Médianapló

Médianapló - Egy marxista szállóige margójára

2018. szeptember 15. 09:52 - Zöldi László

A két legjelentősebb teoretikus magyar, illetve olasz. A mi Alexander Bernátunk több mint száz éve mutatta ki, hogy a nép szállóigéje, a közmondás miként ment át az értelmiségiek nevesített közmondásába, a szállóigébe. Az olaszok Umberto Eco-ja pedig a szállóige törvényszerűségeit tárta föl a közelmúltban. Tőlük tudom azt, amiről tegnap vita bontakozott ki az egyik közösségi oldalon.

Orbán Viktor strasbourgi fellépése után elterjedt a világhálón egy mondás: „Kis sértett járja be Európát.” Annyian és annyiszor osztották meg, hogy lekopott róla a szerző neve, melyet Lévai Júlia publicista hozott vissza a köztudatba, írván: a szellemes mondat „Földes Péter leleménye”. Föld S. Péter humorista azonban eltolta magától a szerzőséget, mondván, hogy Marx-Engels Kommunista kiáltványából az első mondatot („Kísértet járja be Európát - a kommunizmus kísértete.”) nem ő alkalmazta először egy gyakorló politikusra, hanem a Ludas Matyi szerkesztőségéből valaki, utalva a kis termetű palesztin vezetőre, Arafatra. Fiatal újságíróként hallotta, de már nem emlékszik, hogy kinek a szájából. Szerénysége rokonszenves, e sorok írója mégis őt tartja a mai viszonyainkra átalakított szállóige szerzőjének.

Az alapmondat szerzősége az említett pároshoz köthető, 1848. február 26-a óta azonban néhány ezer kávéházban szóba hozták már. Értelmezték egyetértőleg és támadólag, csipkelődve és káromolva. Elvettek belőle, hozzá is adtak, fúrták-faragták. A hajdani Ludas Matyi feledésbe merült munkatársa a sok ezredik volt, aki a szájára vette. Az eredeti szállóige előnyére karcsúsodott, és új jelentésre tett szert. Ezért nem is firtatnám a szerzőséget. A médiafogyasztók ugyanis mindig ahhoz kötik, aki a legismertebb a fúró-faragók közül, és a nevére veszi..

A színészek azért szeretik világszerte Molnár Ferencet játszani, mert a legkisebb szerepben is van egy jó mondat, amely kiváltja a tapsot. A híres színdarab-szerző rendszeresen megjelent a nagykörúti New York-kávéház „mélyvízében”, le-leült az asztalokhoz, belehallgatott a beszélgetésbe, és ha egy szellemes mondatot hallott, felírta a kaucsuk mandzsettájára, és bejelentette. „Mától kezdve én mondtam.” Minden teremtményét igyekezett a saját hangján, stílusában beszéltetni, és szüksége volt olyan mondatokra, amelyeken dolgozott egy kicsit, majd a szájukba adta.

A Kommunista kiáltvány első mondatának rengeteg változata jött létre a legutóbbi 170 évben. Ez a mostani nem is olyan rossz.          

31 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://medianaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr1214241461

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2018.09.15. 10:09:04

Jó ez a szállóige, csak éppen Orbánra annyira nem illik, nem jellemző rá a sértődékenység. Majd meglátjuk jövőre hol lesznek ennek a jelentésnek a kiagyalói és megszavazói...

Helga Beauty Salon 2018.09.15. 14:53:40

Marxista gyökerű liberálisoknak kiforgatott Marx idézettel nem túl elegáns támadniuk, egy jobboldali bölcs mondását Orbán pofájába vágni ütősebb lett volna.
Én is egy szállóige átdolgozott változatát ajánlanám, no nem mostanra, hanem az EP választások utánra.
LÁTJÁTOK LIBSIK SEMMI SEM TART ÖRÖKKÉ, MI 150 ÉV ALATT SEM LETTÜNK TÖRÖKKÉ!

leponex 2018.09.15. 15:05:52

Alföldi úr,
tényleg nem is rossz ez a szellemes mondat.
És igaz is, már ha Orbánra vonatkozik nyilvánvalóan.
Orbán valóban kis termetű, valóban bejáratos Európába, és valóban sértések tucatjait vágták hozzá.
Hogy ezen meg is sértődött volna, arról nincsenek információink, a sértegetőkről viszont számos sokat elmondó videó, nyilatkozat, felszólalás lehető fel a nyilvánosságban.
Hogy OV kommunista .... fasiszta...náci...antiszemita...autokrata... i tak dalse..
Schulz, Hollande, Christian Kern, Matteo Renzi, ... mond Önnek még valamit?

