Médianapló

Médianapló - Mi várható el a kommentelőktől?

2018. szeptember 12. 10:08 - Zöldi László

A szokásos akadékoskodás, fontoskodás, hepciáskodás, kekeckedés, kötözködés, szószaporítás. Nem ezt kellett volna megírni, hanem azt, hogy… (És kifejti a hozzászóló.) Ezt kellett volna megírni, de nem így, hanem úgy… (És ő is kifejti.) Ama újságírók közé tartozom, akiknek több témájuk van, mint amennyit képesek megírni. Leginkább ezért lettek szerkesztők. Megköszönöm hát a javaslatokat, de maradnék a magam témájánál és fogalmazásmódjánál. E rovatban immár tizenhat és háromnegyed éve.

A tegnapi bejegyzés nyomán kiderült, hogy nem értek a sajtóhoz, értek ugyan, de csúsztatok, továbbá „ex katedra” osztom ki a kommentelőket, felsőoktatásban dolgozó médiatanárként ugyanis felülről nézem őket, mert nem akarok vitatkozni velük. Ebből annyi kétségkívül igaz, hogy három évtizedig álltam a katedrán, és bocsássanak meg a hozzászólók, ha nem vitatkozom olyasmivel, aminek az ellenkezője kristályosodott ki a szakirodalomban. Arra viszont vevő vagyok, amit újságírói pályafutásom első évtizedében tanultam nálam felkészültebbektől.

Sok interjút készítettem társadalomtudósokkal, elsősorban történészekkel, akik tekintélyt szereztek maguknak a szakmájukban. Felnéztem rájuk, és tisztelettel faggattam őket. Egy idő után azt vettem észre, hogy szívesen beszélgetnek velem, és nem értettem, hogy miért. Egymástól függetlenül ugyanazt válaszolták: unják már a szakmában honos evidenciákat, és elgondolkoztatja őket, ha egy kívülálló olyasmit firtat, amelyet nem lehet beidegzett gondolatmenettel elintézni. Ezt egy életre megjegyeztem.

Amióta tanítok, vizsgáztatóként nem azt méltányolom, hogy előadásaimat, jegyzeteimet mennyire pontosan adják vissza a kommunikáció szakos főiskolások és egyetemisták. A saját álláspontomat elég jól ismerem, ezért inkább az érdekel, hogy felkészülés közben mire jutottak, milyen következtetéseket vontak le. A digitális sajtóban is publikáló újságíróként-médiatörténészként ugyanezt várom a kommentelőktől. Hátrányukra válik persze, hogy nem készülhettek föl a médiapolitikai jegyzetemből, az Általános médiaismeret című tankönyvből, a sajtótörténeti tanulmányaimból; mindabból tehát, amelyet életműnek lehet nevezni.

A tegnapi bejegyzés utáni vitában csupán egyetlen hozzászólást olvastam, amely elgondolkoztatott. Nick papagiorgo-nak köszönöm, hogy a papír alapú sajtó túlélési esélyeit merőben másként értelmezte. A többi kommentelőtől pedig elnézést kérek, de időhiány miatt nem vállalkozhatom ismeretterjesztésre.        

24 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://medianaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr6914236015

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

glad az egyetlen 2018.09.12. 15:43:34

Hát ezért kár volt kedves Tanár Úr...
Normális esetben ennyit reagálnék csak, de mivel pont a részletezést hiányolta, hát folytatom.

Kár volt ezért, mert most lényegében csak elismerte, hogy korábbi véleménycikkében talán nem volt igaza, így azokat leszólni akik pont azt írták, hát finoman szólva is problémás.

Kár volt ezért, mert lekezelő stílusban azt érzékeltette, hogy szakmai háttere és jelen státusza miatt, amit ír vagy mond az egy fajta dogma.
Ezt tanárként és kutatóként nem megengedhető.

