Médianapló

Médianapló - Miért rúgták ki a világ egyik legjobb védőjátékosát?

2018. szeptember 28. 10:18 - Zöldi László

Valaha laktam Érden, ezért érdekel a szélesen elterpeszkedő, 60-70 ezres település. Ha például kézis lányai feltűnnek a tévében, a képernyő elé ülök. Nem volt nehéz észrevenni egy koromfekete, 190 centi körüli hölgyet, aki kőkeményen védekezett, és hálószaggató gólokat dobott. A szenegáli származású Mariama Signaté 149-szeres francia válogatott, de néhány éve történt vele valami, talán megsérült, és nálunk kötött ki. Ragozás nélkül, bár szépen beszéli a magyart. Ez derült ki egy tízperces filmből, amelyet azért sugároztak az M4-en, mert egyesülete felbontotta a vele kötött szerződést.

Még sírva is fakadt, mindazonáltal a szintén megszólaltatott edzőjét ugyancsak megértéssel hallgattam. Szabó Edina elmesélte, hogy a 33 éves kézilabdázó sérüléssel kínlódik, mintha a térdével volna baj, ezért a nyári alapozást kihagyta, és szükség volna ugyan rá a védelem közepén, edzettség híján azonban már nem számít rá. Gondolatmenete felelősségérzetről árulkodott, elvégre a női NB I-et a világ legerősebb nemzeti bajnokságának tartják a hazai szakemberek. Az érdi csapat az élmezőnybe tartozik, és nem engedheti meg magának a fényűzést, hogy szép múltú, de már nehezen mozgó kézilabdásokat alkalmazzon. Az edző nem számolt be arról, ami más forrásból tudható, hogy az egyesület anyagi gondokkal küszködik. Az önkormányzat sokallja a támogatást, és szorosabbra kéne húzni a nadrágszíjat.

Részigazságok ütköztek a nyilvánosság előtt, igazi dráma bontakozott ki tíz percben. A francia lány maradna, az egyesület pedig megszabadulna tőle. A filmnek volt egy kommunikációs szempontból árulkodó mozzanata. Az edző Szabó Edina 3.10-kor szólalt meg, és 9.58-kor mondta ki először az idegenlégiós nevét. Hat és félperces monológjában hétszer utalt rá, de kizárólag a „játékos” kifejezést használta. Ez azért furcsa, mert annak idején a francia válogatott technikai vezetőjeként ő figyelt föl Mariama Signaté-ra, majd amikor hazatért, hívta új csapatához.

Most, felelős szakemberként spórolni kényszerül, és úgy véli: a "játékos" már alkalmatlan arra, hogy helyt álljon a világ egyik legerősebb bajnokságában. A nyelvileg következetesen érzékeltetett távolságtartásból az csendült ki, hogy tárgynak, kicserélhető alkatrésznek tekinti a koromfekete, sudár termetű kézilabdázót. Holott illett volna emberibben, kulturáltabban, tapintatosabban elbúcsúzni tőle - ha már a "játékos" ilyen szépen megtanulta a nyelvünket.

19 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://medianaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr9614268783

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

leponex 2018.09.28. 16:47:50

Zöldi úr,
ha már kritizálja az edzőt, amiért 'játékost' mond, és nem a nevén említi,
Ön példát mutatott a posztja címével:
"Miért rúgták ki a világ egyik legjobb védőjátékosát?"

És nem Mariama Signaté-t.

PS: azt meg végképp nem értem, miért azt a sommás konklúziót vonta le az edző szavaiból, hogy 'tárgynak' tekinti bármelyik játékosát, akár Mariama Signaté-t?
Azért ehhez kell egy kis bátorság, vagy valami más ...
És akkor Ön vonja kérdőre a kommentelőit, hogy 'lesenkiznek' valakit?

Zöldi László 2018.09.28. 19:08:06

@leponex: Kedves Horváth Úr! Látom, érdeklődik az újságírás iránt. Ahogy elnézem, a bejegyzésére 2584 hozzászólása jutott. Nincs kedve a javaslatokat a glossza műfajában alkalmazni? Hátha jobban sikerül, mint nekem.

leponex 2018.09.28. 19:14:59

:) birom az ironiát ...
sajna, az igazi konzervativ forradalmárok kevésbé, ezért ez a kevés hozzászólás ezen a nickemen ..
DE
Azért a konkluziojáról mondhatna valamit. Hogy miért az.
De ha nem, hát nem.

