Médianapló

Médianapló - Gyógyító hatású-e a humor?

2018. október 14. 10:47 - Zöldi László

Osztálytársunk váratlanul halt meg. Vonaton ült, rosszul lett, és már nem is tért magához. Huszonegyen érettségiztünk, és pénteken a tizedik halottunkat búcsúztattuk a kecskeméti köztemetőben. De lehet, hogy pontatlan a statisztikánk, mert egyik osztálytársunk rögtön az érettségi után disszidált Németországba, és azóta nem hallottunk róla.

Egy kisvendéglőben megtartottuk az osztálytalálkozót, és darvadozva beszélgettünk a nyavalyáinkról. Amikor elköszöntünk egymástól, már nem jó egészséget kívántunk egymásnak, hanem jó betegséget. S hogy fenékig ürítsem az öregség keserű poharát, meglátogattam az egyik unokatestvéremet is, a kórházban feküdt agyvérzéssel. Egyidős velem, nem jött ki hang a száján, csak a szemével kommunikált. Tegnap este, ilyen előzmények után sugározta szokásos kabaréműsorát a Magyar Rádió. Máskor talán átsiklottam volna az egyenetlen színvonalú adás fölött, most azonban az egy nappal korábbi benyomások érzékennyé tettek az utolsó két szám befogadására.

Bach Szilvia összegyűjtötte az öregség tragikomikus ismérveit, és arra jutott, hogy „Minden út kómába vezet.” A másik szerző és előadó, Maksa Zoltán egy öregember szájába adta kórházi élményeit, és ezt találta mondani: „A nővérke olyan keveset keres, hogy libáért adja a kacsát.” A humoristák ritkán osztják meg a műhelytitkaikat, de nem lepődnék meg, ha kiderülne, hogy egy-egy közmondássá szelídült gondolatmenetet vettek a nevükre. Például az alapmondat - Minden út Rómába vezet. - kis híján ezer évre tekinthet vissza. Hosszú és bonyolultabb latin nyelvű megfogalmazása 1175-ben tűnt föl egy francia szerzetesnél. Azt jelentette, hogy az igazsághoz többféle úton lehet eljutni.

Rengeteg farigcsálás nyomán mai formája a XVII. századi francia költő és meseíró, La Fontaine A békebíró, a betegápoló és a remete című példabeszédében bukkant föl. A hajdani betegápolótól már csak egy lépés a XXI. századi nővérke, aki a magyar egészségügy válsága idején beéri a természetbeni juttatással is. Miközben elmerültem a művelődéstörténeti nyomozásban, sikerült végre jobb kedvre derülni. S hogy e hangulatot állandósítsam, el is határoztam, hogy ha telik az időmből, írok egy könyvet ama összefüggésről, miszerint a nép szállóigéi a közmondások és az értelmiség közmondásai a szállóigék.

Az már a sors iróniája, hogy fiatalabb koromban még azért írtam könyveket, mert voltak gondolataim. Mostanában pedig azért, hogy legyen mit dedikálni az orvosoknak.        

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://medianaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr6714300441

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Netuddki. 2018.10.14. 12:24:45

Csak nekem tűnik úgy, hogy a fideszrádió (R.I.P. Kossuth) a Kádár rendszer utáni nosztalgiára játszik?

Először ugye megjelent a vízállásjelentés 13 óra előtt. Még a köpködőt is átrakták miatta 1 utánra. Aztán, nemrég a rádiókabarét csúsztatták el fél órával a jó ebédhez szól a nóta miatt. Hülyék ezek? Mármint a műsor összeállítói. Vagy csak ki akarják húzni a gyufát?

