Médianapló

Médianapló - Három másodpercnyi magyarság

2018. szeptember 20. 10:31 - Zöldi László

Rengeteg órát takarítottam meg azzal, hogy már a kínálkozó sorozatok első részét is kihagytam. Ráadásul elviselhetetlen, hogy a kereskedelmi tévékben negyedóránként, néhány reklám kedvéért megszakítják az épp esedékes epizódot. Sorozatigényemet kizárólag a hirdetéseket mellőző HBO elégíti ki, amelynek kínálatából azok a humoros vállalkozások, amelyekben egy kerekded amerikai komika szokott játszani, eleve kimaradnak.

Alex Borsteint valószínűleg semmiben sem láttam, holott Wikipédia-szócikke alapján az egyik legfoglalkoztatottabb színésznő. Most 47 éves (vagy 45, mert a világhálón két születési dátuma kering), kétgyerekes családanya, akin van vagy tíz kiló túlsúly. A tévésorozatok évi ünnepségén a legjobb epizodisták közé választották, és most megkapta a mellékszereplők Emmy-díját. Ilyenkor, ugye, a nevét halló színész összeölelkezik az élettársával, végigvonul a nézőtéren, jobbra-balra tekintve kezel az ismerőseivel, fölmegy a színpadra, és mikrofonba mondja a szűkre szabott szövegét.

A középkorú, molett komika színpadias mozdulattal levette a könnyű kis kabátkát, és megrezegtette a terjedelmes kebleit, hogy a kamera érzékelje: nem hord melltartót. Kitört a nevetés, a díjukra váró színésznők inkább csak kuncogtak. A pódiumon összepuszilkózott a két műsorvezetővel, majd köszönetet mondott a sorozat rendezőjének, producerének, a színésztársainak és a családjának. Ekkor szólalt meg magyarul, mondván: „Anyukám, nagyon szeretlek.” Talán három másodpercig tartott a rendhagyó mozzanat.

Az Egyesült Államok mintegy 300 millió lakosából körülbelül másfél milliónyi a magyar eredetű. Őseik a XX. század első évtizedében százezer számra „tántorogtak ki” az Osztrák-Magyar Monarchiából, majd 1938-tól 1949-ig Magyarországról. A holokauszt-túlélők közül sokan nem is tértek haza a koncentrációs táborból, hanem Amerikában kötöttek ki. A budapesti Judy Borstein, akinek lánykori vezetéknevét nem ismerjük, csak annyit tudunk róla a lánya Wiki-szócikkéből, hogy mégis hazajött, 1956 után azonban Chicago mellett telepedett le.

Mielőtt a zsidózó kommentelők körbeköpködnék e bejegyzést, arra kérem őket, hogy nézzék meg a világhálón föllelhető díjátadási mozzanatot. A szórakoztatóiparban megedződött amerikai színésznő úgy vette át a jelentős szakmai kitüntetést, hogy alig érezhető akcentussal az anyanyelvén is megszólalt. Ami arról árulkodik, hogy amíg otthon élt, az itthon számtalanszor megalázott édesanyja magyarul beszélt vele.

14 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://medianaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr6714250781

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Helga Beauty Salon 2018.09.20. 11:10:40

A pódiumon összepuszilkózott a két műsorvezetővel, majd köszönetet mondott a sorozat rendezőjének, producerének,..........

A pódiumon megemelte a csöcseit, majd közölte hogy without bra ! Minden egyéb ezután jött.

Zöldi László 2018.09.20. 12:17:40

@Flankerr: Köszönöm a kiegészítést. Érdekes olvasmány.

Helga Beauty Salon 2018.09.20. 13:44:48

@Flankerr: Igen, lehet mondani, hogy a teljesség igénytelensége nélkül, nem került említésre a "Family Guy" című szintén tartalmas mű, csak ezt a gatyaletolós humorú sitcomot díjazták. Nem probléma, az a lényeg hogy a miénk ez a hatalmas művészi teljesítmény és ez a kiváló művész, így kisebb a szomorúságunk, hogy Törőcsik Marit a Nemzet Színészét ismét kórházba szállították. Bár ő soha nem kapott Emmy díjat, nem tudom egyáltalán érdemes e róla ezek után beszélnünk.

MACISAJT1 2018.09.20. 15:40:16

Ezt hívják kettős könyvelésnek. Mert közben természetesen:
en.wikipedia.org/wiki/American_Jews

MACISAJT1 2018.09.20. 15:50:01

A hivatalos életrajza
marriedbiography.com/alex-borstein-biography/

'Alex Borstein’s Early life, childhood, and education

Borstein was born on 15 February 1973, in Chicago, Illinois, USA. Her birth name is Alexandrea Borstein. Her father Irv Borstein is a mental health professional and her mother Judy Borstein is also a mental health professional. She was raised in Deerfield, Illinois. She has two elder brothers.

