Médianapló

Médianapló - Szokunk a rabsághoz?

2018. október 25. 10:40 - Zöldi László

Tegnap készítettem egy összeállítást az október 23-i beszédek legjellemzőbb mondataiból. A polgármesterek, kormánymegbízottak és, országgyűlési képviselők szavaiból kirajzolódott a központi irányvonal, hogy már nem a szovjet tankok, hanem az uniós bankok rohannak le bennünket. Olvasgatás közben feltűnt még valami.

A kaposvári napilap online változatából kiderült, hogy a büntetés-végrehajtás országos népszerűsítő kampánya Somogy megyébe ért. A róla szóló cikk első mondata így hangzott: „Az érdeklődők kipróbálhatják a rabszállító autót, a bátrak kezén bilincs kattanhat.” Néhány száz kilométerrel arrébb pedig eme címmel jelent meg cikk a nyíregyházi napilap online kiadásában: „Családbarát munkahely lett a tiszalöki börtön.” Mindkét mondatot megversenyeztettem a digitális ismerősök körében. A kaposvári 13 lájkot kapott, a nyíregyházi 44-et. Az utóbbi humorosabbnak, abszurdabbnak hatott, ha úgy tetszik: szürreálisabbnak. Bár talán mégsem rugaszkodott el teljesen a valóságtól.

Jó volna tudni, hogy a két szerző milyen következtetést vonna le z idézett gondolatok összecsengéséből. Azt mégse állítom, hogy azért hangzanak össze, mert szintén a központi irányvonalat tükrözik. Egyetlen kormányzati boszorkánykonyha sem lehet ennyire aprólékos, arról nem is szólva, hogy a vidéki laphálózatok tulajdonosai (Mészáros Lőrinc, Andy Vajna, Heinrich Pecina) a kormány nótáját fújják ugyan, de különböző hangszereken játszanak. Az összecsengés inkább abból adódik, hogy olyan rendszerben élünk, amely idestova három éve rendkívüli állapotot tart fenn az iszlám terror veszélye miatt. Ennek következményeit egyelőre nem érezzük, de bármikor megéreztetheti velünk a végrehajtó hatalom.

A miniszterelnök retorikája harcias, beszédeit megtűzdeli katonai kifejezésekkel. Az iskolákban már mindennap van testnevelés, noha még nem újították fel a levente-oktatást. S miközben bosszankodunk a stadionépítéseken, észre sem vesszük, hogy minden járásban épülnek a lőterek, lesz belőlük vagy kétszáz. Ezekben a napokban pedig az országgyűlési többség megszavazta, hogy az utcán lakni nem szabad, és aki ellenszegül, akár börtönbe is csukható. Kriminalizálódik, militarizálódik a közélet, és a szavakkal együtt érkezik a rabszállító autó meg a csapatszállító repülőgép. Ezért talán föl sem ötlött az említett cikkek kaposvári és nyíregyházi szerzőiben, hogy október 23-án, egymástól függetlenül korjellemző tudósítást adtak közre.               

18 komment
süti beállítások módosítása