Kár volt ezért, mert a korábbi írásánál az egyik kommentelő azt írta, hogy érdemes megvizsgálni a példányszámok esési görbéjét a politika erőteljes belépése előtt és után. Vagyis szakmai szempontú megközelítést adott (nyilván súlyozni kell az adatokat és a politikailag szándékosan "megölt" újságokat figyelmen kívül kell hagyni ), de Önnek az erre adott reakciója az volt, hogy egy blogon milyen az már, hogy az illető nick név alatt írogat.
Ez tanár és kutatóként megint csak problémás reakció.

Szóval kár volt ezért Tanár Úr...

Zöldi László 2018.09.12. 16:04:03

@glad az egyetlen: Szívesen vitatkoznék Önnel nyilvánosan is, ez azonban fantommal nem lehetséges. Sajnálom, hogy nem vállalja önmagát.

glad az egyetlen 2018.09.12. 16:46:11

Nem vagyok fantom. Az adat elemzéshez pedig nem kell ismerni a másik személy nevét, aki a problémát felveti.
A fenti általam leírtak lényegét se befolyásolja, hogy ki vagyok, ettől már el kellene tudni szakadni (és meg kell érteni az adott helyzetben). Ezzel is csak azt erősíti, hogy távol áll az online világtól.

Érdekes, hogy megint csak ennyi a reakció. Egy tanártól és kutatótól nem ezt várja az ember.

Zöldi László 2018.09.12. 17:16:35

@glad az egyetlen: Akinek számomra nincs személyisége, az nem vitapartner. Megtisztelne, ha ezt tudomásul venné, előre is köszönöm.

glad az egyetlen 2018.09.12. 17:25:40

Hát akkor itt le is zárult a dolog, bár ez a hozzáállás elég érdekes egy kutatótól és tanártól.
Ez azért sokat elárul a viszonyáról a tényekkel és az online világ ismeretéről. Lehet át kellene gondolni, hogy az online blog világtól mit vár el és érdekes az is, hogy " papagiorgo" esetén nem volt probléma az ismeretlenség.
További szép napot!

Zöldi László 2018.09.12. 17:46:57

@glad az egyetlen: Idegesítő lehet, ha valakivel nem akarnak vitatkozni, ez a valaki ugyanis pillanatnyilag senki. Ez van.

glad az egyetlen 2018.09.12. 20:25:45

@Zöldi László:
Na akkor zárásként (habár már illendően elbúcsúztam):

Vitatkozni egyáltalán nem akartam, maximum egy konstruktív beszélgetésben lettem volna benne még az elején, de ennek esélye hamar és végleg elillant.
Az aki online felületen otthonosan mozog az hamar észreveszi, hogy a másik mikor kezd el csúsztatni, ferdíteni és az arcvesztés elkerüléséért manőverekbe kezdeni. Ilyen helyzetben mazochista az, aki vitatkozni próbál.
Szomorú látni, hogy az aki magát oly sokra magasztalja szóban, az tetteben mily kevés.

Egy utolsó tanácsom lenne még, bár megfogadása kétes gondolom:
Becsülje meg a névtelen beszélgető partnereket. A tisztes kornak és a felívelő karriernek sajnálatos hatása, hogy egyre fogyatkozik azok száma, akik őszintén felhívják a figyelmét ha tévedésben van, vagy hibázik. Így pedig egy idő után hajlamos az ember azt képzelni, hogy gondolataiban és tetteiben szinte hibátlan. Utolsó lehetőség lehet így ha egy ilyen helyzetekben még valaki a szociális nyomásoktól mentessen, őszintén jelzi a hibákat. Nagy kincs ez ebben a helyzetben.

Tényleg őszintén további ó munkát és sok sikert kívánok, több mondanivalóm nincs már.

kommentes nikk 2018.09.12. 20:28:30

@Zöldi László: ne haragudj, de rohadt kínos amit művelsz, bohócot csinálsz magadból, basszus, itt vagyunk lassan két évtized webkettővel a hátunk mögött, és azon parádézol, hogy a kommentelő fantom, hát mi kéne neked, személyi igazolvány másolat postán, borítékban elküldve a kommenteléshez? Nem teljesen irreleváns a kommentelő személye? De az, vitatkozhatsz vele, leolthatod, letilthatod, de azt számonkérni, hogy miért álnéven van, hát pofám leszakad. Mellesleg ha ilyen parád van, miért nem raksz be csak fb kommentboxot, ott 90% a saját képével, nevével van, ja, gondolom fogalmad se volt róla, hogy ilyen is van. Értem én, hogy katedra, meg évtizedes sajtós múlt, de ha beleállsz a zinternetbe, akkor bakter tudjad már plíz, hogy hová keveredtél. Mert így csak ősbölényként nevetteted ki magad.

