Médianapló

Médianapló - Negyedik hatalmi ág-e a média?

2018. október 03. 10:52 - Zöldi László

Hargitai Miklós a legjobb környezetvédelmi újságíró. Nem ismerek olyan kollégát Magyarországon, aki nála alaposabban művelné ezt a szakágat. Most épp az ággal van szakmai gondom. A Népszava mai számában ír az Index.hu helyzetéről, és azt fejtegeti, hogy a digitális hírek tartalmáért fizetni kéne, máskülönben tönkremennek az állami hirdetéstől eltiltott portálok. Súlyos ellentmondásra hívja föl a figyelmet, van azonban egy mondata, mely vitára késztet. Szerinte a „médiát nem azért tekintik önálló hatalmi ágnak”, mert…

Itt egy 11 soros összetett mondat következik, amelyet nem idéznék, a mondandóm szempontjából ugyanis nincs jelentősége. Vajon kik tekintik önálló hatalmi ágnak a médiát? Magyar György például, akit gyakran hívnak tévéstúdiókba, és a médiát nem egyszer nevezte ki a negyedik hatalmi ágnak. Ő ügyvéd, aki nyilván megtanulta, hogy három hatalmi ág szétválasztásán alapszik a polgári demokrácia. A parlament a törvényhozás színhelye, a jogszabályokat a kormány (a végrehajtó hatalom) alkalmazza, tevékenységét (a törvények alkalmazását) pedig az igazságszolgáltatás, vagyis az ügyészség és a bíróság ellenőrzi.

Csakhogy a végrehajtó hatalom nehezen viseli el az ellenőrzésére szakosodott hatalmi ágak fürkésző tekintetét. Megpróbálja őket maga alá gyűrni. Ha nem sikerül neki, akkor győzött a demokrácia, ha sikerül, akkor diktatúráról beszélhetünk. Nálunk a kormányzat maga alá gyűrte a törvényhozást. Az igazságszolgáltatásból az ügyészség élére állította a saját emberét, másik embere pedig még nem regulázta meg teljesen a bíróságokat. S mert a miniszterelnök már elhárította az első és harmadik hatalom fürkésző tekintetét, a nyilvánosság eszközrendszere, a média hajlamos átvállalni tőlük a végrehajtó hatalom ellenőrzését.

Ezt azonban csak akkor képes hatékonyan végezni, ha más bevételi források híján az olvasók, nézők, hallgatók, egyszóval az igényesebb médiafogyasztók megfizetik. Ebből viszont nem következik, hogy a média volna a negyedik hatalmi ág, csak annak tekintik néhányan. Hargitai Miklós állítása azért kínos, mert nemcsak a legjobb környezetvédelmi újságíró, hanem a Magyar Újságírók Országos Szövetségének elnöke is. Álláspontja tehát nem tekinthető magánvéleménynek. Elődei (Baló György, Bodor Pál, Kereszty András, Wisinger István, Eötvös Pál, Komlósi Gábor) beérték hárommal is. Nem kéne erőltetni a negyedik hatalmi ágat, hátha egyszer mégis sikerül szétválasztani azt a fránya hármat.     

17 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://medianaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr514278837

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Éhesló 2018.10.03. 17:34:52

A média hatalommal bír, ezért hatalmi ág.
Nem véletlen a ballibbant ajvék a hatalmuk csökkenése okán.
Ezt tagadni botorság.

Netuddki. 2018.10.03. 18:00:15

SZVSZ csak annyira amennyire a vezetőket megválasztó állampolgárok azok.

Egy demokráciában bármelyik állampolgárnak joga van kérdéseket feltenni a választott vezetőknek. A választott vezetőknek pedig kutya kötelessége a kérdésekre válaszolni. Akkor is ha kényelmetlenül érinti a kérdés, köteles értelmes választ adni.

A média jómunkásemberei ugyanolyan állampolgárok mint bárki más, de speciális helyzetben vannak. Ugyanis ők a közvetítők a többi állampolgár és a választott vezetők között. Ehhez pedig nem szükséges őket megválasztani (sic), ugyanis a munkájuk teszi őket alkalmassá, hogy a választott vezetőknek feltegyék azokat a kérdéseket amik bármelyik másik állampolgárt foglalkoztatják. Természetesen nagyon sok múlik a média jómunkásember szakmai felkészültségén, gyakorlatán, habitusán és erkölcsi szintjén is.

Az állampolgár és a média közötti kapcsolatot a piacnak kellene szabályozni. Amelyik médium alkalmazottai a jó kérdéseket teszik fel annak vannak előfizetői, az alkalmazottaknak megélhetése, amelyiknek nem, az elhullik.
A fidesz, a ráruházott hatalommal visszaélve ebbe a viszonyba rondított bele. A piacon életképtelen, piacinak látszó lakájmédiát közpénzből, törvénytelenül támogatva egyrészt elveszi a piaci médiumok megélhetését, másrészt, ez utóbbiak munkatársait törvénytelen eszközökkel akadályozza, hogy a munkájukat végezzék.
Ezáltal a választott vezetők érdemtelenek lesznek arra bizalomra amit a választók beléjük fektettek. Ugye nem kell külön kihangsúlyoznom, ez mennyire problémás egy demokráciában?

lobaszopiatej 2018.10.03. 23:39:14

Ez itt a kelet-balkán, átmenet valahol a putyini újságírógyilkolászós oroszország meg a maffia által uralt szlovákia között, de erős feudálkeresztény jobbágyi reflexekkel.
Teljesen normális és elvárt ami itt történik.
Én már felkészültem, és elkezdtem a külföldi médiát olvasgatni.

