Médianapló

Médianapló - Papírszavak szálldostak a szűk térben

2018. október 24. 10:55 - Zöldi László

Volt idő, amikor a pártok még együtt ünnepelték október 23-át. Képviselőik akkor sem ettek egymás tenyeréből, talán kezet is kényszeredetten fogtak, de tartották magukat ahhoz, hogy közös térben fejtsék ki az álláspontjukat. Legföljebb azon vitatkoztak, hogy ki-ki hányadikként szólalhasson meg. Mi pedig összemérhettük őket, és előnyben részesítettük azokat, akik nem olvasták föl a mondandójukat.

Napjainkban megszűnt az összehasonlítási lehetőség. A pártok külön-külön emlékeznek meg az 1956 őszén történtekről, és szónokaik szinte egyöntetűen ragaszkodnak a papírszöveghez. Abból ugyanis nem lehet baj. Például a kormánypárti politikusok tegnap ama gondolatot fogalmazták meg, nyilván központi sugallatra, hogy elődeink hatvankét éve „Egy szabad országot akartak, s ma sem akarunk mást.” (Kovács Ferenc nyíregyházi polgármester, Szabolcs Online, 2018.10.23.) Amire ötven kilométerrel arrébb Kósa Lajos volt debreceni polgármester, jelenleg országgyűlési képviselő imigyen rímelt: „A magyarok ma épp úgy a szabadságért, az önrendelkezésért küzdenek, csak más keretek között, más eszközökkel.” (Hajdú Online, 2018.10.23.)

E mondatokat úgy is értelmezhetnők, hogy a magyarok épp úgy el akarják söpörni az Orbán-kormányt, mint 1956-ban a Hegedűs András vezette kabinetet - elvégre az idézetek akár ezt is jelenthetnék. Csakhogy a kormánypárti politikusoktól aligha várható el, hogy saját kormányuk ellen lázítsanak. Az összefüggés az, hogy a kormánypárti retorikában a hajdani Szovjetuniót az Európai Unió jelképezi, a hajdani tankokat pedig a külföldi bankok. A tank-bank párhuzamot elég sokan fogalmazták meg. Úgy rémlik, hogy hallgattak Torgyán Józsefre, aki bevallotta: „1988 végétől szinte minden beszédembe beleszőttem, hogy elmennek a tankok, de jönnek helyettük a bankok.” (Hetek, 2011.10.11.)

Nincsenek adataim az előre gyártott elemekből összerótt szónoklatok hatásfokáról, valami mégis azt sejteti, hogy a politika iránt érdeklődőknek egyre kevésbé van ínyükre az efféle megnyilvánulás. Feltűnő, hogy a legtöbb „nagygyűlést” olyan helyre szervezték a pártok, ahol a szűk térbe zsúfolódott emberek a valóságosnál nagyobb tömeg képzetét keltik. E megjegyzés azonban nemcsak a kormánypárti összejövetelekre vonatkozik, hanem az ellenzékiekre is. Az ellenzéki szónokok szintén ragaszkodtak a papírszöveghez, kivételt alig láttunk-hallottunk. Márpedig ha így történt tegnap, akkor nemcsak 1956 eszméi lúgozódtak ki, hanem a politikusaink is.           

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://medianaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr7214319261

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nick papagiorgo 2018.10.24. 12:37:37

....és még vannak ilyen kérdések, hogy "márc 15, okt 23 és a többi miért nem több "az embereknek" mint egy hosszú hétvége?

Hát ezért.
El lehet menni "bárhová", ahol a következő lesz:

(Kormánypárti): kedves barátaim, okt 23 hősei velünk élnek, és ez a jeles ünnep azt üzeni nekünk ma (ráfordul a témára), hogy küzdjünk Brüsszel ellen
(Ellenzéki): kedves elvtársak, okt 23 azt üzeni nekünk ma, hogy rázzuk le az Orbán-rendszer népnyúzó, elnyomó, faszista (pardon, itt hátulról mondták nekem, hogy fasiszta) stb. stb. igáját!

Na most, kinek kell ez? Ha a "múltbeli ünnepek" alkalmából nem a múlt eseményeire emlékezünk, hanem az aktuálpolitikára, akkor ezek a mondanivalók kiüresednek. Én a kormánypárt felelősségét abban látom, hogy mostanság "mindenben Brüsszelt lát", az ellenzékét meg abban, hogy mást se tud mondani, mint "de most aztán felkelünk, és lerázzuk az igát, és elsöpörjük Orbánt, és karóba húzzuk, és hörr-hörr" és aztán semmi sem történik (ahogy eddig se). Ahogy a Gyalog-galoppban említette Arthur király: "Vén hülye buzeráns, megint hiába izgattál fel".

