Médianapló

Médianapló - Mi okozta a Népszabadság vesztét?

2018. október 09. 10:30 - Zöldi László

A Népszava mai számában látott napvilágot N. Kósa Judit Eltelt két év című cikke. Tartalmát tegnap mondta el egy utcai összejövetelen. Érzelmi hangoltságú eszmefuttatás egy volt Népszabi-munkatárs tollából, és akadt egy félmondata, mely továbbgondolásra késztet. Azt fejtegette, hogy „a Népszabadság sorsa csak kezdete volt valaminek”. Ez a valami a kormányzati térhódítás a nyilvánosságban, amelynek azonban a Népszabadság inkább látványos csomópontja volt, mint a kezdete. Olyan mozzanatról tűnődöm, amely nélkül az újság talán még ma is létezne.

A patinás napilap puccsszerű megszüntetését sokan annak tulajdonítjuk, hogy egyre olajozottabban működő tényfeltáró csapata túl közel jutott az Orbán-rendszer vezetőihez. Akik ezt az okot cáfolták persze, és arra hivatkoztak, hogy a kiadóhivatal veszteséget termelt, és ezt az új tulajdonosnak nem kötelessége elviselni. De van egy harmadik ok is. A Népszabadság utolsó tulajdonosának, a Mediaworks nevű cégnek eredetileg a volt Springer-laphálózat volt a bázisa. Ez a fél Magyarországot jelentette, nyolc megyei napilapot körülbelül 700 ezer olvasóval. Tartalmilag már a kormány nótáját fújták, az információkat azonban nem az állami hírügynökség szállította, hanem a Népszabadság Online.

Ebből született ama kettősség, hogy a hírek szöges ellentétbe kerültek a politikai jegyzetek, publicisztikák szemléletével, hangvételével. A kétarcúság magyarázata, hogy a hajdan még Springer-lapok menedzsmentje elégedetlenkedett a Magyar Távirati Iroda tevékenységével, a hírügynökség információiból ugyanis túl keveset lehetett fölhasználni, nem föltétlenül politikai, mint inkább szakmai okból. A szolgáltatás tehát nem érte meg a pénzét, ezért a Springer lemondott az MTI híreiről, majd a laphálózat eme adottsággal ment át az osztrák sajtóbefektető, Heinrich Pecina kezébe. Aki pedig nem tulajdonított különösebb jelentőséget a tragikai vétséggel felérő kétfelé ágazásnak.

Csakhogy a nevezetes G-nap után a Simicska-médiabirodalom épp távozott az Orbán-kormány befolyási övezetéből. Közeledett az országgyűlési választás, amelyhez a Fidesz-politikusok újrahangolták a nyilvánosság fórumait, átalakították a médiapiac tulajdonviszonyait. Nem azt állítom, hogy kizárólag a hírek örökölt népszabadságosítása okozta a Népszabadság vesztét 2016. október 8-án. Mindenesetre a fél országot befedő megyei laphálózatban a végrehajtó hatalom nem tűrte el, hogy a hírek cáfolják a politikai véleményeket.      

38 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://medianaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr8914290799

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Éhesló 2018.10.09. 12:43:51

A szabad nép jog és szellemi utódjának megszüntetése egy a veszteségei alapján tudatos és szükségszerű tulajdonosi döntés volt, melyet megelőzőtt a az MDP és az MSZMP utódpártjának kivonulása a saját újságjából.

A sztori régen lejárt.

A cikkben egyébként a legjobb sorok ezek:
"....Egy héttel ezelőtt ezekben a percekben Boda Andris felkiáltott a Népszava szerkesztőségében: nézzétek az indexet, lekapcsolták. A döbbent csendben azon kaptam magam, hogy sírok. Hirtelen megrohant minden, amit az elmúlt két évben átéltem. ..."

Sírtam én is.
A röhögéstől, ahogy átverte őket a kolduló index.
Jó vicc volt, megérte!

