Médianapló

Médianapló - Szegénységi bizonyítvány

2018. október 19. 11:01 - Zöldi László

A hét szűk esztendő után tavaly nyáron az ellenzéki sajtó a nyolcadikba fordult. Azóta még inkább kivérzett. A régi szerkesztőségek tengődnek, és az új kezdeményezések is filléres gondokkal küszködnek. Manapság nem leányálom kormánybíráló redakcióban dolgozni, ahol működik a templom egere-effektus. A sanyarú állapotnak vannak persze érzékelhető tünetei is, az egyikről tűnődnék.

A Népszavában azt vettem észre, hogy a még Németh Péter szerkesztette hasábokon megnyúltak a cikkek. Ismerős kollégák neveivel szembesültem, a kiadóhivatal ugyanis feltűnően sok idősebb újságírót foglalkoztatott, akik a nyugdíjuk mellett beérték a minimálbérrel. De mert kétségkívül tartalmas témáikkal nem lettek volna képesek kitölteni az újság kereteit, túlírták a cikkeiket. Nem volt ritka az olyan lapszám, amely néhány darab kolumnás cikkből állt össze. (A görög kolumna szó újságoldalnyi terjedelmű cikket jelent.)

Az új tulajdonos jóvoltából megritkultak a hosszú írások. A tőkeinjekció és a csordogáló állami hirdetések révén sikerült enyhíteni a kiadóhivatal anyagi nehézségeit, sőt mostanában már szolid nyereség is kimutatható. A megszüntetett Népszabadságból érkezett újságíró-különítmény tagjai pedig lehetővé tették, hogy a régi és új munkatársak immár témához illő terjedelmű cikkei kitöltsék az újság nyomdatechnikailag meghatározott kereteit. A kilencedik szűk esztendőben megközelítőleg ugyanez a jelenség rajzolódik ki az ellenzéki sajtó maradékában. A szegénység tünetei két hetilapban látszanak.

A 168 Óra hasábjain megnyúltak a szövegek, ráadásul nagyobbak lettek a fényképek is. A jelek azt sejtetik, hogy a karcsúsított szerkesztőség munkatársai nem képesek kitölteni a közéleti magazin kereteit. Nem lepődnék meg, ha csakugyan bebizonyosodna, amit szakmai berkekben suttognak, hogy az új tulajdonosok fogukhoz verik a garast, ezért aztán az a néhány munkatárs túlírja a máskülönben tartalmas témáit. Körülbelül ugyanez vonatkozik a megszüntetett Magyar Nemzet romjain létrejött Magyar Hangra is. A különbség inkább csak az, hogy a polgári hetilap tulajdonosai maguk az újságírók, akik a főszerkesztő szerint átmenetileg beérik a minimálbérrel. A kedvező kifejlet azonban még várat magára.

Az a benyomásom, hogy miközben a filléres gondokkal küszködő szerkesztők és újságírók fürkészik a kormányzat tevékenységét, a túlírt cikkekkel akaratlanul is szegénységi bizonyítványt állítanak ki az ellenzéki sajtóról.        

57 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://medianaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr414310341

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

...in the world 2018.10.19. 16:40:45

Ha csak ez lenne a baj.
Az összes hulladék minőségű. Talán az Azonnalin, illetve a Magyar Hangon jelennek meg magasabb nívót képviselő írások, illetve időről-időre az index is megvillantja, hogy miért megkerülhetetlen szereplői a magyar médiának. A 24.hu még el-elmegy. Kis szódával, orrbefogva.
Az összes többi felejtős. Vagy primitívkedés (444), vagy agyatlan orbánozás (hvg) vagy épp valóságtól elszakadt nyálverés (MaNCs).
Sehol egy Telegraph, FAZ, Speigel, Guardian, Figaro, La Libre stb stb.

Párduc oroszlán gorilla... Makákó! 2018.10.19. 16:49:34

Nem értem az erőlködést a nyomtatott sajtó romjain. Vége, nincs többé se balról se jobbról, senkit sem érdekel mit írnak le egy 6-8000-es példányszámú papír alapú lapban.

Ehelyett itt az internet, terjedelmi korlátok meg nyomdaköltségek nélkül.

Ches Desmond 2018.10.19. 17:18:05

@Párduc oroszlán gorilla... Makákó!: Igen, ezt nem képesek felfogni, akik a Népszabi megszüntetésén vicsorognak. Ha nincs gáláns tulaj aki nyeli a veszteségeket, akkor bezár a bazár. A ballibsi oldal pedig valamiért inkább a Népszavát választota és nem a Népszabit..

