat is kirajzolódhat. Közeledik azonban a trianoni békediktátum aláírásának századik évfordulója, és számíthatunk arra, hogy Raffay Ernő mozgásba lendül. A szegedi történész e témakörnek szentelte az életét, és bár a nézetei idegenek tőlem, mondandóját érdemes komolyan venni. Ha nekem nem hisznek a hozzászólók, legalább neki, az Antall-kormány honvédelmi államtitkárának higgyenek. Ő csak tudja, hogy miről beszél.    

Meghívták Lévára, ahol október 24-én kétórás előadást tartott, és egy felvidéki portál tudósítása szerint így foglalta össze az anyaország lehetőségeit: „Az egyik, hogy elfogadjuk Trianont, ebben az esetben felmorzsolnak bennünket. A másik lehetőség, hogy a magyar többségű területeken területi autonómiát vívunk ki. A harmadik a területi revízió nagyhatalmi támogatással.” (M7.sk, 2018.10.25.) Miközben Orbán Putyinnal tárgyal - ki tudja, hogy miről, talán Kárpátalja sorsáról is -, még nem döntötte el, vajon melyik lehetőséget válassza. Vagy már eldöntötte, de nem köti az orrunkra.

Ám az nyilvánvaló, hogy készül valamire. Eszköztárában ezért tűnik föl a déli határt lezáró kerítés, a hazafias nevelés, a kétszáz lőtér, a honvédelmi költségvetés és a tartalékos állomány megnövelése, a hadiipar újratelepítése. És persze a „vezérkari sátor” (Magyar Nemzet, 2006.05.06.), amelyben szívesen rendezkedne be.

12 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://medianaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr2714323143

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2018.10.26. 16:26:13

Rettegjünk együtt, hogy Zorbán világháborút robbant ki!

Brix 2018.10.26. 16:43:29

Nagyon örülnék, ha a trianoni békediktátum kérdése újra napirendre kerülne Európában, és a területeiktől megfosztott országok erkölcsi jóvátételt -, a még megmaradt nemzetiségek területi autonómiát kapnának. A határok újrarajzolására kevés lehetőséget látok. Az oroszok elég erősek , így rá tudták kényszeríteni az akaratukat az ukránokra, mi viszont túl gyengék vagyunk , hogy akár Romániát vagy Ukrajnát sarokba tudjuk szorítani. Másrészt, Ukrajna és Románia is egy nagyon fontos katonai támaszpont az USA-nak - s..nyaló államok- így nagyobb a szavuk nemzetközi téren , mint a Putyinnal jó kapcsolatot ápoló magyar kormánynak... Putyin részéről nem lenne akadály, ha Kárpátalja magyar fennhatóság alá kerülne...Más kérdés, hogy kell-e egyáltalán nekünk egy ilyen szegény , elukránosodott terület... Lehet , hogy nem...Ugyanez a helyzet Erdélyben: magyarok helyett , már szinte mindenhol a románok és cigányok kerültek többségbe... A demográfiai viszonyok súlyosan eltorzultak, ezért irreális egy határrevízizó...

N. Barbie 2018.10.26. 19:22:18

Ugyan, ez csak a szokasos szavakban nemzetieskedes a fidesztol es kitartottjaitol. Mondani barmit lehet, tudjuk mit mondott viktor, azt nezzek, amit teszek, ne azt amit mondok. Hat latjuk mit tesz. A Trianon emlekevet mar tobbszor leszavazta ez a nagy nemzeti banda. A haderofejlesztest is belengettek mar tobbszor, 9 ev alatt megsem tortent lenyegeben semmi erdemleges. Nyilvan, minek is koltenenek a hadseregre mikor azt a penzt is el lehet inkabb lopni.

torró 2018.10.26. 19:44:57

Tényleg a nyugdíjas az aki már korán ébred, későn fekszik. Mert kevés alvás is elég neki.
Az Orbán ügyesen használja ki a lehetőségeket. Trianon hálás téma, mert ne mondja senki, hogy egyet ért a Trianon végeredményére. Én rengeteg tanulmányt vagy magyarázatot olvastam már, de nincs tiszta kép. Hihetetlen, hogy nincs még egy ország akitől ekkora területeket vettek el, holott nem egészen a mi sarunk lett volna az első világháború. Olvastam több olyan bejegyzést is amelyben nyilvánvaló, hogy gyakorlatilag a dokumentum szerint semmis a diktátum, ugyanis hiányzik róla valakinek az aláírása. Ne kérdezze kié, most nem tudnám megmondani, pedig többször elolvastam.Amúgy teljesen nyilvánvaló, hogy ezt már nem lehet visszacsinálni. Csak ha az adott ország önként lemondana a területről. Ez pedig utópia. Így Orbán még egy ideig használni tudja ezt a lehetőséget.