Zöldi László 2018.09.12. 20:58:37

@kommentes nikk: Bocs, de itt valami félreértés van. Sosem írtam blogot, és soha nem állítottam magamról, hogy blogger volnék. Van egy rovatom a kommunikáció szakos diákok számára, úgy hívják, hogy Médianapló. Naponta fölteszek 2500 karakternyi szöveget a Facebook-ra, ahol csak névvel és fényképpel fogadok el digitális ismerősöket. Ők megtisztelnek a véleményüket, nemcsak kedvezővel. És itt kezdődik egy folyamat, amely tőlem függetlenül zajlik. Az Index kb. minden második bejegyzést átvesz, de úgy, hogy nem ismerek senkit a szerkesztőségben, és velem se vették föl a kapcsolatot. Ama felületen álneves, számomra ismeretlen emberek kommentelnek. Nem fizetnek a digitális tartalomért, ennek fejében közülük sokan az indulataikat élik ki vagy a témán, vagy a bejegyzőn. Miért kéne vitatkoznom velük, ha egy magam választotta fórumon ismerősökkel vitatkozhatom ki magam? Miért kéne elfogadnom a blogszféra íratlan szabályait, ha nincs se közöm, se kedvem hozzá? Ön például letegez, én viszont megszoktam, hogy magázom a diákokat. Ők ugyanis nem tegezhetnek vissza, és a letegezésük csendőrpertu volna. A fordított csendőrpertut se kedvelem, amelyet Ön alkalmaz. Kérhetem a megértését?

glad az egyetlen 2018.09.13. 00:20:35

@Zöldi László:

Nagyon megfogadtam, hogy nem írok ide, de be kell valljam, hogy habár a neten otthonosan mozgok, de ilyet még nem láttam, pláne nem egy egyetemi tanártól.
Kezdetben volt némi bosszankodásom a stílus miatt, majd aztán már inkább sajnálatot éreztem, de most látom, hogy a Tanár Úr inkább útmutatásra szorul, mert eltévedt.
Szóval tisztázzunk néhány Önszámára ködös kérdést:

"...Sosem írtam blogot,..."
Nem tudom milyen misztikum él Önben a blog írásról, de ha ír egy saját blogba, akkor bizony ír blogot. Ez amit most csinál az pontosan az és elvileg ezzel tisztában is kell lennie, hiszen a facebook oldalán is azt írja, hogy:
"...Zöldi László Június 13. · Inda · Új posztot írtam a blogomba:.."
Ez blog írás kérem szépen!!!

"...Van egy rovatom a kommunikáció szakos diákok számára..."
Ha erről beszélünk, ami itt van nos ez egy blog.

"...Az Index kb. minden második bejegyzést átvesz, de úgy, hogy nem ismerek senkit a szerkesztőségben, és velem se vették föl a kapcsolatot..."
A blog,hu az index tulajdona. Amikor igényelt egy blogot náluk (regisztrált), akkor a felhasználási feltételek elfogadásával és a beállításokkal beleegyezett ebbe. Fránya apró betűk ugye.
Ha ezt el szeretné kerülni akkor egy saját független weboldalt kellene készítenie, amiben az egyetem informatikusa tudna segítséget nyújtani.

"...Ama felületen álneves, számomra ismeretlen emberek kommentelnek. ..."
Hát egy blognak természetes sajátossága ugye. Ez tipikusan az a szituáció, amikor nem nem mindenki megy rossz irányban az autópályán csak Ön Tanár Úr.
Ha blogol az ember akkor kissé vicces erre panaszkodni, bár amúgy megjegyzem a kommentek letilthatóak, ahogy előttem írták már.