Európai téridő 2018.10.19. 17:38:08

Csak ez lenne az oka a túlírt cikkeknek?

Célkereszt 2018.10.19. 18:06:47

@Ches Desmond: Ugyebár a lakájmédiába lehet önteni számolatlanul az adónkat.

MACISAJT1 2018.10.19. 18:43:17

"A 168 Óra hasábjain megnyúltak a szövegek, ráadásul nagyobbak lettek a fényképek is. A jelek azt sejtetik, hogy a karcsúsított szerkesztőség munkatársai nem képesek kitölteni a közéleti magazin kereteit. Nem lepődnék meg, ha csakugyan bebizonyosodna, amit szakmai berkekben suttognak, hogy az új tulajdonosok fogukhoz verik a garast, "

Ez egy csúnya antiszemita magyarázat...:P
A Telegráf Kft. új ügyvezetője, Udvardi Gábor a 168 Órával szoros együttműködésben lévő Klubrádió Zrt. igazgatóságának is tagja, valamint az ellenzéki hetilap kiadójának többségi tulajdonosánál, a Brit Media Kft.-nél is ügyvezető. Udvardi a médiapiacon kívül is tevékenykedik: egy bizonyos Shmuel Oirechman nevű személlyel együtt társügyvezetőként szerepe van az OLOESZ Kft.-ben. Az OLOESZ a Köves Slomó rabbi vezette EMIH (Egységes Magyar Izraelita) Budapesti Hitközség de a cég ezenkívül tulajdonosa egy Carmel Kft. nevű vendéglátásra és kereskedelemre szakosodott vállalkozásnak is, mely az 1987 óta működő, Shmuel Oirechman vezette budapesti Carmel – Glatt Kóser Étterem tulajdonosa. E leányvállalatban, azaz a Carmelben a belga alapítású Brit Europe Foundationnek, azaz a Brit Media Kft. többségi tulajdonosának és a Chabad Lubavits Zsidó Nevelési és Oktatási Alapítványnak is van tulajdonosrésze.

nick papagiorgo 2018.10.19. 19:02:12

nem lehet, hogy ez csak a "szellemi szegénység" jele?
Úgy értem, én ugyebár ugatom az újságírást, de azért lenne elég megírnivaló cikk, téma, stb. Ez nem is egy könyv, amit oldalra fizetnek, hogy a szerző a pénz reményében elnyújtsa , mint a rétestésztát. Két félkolumnás cikk tud ütősebb lenni, mint mondjuk egy 2-3 oldalas interjú (pláne ha teletűzködjük fotókkal is). Egy szerkesztő, ha az újság terjedelmének kb háromszorosánál kisebb mennyiségből válogathat, akkor ott valami gond van.

Nem lehet, hogy itt arról van szó, hogy az illetők maguk se tudják, miről is kellene írni, meg milyen hosszan?

midnightcoder2 2018.10.19. 19:04:28

@Célkereszt: Ahogy anno Hornék vagy Fletóék idején a népszabóba ment. A lakájmédiát mindig az aktuális kormánypárt eteti, ha hatalmon van akkor az adóforintokból, ha nincs akkor az az idő alatt ellopott pénzből. A gond az, hogy a szocik már a harmadik ciklusukat töltik távol a húsosfazéktól, ráadásul ötletük sem igen van arra, hogy hogyan kerüljenek vissza. És mivel nincs ötletük, jobb dolgot is tudnak kezdeni a dugiba elrakott pénzecskével mint hogy holmi baloldali értelmiséget etessenek belőle. A lakájmédia fenntartása mindig befektetés: azért teszi bele a pénzt a mögötte lévő párt, hogy a kis szócsövükkel eljuttassák a polgárok fülébe azokat a szirénhangokat amikkel a fazék közelébe énekelhetik magukat. De mára már az összes slágerük lejárt, és nem is igen van olyan előadójuk aki nem kappanhangú. Ide vezet hosszú távon a kontraszelekció.

nick papagiorgo 2018.10.19. 19:27:45

@Célkereszt: @midnightcoder2:

én se azon rugóznék, hogy az "adónkat öntik a lakájmédiába". Mert persze ugye a nálunk felvilágosultabb helyeken az ellenzéki médiában hirdetnek ugye:)