Zöldi László 2018.09.28. 20:10:37

@leponex: Talán azért kevés a hozzászólás, mert előolvasásra vállalkozott - egy néptelen felületen. Várjuk ki a végét, hátha addigra megérti a következtetést.

leponex 2018.09.28. 20:52:20

@Zöldi László: gondolja, hogy mások majd jobban megértik Ön helyett és felfedik előttem is az Ön következtetésének logikáját?
Megvárom...

Measurer 2018.09.29. 11:42:45

Végül is, FB-oldalán Mariama Signate saját kézilabdás-pályafutását nem tekinti befejezettnek: "C'est fini avec Érd mais pas avec le handball !"

Zöldi László 2018.09.29. 12:45:39

@Measurer: Jó tudni, mert rokonszenves ember. Köszönöm a kiegészítő információt.

Circus 2018.09.29. 13:15:06

Nos, miután elég sűrűn volt/van szerencsém látogatni az Érd elsősorban hazai meccseit az elmúlt években, ha szabadna hozzátennem egy véleményt. Nem voltam ott, amikor és ahogyan a 'szakítás' megtörtént, és sajnálom, hogy így alakult, azonban:

Mariama, amikor ment neki a játék, vagy kedve úgy hozta, akkor a csapat egyik legjobbja volt. Mindazonáltal több meccsen konkrétan a létszámot hozta, a kaput alig találta, és igazándiból valószínűleg csak a neve tartotta a pályán, hamár idehozták jó drágán. Jó játékos, nem kérdés, de nagyon levezetni jött ide... Több olyan játékos volt és van a csapatban most is, aki odateszi magát.

Ezzel együtt, nem teljesen értem a támadást a csapat ellen a város vezetése irányából. Az elég baj, hogy "lopott pénzből" megy a csapat, de ezt egy pillanatra tegyük félre - a világ legerősebb bajnokságának mondják a magyart, elsősorban a Győr és a Fradi miatt. Éveken keresztül ezen két csapat után végzett az Érd a dobogón, hogyan és miként lehetett volna/lehetne előrébb lépni? Egy Szabó Edina - Rácz Mariann edzőpáros nem tűnik gyengének...
Lásd Real Madrid - Barcelona párharc.

Vagy esetleg gáz van a pénzek miatt, szorul a hurok odafenn és most nekiállunk belemarni mindenkibe és keverni a szalámit, hogy a zavarosban meg lehessen majd úszni? Egy a biztos, sikeresen megy a csapat szétrombolása...

ételizésítő 2018.09.29. 14:59:25

"néhány éve történt vele valami, talán megsérült, és nálunk kötött ki"

Nem, egyszerűen annyi, hogy akárcsak a fociban, már kézilabdában is akkora pénzeket lehet keresni Magyarországon, hogy ezzel verjük a kétszeres világbajnok franciákat, a háromszoros világ-, kétszeres olimpiai és HÉTszeres Európa-bajnok norvégokat stb.
Nem véletlen, hogy a Győrben mutatóban van csak 1-2 magyar, sokszor egy sincs a pályán. Fradi kissé kevésbé, de dettó.
De a "kiscsapatoknál", mint az Érd meg a Siófok is hemzsegnek a világsztárok, mint pl. emlékeim szerint az utolsó vébé legjobbjának megválasztott Nze Minko.
Utána meg csodálkozunk, hogy a válogatott a lófaszban sincs. Pedig hogy lenne, ha a magyar játékosok nem játszanak a meccseken, vagy kispadoznak, vagy kiscsapatokba kell menniük.

Mondjuk kézilabdában legalább klubszinten leteszünk valamit az asztalra (az utóbbi 15 évben BL-győzelmek, EHF-kupa-győzelmek - volt, hogy a legjobb 4 között 3 magyar csapat volt -, KEK-győzelmek, mindegyikben zsinórban egymás után több évben is), szóval ott még érthető is a nagy pénz.
Fociban nemigen.

Mellesleg ha nem akarna csúsztatni a szerző, hozzátenné, hogy Szabó Edina pontosan leírta, milyen edzéseket nem volt hajlandó elvégezni Signate, merthogy az neki megterhelő.
Nos, ezek (10 x 10 m futás stb.) egy soha életében nem sportoló, utcáról beesett 70 évesnek sem lennének megterhelőek, hacsak nem járókerettel vagy legalább görbebottal közlekedik.

