Médianapló

Médianapló - Ágaskodik-e a média?

2018. október 04. 10:29 - Zöldi László

Larrikin a szokásosnál sokkal értelmesebb kommentelő. Tegnapi bejegyzésem alapján jogvégzett embernek vél, aki nem képes „a szavak jogi szaknyelven túli jelentését elfogadni”. Szerinte „a nyilvánosság erejét megtestesítő média hatalma megkérdőjelezhetetlen, ezért tekinthető hatalmi ágnak”. Nem jogász vagyok, hanem tanár és újságíró, aki néhány évtizede médiatörténetet tanít felsőoktatási intézményekben.

A hozzászóló okfejtésével annyiban egyetértek, hogy a média hatalma csakugyan megkérdőjelezhetetlen, bár értelmezésem szerint csupán a nyilvánosság eszközrendszere. Akkor fordítható szembe a kormányzattal (a végrehajtó hatalommal), ha az kikapcsolja, leállítja a másik két hatalmi ág, a törvényhozás és az igazságszolgáltatás ellenőrző funkcióját. Az újságírói körökben létező vélemény pedig, miszerint a média a negyedik hatalmi ág, nem más, mint a szakmai öntudat tobzódása. A múlt század kilencvenes éveiben gyakran ebédeltem a pesti Jókai utca egyik kisvendéglőjében. Oda-odaült hozzám egy kolléga, aki az akkor legliberálisabb napilap publicisztikai rovatvezetője volt, és ezt találta mondani a jobbra húzódó Fideszről: „Amikor kedveltük, megcsináltuk, most pedig kicsináljuk.”

A megjegyzés arról árulkodott, hogy a médiában dolgozók egy része túlbecsüli magát és a lehetőségeit. Ebből a Fidesz azt a következtetést vonta le, hogy az újságírókat a parlamenti politikusokkal ellentétben nem választotta meg senki, ezért jobb, ha befogják a szájukat. Akiket közülük kormányzati helyzetben alkalmaz, azok pedig frontharcosok. A médiát harci eszköznek tekinti, és úgy is kezeli. Olyan helyzetet kéne teremteni, hogy a nyilvánosság kétségkívül nem választott, hanem „csak” mesterséget tanult képviselői kérdezhessék a hatalom választott képviselőit. Ha nem kapnak választ, a kérdésüket akár tízszer is föltehessék.

A rendszerváltás óta nem éltem meg olyan kormányt, amely ne akarta volna szűkíteni a nyilvánosságot. 2010 óta a Fidesz szinte művészi tökélyre fejlesztette azt, amit a korábbi kormányzók még pironkodva, röstelkedve, szégyellősen próbáltak megvalósítani. S mert sikerült neki maga alá gyűrni az ellenőrzésére szakosodott két hatalmi ágat, a média átvállalta a gazdátlanná vált ellenőrző funkciót. Ebből azonban csak a hatalma következik, nem pedig betagozódása az alkotmányjogi keretbe. A nyilvánosság eszközrendszere tehát a nem hivatalos hatalom, ami épp elég ahhoz, hogy körmére nézzen annak a fránya kormánynak.                    

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://medianaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr2414280985

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

arabok balrol 2018.10.05. 14:01:24

A nyilvanossagot azok a ballib NEMolvasok szukitettek, akik egyre kevesbe vettek nepszabit, mert mar nekik is tulzas lett a hazudozas czunami. Vagy szimplan nem tudnak olvasni, igy feleslegesse valt a nepszabi.

Zöldi László 2018.10.05. 15:06:43

@arabok balrol: Kár, hogy ilyen szimpla magyarázattal állt elő. Máshol látom a törésvonalat. Az országos lapok bal- és jobboldalon politikailag tömbösödtek, ezért a másik oldal hívei nem olvasták őket. A megyei lapok csak 2016-ban kezdtek tömbösödni. A különbség az, hogy a rendszerváltás óta az országos lapok a példányszámuk 70 %-át veszítették el, a megyeiek eddig csupán a 30-40 %-át.

Zöldi László 2018.10.05. 15:28:45

@arabok balrol: Igen, egy amerikai médiakutató 2043-ra teszi a kimúlásukat. Addig is Orbán megvásároltatta embereivel a vidéki napilapokat, amelyek eljutnak a zsákfalvakba is. Épp ezzel tett szert kétharmadra, így lett a kétségkívül elavult sajtószemléletből választási győzelem.

arabok balrol 2018.10.05. 15:33:58

@Zöldi László: Mondjuk elotte is ketharmada volt, meg azelott is epp csak vesztett...tobb munka van ebben.

De teny felismerte a sajto hatalmat megvasaroltatta azt amit a fo ellenzekenek sosem kellett fizetnie hiszen szimplan ellopta a kozvagyonbol.

Nade! Ha most mindjart elkezdi valaki az Orban modszert az ellenzekben, 20 ev mulva celba erhet.

Zöldi László 2018.10.05. 16:33:32

@arabok balrol: Sajnos az utolsó mondatával egyet kell értenem. Üdv.

leponex 2018.10.05. 16:51:45

@arabok balrol: Arra gondolsz, hogy összeraknak egy normális vízió alapján egy programtervezetet, miképpen képzelnék el Magyarországot 2-3 évtized múlva?
És azt hogyan is érnék el?
Hogy a fiatalabb nemzedék közt elegendő aktivistát tudnak majd majd mellé állítani, és így elérni a választópolgárok nagyobbik részét?
Akik ugye addig nagyon de nagyon meg lesznek vezetve a megyei napilapok segedelmével, de mivel addigra kimúlik a nyomtatott sajtó, nem lesz már erre lehetőségük, és újra kinyílik a szemük, mint 2002-ben?
De szép is lenne végre egy értelmes ellenzék ...
:)

Éhesló 2018.10.06. 13:22:33

A "független" hatalmi ágakról érdekes lenne egy eszmecsere.
A törvényhozói és végrehajtói hatalom szétválasztását megtapasztalhattuk 1989 és 1994 között, majd az egység helyreállt 4 évre és minden kóser volt.
Buktor pedig kemény leckét kapott 1998 után abból, milyen az, amikor a politikai hatalom birtokában szabotálják el a végrehajtó hatalmat birtoklók a politikai döntések és a törvények végrehajtását.
Ez után a hatalmi ágak szétválasztásának kiváló elmélete ismét álomba szenderült 8 évre, miközben a sajtótól a közhatalom utolsó szegletéig alaposan kirámoltak (néha testi motozásnak is alávetettek) bárkit, aki a korábbi qrmányhoz lojálisak voltak.
végül, miután 8 éven át hazudtak reggel, délben, este és ejrópa kiváló komisszárjainak asszisztálásával egy csődbe vitt országot átadtak buktornak a gyors bukásában ügyködve az imf-el és a komisszárokkal kéz a kézben, nem térnek észhez 8 év után sem, hogy buktor megtanulni látszott a 98 utáni leckét.
Sajnos nem eléggé, mint arra pröhle, vajna, lsimon és a sameszaik kultúrpolitikája is jó példa.

A harmadik hatalmi ágról szólva pedig nem értem mire jó nekünk egy bármiféle (szakmai, demokratikus) kontroll nélküli gazságszolgáltatás, ahol sem lusztráció nem volt, sem kádercsere és a szügyészségtől a bíróságokig páros lábbal tiporják a jogot és a társadalmi morált.
Szerintem buktor lehetséges bukásának a kulcsa pont az a hihetetlen kupleráj, szakmai és demokratikus kontrollnélküliség, ami ezt a hatalmi ágat jellemzi.