A Fidesznek van egy parlamenti többsége, ami kb 2/3-os, ezt a média kb leképezi, sőt még lehet, hogy kisebb is (fölényben van, de a 2/3 nincs meg). Én inkább azon gondolkodnék (dobjunk fel egy labdát Zöldi úrnak), hogy miért van az, hogy az ellenzéki médiát nem nagyon akarja támogatni senki (max. Sorosgyuribá). Még Simicska is kiszállt. Ennek sok oka lehet, de a leggyanúsabb az, hogyaz ún ellenzék annyira béna, hogy nem nagyon akar bele pénzt feccölni senki sem. Ez nem jó hír amúgy, senkinek sem. Szerény véleményem szerint ugyanis az "ellenzéki újságírás" minőségibb, mint a parlamentben látható "ellenzék" (gondolok itt az egymással meg saját magukkal civakodó pártocskákra), és ha az ellenzéki pártok nem is, az ellenzéki újságjrók megérdemelnének valami minőségibb támogatást.

Célkereszt 2018.10.19. 19:39:22

@midnightcoder2: Nem az a baj, hogy az állami hírközlés a kormány szócsöve, hanem az, hogy abban az ellenzék alig vagy csak negatív színben jelenik meg. Ez azért a szocik alatt nem így volt. A sajtóra nem azért van szükség, hogy belőle nyereséget csiholjunk, hanem hogy ellenőrizze a hatalmat.

Karfiol 2018.10.19. 19:39:24

A rövidebb cikkek nagyobb betűkkel jelenség nem csak politikai lapoknál érhető tetten, még online magazinokban is (mondjuk szabadidő, hobbi témakörben is). Mert felnőtt egy generáció, akik már nem olvasnak, hanem videókat, mémeket, infografikákat néznek. De ezt mondjuk Zöldi úrnak is tudnia kellene. Írok időnként pár helyre nem politikai témakörben, és a mérések azt mutatják, hogy egy hosszabb cikknek jó ha az 1/3-át olvassa el az átlag érdeklődő. A többit egyszerűen átpörgeti, vagy kilövi az oldalt. Felesleges ezt túlmagyarázni egyéb indokokkal.

Karfiol 2018.10.19. 19:43:40

Ja és ez most világjelenség, nem csak hazánkban megy így.

ulpius66 2018.10.19. 19:59:17

"A hét szűk esztendő után tavaly nyáron az ellenzéki sajtó a nyolcadikba fordult."

Zöldi Uram!

Azért ezt nem vártam tőled!

Mi az, hogy "ELLENZÉKI SAJTÓ"?

... ÉS ITTEN FELSOROLOD A NÉPSZABÓT, A NÉPSZARÁT, A HVG, A 168 ÓRÁT!!!

TESSÉK MÁN VÉGRE TUDOMÁSUL VENNI, HOGY EZ NEM "ELLENZÉKI SAJTÓ" HANEM EZ
FÜGGETLEN SAJTÓ!!!!!!!!!!!

ulpius66 2018.10.19. 20:02:29

Zöldi Uram!

Kibaszott nagy szerencséd van, hogy a zsindex.hu-t nem soroltad az "ellenzéki sajtó" közé, mert azonnal kibasztak volna innen téged!

A zsindex.hu az független sajtó!!!!!

Nem kormánybarát, de nem is ellenzéki, FÜGGETLEN!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

ulpius66 2018.10.19. 20:13:18

KEDVES BALLIBSI FIRKÁSZOK, POLITIKUSOK!

Egyetlen egy kérésem van, csak azért, hogy ne zavarodjak össze amint olvaslak, hallgatlak benneteket!

Döntsétek mán el végre, hogy a fentebb említett médiumok az "ellenzéki sajtóhoz" tartoznak-e vagy függetlenek!

Ugyanígy döntsétek mán el végre, különösen Újhülye, Nídermüller Petike és társaik, hogy most van kötelező kvóta, vagy nincs?

Mert Újhülye és Nídermüller is azt szajkózza, hogy "nincs is kötelező kvóta!!!!!" erre mit olvasok ma a sok ballibsi médiumban, hogy (M.) Erkel kancellár továbbra is ragaszkodik a kötelező kvótához!!!!!

Most akkor van kötelező kvóta, vagy nincs?