Felmerül egy kérdés, a hölgy "életművét" elemezve: mikor zokogott ő vagy valamelyik bértollnok cimborája, amikor 1983 után eladták, bezárták, a hajógyárat, kazángyárat, darugyárat, cukorgyárakat, cementgyárakat, ruhagyárakat, házgyárakat, építőipari vállalatokat, volán szállítócégeket, eladták a tsz.-eket, fémfeldolgozókat, kohászatot, bányákat, vasutat, ikarust, iskolákat, óvodákat, stb. és az embereket kirúgták, kényszernyugdíjazták a nagy semmibe.
Mennyit sírt a 2006 őszén október 23.-án megvert, kilőtt szemű emberekért?

A kérdés költői volt.
A piac működött.
Akiket megvertek, megérdemelték.
olvashattuk ezerszer is és majd itt is olvashatjuk.

No persze.
Most mi működik, ha nem a piac?
A kutyának sem kellenek a lejárt szavatosságú balliberális hazugságaik.
Ne várjanak együttérzést a hóhérok és a sameszaik.

ulpius66 2018.10.09. 19:46:39

"Azt fejtegette, hogy „a Népszabadság sorsa csak kezdete volt valaminek”. Ez a valami a kormányzati térhódítás a nyilvánosságban...."

ÚRISTEN!

MI AZ, HOGY EGY KORMÁNYZAT MEG AKAR SZÓLALNI A NYILVÁNOSSÁGBAN?????

HISZEN OTT EDDIG CSAK A LIBERÁL-FASISZTA SOROSS ELVTÁRS ÁLTAL KITARTOTT MÉDIUMOK SZÓLALHATTAK MEG!

EZ NETTÓ FASIZMUS!

EZ NETTÓ FASIZMUS!

EZ NETTÓ FASIZMUS!

ulpius66 2018.10.09. 19:49:29

Ha ez így megy tovább, akkor a kormány akár terjesztheti is a véleményét a médiumokban....

EZ NETTÓ FASIZMUS!

contractor 2018.10.09. 19:50:41

Szerintem meg a kritikátlan újságírás okozta a vesztét, ami miatt 2010-re elvesztette a hitelességét. Pénz ugyan még maradt, de két ciklust már nem bírtak ki ellenzéki lapként, rohamosan csökkenő olvasótáborral. Az internetes oldaluk is veszített népszerűségéből, amikor elkezdtek nagyon erősen cenzúrázni minden kommentet és kitiltani gyakorlatilag mindenkit onnan. Én kb. két évvel előtte megjósoltam , hogy hamarosan végük lesz. Nem kár értük, nem is hiányoznak.

ulpius66 2018.10.09. 20:11:03

@contractor: " Az internetes oldaluk is veszített népszerűségéből, amikor elkezdtek nagyon erősen cenzúrázni minden kommentet, és kitiltani gyakorlatilag mindenkit onnan."

AZ NETTÓ DEMOKRÁCIA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

SŐT A DEMOKRÁCIA CSÚCSA, AMIKOR AZ IGEN-IGEN DEMOKRATA BALLIBSI FIRKÁSZOK, LAPSZERKESZTŐK KIBASSZÁK AZOKAT A KOMMENTELŐKET, AKIK NEM ÉRTENEK VELÜK EGYET!!!!

A LIBERÁLIS SZÓLÁSSZABADSÁG ÉS VÉLEMÉNY-NYILVÁNÍTÁSI SZABADSÁG LEGNAGYOBB DICSŐSÉGÉRE!!!

Drizari 2018.10.09. 20:11:34

Nem kell túlkomplikálni egy folyamatot, ami következik az alaptörvényből is: "Hazánk 1944. március tizenkilencedikén elveszített állami önrendelkezésének visszaálltát 1990. május másodikától, az első szabadon választott népképviselet megalakulásától számítjuk. Ezt a napot tekintjük hazánk új demokráciája és alkotmányos rendje kezdetének."

