Médianapló

Médianapló - Miért hazudik egy politikus?

2018. október 16. 10:19 - Zöldi László

Szilágyi György szólalt meg ma reggel az egyik tévéstúdióban. Országgyűlési képviselő, a Jobbik politikusa, aki a Fradi B-közép hangadójaként szerzett magának nevet. Legemlékezetesebb közéleti megnyilvánulása, midőn kifejtette Budapestről, hogy „Lesz még ebben a bűnös városban Horthy Miklós-szobor és Wass Albert Színház.” (Józsefváros, 2012. március 13.) Most azzal hívta föl magára a figyelmet, hogy tizenkét perc alatt három meghökkentő kijelentés hagyta el a száját.

Azt mondta, hogy „A Jobbik erősebb, mint a választás után volt.” Ezt már nem is érdemes cáfolni azok után, hogy a párt válsága egyre csak mélyül. Filléres gondok, lemondások, kiválások, kizárások, visszakiabálások, káosz. Szilágyi Györgynek vagy rossz tanácsot adtak a kommunikációs szakemberek, vagy már rájuk sincs pénz, és ki-ki azt mond a nyilvánosság fórumain, ami épp eszébe jut. Azt is fejtegette, hogy a pártja 1,3 millió szavazóra támaszkodhat. Az Országos Választási Bizottság 2018. május 3-i közleménye szerint a Jobbik 1092806 szavazatot kapott az országgyűlési választáson. Azóta fél év telt el, és a belső harcok miatt nemhogy nőtt, inkább apadt a rokonszenvezők száma.

Harmadik kijelentése már szakmailag is foglalkoztat. Azt fejtegette, hogy „A média 80-90 százalékát uralja a fideszes propaganda.” A kormányzati túlsúlyt kevesen vonják kétségbe. Voltak olyan politikusok, akik 80 százaléknyiról beszéltek, és olyanok is, akik 90-ről. S bár ők sem jelölték meg a forrást, de volt annyi eszük, hogy egyetlen számhoz kötik magukat. Aki azonban 80-90 százalékról beszél, az elárulja magáról, hogy csupán fölbecsüli a helyzetet. A kormányzati médiafölényről nincs felmérés, nem is lehet, mert körülbelül 8000 sajtótermék tulajdonviszonyait kellene megállapítani. A Mérték Médiaelemző Műhely készül ugyan egy felmérésre, de nem a tulajdonviszonyokat vizsgálja, hanem a médiumok hatását.

Kíváncsian várom az eredményt, addig is azon tűnődöm, vajon nem kéne-é a politikusok nagyotmondásait árnyaltabban megítélni. Mert lehet, hogy nem is hazudni akartak, csupán nyomatékot igyekeztek adni az álláspontjuknak. Hogy egy választási győztes politikust idézzek, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök 2006. június 28-án vallotta be a Népszabadság hasábjain: „A kampányban nem hazudtam, de nem bontottam ki az igazság minden részletét.” Talán Szilágyi György sem hazudott ma reggel, hanem csak ámított, csúsztatott, füllentett, hamukált, hantázott, kábított, linkelt, lódított, süketelt és tódított.

8 komment
süti beállítások módosítása