Mondjuk úgy: A kis sértegetett járja be Európát, a sértegetők meg mennek belőle kifelé.
Jó lesz így?
:)

Emmett Brown 2018.09.15. 16:28:46

@leponex: dicsekvésnek szánod, de igazából ez nagyon szomorú. A Fideszt alapítása óta egy szűk kör irányítja, ez nem hiszem, hogy egészséges.

illaim 2018.09.15. 16:44:19

@leponex: Tetszik amint kínlódsz! LOL
A barna foltot meg már letörölhetted volna a képedről, mert a rosszakaróid még szarosnak látják! Talán nem is véletlenül! :-))))

Helga Beauty Salon 2018.09.15. 17:16:31

@Emmett Brown: " A Fideszt alapítása óta egy szűk kör irányítja, ez nem hiszem, hogy egészséges."

A párt működik,sikeres, hatékony. Innentől kezdve az, hogy te mit hiszel nem releváns.
Itt a többi párt vezetése több, mint nem egészséges.

leponex 2018.09.15. 17:31:43

@Emmett Brown: azt nem értem, hogyan jön ez ide, de egy BÁRMILYEN szervezetet csak hierarchiában lehet hatékonyan működtetni.
Amúgy meg az legyen az ő problémájuk, ha így nem egészséges:)
De mintha ez nem nekik okozna nagyobb gondodt ...

Emmett Brown 2018.09.15. 18:03:13

@leponex: lassan 30 év alatt senki nem tudott kívülről betörni a belső körbe. Vagy direkt hülyéket toboroznak, vagy ez a szint outsidereknek csak mézesmadzag.

Ches Desmond 2018.09.15. 18:03:20

A kommunizmus kísértete? Ki is koszorúzta meg nemrég Marx szobrát..? Hát nem Orbán..

Helga Beauty Salon 2018.09.15. 18:04:54

@leponex: Ez az amit gyűlölök a balosokban. A Fidesz a rendszerváltás óta a parlamentben van. Az akkori pártokból a romjaiban döglődő MSZP-n kívül már egy sem létezik. A Fidesz teljesítménye vitathatatlan, aminek a kulcsa nyilvánvalóan a vezetés.
Nem kell őket szeretni, de egy egyértelmű sikert nem elismerni ostoba magatartás.

Jakab.gipsz 2018.09.15. 18:07:04

Tessenek bele nyugodni ! A kommunizmus kísértete, ismét bejárta európát, nyugaton a helyzet változatlan.

A sátánfajzat Soros terveivel, nincs alku nincs kompromisszum, és nem kollaborálunk, ha kell az egész világgal szembe szállunk.

rallus 2018.09.15. 18:21:34

A cizellált szellemesség csúcsa valakinek a testi tulajdonságain viccelődni. Természetesen enyhítő körülmény, hogy már csak ennyi maradt...

ember100 2018.09.15. 18:32:11

@Helga Beauty Salon:
Helló !

Szivecském :)
De ugye a szar gentini beszólás az teljesen rendben volt , meg elegáns is :)

sutyerák 2018.09.15. 20:11:32

kis sértett,hisztis,bosszúálló kretén pöcs.

szőrös csöcsű csöpögő pöcsű csöpi 2018.09.15. 23:06:39

@megamovieboy: Nagyon rossz emberismerő vagy. Orbán még az illető teljes anyagi ellehetetlenítésére is képes, ha megsértik.

szőrös csöcsű csöpögő pöcsű csöpi 2018.09.15. 23:09:38

@megamovieboy: Ezer példát lehetne hozni arra, hogy milyen törvényeket kreált pusztán csak azért mert valakire megsértődött. Konkrétan még törvényt is iratott a birka parlamentjével arra az egy személyre. Hihetetlen, de igaz!