Mellesleg ha nemcsak a világ EGYKORI egyik legjobb védőjátékosa lenne, nem maradt volna ki a világbajnok francia válogatottból tavaly decemberben.

Ami meg a magyarul megtanulást illeti: a Fradiban játszó spanyol Pena akcentussal, de szinte hibátlanul megtanult magyarul kb. 2 év alatt.

ételizésítő 2018.09.29. 15:07:37

@Circus:
"Egy Szabó Edina - Rácz Mariann edzőpáros nem tűnik gyengének..."
Sőt.
Egy Győr szintű játékosállománnyal ők is simán hoznák a BL-győzelmeket.

Emlékszem, amikor 2005-ben, még Fehérvár-edzőkként végigszurkoltam velük az EHF-kupa elődöntőit és döntőit (akkor még 2 meccses volt a döntő is), ahogy a fehérvári 1 gólos vereség után a Népligetben verték a Fradit úgy, hogy volt némi bírói részrehajlás a Fradi irányába (egyesek csalást kiabáltak, persze csak fehérvári oldalról), meg utána a döntő visszavágóján 10 góllal hengerelték az 5 gólos előnnyel érkező Győrt Fehérváron.
Igaz, a bajnokságra utána már nemigen figyeltek, és talán 4. helyen végeztek csak.
És akkor még szinte csak magyarok játszottak mindegyik csapatban, bár Győrben épp a csúcsformában lévő Görbicz irányított (meg 2 évvel azelőtt lett vb. 2. a válogatott, épp a franciák ellen, 6 gólos vezetésről kaptunk ki, mondjuk ebben kissé Görbicz is ludas volt).

Zöldi László 2018.09.30. 06:21:51

@leponex: Kedves Horváth Úr! Azzal fejeztem be, hogy várjuk ki a végét. Most térek vissza Önhöz. Leponex nem tartozik a trollok közé. Értelmiségi, aki megszokta, hogy az ingyenes digitális tartalmat felületesen olvassa el. 1. Azt kérte számon, hogy miért jutottam ama általánosításra, miszerint az érdi edző, Szabó Edina "tárgynak tekinti bármelyik játékosát". Ilyesmit nem írtam. Azt írtam, hogy "tárgynak, kicserélhető alkatrésznek tekinti a koromfekete, sudár termetű kézilabdázót". A konkrét esetből tehát nem vontam le általánosítást, mert igazságtalannak tartottam volna. 2. Számon kérte, hogy a címben miért nem írtam le Mariama Signaté nevét. Leponex megtanulta az ún. kereső-optimalizációt, hogy a címben föl kell tüntetni egy nevet, máskülönben kevesen olvassák el a digitális bejegyzést. Azt azonban nem tanulta meg, hogy ez csak közismert személyiségre vonatkozik. A francia kézilabdázó ügye nem keltett különösebb visszhangot, ezért nem írtam le nevét a címben. 3. Leponex utalt arra, hogy kevesen olvasták el a bejegyzést. Ebből annyi igaz, hogy az egyik első olvasóm volt a Blog.hu-n. Most, az Index felületén 7670-nél tartunk. Azt már sosem tudjuk meg, hogy signatés címmel hányan olvasták volna el, a világ egyik legjobb védőjátékosával azonban elég szép olvasottságra tett szert. 4. Mindezt szívesen elmondtam volna Önnek telefonon, ha Messengeren fölveszi velem a kapcsolatot, és utána megadom a számomat. Vannak olyan álneves kommentelők, akik így fedték föl magukat, és azóta a digitális ismerőseim között, teljes névvel fejtik ki az álláspontjukat a közösségi üzenőfalamon. Felelősséget vállalnak a véleményükért, és megtanultak figyelmesen olvasni.

leponex 2018.09.30. 08:47:32

@Zöldi László: Kedves Zöldi Úr,
- 'leponex', és nem Leponex -;), talán nem véletlenül ...
- kétkezi, fizikai munkásként, egyszerű vidéki gondnokként szoktam belekotyogni a hazai értelmiség blogjaiba
- 1. megkövetem a félremagyarázható, nem tűpontos megfogalmazásom miatt, bár szerintem a kontextusba helyezve öléggé érthető voltam :)
NEM az általános hanem a konkrét volt kérdésem tárgya: mi alapján vonta Ön le azt a következtetését, mi alapján jutott arra a -szerintem kissé bántó feltételezésre - hogy az edző 'tárgynak' tekinti azt az egy játékost?
Mert azt talán Ön is úgy gondolhatja, egy másik embert tárgynak tekinteni bizony dehumanizáló.

