Médianapló

Médianapló - Szokunk a rabsághoz?

2018. október 25. 10:40 - Zöldi László

Tegnap készítettem egy összeállítást az október 23-i beszédek legjellemzőbb mondataiból. A polgármesterek, kormánymegbízottak és, országgyűlési képviselők szavaiból kirajzolódott a központi irányvonal, hogy már nem a szovjet tankok, hanem az uniós bankok rohannak le bennünket. Olvasgatás közben feltűnt még valami.

A kaposvári napilap online változatából kiderült, hogy a büntetés-végrehajtás országos népszerűsítő kampánya Somogy megyébe ért. A róla szóló cikk első mondata így hangzott: „Az érdeklődők kipróbálhatják a rabszállító autót, a bátrak kezén bilincs kattanhat.” Néhány száz kilométerrel arrébb pedig eme címmel jelent meg cikk a nyíregyházi napilap online kiadásában: „Családbarát munkahely lett a tiszalöki börtön.” Mindkét mondatot megversenyeztettem a digitális ismerősök körében. A kaposvári 13 lájkot kapott, a nyíregyházi 44-et. Az utóbbi humorosabbnak, abszurdabbnak hatott, ha úgy tetszik: szürreálisabbnak. Bár talán mégsem rugaszkodott el teljesen a valóságtól.

Jó volna tudni, hogy a két szerző milyen következtetést vonna le z idézett gondolatok összecsengéséből. Azt mégse állítom, hogy azért hangzanak össze, mert szintén a központi irányvonalat tükrözik. Egyetlen kormányzati boszorkánykonyha sem lehet ennyire aprólékos, arról nem is szólva, hogy a vidéki laphálózatok tulajdonosai (Mészáros Lőrinc, Andy Vajna, Heinrich Pecina) a kormány nótáját fújják ugyan, de különböző hangszereken játszanak. Az összecsengés inkább abból adódik, hogy olyan rendszerben élünk, amely idestova három éve rendkívüli állapotot tart fenn az iszlám terror veszélye miatt. Ennek következményeit egyelőre nem érezzük, de bármikor megéreztetheti velünk a végrehajtó hatalom.

A miniszterelnök retorikája harcias, beszédeit megtűzdeli katonai kifejezésekkel. Az iskolákban már mindennap van testnevelés, noha még nem újították fel a levente-oktatást. S miközben bosszankodunk a stadionépítéseken, észre sem vesszük, hogy minden járásban épülnek a lőterek, lesz belőlük vagy kétszáz. Ezekben a napokban pedig az országgyűlési többség megszavazta, hogy az utcán lakni nem szabad, és aki ellenszegül, akár börtönbe is csukható. Kriminalizálódik, militarizálódik a közélet, és a szavakkal együtt érkezik a rabszállító autó meg a csapatszállító repülőgép. Ezért talán föl sem ötlött az említett cikkek kaposvári és nyíregyházi szerzőiben, hogy október 23-án, egymástól függetlenül korjellemző tudósítást adtak közre.               

18 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://medianaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr4314321105

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nick papagiorgo 2018.10.25. 13:14:20

Szerintem ez eléggé mellétalált.

Szerintem abszolút nem "militarizálódik a közélet", pl a mindennapos testnevelés is azért van, mert a mai 10 évesek az egészségtelen táplálkozás + 0 mozgás hatására úgy néznek ki, mint Jabba. Ezt pl. egyáltalán nem venném ide, egy teljesen hasznos dolog, járnak (és megtanulnak) pl úszni alsóban.

Lőterekről nem akarnék nyilatkozni, nálunk nincs (sincs), az embereket nem is érdekli. A paintball meg a lézerharc, az érdekli az embereket, de ebből én nem azt szűrném le, hogy "az emberek militarizálódnak", mert hétvégén elmennek egymásra lövöldözni játékos formában.

