Médianapló

Médianapló - Egy marxista szállóige margójára

2018. szeptember 15. 09:52 - Zöldi László

A két legjelentősebb teoretikus magyar, illetve olasz. A mi Alexander Bernátunk több mint száz éve mutatta ki, hogy a nép szállóigéje, a közmondás miként ment át az értelmiségiek nevesített közmondásába, a szállóigébe. Az olaszok Umberto Eco-ja pedig a szállóige törvényszerűségeit tárta föl a közelmúltban. Tőlük tudom azt, amiről tegnap vita bontakozott ki az egyik közösségi oldalon.

Orbán Viktor strasbourgi fellépése után elterjedt a világhálón egy mondás: „Kis sértett járja be Európát.” Annyian és annyiszor osztották meg, hogy lekopott róla a szerző neve, melyet Lévai Júlia publicista hozott vissza a köztudatba, írván: a szellemes mondat „Földes Péter leleménye”. Föld S. Péter humorista azonban eltolta magától a szerzőséget, mondván, hogy Marx-Engels Kommunista kiáltványából az első mondatot („Kísértet járja be Európát - a kommunizmus kísértete.”) nem ő alkalmazta először egy gyakorló politikusra, hanem a Ludas Matyi szerkesztőségéből valaki, utalva a kis termetű palesztin vezetőre, Arafatra. Fiatal újságíróként hallotta, de már nem emlékszik, hogy kinek a szájából. Szerénysége rokonszenves, e sorok írója mégis őt tartja a mai viszonyainkra átalakított szállóige szerzőjének.

Az alapmondat szerzősége az említett pároshoz köthető, 1848. február 26-a óta azonban néhány ezer kávéházban szóba hozták már. Értelmezték egyetértőleg és támadólag, csipkelődve és káromolva. Elvettek belőle, hozzá is adtak, fúrták-faragták. A hajdani Ludas Matyi feledésbe merült munkatársa a sok ezredik volt, aki a szájára vette. Az eredeti szállóige előnyére karcsúsodott, és új jelentésre tett szert. Ezért nem is firtatnám a szerzőséget. A médiafogyasztók ugyanis mindig ahhoz kötik, aki a legismertebb a fúró-faragók közül, és a nevére veszi..

A színészek azért szeretik világszerte Molnár Ferencet játszani, mert a legkisebb szerepben is van egy jó mondat, amely kiváltja a tapsot. A híres színdarab-szerző rendszeresen megjelent a nagykörúti New York-kávéház „mélyvízében”, le-leült az asztalokhoz, belehallgatott a beszélgetésbe, és ha egy szellemes mondatot hallott, felírta a kaucsuk mandzsettájára, és bejelentette. „Mától kezdve én mondtam.” Minden teremtményét igyekezett a saját hangján, stílusában beszéltetni, és szüksége volt olyan mondatokra, amelyeken dolgozott egy kicsit, majd a szájukba adta.

A Kommunista kiáltvány első mondatának rengeteg változata jött létre a legutóbbi 170 évben. Ez a mostani nem is olyan rossz.          

31 komment
süti beállítások módosítása