Médianapló

Médianapló - Fizetőssé tehető-e a digitális cikk?

2018. szeptember 29. 09:50 - Zöldi László

Idestova két évtizede, hogy a MÚOSZ Pásztón szervezte meg a helyi lapszerkesztők első országos találkozóját. Ott ismertem meg Furucz Zoltánt, a Váci Napló kiadóját és főszerkesztőjét. Azóta tartjuk a kapcsolatot, így figyeltem föl egy frissiben kirobbant digitális botrányra. A váci újság online felületén kifejtette: „Néhány szerintem érdekes és sok munkával megírt cikket csak előfizetők olvashatnak.”

Ki is verte a biztosítékot. Hogy’ képzeli? Micsoda disznóság! Satöbbi, fűszerezve indulatszavakkal. A világhálón böngészők megszokták, hogy nem kell fizetniük a digitális tartalomért. Mire Zoltán azt válaszolta, hogy akinek nem tetszik az új módi, olvasson inkább Napiszar.hu-t, abban ingyen talál szellemi limlomot. Ha a jelenséget kiemeljük a regionális környezetből, országos összefüggésre lelhetünk. A papír alapú sajtó kiadói a kétezres évek elején abból indultak ki, hogy ha megjelentetik az online változatot is, közleményeiket eljuttathatják azokhoz, akik elszármaztak a városukból, a megyéjükből.

Tisztában voltak persze azzal, hogy ez példányszám-csökkenéssel jár, mégis azt feltételezték, hogy a digitális hirdetésekből behozzák majd az anyagi veszteséget. Ez illúziónak bizonyult. Többféleképpen próbálták pótolni, vagy legalábbis mérsékelni a bevételkiesést. A Váci Naplóéhoz hasonló megoldást választott a győri és a szegedi napilapot kiadó Lapcom, valamint a miskolci, a nyíregyházi és a debreceni újságot megjelentető Inform Média. Az új tulajdonosok, Andy Vajna és Heinrich Pecina megtartották a régi szisztémát, és Extra felirattal látják el ama cikkeket, amelyeket csak az előfizetők olvashatnak el.

A Délmagyar.hu-n ilyen jelzést kapott legutóbb az Ismét bebizonyosodott: igazi sportváros a megyeszékhely című cikk, illetve a Kisalföld.hu-n a Különös házasság című színházi előadás kritikája. Egyik ajánlat sem késztetett arra, hogy előfizessek a hagyományos újság online kiadására. Az Élet és Irodalom ügyesebb módszert választott. Ha hajlandóak vagyunk szemügyre venni egy hirdetést, amely bevétellel kecsegteti a kiadót, elolvashatjuk a felajánlott digitális tartalmat is, egy kétségkívül élvezhető cikket.

Érdemes figyelemmel kísérni tehát a többi kiadóhivatal vitatható vagy sikeresebb akcióit, alkalomadtán sort is kerítek rájuk. A lényeg azonban az, hogy már most is kiderült: az olvasók mindenütt fizetnek a digitális tartalomért. Azzal honorálják a cikkek szerzőit, hogy melegebb éghajlatra küldik.          

15 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://medianaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr2914270639

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Éhesló 2018.09.29. 09:56:13

Szemétért sem papíron, sem digitális verzíóban nem fizetek.
Szerencsére nem vagyok egyedül ezzel a szokásommal.
Sem.

littke 2018.09.29. 15:35:46

Gondolom az ami MO-n megy az világszerte is az. Szóval a legtöbb ujságért, a neten fizetni kell, vannak azonban kivételek, pl. a Guardian, de azok is folyton adományokat kérnek, de fizetni nem kell. A lényeg az hogy van bőven olvasnivaló a neten ahol nem kell fizetni.
A sajtó nagyon nehéz időkön megy át világszerte. Egyrészt képzett, ergo nem olcsó emberek kellenek a cikkek írásához, másrészt az olvasott papir majdnem nullára csökken, a hirdetésekért kért pénz az olvasottságtől függő, egy keserves körút nehéz a kiút.

Netuddki. 2018.09.30. 10:50:48

Most vettem egy "e" könyvet 2500-ért. Ebből az ÁFA 500Ft volt, ami ugye 27%.
Ha papír alapon vettem volna meg, akkor "csak" 5% lett volna rá az adó, és 500Ft-al lett volna több a végösszeg.

Mi van???
iriszoffice.hu/egypercesek/papir-es-e-konyv-az-afa-vonatkozasaban/

"A könyv, napilap, újság és folyóirat alapesetben kedvezményes adókulcsot élvez az áfa rendszerében. Az ilyen termékek értékesítése után ugyanis csak 5% áfát kell felszámítani."

"A legutolsó forma magasabb adókulcsának az oka, hogy az Európai Unió Bíróságának ítélete alapján az e-könyvekre nem alkalmazható a kedvezményes áfa-kulcs, mivel az sértené az elektronikus szolgáltatások kedvezményeinek tilalmára vonatkozó uniós áfa-szabályozást."