Európai téridő 2018.10.26. 20:23:16

Ahogy a gazdasági elemzéseknél, statisztikáknál mindig van egy "bázisév", úgy a magyar "hadügyek" területén sem ártana kijelölni ilyesmit, vagy inkább egy "bázisállapotot". Mert a honvédelem az elmúlt majd' 30 évben inkább leépült, mint fejlődött. Ezért aztán van hová fejlődnie, sok egykoron feladott pozíciót kell visszaszerezni, amelynek "hadiiparát" is sikerült szétrombolni. Cromwellék mondogatták volt a 17. században, hogy "Bízzál Istenben, de tartsd szárazon a puskaport". Hát eléggé kifacsarva ezért bratyizik OV Putyinnal és Erdogannal, de közben a védelmi ipar fejlesztésével szeretne felkészülni bizonyos fajta "meglepetésekre".

Flankerr 2018.10.27. 13:44:22

1. Orbán Viktor és kormánya 2015 közepéig olyan szinten ignorálta a hadsereget hogy arra szavak nincsenek. Például a nagy csinnadrattával nagyjavításra küldött Mi-24-eseket szó nélkül, suttyomban ők állították le 2012-ben, és adták el a fegyverzetük, és hozzá tartozó egyebek nagy részét..
2. A légierőben még csakcsak voltak előrelépések (MiG-29, Gripen, leendő H145), de a szárazföldi hadsereg minden eleme csak leépült (Btr-80 beszerzés ide vagy oda, annak is majd 20 éve), teljes képességek tűntek el, vagy 35-45 éves állapotban vegetálnak.
3. Emiatt komoly beszerzéseknek kellene megtörténnie a bejelentetteken kívül: légvédelmi rakéták, tüzérség, valamiféle páncélos képesség, katonai szállítógépek.
4. Románia is fejleszt szépen (rájuk is fér, még ha jobb is a "bázisévük" mint a miénk), csak légvédelemre és páncélozott eszközökre többet fognak költeni (plusz az F-16-osok) mint nálunk a teljes Zrinyi 2026 beígért költségvetése a 10 év alatt.
5. Éjszakai netezés: tavasz óta nem, de előtte 2,5 évig éjszakás voltam és közben tudtam netezni is. Szombat/vasárnap hajnalban ma is előfordulhat egy buli/sörözés után.

Weißkopf 2018.10.27. 15:05:43

1920-as Trianonról papolunk, miközben a mai határokat az 1947-es párizsi békeszerződés rögzítette.

leponex 2018.10.28. 07:54:44

Zöldi Úr,
vagy olyanok (is), akik éjszakai baglyok, és szívesen szánják életük egy kis részét arra ebből, hogy olyan blogokon is kommenteljenek néha, amik nem a szokásos primitív ballib halandzsát tolják ...
(De az Ön kedvéért vártam reggelig :) )

- a 'hajléktalanok ügyén' - azaz hogy a köztereket ne használhassák állandósult lakhatási célból, hanem vegyék igénybe a segítségükre létrehozott, az állam által finanszírozott támogató intézmények szolgáltatásait - mindösszesen a ballib halandzsa szeretett volna militarizálni, nem sok sikerrel -érthető okokból.

"a tegnap láttatott mozaikokból akár a támadó arculat is kirajzolódhat. "

Ja.
Akár.
Vagy nem.
Attól függően, mit szeretne a blogger látni, láttatni.

De ami már a szimpla demagógiát súrolja:
"Meghívták Lévára..."
Egy értelmes ember (politikus is), mielőtt egy problémára megoldást javasolna, számba veszi az ÖSSZES lehetséges alternatívát ami addig felvetődött.
BÁRKIÉT.
Aztán sorba veszi őket, mérlegeli előnyüket-hátrányukat, hagy időt arra, hogy az elérendő célnak legmegfelelőbbnek látszó 'megérjen' .
(A problémamegoldás hét lépéséről számos tanulmányt talál a neten is, nekem a T.Gordon tetszett nagyon)

Ezek között természetesen semmiféle 'katonai', vagy akár politikai úton kierőszakolt revizionizmus fel sem merül, merült.
Ezt Ön is tudja.