Nekem tök mindegy, hogy van kvóta vagy nincs, mindössze az a kérésem, hogy a ballibsi politikusok és médiumok ugyanazt hazudják!!!!!!

midnightcoder2 2018.10.19. 20:18:33

@Célkereszt: Mondjuk én arra sem igazán emlékszem, hogy Hornék vagy Fletóék idején a közmédiában annyira a jobboldalt dicsőítették volna. Mondjuk a Kossuthon volt a Vasárnapi újság amikor a közmédia úgy heti két órában az ellenzéké volt. Viszont cserébe Hornék idején lényegében semmilyen más ellenzéki média nem létezett. Volt vagy 2-3 nulla olvasottságú újság az egyik oldalon, a másikon pedig a teljes írott és elektronikus média.

midnightcoder2 2018.10.19. 20:19:56

@ulpius66: Mondjuk az index kalapozása szerintem leginkább azért van, hogy ezt a függetlenséget próbálja elhitetni a néppel. Ami kb. az első cikk elolvasásáig akár sikerülhet is neki.

nick papagiorgo 2018.10.19. 20:21:00

@Célkereszt: ezek szerint a szocik alatt az állami hírközlésben az ellenzék pozitívan jelent meg? :)
(két kérdésről beszlünk továbbá, egyik hogy melyin gyakran jelenik meg, másik, hogy milyen színezetben)

Célkereszt 2018.10.19. 20:37:02

@nick papagiorgo: Ha jól emlékszem, akkor a legutóbbi választás előtt a bíróságnak kellett kikényszeríteni, hogy az ellenzék megjelenhessen a kormány médiában. Tudsz az ellenkezőjére példát? A szocialista kormányzat alatt azért voltak viták, amelyen az akkori ellenzék képviselőit is meghívták. Tudsz ilyen műsorokról manapság? @midnightcoder2: És most mi van a Kossuthon? Soroljam a többi hírközlőt? Ha előfordul ellenzékkel kapcsolatos hír, akkor lehetőleg össze van kapcsolva egy migransozóval.

nick papagiorgo 2018.10.19. 20:37:49

Kedves mindenki,
szerintem rendbe kellene pár dolgot tenni a "fejekben".

Független sajtó, olyan nincs. Független sajtó, az a Dörmögö Dömötör, a Fakanál magazin, meg a Magyar horgász. A nem tematikus lapok közül mindegyik beáll valahová.

Ha "függetlenségről"beszélünk, akkor a független közéleti sajtó azt jelentené, hogy az illető kommentár nélkül beszámol valamiről. Az index pl. büszkén hirdeti magáról, hogy "független", de tulajdonképp ellenzéki: a független sajtó vagy tényszerűen számol be, vagy a kormánypárti /kormányt fikázó cikkek kb egálban vannak. Az index nagyon vigyáz rá, hogy egyetlen kormányt dicsérő cikket se tegyen közzé, ehhez képest csodálkozom, hogy hogyan tekinti magát "függetlennek" - az, hogy szerintük mindenki hülye (a kormány is, a DK is, a jobbik is, az LMP is,stb, stb) szerintem nem "függetlenség", hanem sima nagyképűség. A kettőt nem kéne öszekeverni. Továbá, teret biztosít az összes ellenzéki blognak (a reflektortól a momentumig), a kormánypártnak meg egyáltalán nem. Én nem mondom, hogy tennie kéne (azt csinálnak, amit akarnak), de akkor ne nevezzék magukat "függetlennek". Egy "független" valami ugyanis teret biztosítana mindennek, kb egyenlő eloszlásban, nem csak az egyik oldalnak. Mondom, engem ez nem zavar, tegyenek amit akarnak, végül is harcolni kell az Orbán-sátán ellen, de akkor (ugyanakkor) ne lengessük már a függetlenség zászlaját is :)

ulpius66 2018.10.19. 20:46:10

@Célkereszt:

Most komolyan!

Te mért kéred számon a kormánypárti sajtón, hogy kormánypárti?
( a közmédiumok meg mindig és mindenhol "kormánypártiak".....az aktuálisan regnáló kormányok (parlamenti többség, ami kormány mögött van) nevezik ki vezetőiket, hogyan várhatná el bárki is, hogy a közmédiumok az "ellenzéki sajtó" legyen....)

nick papagiorgo 2018.10.19. 20:46:48

@Célkereszt: most olyan világot élünk, amikor X párt képviselője effektíve nem megy el olyan médiába, ami nem tetszik (kvázi bojkottálja). Tegyék, szívük joga, de ha pl. Te nem vagy hajlandó elmenni sehova, akkor ne sírjál, hogy a médiában nem jelensz meg.

Egyébként nézd meg lpl. a mostani történéseket: Volner szakít a Jobbikkal, az LMP kizárta a vezetőit, Demeter Márta leégeti magát Orbán Fannival - ezek most a "kormánypárti média mesterkedései" lennének? Vagy csak szimplán arról van szó, hogy az érintettek NEM IS AKARNAK elmenni sehová, és nyilatkozni?