Vak, aki nem veszi észre, hogy ennek a két mondatnak a szellemében sorjáznak a történések. Egyben magyarázat emlékművekre, szobrokra, tiltólistán lévő színészekre és humoristákra, stb. stb. stb.

midnightcoder2 2018.10.09. 20:14:28

Egyszerűen arról van szó, hogy a baloldalnak nem érte meg finanszírozni egy ekkora költségvetésű pártlapot. A 444.hu és az Index sokkal kevesebből sokkal több embert elér. Ráadásul a lap a balfék értelmiség kifizetőhelye is volt, ugyanakkor ez a csapat addigra már a baloldal egy részének is kényelmetlenné vált. Ráadásul így sikerült mártírt is csinálni szegény baloldalból, akinek lám még újságja sincs mert a csúnya gonosz Patás elnyomja őket. Közben így is sokkal több sajtójuk van mint a jobboldalnak volt a 90-es években, plusz övék a leglátogatottabb hírportál. Ráadásul a sírás a sajtószabadság hiánya miatt szépen eltakarja azt a tényt, hogy kurvára nincs értelmes mondanivalójuk azon túl, hogy lop az Orbán, pedig már milyen régen nem jutnak hozzá a húsosfazékhoz.

ulpius66 2018.10.09. 20:24:59

@midnightcoder2: "Ráadásul a sírás a sajtószabadság hiánya miatt, szépen eltakarja azt a tényt, hogy kurvára nincs értelmes mondanivalójuk....."

Fején találtad a szöget!

Mivel NINCS SAJTÓSZABADSÁG, EZÉRT NEM TUDJÁK ELMONDANI A MONDANIVALÓJUKAT.....

ENNÉL MÁN CSAK A 22-ES CSAPDÁJA A TÖKÉLETESEBB.......

contractor 2018.10.09. 20:30:07

@ulpius66: Én is a kitiltottak között voltam, de már nem volt kedvem más néven újra regisztrálni. Sokan viszont megtették, hogy néhány hónap múlva újra kitiltsák őket.

Zöldi László 2018.10.09. 20:36:21

@ulpius66: Attól nem lesz tartalmasabb az érvelése, ha csupa nagybetűvel és rengeteg felkiáltójellel tarkítja a véleményét.

ulpius66 2018.10.09. 20:47:07

@Zöldi László:"@ulpius66: Attól nem lesz tartalmasabb az érvelése, ha csupa nagybetűvel és rengeteg felkiáltójellel tarkítja a véleményét."

Köszönöm a figyelmeztetést!

Ezentúl figyelni fogok rá, hogy pl. azt, hogy " Az internetes oldaluk is veszített népszerűségéből, amikor elkezdtek nagyon erősen cenzúrázni minden kommentet, és kitiltani gyakorlatilag mindenkit onnan."

AZ NETTÓ DEMOKRÁCIA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!"

Eztet ne írjam ennyi felkiáltó jellel és nagybetűvel, mert nem lesz "tartalmasabb az érvelésem".....

Ez persze nem érvelés volt, hanem vicc, hiszen a "demokráciát" keresni a Népszabi környékén az maga vicc.......

Fülig José 2018.10.09. 21:23:17

@ulpius66: a vicc te vagy, öcsi, csak annak is gyenge. Meg a fajtád, amit a párt minden bejegyzés alá kirendel, köpködni. Nem azért csökkent a népszabadság portál népszerűsége, MERT kitiltották a fideSStrollt, hanem mert az olvasóknak elegük lett a fröcsögő, félnótás, agyhalott pártkatonákból, akik 15 álnéven 0-24 ben hánytak az oldalon. Pont, mint itt. Ezért nem vagytok innen kitiltva de nem is èrdekel már senkit a faszságotok. Toljátok nyugodtan kutyák, ezért fizetnek titeket.