Csak szólok, a rendszerváltozás tájékán, az első szabad választásokkor azt gondoltam, a gulyásdiktatúra már soha nem tér vissza. Erre a hátsó ajtón nem megint belopózott? Csak a mostani "urak" sokkal rosszabbak, mint az akkoriak. Nincsenek gátlásaik, főleg, hogy bármit megtehetnek büntetlenül. :(

Netuddki. 2018.10.14. 12:32:55

A feltett kérdésre is válaszolnék.
Szerintem többet ér a humor mint a 10 parancsolat, már ami a gyógyítást illeti. De egyik se helyettesítheti a XXI. századi színvonalú egészségügyet. :/

leponex 2018.10.14. 16:46:32

Zöldi Úr,
a humor, az irónia tényleg gyógyíthat(na), ( az irónia mögött szeretet, a szatíra, a gúny viszont ölni akar), de mi köze lenne ehhez akár a rádiókabarénak akár a dumakabarénak ??

szepipiktor 2018.10.15. 10:15:24

Érdekes gondolatok, de nem találok utalást a címben felvetettek feloldásra.
A humor nem gyógyít, a humor adott esetekben elviselhetőbbé teszi a gondokat.
Ha már régi dolgok kerültek elő, ide illik egy 1980-as évek elején elhangzott rádiókabarés jelenet, már abból az időkből, amikor Verebes átvette a stafétabotot a konferanszié poszton:
Édesapjával beszélgetett, a neves színésszel.
Verebes Pista győzködte az édesapját, hogy jó a házasság, és a statisztikák szerint a házas ember tovább fog élni!
Karcsi bácsi válasza ÖRÖK:
.
"Nem fiam! Nem fogsz tovább élni, hanem csak hosszabbnak fogod érezni!"
.
Ez pontosan illik a humor gyógyító erejéhez, adott esetben megkönnyíti elviselni a problémát. Mert egy áttétes rákost nevettethetünk, attól nem lesz sem számára, sem a szeretteinek könnyebb.
Volt nekünk is temetési esetünk, egy játékostársunk elhunyt. A temetésen vagy tizen könnyes szemmel vidultunk, hiszen a sráccal a rengeteg együtt megélt sztorit elevenítettük fel, ránk is szóltak a szertartás alatt...
De a lényeg, a humor megkönnyítette az emlékezést!!!
Saját bajainkon pedig csak a humornak egy speciális ága, a szarkazmus segíthet, amikor magunkon, a gondjainkon nevetünk.
Meggyőződésem, hogy az élet összes problémájára, gondjára a humor jó orvosság, de csak a ironikus, szarkazmus alapú! Sajnos az átlagemberek erre nem vevők, így sok probléma is adódik, számukra ez sértő lehet. De ez meg neveltetés és kultúra kérdése - arra meg nem a humor az orvosság.
A legjobb humor a gondokra a Peter Sellers, Chaplin, Monty Python, South Park féle cinizmus, szarkazmus alapú humor, de napi borzalmainkra ideális a Moder Cslád is, hiszen a túltólt gender, feminista, PC, aktivista stb. szarságok ellen mi más lehetne az orvosság, mint az ezeket a legaljasabb stílusban kifigurácó poénok? South Park... Az új éved azonnal az iskolai lövöldözésekről, a papok gyerekmolesztásairól szól.
Ez orvosság, mert legalább tudjuk, nem vagyunk "egyedül"!
.
Ami nem gyógyszer, az az úgynevezett "zsidóhumor", de a média ezt imádja (vajon miért?), nekünk a Sas-kaberé az antibiotikum. Semmit nen ér, semmi hatása sincs, hiszen az nem humor, hanem állásfoglalás, összekacsintás csupán.
.
Ahogy a valódi gyógyszerek esetén is, a humornál is csak a legerősebb "hatóanyagúak" használhatnak.
De ahhoz "orvos" is kellene, ami a felsorolt rádiókabarés példából kitűnik: ma nincsenek hazánkban.

6.Lenin 2018.10.15. 20:19:48

Szerintem aki szereti az igazi humort, az egészségesebb, szellemileg mindenképpen.
Egy egészséges ember pedig nem szorul gyógyításra-rossz esetben csak fizikailag-pl leszáradt az egyik lába, de, ha ezt úgy éli meg, hogy elég egy félpár cipő, vagy az öregkori fájdalmak is feleződnek, a lábtrombózis lehetősége is rögtön 50 %-al csökken, akkor a humort vehetjük gyógyító hatásnak is.

A 10 parancsolattal sem úgy képzelhető el gyógyítás, hogy valamelyik kőtáblát felmelegítve 80 C°-ra a beteget ráültetjük, a másik táblával meg enyhén ütögetjük a beteg testrészt.