Miért akkor hát ez a (szerintem gyalázatos) primitív maszatolás a posztján?
Értem én, a demagógia mindenhol jól, hatásosan használható 'fegyver' az ellenfelek ellen.
De a háború leghalaványabb gondolatával még játszani is tilos egy értelmiséginek.
Van határ, amit nem léphet át.
Szerintem.

Ennél azért Ön sokkal innovatívabban tudja kritizálni ezt a mostani kormányzatot.
Üdv!

Zöldi László 2018.10.28. 08:55:58

@leponex: 1. Köszönöm, hogy elismeri: nem a szokásos primitív ballib halandzsát tolom. 2. Aztán mégis mintha... Ezt elég részletesen fejti ki. 3. Kérem, vegye figyelembe, hogy nem foglalkoztam a kormányzati szándékkal. Aztán nélmi noszogatásra bevallottam, hogy egyelőre nem lehet eldönteni, vajon a militáris megnyilvánulások és intézkedések mögött támadó vagy védelmi tendencia rejlik-e. Ezt majd a jövő eldönti, remélem, nem halunk bele. 3. Ha javasolhatom, próbálja meg úgy olvasni mindkét bejegyzésemet, mint olyan emberét, akinek mindkét szülője az elcsatolt területekről került a mai Magyarországra. Előre is köszönöm.

Netuddki. 2018.10.28. 09:18:12

Az Orbán támadva védekezik. A nagy handa-banda csak elterelés a bűncselekményeiről, és a felelősségre vonásról.

Trianon meg egy mementó, a hülye magyar politikusok emlékműve, mi lesz egy országból ha mindig a rossz oldalra állnak. Az évfordulón erősen magába kéne nézni minden hivatásos megélhetési politikusnak!

leponex 2018.10.28. 19:11:38

@Zöldi László:
1. - szívesen, véleményemet változatlanul fenntartom Önnel, pontosabban a posztjával kapcsolatban, a konkrét írását konkrét okokból nehezményeztem.

Elhihető, még most sem tudja eldönteni, támadna-é, vagy védekezne O ??

Noha az utolsó bekezdésében lényegében épp a védelemre való képesség erősítésének mozzanatait sorolja Ön is fel, gondolom abban egyetérthetünk: egy határkerítéssel nehéz lenne váratlan, átütő erejű támadást kezdeményeznie.

De nézzük akkor, vajon miért és kit támadna meg a 'militarizálódó' O. ??

Ugye hogy se nincs miért, se nincs kit.
Értelme meg végképp nem volna.

AKKOR mégis mit sugall az Ön posztja?

Mert csak úgy nem tesz ki egy ilyen posztot valaki, ha ne lenne valami (pre)koncepció mögötte. Szerintem.
Ó, Ön természetesen nem sugall semmit, csak kérdezi: miért akar a 'vezérkari sátorba' költözni O. ?

PS: éjszaka folyt. köv., lassan vége a munkaidőnek, az este mégis csak a családé :)

leponex 2018.10.29. 00:53:25

...
hazafelé tartva az aktuális bosnyák 'menekültválságot' hoztam fel volna érvnek, hogy miért is tűnik indokoltnak O. megint csak jó valóságérzékről, világos helyzetértékeléséről tanúskodó döntése a déli határ védelmének megerősítéséről, de a kormányszóvivő beelőzött ;-)

Ugye az azért belátható, az a néhány tízezer 'menekült' előbb-utóbb valamerre mégis csak el fog indulni: vagy visszafelé, vagy előre, az Eu felé.
Ha csak ott nem marad az idők végeztéig.
Ön szerint mennyi az esélye ennek, vagy hogy visszafordulnak?

Még mielőtt kormánynyaloncnak, lakáskommentelőnek nevezne, azért fontolja meg: nem lehetséges mégis az a verzió, hogy O. tényleg inkább (határ)védelemre, semmint a(z Ön) fantázia birodalmába illő agresszív, revizionista meggondolásból indítandó támadó hadsereg fejlesztésre gondolt?

Csak bátran, szabadon, gondolja végig ...
PS: onnét folytathatjuk. Talán.
üdv!