Jakab.gipsz 2018.10.04. 00:36:19

Amíg a média, (mint egy rossz rikkancs), egy adott "ideológiai háborúba", ahol a cél a "Nyitott társadalom" ami egy társadalom mérnöki agyrém, teljesítmény kényszer körülményei között tevékenykedik, nem beszélhetünk, a médiák függetlenségről.

Ennyi.

Itt tartunk most.

gigabursch 2018.10.04. 02:18:43

Hogy Hargitai annyira jó-e, bv azon ne rugózzunk, viszont az ötödik hadoszlop kifejezés mindent elárul a médiáról.

Larrikin 2018.10.04. 05:51:20

Zöldi úr beletrafált egy tipikus jogászbetegségbe. Jogvégzett emberek számára gyakran gondot jelent a szavak jogi szaknyelven kívüli jelentésének elfogadása, noha meglehetősen egyértelmű, hogy a jogi szaknyelv a szavak egy speciális absztrakcióját használja, speciális célokra. Adott esetben Montesquieu államelméleti szempontból definiálta a 3 hatalmi ágat, így nem csoda, ha ez tükröződik az alkotmányos demokráciák intézményi keretein. Politológiai szempontból azonban a nyilvánosság erejét megtestesítő média hatalma megkérdőjelezhetetlen, ha tehát a hatalmi ágakat nem jogi kategóriaként értelmezzük, a média is tekinthető hatalmi ágnak.

Larrikin 2018.10.04. 05:54:45

@gigabursch: az ötödik hadoszlop hagyományosan a belső ellenség. Akinek ez a média en bloc, az róla mond el mindent.

Európai téridő 2018.10.04. 07:18:17

@lobaszopiatej: Önámítás azt hinned, hogy felhomályosultabb leszel a külfölfi média tanulmányozásától. Ők sem különbek a Deákné vásznánál.
@Larrikin: A média azért "részes" a "belső ellenség" által "eszközölt""elkövetésekben".
Summa summarum: A média a korrekt tájékoztatás, a "szolgálat" nemes eszméjén régen túllépve már rengeteg bajt kevert (a keverés mély hangrendű változatához kapcsolt tárgyragos főnevet most hanyagolom), de tudom, hogy hiú ábránd azt várni el tőle, hogy fogja magát vissza. A médiamunkások nem gáncsnélküli lovagok, hanem egyszerűen csak kekecek, tisztelet a kivételnek, amely sajnos a főszabályt erősíti. Jut eszembe, Szily László elmélkedése az okosdrog használatáról, ha sok az újságíró megírandója.
NB.: A szerző lelkébe a jelek szerint sikerült belegyalogolni az "önjelölt negyedik hatalmi ág" - minősítéssel, de szerencsésebb lenne, ha ezt a véleményt tudomásul venné és nem berzenkedne ellene.

Zöldi László 2018.10.04. 07:45:34

@Európai téridő: Nem tetszik az "ötödik hadoszlop", de tetszik az "önjelölt negyedik hatalmi ág" kifejezés.

gigabursch 2018.10.04. 07:47:06

@Larrikin:
Ööö, akkor rosszul írtam.

rallus 2018.10.04. 08:33:18

A "független" sajtó ma lehetőség arra, hogy a háttérből némi pénzért emberek, vagy csoportok a befolyásukat érvényesítsék... És még választást sem kell nyerniük...

szepipiktor 2018.10.04. 08:56:19

Gyakorlatilag valaki megfogalmazta a történelmi tényt?
Magyar György nem mond baromságot, hiszen a hatalmi ágak szétváasztása nem azt jelenti hogy megszüntetjük őket.
Nekem az a véleményem, hogy amikor az egyik oldalnak nem kedvez egy helyzet, akkor kezdi firtatni, támadni, tagadni a klasszikus demokráciai alapokat. Ezt tette a fidesz is a korábbi bukása után, ezt teszi a neoliberális vonal napjainkban.
A klaszikus független média hatalmas erő, valódi hatalom!
A mai azért nem az, mert kizárólag kollaboráns bérsajtó van - most éppen a kormányoldali többséggel -, a munkatársaknál előny, hogy ne is értsenek a szakmához, ma a blogger meg gémer alapú netbuzik foglalják el a pozíciókat, illve a gyorstalpalós médiaszakosok.
A neoliberális ellenzki média meg nem független médiát szeretne, hanem csupán a átpozícionálást.
Mert a független média róluk is lerántaná a leplet, kiderülne, ők sem demokraták, csak a hatalmat szeretnék.

Netuddki. 2018.10.04. 09:33:55

@szepipiktor: Valaki vagy tisztességes, vagy nem... :/

Larrikin 2018.10.04. 09:47:09

@szepipiktor: kevered a függetlent a pártatlannal.

Zöldi László 2018.10.04. 10:34:45

@Larrikin: Köszönöm a terjedelmesebb okfejtését, és figyelmébe ajánlom a mai bejegyzést.

gigabursch 2018.10.04. 16:00:06

@szepipiktor:
Hmmm... 2002-2010 között is a kormányoldali sajtó volt erősen túlsúlyban.
Sőt, 1994-1998 között is.

Európai téridő 2018.10.04. 22:56:58

@Zöldi László: "Ötödik hadoszlop"-t nem is írtam.