Kelly és a szexi dög 2018.10.09. 21:24:47

nincs szükség vörös újságra!

VadMacs 2018.10.09. 21:26:17

@contractor:
Nem is értem, a trollok minek járnak vissza újra és újra a fertőbe. Nem jó a 'zorigós birkatábor? Gondolom oda nem járnak fel a rejtett erőforrások, meg a választáskor zsák krumplival kilóra megvett nyuggerek, az oda járó birkáktól meg semmiféle reakció nem érkezik, max a békés kérődzés hangja. Az meg ugye nem annyira izgalmas, mint a másik asztalára napi szinten odasz*rni...

ulpius66 2018.10.09. 22:16:07

Zöldi László: Médianapló ----- Mi okozta a Népszabadság vesztét? "

Hát a Füllig Jimmy ezt is megmondta!

" Nem azért csökkent a népszabadság portál népszerűsége, MERT kitiltották a fideSStrollt, hanem mert az olvasóknak elegük lett a fröcsögő, félnótás, agyhalott pártkatonákból, akik 15 álnéven 0-24 ben hánytak az oldalon."

Na, most nyugodtam meg!

Én, azaz én, mint fideSStroll okoztam a Népszabi vesztét!

Büszke vagyok önmagamra!

Pecina, Habony, Puch, stb......... a nyomomba sem léphet!

ember100 2018.10.09. 22:43:09

@ulpius66:
Helló !

Most hallom először hogy a kormány vette meg a népszabit , meg a megyei lapkiadókat :)
Azt hittem az a pénztáros lölő volt .

laci_52 2018.10.09. 22:44:22

Egyszerű ez, mint a faék! A baj ott kezdődött, amikor az MSZP kihátrált saját pártlapja mögül. Később, amikor nyilvánvalóvá vált, hogy a lap veszteséges, a baloldali érzelmű oligarchák a zsebükbe nyúlni és megsegíteni néhány száz milliócskával. Innentől nincs miről beszélni: a tulajdonos megszüntette, mert nem volt hajlandó állni a veszteséget, ez pedig érthető.

Szó nincs itt sajtószabadság megsértéséről, vagy a jobboldal nyomulásáról a médiában. Ez színtisztán üzlet, ahol a piac törvényei működnek.

laci_52 2018.10.09. 22:47:42

Kiegészítés: a baloldali érzelmű oligarchák NEM VOLTAK HAJLANDÓK a zsebükbe nyúlni. Ki tudja, miért?