És egyébként most is lennének viták ,csak marha nehéz tudni, hogy vitapartnernek kit kéne meghívni- meghívsz valakit, aztán ha az illető "bénázik", akkor azt mondja a pártja, hogy nem is lett volna joga nyilatkozni, adottesetben nem is a párt tagja már. Hát így elég nehéz :)

midnightcoder2 2018.10.19. 20:48:11

@Célkereszt: Tény, viszont az ellenzéknek sokkal-sokkal több saját médiája van mint a 90-es években a jobboldalnak volt. Pl. a neten messze ők a legerősebbek a "független" index-szel, és a szintén elég erős 444-gyel. Plusz a HVG és Népszava is messze erősebb mint a 90-es években a Magyar Nemzet, Magyar Hírlap és Figyelő volt. Ráadásul akkoriban a Népszabó kb. olyan erő volt a papír újságok közt mint ma az index a neten.

ulpius66 2018.10.19. 20:51:46

@Célkereszt:

A ballibsi logika szerint van:
- kormánypárti
- független
- ellenzéki médiumok

Légy oly kedves, sorold mán be pl. a hvg, Népszara, 168 óra, ATV, 444.hu. ... ÉS A ZSINDEX.HU nevezetű médiumokat, hogy ezek a fentebb említett felsorolásban hová tartoznak szerinted?

Előre is köszönöm!
(ha lehetne azt is indokold mán meg, hogy ezek miért függetlenek, és mért nem ellenzékiek....)

Célkereszt 2018.10.19. 20:53:13

@ulpius66: A sajtónak nem a pártokat kellene szolgálnia, hanem a közt. Ezért a neve kömédia. Azzel nem megyünk semmire, ha a sérelmeket soroljuk. Biztos van mindkét oldalon. Nem kell sok ész, hogy lássuk, a tömegtájékoztatás nem süllyedt olyan mélyre még, mint a fidesz idején.

Célkereszt 2018.10.19. 20:53:13

@ulpius66: A sajtónak nem a pártokat kellene szolgálnia, hanem a közt. Ezért a neve kömédia. Azzel nem megyünk semmire, ha a sérelmeket soroljuk. Biztos van mindkét oldalon. Nem kell sok ész, hogy lássuk, a tömegtájékoztatás nem süllyedt olyan mélyre még, mint a fidesz idején.

Célkereszt 2018.10.19. 20:54:58

@ulpius66: Veled befejeztem a beszélgetést a zsindex-szel.

Célkereszt 2018.10.19. 20:57:28

@midnightcoder2: Arról igazán nem tehetek, hogy igazi szellemi erő a jobboldalon nincs.

ulpius66 2018.10.19. 21:01:18

@Célkereszt: "@ulpius66: Veled befejeztem a beszélgetést a zsindex-szel."

Remélem azért az nem baj, ha én véleményezni merészelem azt az iszonyú sok baromságot amit iderittyentesz.....
(egyebekben meg, az "igazi szellemi erő" csak és kizárólagosan úgyis nálatok, ballibsiknél van... ehhez mán hozzá vagyunk szokva....)

nick papagiorgo 2018.10.19. 21:02:53

@Célkereszt:
nadehát
1. ha azt felételezzük, hogy a választásokon a Fidesz nyert (legalább 50%-al), akkor - ha egyenlőséget akarunk - akkora sajtó 50+ százalékának is az ő nézeteit kéne hangoztatni, mert az a "köz"nézete, nem? Úgy értem, mégse állhatnak a Munkáspárt mellett, akik még 1 %-ot se kaptak.

2. ezzel párhuzamban, ki (és hogyan)tájékoztassa a "tömegeket"? Tájékozathatná az MSZP is, ha lenne lapja (és nem adta volna el pl. a Népszabit). Vagya a Fidesznek kéne támogatni pl. az Aflahírt, hogy megjelenhessen (persze csupán az objektív tájékoztatás megőrzése miatt)? Vagy hogy?

ulpius66 2018.10.19. 21:09:08

@nick papagiorgo: az lenne a legideálisabb, ha a@Célkereszt tájékoztatna mindenkit!

Hiszen nála az "igazi szellemi erő"!
(Na jó, ez vicc volt.......)

Az igazság az, hogy ennél nagyobb barmot még nem hordott hátán a Föld!

Zöldi László 2018.10.19. 21:11:20

@nick papagiorgo: A feladatom tehát az, hogy erre a kérdésre válaszoljak: "Miért van az, hogy az ellenzéki médiát nem nagyon akarja támogatni senki?" Oké, gondolkodom rajta, és holnapra megírom. Kösz a tippet.

ulpius66 2018.10.19. 21:13:32

Kedves ballibsi firkászok!