Stadionokat nem akarom védeni, de egy stadion nem csak az aranylábú gyerekeknek van, ott lehet mást is csinálni, pl. más sportot is űzni (ha úgy van kialakítva), rockkoncertet rendezni, stb. stb. Az emberekbe beleégett ez, hogy "búú, stadion", de egy csomó helyen semmi hasonló úgymond közösségi tér nincsen. Persze létrehozhatnának akár egy parkot is, de ha épp stadionra kapnak pénzt (mert az aktuális hatalomnak az a hobbija),az is megfelel. Ennyi erővel ha a vasútállomásépítés lenne a hobbijuk, akkor azt se építsünk, mert a "hatalom" építi? Jöjjenek inkább az "előzők", azok mondjuk kb nem építettek semmit, hanem a pénzt simán hazavitték. Mennyivel jobb is volt az, ugyebár.

Azon, hogy "utcán lakni nem szabad", lehet vitatkozni, de itt sem fekete-fehér a dolog, a hajléktalanokon persze segíteni kell, de az sem jó és helyes, ha valaki a Blaha aluljáróban él 10 éve, és ha el akarják vinni (nem a sittre, szállóra, első körben) , tiltakozik, és még őneki vannak úgymond "jogai". De ha pl megfagy, akkor azért persze "a hatalom" a felelős, miért nem gondoskodott róla ugyebár. Az, hogy elszaladt azok elől,akik segíteni akartnak rajta, az ilyenkor már zárójelbe kerül.

Zöldi László 2018.10.25. 13:40:41

@nick papagiorgo: Tisztelem a véleményét, mert kulturáltan adja elő. Mindazonáltal az olvasom a hozzászólásában, hogy "militarizálódnak az emberek". Ezt bizonyára mástól idézi, akit azonban nem nevez meg. Én ugyanis nem arról írtam, hogy bárki is militarizálódni akar, hanem arról, hogy mit sugallnak a kormányzat szavai és intézkedései. Remélem, az emberek vannak annyira okosak, hogy nem ülnek föl neki.

nick papagiorgo 2018.10.25. 13:49:26

Annyi megjegyzendő még, hogy ez előző kurzusnak olyan dolgok voltak a hobbijai, mint pl. a körösvölgyi völgyhíd (nagyon imponzáns, de ha a nyomvonalat 1 km-el odébb vitték volna, semmi szükség se lenne rá), az M6 (senki sem jár rajta, a végén nagyon jól néznek ki a löszfalba vágott lukak, amit elegánsan alagútnak neveznek, kár, hogy általában az m6-on nem megy senki, de a lukakon át meg végképp nem, mert előbb letérnek, mert k50km-es kerülővel megy be Pécsre). Meg a 4-es metró, amit nem kommentálnék, de kb arra volt jó, hogy Demszky úr minden pénzt ebbe ölt bele, a BKV gépparkját meg egyáltalán nem fejlesztette, ezért jártak 20-30-40 éves buszok Budapesten.

Tehát tudnék én is szépen példákat hozni, hogy mi volt fölösleges. De én nem ezt teszem, örülök neki, hogy van völgyhíd,m6 meg metró. Annak kell örülni, hogy valami van (legyen az metró vagy stadion), nem azon siránkozni, hogy"hát ez meg minek". Ez mondjuk az én hozzáállásom, elfogadom, hogy másé meg más.....

nick papagiorgo 2018.10.25. 13:53:25

@Zöldi László:
elnézést, utolsó előtti mondatában olvasható, hogy "kriminalizálódik, militarizálódik a közélet". Lehet, ez tévesztett meg.

Zöldi László 2018.10.25. 14:15:12

@nick papagiorgo: A közélet, ugye, politikát jelent. Remélem, hogy a politikától némi távolságot tartó emberek normálisabbak. Én például április 8-án találtam egy pártot, amelyben nincsenek politikusok.

Netuddki. 2018.10.25. 14:22:10

@Zöldi László: Politikusmentes párt? Oximoron.

nick papagiorgo 2018.10.25. 17:08:48

@Netuddki.:
habár Zöldi úrral teljesen máshogy szocializálódtunk, gondolom, ő is arra gondol, amire én.