Hamihami 2018.10.09. 23:30:56

KEDVES NEM KORMANYPARTI KOMMENTELOK!
Igazsag szerint csak egy probara csinaltam itt egy nicket es komenteltem parszor, mert meg akartam nezni, hogyan mukodnek a fidesz berkomenteloi.
Egy nagy kerdes merult fel bennem: a nem kormanypartiak miert komentelnek? Miert irtok ide? Miert pazaroljatok az idotoket es adjatok a lovat es a munkalehetoseget azoknak, akik ezzel penzt keresnek? Ok, ellentetben veletek, nem a szabadidejuket hasznaljak, nem meggyozodesbol irnak. KIT AKARTOK MEGGYOZNI??? Birkaekat? Ok koszonik szepen a penzkereseti lehetoseget, nelkuletek nem lenne munkajuk!
Vagy azt a nehany fideszest akarjatok meggyozni par kommentel, akik ejjel-nappal a kozteve hirein lognak es a Kossuth radio penteki reggeli adasat eszik nagykanallal? Most komolyan???
Vagy egymast akarjatok meggyozni? Azt meg minek???
Lehet, hogy fura, amit mondok, de a legjobb strategia az lenne, ha azt az idot, amit ezekre a parttalan vitakra fecsereltek, olyanba fektetnetek, amik valoban okozhatnak valtozast. Peldaul mi most a fidesz egyik akhilesze? Hat az europai ugyeszseg egy ilyen dolog. Akkor miert nem hasznaljatok ki a kapcsolataitokat, on- es offline, hogy minel tobb emberhez eljusson es alairja a nepszavazasi kezdemenyezest. Miert nem osztjatok meg minel tobb emberrel, FB-n, blogokban, youtube-on, twitteren, linkedinen vagy barmin, amivel sok emberhez eljutnak azok a hirek, amik a korrupciorol, sunnyogasrol, kirekesztesrol es a propaganda hazugsagairol szolnak??? Sokkal, de sokkal nagyobb haszna lenne annak, minthogy itt munkalehetoseget adtok a berkommenteloknek. Ok beloletek elnek!
Ha nincs kivel vitatkozniuk, mit fognak csinalni? Meg par hetig minden cikkhez odairjak a baromsagaikat meg hogy fake news, elbeszelgetnek egymassal, es aztan? Mikozben ti egy nagy halom emberhez tudjatok eljuttatni a kormanynak kenyes dolgokat.
Valszeg erre a komentemre majd megirjak, hogy hulye vagy, nem jo a kiindulopont, faszsagokat beszelsz stb.... es? Egy masodpercet nem fogok azzal tolteni, hogy barmilyen vitaba szaljak veluk, mert azzal csak a napi adagjuk elereset segitenem, semmi mast.
Ha valakinek van epkezlab otlete, hogy a gyakorlatban ezt hogyan tudjuk megvalositani, ne tartsa titokban!
Ezt bekopizom meg jo par cikk ala kommentkent, hatha lesz valami foganatja es elindit valamit.

midnightcoder2 2018.10.09. 23:41:11

@Hamihami: Kedves Hamihami! Először is, aki titeket utál, az nem automatikusan kormánypárti. Másrészt, ha nem lennének az ellenzéket bíráló kommentelők, akkor téged és a kollégáidat sem fizetnének.

öreg baka nem rakéta 2018.10.10. 00:42:13

@Éhesló: "A szabad nép jog és szellemi utódjának megszüntetése egy a veszteségei alapján tudatos és szükségszerű tulajdonosi döntés volt"
Ha ez igaz lenne, akkor a tulajdonos az árköltözés során nem számolt volna a Népszebadság stábjával, elhelyezésével, átköltözésével. Legfeljebb az mondta volna: gyerekek, az átköltözésig írkálhattok, utána roló. De a kapitalizmusban irreális, hogy az új székhelyen helyet, pizzát biztosítok a munkatársaknak, aztán gyorsan lehúzom a rolót.Te úgy szüntetmnél meg egy fenntarthatatlan üzletágat, hogy a költözést levezényled, előtte a tervezés során helyet biztosítasz nekik, aztán átköltözteted, és pizzát rendesz nekik is, majd bejelented, hogy roló? Akkor valószínű, te a szíriuszról jött piréz vagy.? Ez egyértelműen politikai lépés volt.

arabok balrol 2018.10.10. 00:58:05

@öreg baka nem rakéta: Ez senkit sem erdekel

Ha van ilyen lapra igeny dobjak ossze a Nepszbi olvasok, ha oket erdekli. Sot ha Nepszabadsag TV-t is kernek, akkor vegyenek maguknak.

feketeesfeher 2018.10.10. 02:29:00

@Éhesló: "Most mi működik, ha nem a piac?"
Semmi.