"Az a benyomásom, hogy miközben a filléres gondokkal küszködő szerkesztők és újságírók...."

Javaslom, hogy írjatok a gazdinak, a liberál-fasiszta SoroSS-elvtársnak, hogy küldjön több pénzt nektek!!!

Célkereszt 2018.10.19. 21:16:39

@nick papagiorgo:
1. Nem értelek. A közmédia 100% fideszes. Milyen 50%?
2. Én a közmédia (azért köz, mert adóból van fenntartva) szerepén azt értem, hogy aggályosan semleges híreket közöl (felőlem lehet a hírek szereplői többségben kormánypárti), vitákat szervez, amire mindenféle nézetű embereket meghív, világnézetileg semleges.

nick papagiorgo 2018.10.19. 21:23:16

@Zöldi László: gondoltam, hogy tetszeni fog . Ez tényeg egy kifejtős kérdés lesz :)
Két részre is lehet bontani, miszerint - állításom szerint - az ún. "ellenzéki média" sokkal színvonalasabb, mint maga az "ellenzék" (legalábbis jelenlegi állapotában). Miért van ez, és ki hagyta le a másikat/ki maradt le a másik mögött. Adott esetben ez is megérhet egy posztot.

nick papagiorgo 2018.10.19. 21:40:53

@Célkereszt:
lehet, hogy félreérthetően fogalmaztam.

nézd, van a média, mint halmaz. Ezen belül van a közmédia, ami az "állam médiája", ez mindig az adott kormánypárt szavait hangoztatja, bármennyit is kapott a kormánypárt. Meg van az "egyéb"média, de tekintve, hogy a Fidesz ott tart, ahol, az ellenzék meg ott, ahol, az "egyéb"média jórésze is kb fideszes, netán semleges. Ha az ellenzék támogatottsága az országgyűlésben kb 1/3 (de a teljes lakosságban, a bizonytalanokat is figyelembe véve se sokkal több), akkor ne csodálkozzunk, hogy az ellenzék médiajelenléte/médiaereje sem több.

Ha ez az arány pl 49/51 lenne, teljesen más lenne a helyzet. Akkor is más lenne, ha - mint a demokráciákban általában - a Fidesszel szemben 1 (max 2) párt, szövetségben) lépne fel, nem pedig egy "szivárványkoalíció" a Jobbiktól a DK-ig,mind megvan a maga "törpe" sajtója, amik mind egymást is fikázzák.

És itt van még az, hogy pl X Y nem hajlandó itt meg ott megjelenni, vagy ha igen, akkor is csak a saját mondókáját hangoztatja, nem azt, amit pl. a riporter tőle kérdez.

Na most így, tarts "világnézetileg semleges" vitákat -a fideszest meg se kell hívni, a DK-s meg a Jobbikos kb agyonveri egymást, netán (ha így utasította őket a pártközpont) egymás vállára borulnak.

midnightcoder2 2018.10.19. 21:45:22

@Célkereszt: A probléma az, hogy a független politikai sajtó kb. olyan mint az örök élet és az ingyen sör. Jó lenne, de nem létezik. Innentől kezdve az egész közmédia léte is értelmetlen: mindenképp az aktuális kormány érdekeit fogja képviselni, ahogy mindig is tette, max. a mérték változik, de az sem túl sokat. De ha nem az aktuális kormány érdekét képviselné, akkor sem lenne független. A BBC sem az, ő is egy bizonyos értékrendet képvisel az adófizetők pénzéből. Annyival rosszabb mint a közmédia, hogy ráadásul nem is a szavazók által épp hatalomra juttatott erő értékrendjét. Az pedig pláne vicces, amikor a honi ellenzéki sajtó azért temeti a sajtószabadságot, mert hogy az aktuális kormány csak a saját sajtóját eteti és őket meg nem. Pedig az igazán gáz az, hogy az aktuális kormány _bármilyen_ sajtót etet. Szóval ez a független sajtó és a sajtószabadság elég komplex kérdés.