Jelesül, hogy a "politikus" definíciója (ellentétben pl. egy gyári munkással,aki "hozzátesz" munkájával a termék értékéhez), inkább az, hogy "kivesz" vagy "elvesz". Teljesen baloldali személyek az "élősködő" definícióját alkalmaznák (aztán van még Bakunyin meg Kropotkin, akik magának az állam létének szükségességét is tagadták, de ne menjünk el ennyire balra).

Tehát: ha jobban megnézzük, egy ún. "politikusra" (főleg egy fizetett politikusra) semmi szükség nincs. Ez az egyén kb azt fogja nézni, hogy hogyan lehet a legjobb - neki. Természetesen nem hülye, és felfogja, hogy neki akkor jó, ha az általa képviselt pártnak is jó, de alapvetően az egyéni haszonszerzésről van itt szó, addig tolja a párt szekerét, amíg többet vehet ki, mint ameddig bead. Ha nem, keres magának másik pártot. Jobban körbenézve, ez a definíció kb szinte minden ismert politikusra (vagy akörül settenkedő figurára, mert sokan még "politikusnak" se nevezhetik magukat, mivel nem értenek hozzá, csak szeretik csinálni, ill "tanulják a szakmát") igaz. Vannak "nagy politikusok"(államférfiaknak is nevezik őket) ezek vagy "szent őrültek" és ingyen csinálják a móka kedvéért, vagy már annyit loptak, pardon "vettek ki", hogy a pénz számukra már mellékes. Angliában és az USÁ-ban jellemző még, hogy vannak ún "politikusgenerációk", ez azt jelenti, hogy az illető kb semmit sem tud, csak kb beszélni, majd belép az apja örökébe az Alsó-Ankhtoni körzetben (amit hitbizományba kapott), és ha nyugdíjba megy, átadja a fiának, addig is jól él abból, hogy csinálja a semmit. Nálunk ilyenek még (szerencsére) nincsenek, de ez csak idő kérdése.

A fentiek fényében, minél több egy pártban az ún "politikus", annál kevésbé képviseli a szavazóit, és annál inkább a "politikusok" egyéni céljait (ami a sima haszonszerzés).

Igy márt érthető(bb) az oximoron?

Ellenzéki Tüntető 2018.10.25. 21:38:51

" Az iskolákban már mindennap van testnevelés"

Ez úgy van kérlek, hogy ha Japánban van minden nap testnevelés, akkor el kell mondani, hogy hát igen, ez fejleszti az idegrendszert, és fegyelemre tanít, és úgyse jó ha egész nap ülnek, és hát igen, nem hiába olyan kultúrnép a japán, sokáig élnek, nem kövérek.

De ha a magyaroknál van minden nap testnevelés, akkor sírdogálni kell hogy nincs is elég hely, meg hogy szegény gyerekeket még ezzel is kínozzák, meg sejtetni is kell egy kicsit hogy az Orbán valószínűleg gyerekkatonákat akar bevetni a CEU ellen.

Ellenzéki Tüntető 2018.10.25. 21:45:46

@nick papagiorgo: ugyanezzel a logikával azt is le lehet vezetni, hogy miért nincs szükség marketingre meg marketingesre. Minden marketingre költött forint olyan forint, ami nem a termék fejlesztésébe vagy árának csökkentésébe megy. A vevő meg maga is el tudja dönteni hogy melyik termék a jobb.

Oszt a szemükkel meg azt látjuk, hogy de van szükség marketingre. Mert ha valaki marketingel és te nem, akkor hátrányba kerülsz vele szemben. Szerintem ez ugyanígy lehet ezzel is. Nem nagyon gondoltam végig, remélem nem mondtam túl nagy faszságot.

leponex 2018.10.26. 00:42:35

Zöldi Úr,

"A miniszterelnök retorikája harcias, beszédeit megtűzdeli katonai kifejezésekkel. Az iskolákban már mindennap van testnevelés, noha még nem újították fel a levente-oktatást."