Larrikin 2018.10.10. 03:21:02

Bár sosem volt a népszabi a kedvencem, azért akad a bezárása körül néhány furcsaság.
1. A Ringier nem önként adta el. Eleve a hatósági fellépés furcsa, látva, micsoda birodalmak épültek ki azóta.
2. Pecina önként vette meg. Ami szintén furcsa, mert a lap hosszú évek óta veszteséges volt, csak a kiadói szinergiák miatt érte meg egyáltalán. Sőt, nem csak hogy a Ringier reszét megvette, de a többi tulajt is kivásárolta, ami a Ringiernek éveken át folyó kitartó munkával sem sikerült.
3. A szervezeti szétválás után (aminek utolsó állomása lett volna a költözés) nem hogy azonnali hatállyal bezárt, de még a nol.hu is eltűnt, ami pedig egy darabig friss hírek nélkül is hozott volna bevételt.
4. A bezárás után gyakorlatilag azonal Lőrinc barátnál kötött ki a lapot megjelentető Mediaworks.

Összességében tehát erős a gyanú, hogy a Ringier politikai okból köteleződött a lap eladására, és hogy Pecina már ekkor kapott egy ajánlatot magyarországi érdekeltsigeinek kedvező értékesítésére, bizonyos feltételek esetén, or else...

Larrikin 2018.10.10. 03:29:23

@ember100: ezt két felcsúti gázos fickót én is mindig keverem.

Larrikin 2018.10.10. 03:40:27

@Éhesló: "megszüntetése egy a veszteségei alapján tudatos és szükségszerű tulajdonosi döntés volt"
Igaz, előtte kicsit sokba fájt megvenni 3 tulajtól a tudottan régóta veszteséges lapot, aztán finanszírozni még 1.5 évig, de biztosan tudatos tulajdonosi döntés volt, ez nem kétséges.

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2018.10.10. 05:55:53

A legutolsó, ultraliberális szerkesztőség az ok.

zord íjász · https://zordidok.blog.hu 2018.10.10. 06:16:40

@Fülig José: "...Toljátok nyugodtan kutyák, ezért fizetnek titeket."
Sok igazság van a szavaidban, de szerintem ki kéne ebből hagyni a kutyákat. A kutyáknak -és általában az állatoknak- ehhez semmi közük. A kutya az ember legjobb barátja. Ezt a szarfaszú muszlim nyelvi beszivárgást (tisztátalan állat, hitetlen kutya és tsai) el kéne felejteni. Egy kis "férgezés" talán belefér itt-ott, ha az adott nerpatkány vagy álliberális (mérjünk egyenlő mércével, ugye) azt megérdemli, de ez olykor még a férgekre nézve is sértő, szóval az állatos párhuzamokkal eleve vigyázni kell, szerény meglátásom szerint. A civilizált, felvilágosult, intelligens, európai kultúrkörben az állatoknak is vannak jogaik, hagyni kéne szegényeket békében élni. Még a férgeket is. Pláne a kutyákat.

Éhesló 2018.10.10. 20:01:56

@öreg baka nem rakéta: h z állításom nem lenne igaz, az MDP és MSZMP utódpártja nem adta volna el az átmentett lapot (LOPOTT HOLMIT).
De eladta.
Nem véletlenül.

Éhesló 2018.10.10. 20:06:51

@Larrikin: a gyanúddal kissé korábban kotorássz.
Mondjuk ekkor:
24.hu/belfold/2012/01/18/ot-evet-kap-az-mszp-visszavasarolni-a-nepszabadsagot/
vagy ekkor:
www.origo.hu/itthon/20150602-kivasarolt-mszp-nepszabadsag-pecina-vezerigazgato-ronai.html

Ezek szerint az MDP és MSZMP utódpártja a fidesz kezére játszotta a saját átmentett vagyonát.
Ez eléggé ciki, mi?

Éhesló 2018.10.10. 20:08:57

@Larrikin: ezt beszéld meg az MDP és MSZMP utódpártjával.
Ők adták el.
Vagy Pecinával.
Ő vette meg a kommunista utódpárttól.
(Utóbbi jó üzletet csinált szerintem, mert megkérte az árát a Szabad Nép népaszadsággá álcázott mocskáért...)

DFK 2018.10.10. 20:26:06

Az a szégyen, hogy 2 évvel ezelőttig működhetett a Szabad Nép. De végre a helyére került.