Célkereszt 2018.10.19. 22:03:32

@midnightcoder2: A demokrácia olyan, mint a konvergens sorozat, tart valamihez. A sorozat a határértékhez, a demokrácia a tökéletességhez. Nem vagyok naiv a pártok joindulatával kapcsolatban, de ilyen mélységben még nem volt a közmédia. Nem azt varom, hogy grammra mérjék ki a műsoridőt a választási eredmények alapján. Vajon aki a fideszre szavazott, nem érdemel korrekt tájékoztatást? Azokat, mert úgy szavaztak, ezentúl a fidesz baromságaival kell etetni?
Megjegyezném, hogy a választók (akik szavaztak) valamivel több, mint 50%-a nem a fideszre szavazott. Az hogy mégis 2/3-a van a fidesznek a választási rendszer eredménye.
A mondandód másik felével nem tudok mit kezdeni, mert az csupa feltételezés. Talán meg kellene próbálni vitákat szervezni, akkor kiderülne, hogy ki megy el és mit mond.

Célkereszt 2018.10.19. 22:07:07

@nick papagiorgo: Elnezést, kicsit kavartam , hogy kinek válaszolok éppen. Vedd úgy, hogy az előző válaszom félig neked is szól.

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2018.10.20. 08:08:19

Annyira lezuhant a ballib propagandafirkászok szintje, hogy már Soros gazda se hajlandó erre költeni.

taga20 2018.10.20. 09:18:52

@maxval balcán bircaman: azé látom téged még mindig futtat a kágébésputyin , szutyok!

ulpius66 2018.10.20. 10:06:53

Én évekig azt hittem, hogy a magyar politikában nincs hülyébb nő, mint a Széll Bernike.

Erre megjelenik Demeter Márta, és bebizonyítja, HOGY DE, VAN!!
(na, erre az LMP mindjárt megválasztja elnöknek......hát ehhez csak gratulálni tudok....)

ulpius66 2018.10.20. 10:13:02

Kérdem én.

Mért van az, hogy a mai (sőt a tegnapi) ellenzéki politizálás abból áll, "hogy én sokkal jobban gyűlölöm a patást, mint ti!" Be-be-be.....

Én tudok olyat mondani rá, amiről tik nem is álmodtok!!!!!

Erre jön egy újabb barom, aki előáll azzal, hogy "ez mind semmi, én annyira, de annyira, de annyira gyűlölöm a patást!!!!!" szavazzatok rám!!!!

Teljesen nyilvánvalóan az Orbán-gyűlölet teljesen elvette a maradék eszét is a ballibsi politikusoknak, firkászoknak, és mán csak a minél nagyobb gyűlöletben tudnak gondolkodni.....

ulpius66 2018.10.20. 10:15:26

Demeter Mária azért "főnyeremény" a kormánypárti sajtónak, mert most hetekig lehet róla cikkezni, hogy mekkora gyűlölködő barom........

Tisztességes Természettudomány 2018.10.20. 11:04:41

Az index szépen eltartja magát. Megtalálta a piacát, az olvasók támogatják. Akinek ez nem megy, nincs fizetőképes olvasótábora, az nyugodtan menjen tönkre.
A hetilapokra kb. az internetes újságok elindulása óta nincs semmi szükség. Ez egy olyan formátum, amelynek lejárt az ideje. Az emberek a napi hírekre nem várnak egy hetet, az elemzősebb, mélyebb, oknyomozós cikkeket pedig már az internetes újságírók is képesek megírni.

A klasszikus, baloldali értelmiségiek által írt újságokra pedig 2010 óta nincs szükség. Farkasházy kínos szárszói találkozói, Bajnai és Mesterházy "BMX"-es összefogásának erőltetése - ennek is lejárt az ideje. Sokan - joggal - kritizálták a baloldali értelmiségieket, amikor megmondóemberekként befolyásolni akarták a választásokat, a baloldali pártok részvételét. A választási eredményekre - főleg vidéken - semmi hatást nem gyakoroltak.

Ha fizetőképes olvasótábora sincsen a 168 órának és a Népszavának, és a tevékenységére sincs szükség, akkor előbb utóbb teljesen kiürülnek és megszűnnek majd.

A kormány visszás dolgairól pedig majd tájékoztatást nyújt az index, a HVG és a 444.hu. Az internetet nem kedvelő vidéki lakosság pedig majd nézi az ATV-t. Aki csak az m1 Híradót nézi minden nap, annak a Népszava és a 168 óra létezése sem számított soha.

Ches Desmond 2018.10.20. 13:57:40

@Célkereszt: Te most komolyan azt vártad, hogy majd a kormány fogja fenntartani a Népszabit. Egyébként meg a g-nap óta állami pénzből működött az ellenzéki Hír TV meg az MN, hisz szerintetek Simicska állami pénzekből gazdagodott meg.

taga20 2018.10.20. 14:08:01

@Ches Desmond: arról pofázzál droid, hogy a közpénzt, miért önti a gecigazdád a lakájmédiátokba!!!

