Médianapló

Médianapló - Mindenható-e Orbán?

2018. október 17. 11:08 - Zöldi László

A legutóbbi napok szenzációja, hogy Demeter Márta egy katonai repülőgépen fölfedezte a miniszterelnök Flóra nevű lányát. Az LMP-s országgyűlési képviselő ugyanis közérdekű adatokat igényelt a Honvédelmi Minisztériumtól, majd amikor megkapta az Airbus A-319 utaslistáját, a névsor valahogyan, bizonyára teljesen véletlenül eljutott az Azonnali.hu portálhoz, amelynek a társtulajdonosa Ungár Péter LMP-politikus.

Innen már felgyorsultak az események, mert a kormány tevékenységét fürkésző szerkesztőségek munkatársai kézről kézre adták az értesülést. A kisgyerek, járni is alig tudó O. Flórát valószínűleg tévesen azonosították Orbán Viktor azonos nevű, de már tizennégy éves lányával. A Ciprus szigetén állomásozó magyar katonák között kétségkívül volt egy Orbán nevű tiszt, akit meglátogatott a felesége és a kislánya; a Honvédelmi Minisztérium szerint ők jöttek vissza a csapatszállító repülővel. A Magyar Távirati Iroda által kiadott közlemény igazságtartalmát egyelőre nincs okom kétségbe vonni.

De ha a Demeter Márta-féle értesülésben esetleg van szemernyi igazság, attól még érdemes eltűnődni azon, vajon mit is tulajdoníthatunk a már-már teljhatalmú miniszterelnöknek. Úgy rémlik, hogy nem egészen három évtized alatt eljutottunk a puha diktatúrából a kemény demokráciába. Ráadásul a jelek arra utalnak, hogy az ország első embere mintha kacérkodna is a diktatúrával. Ebből óhatatlanul adódik a következtetés, hogy mindenben, mindenről és mindenkiről ő dönt. Bár nem szoktam vele beszélgetni a hatalom gyakorlásáról, de arról azért tudhatok, hogy szereti fenntartani magának a végső döntés jogát. 

Nemrégiben pedig arról is értesülhettünk, hogy szívesen használja a honvédség csapatszállításra vásárolt repülőgépeit. Hihető volt tehát O. Flóra utaztatása. Mégis az a benyomásom, hogy az ellenőrzést elmulasztó újságírók a csípős-csúfondáros hangvételű blogok szerzőivel együtt benézték a korjellemző, de alighanem álságos történetet. Hajlamosak abból kiindulni, hogy a rendszert Orbán Viktor működteti, holott ő csupán nevet adott neki. A hatalomgyakorlás szisztémája a kisorbánok, a minden lében kanál kiskirályok nélkül nem terebélyesedett volna önkényuralommá.

A kormányzat akkor kerül majd bajba, ha mi, újságírók és bloggerek nem vesszük készpénznek a politikusi kiszivárogtatásokat, és rádöbbenünk, hogy az Orbán-rendszer akkor is működik, ha a nép más diktátort választ magának.           

11 komment
süti beállítások módosítása