Suszter András 2018.10.11. 12:58:25

Abban nincs értelme állást foglalnom, hogy politikai támadás áldozata lett-e a Népszabadság, ezt úgyis mindkét oldala a maga logikája szerint tálalja, miközben a bezárás előtt már a 30.000 példányt is csak súrolta a lap (anno volt ez 300.000 példányos is), tehát olvasói szempontból érdektelenné vált a lap (igaz nem csak ez). Ez viszont azt is jelenti, hogy egy rendkívül alacsony olvasói bázissal rendelkező lapról állítjuk, hogy megszüntetése a magyar lakosság elleni merénylet volt. Ráadásul a népszabadság eladott példányainak igen jelentős része évtizedes előfizetések mentén talált gazdákra, és ezek az előfizetések zömében céges előfizetések. Ezek a régről megmaradt beidegződések és aztán az előfizetett példányok sokszor olvasatlanul ott hevertek a titkárnőnél.
Miért gondolom így ? Mert a Népszabadságnál dolgoztam a 2000-es évek közepe felé, és mivel az értékesítési részleget erősítettem egészen pontos adatokkal rendelkeztem pl előfizetések, eladott példányszám, árbevétel és sok minden más tekintetében is. Cirka 2004-2005 környékén már beesett a lapp 100.000 példány alá, és már akkor a teljes árbevételének több mint 50%-a a hirdetésekből volt, a maradék az előfizetésekből, és már akkor is veszteséges volt a Népszabi. Amikor Ringier megvette az újságot már akkor felmerült a bezárás gondolata, de ez már azért sem volt kivitelezhető, mert akkor még a Népszabadság "dolgozóinak" tulajdoni részaránya még magas volt és különleges jogokkal bírtak. Ma az egyik dolog, amiért igazságért kiálltunk, hogy a kormány közeli emberek felvásárolták a médiákat, de kérdem én 2002-2004 környékén pontosan milyen médiák voltak a jobboldal kezében ? Pont olyan média túlsúly volt anno a baloldalon, sőt nagyobb, mint most a jobb oldalon. Háborgunk, hogy a kormányzati hirdetések elkerülik az ellenzéki médiát, de valaki megnézte, hogy 2000-es évek elején hová ömlött a kormány és az önkormányzatok hirdetései. A népszabadság reklám árbevételének messze legnagyobb szelete bizony innen jött, és akkor meg jobbra nem nagyon mentek ezek a hirdetések. Tanulság hogy amíg a világ világ addig mindig az a média lesz pénzelve amelyik az adott kormány szócsöve, ezért olykor vesztesei máskor nyertesei lehetünk. A másik tanulság, hogy ha egy lap veszteséget termel (nem csak egy lap) az bizony előbb-utóbb megy a levesbe. És ha már veszteség hát az következő kávéhát, hogy hányan dolgoztak a Népszabadságnál, a Népszabadságnak külsős és belsős verzióban is, ennyi embert megnézem melyik média tartana el. Ahogy kezdtem is a hozzászólásom lehet, hogy politikai okok is állhattak a háttérben a Népszabadság bezárásánál, de a gazdasági okok már évtizedes múltban is olyan erősek voltak, hogy politikai okok nélkül is már rég be kellett volna zárni.

Zöldi László 2018.10.11. 14:12:08

@Suszter András: Az elején hadilábon állt a számokkal. A rendszerváltás idején 385 ezer példányban jelent meg a Népszabadság, 2016. október 6-án 37 ezer és néhány száz példányban. Ez a szokásos 3,6-del szorozva 130 ezer olvasót jelentett. Ha ehhez vesszük a napi 75 ezer NOL-olvasót, akkor kb. 200 ezer jön ki. A visszaesés nyilvánvaló, én azonban kevésbé hivatkoznék a bezárás gazdasági okára.