"... Nem fizetnek a digitális tartalomért, ennek fejében közülük sokan az indulataikat élik ki vagy a témán, vagy a bejegyzőn. ..."
Az égadta világon semmi összefüggés nincs az ingyenesség és a kommentelők viselkedése között.

"... Miért kéne vitatkoznom velük, ..."
Hát, mert blogot ír ahol így szokás. :)

"...Ön például letegez, én viszont megszoktam, hogy magázom a diákokat. ..."
Online kommunikációs csatornán a tegezés az alapértelmezés. Ezt nem is szokás kikérni annak aki ismeri ezt a közeget.

www.nyf.hu/gtk/node/53
Nos közben megnéztem az egyetem oldalát és kissé megnyugtat, hogy az oktatás területén az Ön feladata a "Médiaetika, Gyakorlati újságírás lapszerkesztőségben", szóval szerencsére az online kommunikáció nem területe. Javaslom ezt ne erőltesse, jól láthatóan nem érti ezt a területet már. Most hozzá tenném, hogy korábbi megszólalások alapján a papíralapú újságírás változásairól is lemaradt, de ezt most hagyjuk. Nagyot változott az iparág, az online ágazat meg végképp kimaradt az életéből a jelek szerint.

Ha az online témában bármiben tudok segítené kérem bátran vegye fel velem a kapcsolatot, szívesen segítek (és ebben nincs semmi él vagy bántás).
Illetve ha apró konfliktusunk miatt engem nem szívesen kérdez akkor az egyetem informatikai részlegével való kapcsolat felvételt tudom még ajánlani.

Tisztelettel,
Névtelen blog kommentelő.

Zöldi László 2018.09.13. 06:39:04

@glad az egyetlen: Köszönöm a felvilágosítást. Jó tudni, hogy egy ismeretlen kolléga szívén viseli a sorsomat.

Helga Beauty Salon 2018.09.13. 08:11:36

@glad az egyetlen:" Nos közben megnéztem az egyetem oldalát és kissé megnyugtat, hogy az oktatás területén az Ön feladata a "Médiaetika, Gyakorlati újságírás lapszerkesztőségben", szóval szerencsére az online kommunikáció nem területe."

A szerkesztőségi újságírás "egykapus" játék ugyan, visszajelzéstől nem nagyon kell tartani, de ettől még lehetne jó online-ban, hiszen feltételezhetően beszélgetni azért szokott. Egy beszélgetés nála nem tudom hogy néz ki, de online terel, személyeskedik és elnézést az illetlen de manapság használatos és a jelenséget tömören leíró szóért, "fullban nyomja a kretént". Ez az ő valós, vagy vélt szintjén már méltatlan. Amikor egy kérdésre az a reakciója hogy : "ki kérdezi, anonim személlyel nem tárgyalok" az megdöbbentő, az egyéb reakciói a terelés, kioktatás, illetve az erre nincs időm formula, holott azzal a lendülettel megírhatta volna a választ is, vagy egyáltalán nem ír semmit ha nincs ideje A blogok nagy többségén a blogger feltúrja a témát, aztán leszarja ahogy van. A konok önfejűség nála alapállás, nála kell hogy legyen az utolsó szó , ahol egy "egysorosbam" rendre kihozza magát győztesnek olyan vitákban, amelyekben semmit sem mutatott fel. Ezt leszámítva én valahol bírom.

Zöldi László 2018.09.13. 10:13:10

@Helga Beauty Salon: Idézi tőlem, hogy "ki kérdezi, anonim személlyel nem tárgyalok". Az idén eddig 403 oldalnyi szöveget és 631094 karaktert írtam a Médianaplóba. Beírtam a keresőbe, hogy anonim, és kiderült, hogy egyszer sem írtam le. Azt is beírtam, hogy személlyel. Itt is nulla a találat. A tárgyalok azonban gyakran használt szó, nos, idén ezt sem írtam le. Talán tavaly? Akkor sem. Ugyan árulja már el, honnan vette az idézett mondatot. Szeretnék önkritikát gyakorolni, de pontos idézet híján nem megy. Addig is köszönöm, hogy "valahol bír".