Írja, sőt egészen explicite sugallja, hogy a min.e. mit sugall:)

" Én ugyanis nem arról írtam, hogy bárki is militarizálódni akar, hanem arról, hogy mit sugallnak a kormányzat szavai és intézkedései."

ÉS ezzel pontosan demonstrálja, amit nem oly rég szóvá tettem: a köznyilvánosság tollnokainak egyik kedvenc eljárása, amit most Ön is gyakorolt.
Vélelmez valamit ( abszolút szubjektív, és abszolút joga amúgy, ), majd mintegy tényként hivatkozik is rá, sugalmaz, mintha valóban másnak is ezt sugalmazná ez.

Természetesen Önnek sugallhatja ezt a mindennapos tesi, csak éppenséggel nagy valószínűséggel semmi korrelációval nincs ez a valósággal.
Objektíve semmi kapcsolatba nem hozható a mindennapos tesi az egykor volt leventeoktatással, de az Ön politikai orientációja érthető okokból ezt interpretálja.
Ahogyan a 'szépemlékű' taxisblokád idején Eörsi úr az akkori belügyér tömegbelövetési szándékait sugalmazta, majd miután jelezték neki: ez egy kicsit durva állítás lenne, csak annyit mondott: 'De gondolhatta volna!'
Gondolta a fene - mondta állítólag Arany, de az már kit érdekelt ...

Hogy szokunk-é a rabsághoz?
Hát persze .

chrisred 2018.10.26. 06:01:12

@nick papagiorgo: Egyetértek, hogy teljesen védhető lenne, ha a stadionok építésére szánt közpénzt a helyi önkormányzatok rendelkezésére bocsátanák, hogy csak közösségi terek kialakítására fordíthatják. De jelenleg profitérdekelt magánvállalkozások tevékenységét szolgálják.

torró 2018.10.26. 06:32:05

Idefigyeljen Zöldi úr! Én már a katonaságnál is véletlenül lettem KISZ titkár, Majd a leszerelés után 3 évvel ugyanúgy egy nagy vállalatnál. Fél évig bírtam a sok hülyeséget, ami miatt állandó összetűzésben voltam a pártitkárral. Úgy látom semmi nem változik a balos retorikában. A feltételezéseken kívül. De! Számtalan problémát látok a FIDESZ-l is Én azon véleményen vagyok, hogy a félrevezetés logikáját egyszerűen büntetném, minden politikusnál, és szerte a világban. Az újság íróknál úgy szintén. Tudom hogy ez utópia, de sajnos hihetetlen kavarás folyik már minden honnan. Egyszerűen idegesítő!

midnightcoder2 2018.10.26. 07:46:08

Nos, azt hiszem ezzel a posttal sikerült megragadni a mai magyar közélet legkevésbé fontos problémáját, ráadásul picit eleve hajánál lett előrángatva az egész. Tény persze, hogy Orbán retorikájában erősen benne van a védekezés a külső hatásokkal szemben, ami azonban alapvetően nem is feltétlenül baj, aki azt hiszi hogy ez a világ egy önzetlen, barátságos hely ahol semmi szükség a saját érdekek megvédésére az nem a megfelelő univerzumba érkezett.

Netuddki. 2018.10.26. 08:42:15

@nick papagiorgo: "politikus - politikával foglalkozó személy"

"politika - közélet, ez értelemben tehát mindenki, aki részt vesz a közéletben, tevékeny (aktív) vagy tétlen (passzív) politikát folytat."

E szerint a blogíró úr kijelentése, miszerint "Én például április 8-án találtam egy pártot, amelyben nincsenek politikusok", nem értelmezhető.

A többit meg felesleges túlragozni. Más, nyugati országokban, a magyarnál csak jobb lehet a politikai kultúra.

Zöldi László 2018.10.26. 08:44:58

@Netuddki.: Csak annak számára értelmezhetetlen, aki nem ismeri föl az iróniát.