szőrös csöcsű csöpögő pöcsű csöpi 2018.09.15. 23:17:26

@Helga Beauty Salon: "Fidesz a rendszerváltás óta a parlamentben van" No most mondtad ki a lényeget. A fidesz felelős a leginkább azért, amiért az ország ilyen állapotban van. Jóformán 30 év alatt semmit nem fejlődött, ezek a gennyek elloptak mindent, ami csak mozgott. Amikor kormányon volt azért, amikor ellenzékben meg azért. De végig ott rontották a levegőt, már amikor nem kivonulgattak, kordont bontogattak és aludtak munka helyett. Az ország gennyes kelései
ezek, és csak szikével és kemoterápiával távolíthatók el, mert már elrákosodtak.

leponex 2018.09.16. 02:07:21

@Helga Beauty Salon: Szerintem a gyűlölet rossz tanácsokat ad.
Kétharmadok lesznek belőle.
Szerintem tényleg érdemes legalább fontolóra venni:

"„És most, - Tisztelt Hölgyeim és Uraim, kedves barátaim! – mielõtt elköszönnék Önöktõl, szeretném elmondani azt, ami a legfontosabb. és aminek az érvénye talán jóval erõsebb, mintsem csak egyetlen választásra vonatkozzék. Kérem, hallgassanak meg és ha tudják, vigyék magukkal a következõ gondolatot. Mindig lehetnek olyanok, akik gyûlölnek. De csak akkor gyõzhetnek, ha te is gyûlölöd õket."

Szóval NEM gyűlölködünk.
Még ha számtalan okunk is lenne rá ...
Még ha mindent megtesznek is érte, akkor sem...

Az meg, hogy OV hazai politikai ellenfelei mikor jönnek erre rá, az legyen az ő megoldandó problémájuk ...
De ha nem, hát nem.

szőrös csöcsű csöpögő pöcsű csöpi 2018.09.16. 06:30:06

@leponex: Azért mert valamit nem mutatnak ki, nem beszélnek róla, még jelen van. Orbán a legnagyobb gyűlöletkeltő, igaz ezt sunyin, alattomosan teszi, így nehezen észrevehető. A tettei azonban mindent elárulnak, hiába rejti a gyűlöletét mézes-mázas mondatokba, idióta vihogásba, és kéjes vigyor mögé. Orbán gyűlöli politikai ellenfeleit, a mostani eu szavazás után is bebizonyosodott, amikor azt mondta, hogy név szerint listázza kik azok, akik ellene szavaztak. Igaz mindezt nyugodtan, látszólag gyűlöletmentesen, de a mondat tartalma a lényeg, nem az hogy hogyan mondják. Mi ez ha nem a más vélemény eptiprása, semmibe vétele?

szőrös csöcsű csöpögő pöcsű csöpi 2018.09.16. 06:33:46

@leponex: Ennek az embernek a fejében igen kusza gondolatok keveregnek, meg van róla győződve, hogy a világ ellene van, és minden ellenfele gyűlöli őt. Klinikai eset.

Helga Beauty Salon 2018.09.16. 07:30:30

@ember100: Mucikám, szar gentini beszólásom itten nekem nem volt. Fordulj az írójához panaszoddal. Ha az általam írottakra van észrevételed, abban tudok segíteni.

Helga Beauty Salon 2018.09.16. 07:35:42

@leponex: :" Szerintem a gyűlölet rossz tanácsokat ad.
Kétharmadok lesznek belőle."

Szerintem is. Beszéld meg az ál Gleccsertetű barátoddal, aki odáig ment hogy leklónozott egy valós nicket és az alatt írja azokat a szavakat, amiket nálam ritkán találsz.
És tényleg ebből lesz a kétharmad! :D
Öngól mongol!

leponex 2018.09.16. 08:04:39

@Helga Beauty Salon: Szívesen megbeszélném vele is, csak nem látom a hajlandóságot a beszélgetésre viszont .
@excopp remek kommer az ignorációt javasolta erre ....