Valamiért Ön az edzőt lényegében ezzel 'vádolja'.

DE ami valójában kommentre indított, az az, hogy olvasva a netes médiát számtalanszor ezzel találkozik az ember: egy eseményről abszolút önkényesen vonnak le íróik következtetéseket, és azokat mint tényeket mutatják be.
Amire aztán később, máshol már hivatkozni lehet, és egy abszolút szubjektív, megalapozatlan, netán célzatosan megalkotott vélekedésből 'valóság' lesz.
Hadd ne kelljen napi példákat felhozni.

2. Nem számonkérés, hanem inkább némi ironia lett vón:
Ön precízen dokumentálja: " Az edző Szabó Edina 3.10-kor szólalt meg, és 9.58-kor mondta ki először az idegenlégiós nevét"
miközben Ön is csak az ötödik mondatában írja azt le.
Az eszembe sem jutott, azért nem tette a posztja címébe, hogy a keresőoptimalizációt kicselezze a kevesebb olvasószám elérése érdekében :)
De bevallom, sosem foglalkoztam ezzel a problémával, nem is tanultam róla valóban.

3. Itt valóban abszolút félreérthető voltam, az azt megelőző kommentjére reagálva.
Bár a kontextus ( asszem esztetet így szokták használni ) szerintem megest csak iránymutató lehetne.

4. Bár fönt vagyok, de nem használom se 'Azt', se ezt, bármilyen remek dolognak is tartom, de azt vettem észre: megváltoztatja az 'ember' kapcsolatát a valósággal. Kicsit úgy, mint a lottózás. Attól fogva húzástól húzásig tart az idő....

DE megtisztelő az ajánlata, köszönöm.
Fentebbi miatt maradnék a nyilvános kommentnél, már amikor indíttatást érzek rá.
Én azt gondolom, a látszólag 'névtelen' nicktől teljesen függetlenül a zember vállalja a felelősséget a véleményéért, a tévesért, a tévedéséért, az elfogultért is. Még nagyobb szabadságot is adhat, hiszen nem 'kell' arra gondolnia: mit szólnak esetleg hozzá ismerősei, netán az 50% alatti barátai ...
Üdv!

Zöldi László 2018.09.30. 09:36:58

i@leponex: A mai kézilabda rohanás a két hatos között, előre és hátra. Ezt nem bírta a francia hölgy térde. Az edző szerintem a csapat érdekében döntött Signaté távozásáról, ezt azonban emberségesebben is tehette volna. Egyetlen embert dehumanizált, az általánosítás hiányzott a bejegyzésemből. Egyébként köszönöm a válaszát.

ételizésítő 2018.09.30. 22:01:45

@Zöldi László:
Szóval nem azt írtad, hogy tárgynak tekinti, hanem azt, hogy tárgynak tekinti.
Világos.

"A mai kézilabda rohanás a két hatos között"
Hát látszik, hogy kurvára nem értesz hozzá. Ehhez sem. Merthogy kurvára nem erről szól a kézilabda.
(Még mielőtt: én játszottam pár évig...)

leponex 2018.09.30. 22:32:40

@Zöldi László: " Egyetlen embert dehumanizált, az általánosítás hiányzott a bejegyzésemből. "
Pontosan ezt gondolom én is, nem is hiányoltam posztjából az általánosítást.
De miért oly nehéz azt mondani: bocs, talán rosszul fogalmaztam ...
Köszönöm válaszait én is, üdv!

Zöldi László 2018.10.01. 07:23:50

@leponex: Mert azt a következtetést vontam le, hogy én megtanultam írni, Ön pedig nem tanult meg olvasni.

11110000 2018.10.02. 03:29:09

@Zöldi László:
Ami az első felét illeti, elnézve az írásait, téves a következtetése.
Az ábécé ismerete nem jelenti azt, hogy tud is írni. Az csak az alap hozzá.