Her nationality is American and she is of Ashkenazi Jewish ethnicity. '

Willkommenskultur 2018.09.20. 16:49:58

"A holokauszt-túlélők közül sokan nem is tértek haza a koncentrációs táborból, hanem Amerikában kötöttek ki"

Perszepersze. Vagy inkabb a koncentracios taborok kozeleben sem jartak, mert 44 elott az USAba dobbantottak, ahol azota holokauszttulelesbol elnek

tamask 2018.09.20. 17:21:49

@Willkommenskultur: lassan kifogynak a holokauszttúlélőkből, valamit ki kell találni, hogy a teljesen szétszéledt zsidóság identitását erősítsék
Még mielőtt... ez nem zsidózás, hisz a zsidók is ugyanígy látják. A vallás sokadrangú kérdés ma már egy átlag amerikai zsidó számára, akikben sok közös nincs is (az egyik jemeni, a másik ukrajnai, a harmadik franciaországi zsidó ősökkel rendelkezik), de a holokauszt köré felépített kultusz kezdi átvenni a vallás szerepét.

Borstein pedig ízig-vérig amerikai, elég rendesen zsidó is, csak épp tud pár szót magyarul.

MEDVE1978 2018.09.20. 18:18:07

"Egyesült Államok mintegy 300 millió lakosából körülbelül másfél milliónyi a magyar eredetű. Őseik a XX. század első évtizedében százezer számra „tántorogtak ki” az Osztrák-Magyar Monarchiából, majd 1938-tól 1949-ig Magyarországról."

Hogy jön ki a másfél millió, illetve honnan van a szám? Csak érdekelne, nem kötekedésből mondom.
Ugyanis, ha másfél millióan vándoroltak ki, akkor nekik a leszármazottaik jó esetben akár jóval többen lehetnek...

en.wikipedia.org/wiki/Hungarian_Americans
Egyébként ez itt kb. megerősíti a 1,5 milliót (1,6 mo-t ír), illetve kb. 4 millió főt arra, hogy kik azok, akik magyar leszármazottak lehetnek. Így tehát a magyar eredetű kb. 4 millió lehet, csak nagy részük nem tudja már, hogy a család anno honnan való és nincs kulturális kötődése.

Voznyák Pista 2018.09.20. 18:23:07

@tamask:

"Borstein pedig ízig-vérig amerikai, elég rendesen zsidó is, csak épp tud pár szót magyarul."

Tök mindegy, egy olyan helyen tette ezt a gesztust, ahol senki nem várta el tőle. Respekt neki.

MACISAJT1 2018.09.20. 19:02:33

@Voznyák Pista: "Tök mindegy, egy olyan helyen tette ezt a gesztust, ahol senki nem várta el tőle. Respekt
neki. "

Azzal nincs is semmi baj, mármint hogy három szót kinyögött magyarul.
Csak könyörgöm, ezt a "magyar származást" hagyjuk már a fenébe. Mert az max. magyarországi (el)származás. A zsidó is ugyanolyan nép mint a többi.
Ahogyan nincs " román magyar" sem , hanem legfeljebb romániai(erdélyi) magyar.

A gesztusokról meg annyit hogy ez sokkal ütősebb volt:
www.origo.hu/kultura/20180802-kate-mckinnon-az-animal-cannibals-slageret-rappelte-jimmy-fallon-musoraban.html

Helga Beauty Salon 2018.09.20. 20:54:47

" kétgyerekes családanya, akin van vagy tíz kiló túlsúly."

Zöldi úr egy igazi régivágású úriember. :DDDDDDDDDDDD
Méghogy tíz kiló!

LebensraumamOsten 2018.09.21. 07:24:32

@Willkommenskultur: Lehet, hogy ők nem jártak, de te még oda kerülhetsz. Főleg, ha ilyen tartalmakat és ilyen szorgosan firkálgatsz ide. Minden nap egy kicsi közelebb. Nem nagy lépés a willkommenskultur álnevű bérböfögőnek, de nagy lépés az emberiségnek.

Helga Beauty Salon 2018.09.21. 08:03:21

@LebensraumamOsten: :" Lehet, hogy ők nem jártak, de te még oda kerülhetsz. Főleg, ha ilyen tartalmakat és ilyen szorgosan firkálgatsz ide. "

Na persze, mert voltak jó táborok is, mint pl. Recsk mi?
Vigyázz nehogy benézd a vágyaidat, mostanában nem a magadfajtának áll a zászló.