Médianapló

Médianapló - A kormány hány vasat tart a trianoni tűzben?

2018. október 26. 10:21 - Zöldi László

Vajon ki azok, akik éjszakánként a világhálón szörfölnek? Például tegnapi bejegyzésemet a harcra felkészítendő Magyarországról éjféltől reggel hatig 452-en olvasták. Vagy már nyugdíjasok, akiknek nem kell munkába járniuk, vagy leszázalékoltak, akik nem járhatnak munkába, vagy éjjeliőrök, akik munkaidőben Indexet böngésznek. Közülük többen meg is szólítottak, és bár nem értettek egyet velem, a kulturáltság keretein belül maradtak. Ezt köszönöm nekik.

A legtöbben tagadták, hogy a magyar közélet militarizálódott volna. (Szintén állítottam, hogy a hajléktalanok ürügyén kriminalizálódott is, ezt azonban nem firtatták, ezért most mellőzöm.) Mindössze egy hozzászóló ismerte el, hogy a miniszterelnök szókincsében sok a katonai kifejezés, de ezt azzal magyarázta, hogy Orbán Viktornak meg kell védenie bennünket a külső támadásoktól. Mellesleg a harcias hangvétel okát szóba se hoztam, mert magam se tudom, hogy védekezni vagy támadni akar-e a kormányfő.

Erről nem beszél világosan, ezért legföljebb azt feltételezhetem, hogy a tegnap láttatott mozaikokból akár a támadó arculat is kirajzolódhat. Közeledik azonban a trianoni békediktátum aláírásának századik évfordulója, és számíthatunk arra, hogy Raffay Ernő mozgásba lendül. A szegedi történész e témakörnek szentelte az életét, és bár a nézetei idegenek tőlem, mondandóját érdemes komolyan venni. Ha nekem nem hisznek a hozzászólók, legalább neki, az Antall-kormány honvédelmi államtitkárának higgyenek. Ő csak tudja, hogy miről beszél.    

Meghívták Lévára, ahol október 24-én kétórás előadást tartott, és egy felvidéki portál tudósítása szerint így foglalta össze az anyaország lehetőségeit: „Az egyik, hogy elfogadjuk Trianont, ebben az esetben felmorzsolnak bennünket. A másik lehetőség, hogy a magyar többségű területeken területi autonómiát vívunk ki. A harmadik a területi revízió nagyhatalmi támogatással.” (M7.sk, 2018.10.25.) Miközben Orbán Putyinnal tárgyal - ki tudja, hogy miről, talán Kárpátalja sorsáról is -, még nem döntötte el, vajon melyik lehetőséget válassza. Vagy már eldöntötte, de nem köti az orrunkra.

Ám az nyilvánvaló, hogy készül valamire. Eszköztárában ezért tűnik föl a déli határt lezáró kerítés, a hazafias nevelés, a kétszáz lőtér, a honvédelmi költségvetés és a tartalékos állomány megnövelése, a hadiipar újratelepítése. És persze a „vezérkari sátor” (Magyar Nemzet, 2006.05.06.), amelyben szívesen rendezkedne be.

12 komment
süti beállítások módosítása