Médianapló

Médianapló - Negyedik hatalmi ág-e a média?

2018. október 03. 10:52 - Zöldi László

Hargitai Miklós a legjobb környezetvédelmi újságíró. Nem ismerek olyan kollégát Magyarországon, aki nála alaposabban művelné ezt a szakágat. Most épp az ággal van szakmai gondom. A Népszava mai számában ír az Index.hu helyzetéről, és azt fejtegeti, hogy a digitális hírek tartalmáért fizetni kéne, máskülönben tönkremennek az állami hirdetéstől eltiltott portálok. Súlyos ellentmondásra hívja föl a figyelmet, van azonban egy mondata, mely vitára késztet. Szerinte a „médiát nem azért tekintik önálló hatalmi ágnak”, mert…

Itt egy 11 soros összetett mondat következik, amelyet nem idéznék, a mondandóm szempontjából ugyanis nincs jelentősége. Vajon kik tekintik önálló hatalmi ágnak a médiát? Magyar György például, akit gyakran hívnak tévéstúdiókba, és a médiát nem egyszer nevezte ki a negyedik hatalmi ágnak. Ő ügyvéd, aki nyilván megtanulta, hogy három hatalmi ág szétválasztásán alapszik a polgári demokrácia. A parlament a törvényhozás színhelye, a jogszabályokat a kormány (a végrehajtó hatalom) alkalmazza, tevékenységét (a törvények alkalmazását) pedig az igazságszolgáltatás, vagyis az ügyészség és a bíróság ellenőrzi.

Csakhogy a végrehajtó hatalom nehezen viseli el az ellenőrzésére szakosodott hatalmi ágak fürkésző tekintetét. Megpróbálja őket maga alá gyűrni. Ha nem sikerül neki, akkor győzött a demokrácia, ha sikerül, akkor diktatúráról beszélhetünk. Nálunk a kormányzat maga alá gyűrte a törvényhozást. Az igazságszolgáltatásból az ügyészség élére állította a saját emberét, másik embere pedig még nem regulázta meg teljesen a bíróságokat. S mert a miniszterelnök már elhárította az első és harmadik hatalom fürkésző tekintetét, a nyilvánosság eszközrendszere, a média hajlamos átvállalni tőlük a végrehajtó hatalom ellenőrzését.

Ezt azonban csak akkor képes hatékonyan végezni, ha más bevételi források híján az olvasók, nézők, hallgatók, egyszóval az igényesebb médiafogyasztók megfizetik. Ebből viszont nem következik, hogy a média volna a negyedik hatalmi ág, csak annak tekintik néhányan. Hargitai Miklós állítása azért kínos, mert nemcsak a legjobb környezetvédelmi újságíró, hanem a Magyar Újságírók Országos Szövetségének elnöke is. Álláspontja tehát nem tekinthető magánvéleménynek. Elődei (Baló György, Bodor Pál, Kereszty András, Wisinger István, Eötvös Pál, Komlósi Gábor) beérték hárommal is. Nem kéne erőltetni a negyedik hatalmi ágat, hátha egyszer mégis sikerül szétválasztani azt a fránya hármat.     

17 komment
süti beállítások módosítása