Kb ennyit tudnék elmondani az állami ünnepekről. Még annyit, hogy vannak a "lusták" (egyre többen), akik ugyan nagyon örülnek neki, hogy nem kell dolgozni, de páni rémület fut át rajtuk, mert (kb délben) rájönnek, hogy nincs nyitva a Tesco, és "hol lehet ma bevásárolni". És a fentiek fényében - ezek vannak egyre többen. Ez azért valahol szomorú.

leponex 2018.10.24. 16:06:34

De hát az aktuális ünnepek mindig csak lehetőséget adtak/adnak/fognak adni a mindenkori ellenzéknek/kormányoldalnak a saját politikai üzeneteinek elhelyezésére a nagy nyilvánosságban.
Mi ezzel a probléma, különösen egy politika iránt érdeklődőnek?

Esetleg be kellene tiltani, szankcionálni, ha bárki aktuálpolitikai üzenetekre használná nemzeti ünnepeinket?
Egy liberális demokráciában ???
Korlátozni a szólás és véleményszabadságot?
Így aztán maradnak a politikailag motivált ünnepi szónoklatok ...

Hogy ez szomorú egy kicsit? Az.
(Na és?)

nick papagiorgo 2018.10.24. 16:45:22

@leponex: nem ez a szomorú, az a szomorú, hogy enek a dolognak a következtében egyre kevésbé érdeklődnek a politika iránt (ez még nem lenne önmagában gond), de hülyülnek is elfele.

Vannak ugye ezek a lakóhely szerint szerveződő facebook-csoportok, és nem telhet úgy el ünnep, hogy valaki ne írja be, hogy "hol lehet ma vásárolni". Amiből azt lehet leszűrni, hogy 1. neki a vásárlás a legfontosabb 2. de annyi esze már nincs, hogy előre bevásároljon.

A másik meg, amiszomorú, hogy régen volt ugye május 1, amikor a munkások (és parasztok) elvonultak a Városligetben a tribün előtt, de aztán - kb politikamentesen - elbolondoztak a Ligetben. Sör, virsli stb. Én nem akarom azt visszasírni, de most meg az van, hogy összegyűlik (mondjuk) 100 ember (mert annyit tudnak összeszedni, ennek is a fele médiamunkás, aki azért jött, hogy tudósítson), ezért le kell zárni a fél várost, kiáll a tribünre XY, előadja gyújtó hangú szónoklatát, majd a "tömeg" pl. jelképesen megdobál tojásokkal valamit (vagy itt van pl. Dopeman, aki végigrugosta Orbán hungarocell fejét a fél városon). "Ünnepről" tehát igazából szó sincs. Tehát én itt azért érzékelek némi hanyatlást.

leponex 2018.10.25. 00:05:11

@nick papagiorgo: :)
- fb-t nem használok, minek
- SOHA nem vettem részt semmiféle bolondozáson májegyen, ( na jó, egyszer tényleg voltam az öcsémmel Várpalotán a Cseri erdőben valamikor májegykor, de nem azért, sör meg virsli tényleg volt) pedig a fél életemet Pesten éltem le, nagyrészt a kisátkosban ...
De azóta se, legfeljebb néhány lokális rövid !! megemlékezésen márc. 15, okt 6, okt 23 ...
Hanyatlásügyileg ezért irreveláns vagyon a vélekedésem.

Hogy a politika iránti érdeklődés intenzitása miképpen alakult, azt szintén nem tudom.
De ha így maradna, azt se bánnám nagyon, olvasva a 'politikailag' motivált kommenteket... :)

Netuddki. 2018.10.25. 10:39:59

@nick papagiorgo: Ha szerveznek valami értelmes programot, akkor vannak emberek is, ha nem akkor meg nincsenek. Különben meg ki a búbánatos lószerszám kíváncsi ostoba megélhetési politikusok, vagy beszédíróik agymenésére? Teljesen mindegy, hogy együtt ünnepelnek a pártok vagy sem.

nick papagiorgo 2018.10.25. 12:52:30

@Netuddki.: na hát ez az.
Magamfajta szegényember úgy képzeli, hogy egy "ünnep" arról szól, hogy összejönnek (mondjuk ha politikai eseményről beszélünk) a hasonlóan gondolkodók, felőlem adja le XY a beszédét, de utána valami "program" van, ökörsütés, sörözés, elbeszélgetnek, satöbbi, utána vidáman hazamennek.

De ami most van (csak a beszédek maradtak)az túró.