Ezek szerint, az "e" könyv, nem könyv, hanem elektronikus szolgáltatás. Hasonlóan az "online" fizetős kiadványokhoz. Tehát, megint egy "érdekesség", amikor nem a tartalom, hanem az adathordozó számít, és ami biztos "elősegíti" a papírfelhasználás csökkentését. :/

Csak arra akartam kilukadni, hogy ezt az árat sokallom ezért a könyvért. Körülbelül olyan fele, vagy még annál is kevesebb amit reálisnak tartanék, a magyar fizetésekhez képest. Amazonon, az angol nyelvű digitális kiadás forintra ugyanennyibe kerül, nyilván nem a magyar fizetésekhez igazítva.
Magyarország kis ország, kicsi a piac, és mindenki hamar szeretne meggazdagodni ezen a kis piacon. Erre azt szoktam mondani, hogy a kis bevétel még mindig több mint a 0Ft-os bevétel, a fizetőképes kereslethez kellene igazítani az árakat. Biztos nem egyszerű a független(!) médiapiaci szereplők helyzete, főleg hogy a fidesz kormány sikeresen szétqrta az egészet.

funivia 2018.09.30. 12:14:38

" Azzal honorálják a cikkek szerzőit, hogy melegebb éghajlatra küldik. "

Az általános "leoltás" össznépi szórakozássá vált Magyarországon. Ahol általában arroganciával és gőggel kommunikálnak egymással az emberek, ott a digitális világban is megjelenik ugyanez.
Ha a digitális cikkek szerzői nem szeretik, ha érdemi hozzászólás helyett őket és a hozzátartozóikat irányba állítják a melegebb régiók felé, akkor ne lehessen kommentelni a cikket.
De a cikk témájához kapcsolódva: csak azoknak lehessen hozzászólni, akik fizetnek a tartalomért. :)

funivia 2018.09.30. 12:38:11

A digitális cikkek fizetőssé tétele azért nehéz, mert az olvasó ritkán akarja egy lap összes cikkét elolvasni.
3 mp-től 3 percig tartózkodnak általában egy-egy oldalon az olvasók, és kattintanak is tovább.
Ha több lap cikkeiből szeretnék olvasni akkor mindegyikre regisztrálni külön-külön, mindegyikre fizetni külön-külön, macerás.
Ha minden számunkra fontos lapot egy helyen lehetne olvasni, és csak az elolvasott cikkekért kellene fizetni, /a három másodperces trükkös szalagcímekért nem lehetne pénzt kérni/, nem lenne előfizetési díj, akkor olyanok is hajlandóak lennének fizetni az online cikkekért /nem a lapokért, hanem az ELOLVASOTT cikkekért/ akiknek ma eszükbe sem jut, hogy fizetni kellene az online tartalmakért.

lenörd hofstadter 2018.09.30. 13:27:06

" Azzal honorálják a cikkek szerzőit, hogy melegebb éghajlatra küldik."

Ezt a humán tartalomnál nulla hazugsággal, a reál tartalomnál tudással lehet a leginkább elkerülni.
Próbáld ki, talán még összejön.

Az sem segít túl sokat, ha a blogtoló kizárja azt aki a leírtakkal ellentétesen ki meri mondani az igazat.

Soha ne tegyel haver a fekete lora 2018.09.30. 13:31:40

En szivesen fizetnek 1 db. normalis napilapert (ami NEM ORIGO es NEM INDEX), ha nem lenne reklam meg cikknek alcazott reklam, de egyebkent a jobb gazdasagi magazinok ma is fizetosek.

cso zsi 2018.09.30. 16:17:08

Utálunk fizetni.
A reklámokat méginkább, de állítólag a képünkbe tolt szeméttel "fizetünk" azért a szemétért, amit manapság "cikk"-nek merészelnek nevezni, többnyire írástudatlan "cikkírók".
Ne legyen a csodamasináján helyesírás-ellenőrző, mert ő "úgyis angolul használja", azon meg nem ér semmit az ellenőrzés (mindent aláhúzna), de legalább egy LEKTOR átnézné a netre kerülő tartalmakat, valamint a hibás, órákon át látható címeket.

registerz 2018.09.30. 17:08:57

@Netuddki.: Nem fizetőképes kereslet, hanem csak simán kereslet.

Zoltán Furucz 2018.09.30. 17:50:38

Ha már megszólíttattam: máris vannak a dolognak tanulságai. Abból indultam ki, hogy a váciak számára fontos váci hírek, információk, nagyriportok érdeklik az embereket, ezeket máshol nem, vagy csak ritkán találja meg. A piramis alapja ez. Erre építünk még regionális híreket, amelyek a váciak számára is érdekesek és olyan információkat, amelyek például közvetve vagy közvetlenül érinthetik a városban élőket (pl. be akarják tiltani a bolti zacskók használatát).

A legfőbb ellenérv: "Na de a neten, a Facebookon - ott is megosztjuk a megjelent cikkeket - minden ingyen van!"

Eldöntöttünk: nem tágítunk. Ráadásul a Váci Napló hetilapként minden pénteken megjelenik, az előfizetők és az árusoknál vásárlók pénzt adnak érte. A printben jórészt ugyanazok a fontosabb anyagok vannak, amik az online-on. Eddig állandó dilemma volt, hogy a nyomtatottban megjelent jó írásainkat hogyan osszuk meg a neten, hiszen ott nem fizettek/fizetnek érte. Most már nincs ilyen gond: ami az online-ról bekerül a lapba, vagy éppen fordítva: a printből a hetilapba, azért mindkét helyen pénzt kérünk.

Tudom, nehéz és rögös utat választottunk. Kérem, hogy akinek kedve van, nézzen rá az oldalunkra (www.vaci-naplo.hu), minden javaslatot, ötletet szívesen fogadunk. A fő cél egyértelmű: a minőségért, mások munkájáért fizetni kell...

Zöldi László 2018.09.30. 18:54:05

@Zoltán Furucz: Ahogy elnézem, utolsó mondatodat a legtöbb kommentelő sem vonja kétségbe.

Netuddki. 2018.10.02. 09:56:05

@registerz: Nem véletlenül írtam fizetőképes keresletet. Van egy szint ami fölött sokan nem fizetnének, mert nem áll arányban az anyagi helyzetükkel.