Médianapló

Médianapló - Mi az: kívül zöld, belül vörös, esetleg piros?

2018. szeptember 26. 09:40 - Zöldi László

Három nap telt el Kövér László megszólalása óta, azóta is tűnődöm az egyik kijelentésén. Az országgyűlés elnöke azt fejtegette az Echo TV stúdiójában, hogy az Európai Parlament képviselői, akik megszavazták a Sargentini-jelentést, „gyakorló elmebetegek”. Azt is mondta róluk, hogy „cinikusak”. Az úgynevezett „bolsikró"l pedig, akiket szocizott is, ezt állította: „Zöld, de ahogy szokták mondani a görögdinnye formájában, kívül zöld, belül vörös”.

A görögdinnyés hasonlat alig kapott nyilvánosságot, pedig néhány száz évre tekint vissza a népemlékezetben. Amióta dinnyét termesztenek a Kárpát-medencében, a paraszti bölcsesség úgy tartja, hogy ha nem sikerül időben túladni rajta, ízetlenné válik, mert „Szent Lőrinc belepisilt”. A nyakukon maradt termést a földművelők ekkor etették föl a háziállatokkal. Igen ám, csakhogy a naptárunkban két Lőrinc-nap van. Az egyik augusztus 10-én, a másik szeptember 4-én. Az ellentmondás talán feloldható azzal, hogy idén a májusi kánikula miatt előbb érett be a dinnye, ezért augusztusban poshadt meg. Hűvösebb években viszont akár szeptemberig is ízes marad.

A politikai életben is van némi múltja a görögdinnyés hasonlatnak, néhai Torgyán József kísérletezett vele. Figyeljük a dátumokat! 1993. augusztus 9-én ezt mondta a szegedi Délvilág szerint: „A magyar nép tűrte eddig… a görögdinnye-politikusok uralmát, de tudjuk: a görögdinnye-politikusokra is eljön Szent Lőrinc napja, mikor dicstelen működésük befejeződik.” Nem sokkal később, 1993. szeptember 7-én pedig a békéscsabai napilap, a Békés Megyei Hírlap tanúsága szerint így szólt a viharsarki gazdálkodókhoz: „A görögdinnye-politikusok … zöld mázt kentek magukra, de a hatalmas piros szívük bent dobog. Csak arról feledkeznek meg, hogy a görögdinnyére is jön Szent Lőrinc napja.”

Elégedetlen lehetett azonban a hasonlat kifejtésével, mert néhány hónappal később, 1994. február 7-én az ugyancsak békéscsabai Napi Délkelet ezt idézte tőle: "Attól, hogy zöld mázzal vonták be magukat, még nagyon jól tudjuk, hogy olyanok, mint a görögdinnye. Annak is van egy kis zöld vékony héja, de mögötte ott van a piros bél. Csakhogy mi, kisgazdák azt is tudjuk, hogy eljön a Szent Lőrinc napja, amikor a disznók elé veti a jó gazda a megmaradt dinnyéjét." A korabeli sajtóban még három nyomát találtam annak, hogy Torgyán doktor szóba hozta a görögdinnye színeit, de azt a tökélyt már nem érte el, amit a harmadik idézet tükröz. Béke soraira.

21 komment
süti beállítások módosítása