Médianapló

Médianapló - Összepréselhető, szorongatható-e a sajtó?

2018. október 01. 10:41 - Zöldi László

A kultúrharcos vita elvadult hozzászólói tizedelnének. A másik oldal egyik képviselője, a németes műveltségű filozófus és publicista, Tamás Gáspár Miklós imigyen jellemezte a helyzetet: „Ami itt folyik, nem Kulturkampf, hanem Gleichschaltung.” (hvg.hu, 2018. szeptember 25.) Az előbbi kifejezésnek több mint százéves múltja van a szellemi életben, az utóbbinak csak nyolcvanvalahány. S mert a Gleichschaltung-gal egyre gyakrabban találkozunk majd a kultúrharcos vitában és a köznapi gyakorlatban, érdemes körüljárni.

Az alapige a schalten. Azt jelenti, hogy intézkedni, eligazítani; átvitt értelemben valaki kénye-kedve szerint bánik valamivel. A gleich jelentése azonnal, rögtön, de az is, hogy egyforma, ugyanolyan, egyenletes. Igével dúsítva elegyenget, eligazít valamit, elintéz valakit. A gleichschalten jelentése pedig egységesíteni, egybehangolni, lehetőleg azonnal, ellentmondást nem tűrő módon. Kétkötetes szótárunk, a Nagy Halász még hozzáfűz egy furcsa magyarítást is: „(náci) gleichschaltolni”. Ennek szakmai értelmezését Goebbels birodalmi népnevelési és propagandaügyi miniszter adja meg a Napló-jában, melynek magyar fordítása 1994-ben jelent meg a Dunakönyv Kiadó gondozásában. Lebilincselő olvasmány.

De ha már magyarítás, a hazai vitát úgy értelmezi Eörsi Mátyás ügyvéd, volt SZDSZ-politikus, jelenleg a DK külügyi szakértője, hogy a kormányzat egységesítési, egybehangolási szándéka határozza meg a nyilvánosságot is: „Egyik oldalon a média gleichsajtolása.” (hvg.hu, 2018. szeptember 10.) Ügyes szójáték, benne foglaltatik a papír alapú sajtó feltalálója, Gutenberg is. A Rajna-vidéken született, az apja szőlőtermelő volt. A kis Johann gyerekkorában ismerte meg a fából készült berendezést, amely a szőlőfürtből kisajtolta a levet. Nyomdászként túllépett a fejedelmek, őrgrófok és érsekek luxusigényén. Elhatározta ugyanis, hogy papírral pótolja a borjúk méregdrága bőrét, máskülönben portékáját, a Bibliát nem vásárolhatták volna meg a kevésbé módos polgárok. Aki megfordult már a róla elnevezett múzeumban, tanúsíthatja, hogy a XV. századi sajtóprés kísértetiesen hasonlít a szőlőprésre.

Bejegyzésem művelődéstörténeti adalék ama médiapolitikai művelethez, amelynek révén a harmadik Orbán-kormány fölvásároltatta a papír alapú sajtó jelentős részét, hogy kénye-kedve szerint egybehangolhassa, egységesíthesse, elegyengethesse, eligazíthassa, elintézhesse. Talán nem egyszer s mindenkorra.     

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://medianaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr10014274475

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2018.10.02. 06:23:41

Ez van, már nincs ballib kézben a magyar médiák 95 %-a. Tessék beletörődni a pluralizmusba..

DFK 2018.10.02. 06:53:01

Nem tudom, a poszter emlékszik-e még arra, amikor a maszoptól hangzott el az, hogy fel kell készíteni a nagy lapok vezetőit, hogy nem kell mindenen felszisszeni (a megszorítások során).

Egyébként az az Eörsi meg csak kussoljon, akinek egy közismert ávós tiszttel volt ügyvédi irodája.

dunántúli gyerek 2018.10.02. 06:57:25

A politikai piac elhozta az Eorsi es TGM felek szamara a piaci versenyt, amit annyira istenitettek, amikor kedvenc kormanyaik eladtak a kozvagyont.

midnightcoder2 2018.10.02. 07:04:24

Ugyanezt eljátszották anno a szocik is a 90-es években. Ráadásul úgy, hogy akkoriban nem volt internet az átlagpolgárnál, nem volt közösségi média, és az elektronikus média is 100%-ban is az ő kezükben volt. Mégsem ért a dolog semmit. Illetve akkor ahhoz elég volt, hogy a gengszterváltás korrupciós műveleteit le lehessen zavarni nagyobb felháborodás nélkül. Ma már ez sem lenne lehetséges. De valójában ez a nagy felvásárlás azért annyira nem nagy. A szoclibnek megmaradt a HVG, a Népszava, a Szabad Föld, az ÉS, stb. Ez sokkal több mint ami a 90-es években a jobboldalnak volt. Ráadásul ne mondja senki, hogy a baloldalon nem loptak annyit, hogy abból akár a BBC-t ne lehetne magalapítani és üzemeltetni, nem egy Népszabadságot. Nem, itt inkább az értelmes mondanivaló hiányáról van szó, de ezt egy párt nem mondhatja ki. Akkor már inkább sírjunk, hogy nincs sajtónk. Csakhogy, ahol van felületük, ott sem mondanak semmi értelmeset. Az index is kb. kimerül abban, hogy lopnak az Orbánék. Igen, tudjuk. Ahogy azt is, hogy ez kb. minden eddigi kormányra igaz.

vergyula 2018.10.02. 07:54:41

@dunántúli gyerek: Talán meg kéne próbálni meghaladni - minden téren - ama kedvenc kormányok tevékenységét a mostaninak, nem a bűneik mögé bújni.

vergyula 2018.10.02. 07:59:12

@midnightcoder2: "Az index is kb. kimerül abban, hogy lopnak az Orbánék. Igen, tudjuk. Ahogy azt is, hogy ez kb. minden eddigi kormányra igaz."
Na ja, egy idő után unalmasak a lopásról szóló hírek, de ez nem a hírmondó hibája. Esetleg megpróbálhatnának nem lopni, az tényleg hír lenne. Az eddigi kormányok már nem fognak megjavulni, a jelenleginek még van lehetősége. És csak azért tudjuk, hogy lopnak/loptak, mert az ellenzéki/független (tudom, utóbbi nem létezik) sajtó hírt ad róla.

dunántúli gyerek 2018.10.02. 09:10:23

@vergyula: Miert kene? Nem nyertek elegge? Gondolkodj az o fejukkel.

Etniez 2018.10.02. 11:55:49

@midnightcoder2: érzel abban némi ellentmondást, hogy szerinted nem működött de a Fidesz mégis csinálja.
Ha nem működik, miért dobják ki erre a pénzt?
Azt megmondtuk már párszor, hogy ez a visszamutogatós dolog nem érv. Hogy 20 éve mit csináltak a szocik, az a kutyát nem érdekli és nem is indok vagy magyarázat semmire.

Etniez 2018.10.02. 11:58:17

@dunántúli gyerek: Te farok, hol van itt piaci verseny? Az egyik oldalt vannak az állami pénzből fenntartott propaganda lapok, a másik oldalt meg a piacról elő ellenzéki lapok.
Szarjál sünt!