Helga Beauty Salon 2018.09.13. 12:10:46

@Zöldi László: "Szeretnék önkritikát gyakorolni, "

Ugyan kérem! Beletettem idézőjelbe és most ezen lovagol és jópofáskodik hogy nem dobta ki a kereső és ezzel kihirdeti a győztest mert ön nem mondta? Tényszerűen a fantomot írta, a "személlyel" a másik leszarandó problémája, mert hát az idézőjel az idézőjel, ennél szentebb nem sok van! Aztán ezzel sikkad a lényeg! Közben észre sem veszi, mennyire alájátszik a "ezerrel tolja a kretént" észrevételemnek! Igen! Ezt jelenti, amihez ön itt folyamodik, amit sosem értettem hogy intelligens ember miért él vele, hiszen sem a vitapartnerét sem a hallgatósága épeszűbbik felét nem győzi meg egyébről mint saját ostobaságáról.
Írtam egy pár dolgot, volt pár állításom, az minek a jele hogy csak az idézőjelet kifogásolta benne?

Zöldi László 2018.09.13. 12:57:53

@Helga Beauty Salon: Ha egy hozzászóló olyasmit tulajdonít a bejegyzés szerzőjének, amelyet nem mondott, akkor aligha érdemes mélyebbre menni. Ez a különbség az amatőr és a profi között. Köszönöm, hogy érzékeltette.

Helga Beauty Salon 2018.09.13. 15:15:45

@Zöldi László: "Ha egy hozzászóló olyasmit tulajdonít a bejegyzés szerzőjének, amelyet nem mondott, akkor aligha érdemes mélyebbre menni. Ez a különbség az amatőr és a profi között. Köszönöm, hogy érzékeltette."

De mondta. Ha profi újságíróként írja ezt akkor fogalmazzon tényszerűen, hiszen a sajtóetika az egyik tárgya. Nem ezekkel a szavakkal mondta lenne a korrekt, amennyiben ez szempont lenne. Ebbe viszont érdemes lenne mélyebben belemenni.

Zöldi László 2018.09.13. 15:53:35

@Helga Beauty Salon: Ha nem ezekkel a szavakkal mondtam, akkor miért tette ki az idézőjelet? A sajtóetikának épp ez a tárgya. Nem lett volna egyszerűbb elismerni, hogy emlékezetből próbálta összefoglalni az álláspontomat?

Helga Beauty Salon 2018.09.13. 17:23:11

@Zöldi László: Nem lett volna egyszerűbb elismerni, hogy emlékezetből próbálta összefoglalni az álláspontomat?

Tehát ezt mondta, csak nem szó szerint idéztem. Köszönöm hogy elismerte.
Akkor akár válaszolhat is, mert eddig az volt az akadálya hogy nem ezt mondta. Ja, majd elfelejtettem, anonim vagyok! De leszögezem, a későbbi viták elkerülése végett hogy ezt most én mondtam! :D

Zöldi László 2018.09.13. 17:47:35

@Helga Beauty Salon: Most már nem tudom követni az okfejtését. Sajnálom, hogy csak ennyire telik a felfogásomból.

Helga Beauty Salon 2018.09.13. 17:52:04

@Zöldi László: Van az úgy hogy nem érti az ember, miért jönnek annyian szembe az autópályán. Nem egyedi eset.

Zöldi László 2018.09.13. 18:05:39

@Helga Beauty Salon: Inkább azt a tanulságot vonnám le, hogy a Médianaplóra mindig rácuppant ügyeletes pióca. Mostanában Ön az. Szív egy kis vért, aztán eltűnik a névtelenségben.

Helga Beauty Salon 2018.09.13. 18:22:40

@Zöldi László: A pióca használata népi gyógymód, segít a szélütötteken!

Zöldi László 2018.09.13. 18:31:28

@Helga Beauty Salon: Végre egy szellemes megjegyzés. Elismerésem.