Célkereszt 2018.10.20. 17:16:10

@Ches Desmond: "Szerintetek" Kik azok? Nagyon leegyszerűsíted a világot. Politikailag, ideológtialag semmi közöm Simicskához. Van egy ideám, ami a demokrácia. Úgy vélem, hogy a demokrácia a legjobb államforma. Természetesen a demokrácia sem tökéletes, de a remény megvan, hogy jobb lesz. A mai rendszer azonban távolodik ettől az ideától. Ugyan mihez közeledik ez a rendszer? A merev rendhez, az embertelenséghez? A rend egy megmerevedett világ, ahol nincs helye az egyénnek. Az egyén szabadsága nélkül nincs fejlődés. Láttuk már, hogy a XX.századi megvalósításuk hová vezetett.

Ches Desmond 2018.10.20. 18:01:06

@taga20: Mondjuk hogy kiegyensúlyozza a médiaviszonyokat. Én értem, hogy a mocsok fajtád visszasírja a 2010 előtti arany időket, amikor a jobboldal egy szál Hír TV-vel megy egy MN-nel vot felszerelve, de ezeknek az időknek vége. (Azt most hagyjuk, hogy a balos médiát a módszerváltás után a nem ritkán nyugati állami tulajdonú multik tömték ki pénzzel, hogy engedelmes csahosaik legyenek, és a multinyaló ballib országrontókat segítsék hatalomba..)

Ches Desmond 2018.10.20. 18:03:33

@Célkereszt: Sok ballibnek tetszett Simicska irányváltása. ( Elég csak mondjuk Dés Hír TV-s megjelenésére gondolni). A G nap után valahogy már nem számított annyira, hogy Simicska hogyan szerezte a vagyonát. A "Közgép" panel is hamar kikopott a libsi trollok szótárából..

taga20 2018.10.20. 18:21:27

@Ches Desmond: a fajtád, a mocskot, a szart zabálja kétpofára. nézd meg a geci gazdádat, vagy a mocskos ostoba szutyok mészaros lölöt!

ménem húztok el a putyingazdátok ánuszába?

Ches Desmond 2018.10.20. 18:48:22

@taga20: Gyurcsányod hányszor is volt Vladimir Vladimirovicsál, te BALfasz? A mol-t is át akarták játszani a ruszkiknak. Akkor miért nem csaholtál kutya?

taga20 2018.10.20. 18:59:11

@Ches Desmond: hányszor kutya?

érdekes, most hogy a geci gazdád évente kéccer leszopja a kágébés gazdáját, még kérdőre vonsz?

te egyébként hülye vagy, hogy beégeted itt magad?

taga20 2018.10.20. 19:44:13

@Ches Desmond: mi van kutya, a torkodon ragadt a csont? hogy mé nem baszódtok meg fityeszszutykok?

nick papagiorgo 2018.10.20. 22:21:28

@Célkereszt:
ezt azért revideáld, szerintem (már hogy a demokrácia a legjobb államforma lenne).
A demokrácia a többség hatalmát jelenti. Ha emlékszel a demokrácia születésére, Athénban a demokrácia nevében emberek száműztek cserépszavazással. Hitler demokratikus szavazáson győzött (csak utána betiltotta többi pártot, ami már kétségtelenül egy kevéssé demokratikus intézkedés).

A demokrácia pont az, ami most van: a Fidesz kapta legtöbb szavazatot, ő alakított kormányt, tehát azt csinál, amit akar. A többi párt a rájuk leadott szavazatok arányában képviselteti magát, és (mivel a Fideszhez képest sokkal kevesebbet kaptak) beleszólási részesedésük is kb. ennyi. Ez így úgymond "teljesen demokratikus" nemdebár ? :) A nép akarta ezt. Mi a gond? :)

taga20 2018.10.20. 23:56:45

@nick papagiorgo: "ő alakított kormányt, tehát azt csinál, amit akar. "

nem bazdmeg, ez nem a demokrácia, házmesterevtárs!

te kevered a szart a gecivel má megint!

Célkereszt 2018.10.21. 08:00:02

@nick papagiorgo: Vagy tudatlan vagy, vagy hazudsz. Van internet, és nézz utána, hogy mi a liberális demokrácia.
Ha nem így lenne, akkor bocsánat, de túl sok troll futatott bele az értelmetlen vitába.
A demokrácia nem a többség diktatúrája. Úgyhogy már az a tézised is hazugság, hogy a többség mindent visz.
Ha abszolút szavazatarányt nézzük, akkor többen szavaztak az ellenzéki pártokra, mint a Fideszre.