Helga Beauty Salon 2018.09.16. 09:06:54

@leponex: " Szívesen megbeszélném vele is, csak nem látom a hajlandóságot a beszélgetésre viszont ."

Ezzel túl sokat nem vesztettél. :DDDDDDDD

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2018.09.16. 09:39:15

@GIeccsertetű: Az, hogy kicsinálja azokat, akik betartanak neki, az minden munkahelyen lényeges, ha nem akar valaki csicska maradni. Ez teljesen független a sértődöttségtől.

Zöldi László 2018.09.16. 17:40:33

@megamovieboy: A Facebook-on kialakult egy vita az elsőségről, és néhány perce Vágó istván föltett az üzenőfalra egy bejegyzést. Idemásolom: "Kis sértett járja be Európát." Vágó István (Facebook.com, 2010. július 20.) Egyébként az alapmondatból indult ki Avar János is a Vasárnapi Hírek 2018. szeptember 25-i számábna: "Kíséretként járja be Európát Orbán."

ember100 2018.09.17. 18:26:25

@Helga Beauty Salon:
Helló !

Látom kezdesz fejlődni "Mucikám " :)
De ez sajnos nem olyan lyó mint a Szivecsém , meg csak egy "lopott gondolat " :)
"Marxista gyökerű liberálisoknak kiforgatott Marx idézettel nem túl elegáns támadniuk, egy jobboldali bölcs mondását Orbán pofájába vágni ütősebb lett volna.
Én is egy szállóige átdolgozott változatát ajánlanám, no nem mostanra, hanem az EP választások utánra."
Eztetet te írtad ami azt jelenti hogy EGYET értesz a "Szar gentinivel " de elutasítod a Kis Sértett járja be ejrópátt szöveggel .
Akkor mi is itt a probléma ?????

Helga Beauty Salon 2018.09.17. 19:31:16

@ember100:" Eztetet te írtad ami azt jelenti hogy EGYET értesz a "Szar gentinivel " de elutasítod a Kis Sértett járja be ejrópátt szöveggel .
Akkor mi is itt a probléma ?????"

Veled van a probléma. Amit írtam, az NEM jelenti azt hogy egyet értek Sargentinivel. Helyettem ne jelentsd már ki hogy ÉN mivel értek egyet.
A másik hibás benyomásod, hogy elutasítom az említett kísértetes szöveget.
Tévedsz két okból is. Maga a duma egész jópofa és nagyszerű alkalom arra, hogy alaposan kibelezzem a mondanivalóját és egyúttal beszóljak a szopottfejű libbantaknak! :D
Látod, mondtam hogy fordulj bátran hozzám a SAJÁT kijelentéseimmel kapcsolatban!

ember100 2018.09.17. 20:27:22

@Helga Beauty Salon:
Helló !

Szivecském te fordítva ülsz a lovon meg aztán a szövegértésed sem a régi :)
NEM azt ítram hogy a Sargentini jelentéssel értesz egyet , hanem hogy a nő hogy amikor a nő nevével viccelnek az szerinted rendben de a a Fényességes Vezető nevével viccelnek az felségárulás :)
Végül is hányan írogattok ezen a nicken a pártközpontban ?
Csak azért mert néha vissza kellene olvasnotok egymás szövegét :)
Ez a "szopottfejű libbant" szöveg meg elég takonyárpis meg hát szóval egyszerű mint egy faék :) ( mint az írólya )
Jobbakat kellene írnod hogy megkapd a leütés utáni pénzedet :)

Helga Beauty Salon 2018.09.17. 20:53:35

@ember100: Elérkeztél a libsi nihil szokásos állomására hapsi? Pártközpont, leütésszám, a kretén tolása ezerrel, mert még mindig a Szar gentininél békaügetsz?
Azt magadtól is kitalálhatod hogy szar-ba sem nézem gentinit, ahogy téged sem. Szopottfejűkém! :P

ember100 2018.09.19. 21:18:38

@Helga Beauty Salon:
Helló

Én tolom a kretént ? :) Nézz már a tükörbe vagy olvasd vissza amit írtál !
Lya és mosd ki a szád szappannak :)
Elég alpári vagy !