Médianapló

Médianapló - Sajtó-e a propaganda?

2018. szeptember 08. 10:24 - Zöldi László

Mostanában a legizgalmasabb eszmecserék a Facebook-on bontakoznak ki. A digitális ismerősök zárt kört alkotnak, és villámgyorsan esnek egymásnak. Lakner Dávid szóba hozta tegnap, hogy Vágó Gábor LMP-s politikus bement ugyan a Hír TV-n újjáélesztett vitaműsorba, a Szabadfogásba, a honoráriumát azonban felajánlotta a televízióból kiebrudalt szabadfogásosok Kötöttfogássá átnevezett vitakörének.

Leginkább azt pedzegették a hozzászólók, vajon sajtóterméknek nevezhetőek-e a kormánypárti lapok, tágabb értelemben az Orbán-kormány tevékenységét támogató újságok, rádiók, tévék és portálok. Oresztész Fokasz szociológus azt az álláspontot képviselte, hogy „A propaganda is sajtó.” Az ezzel ellentétes felfogást hangoztatók szerint a G-nap előtti Magyar Nemzet még nem számított sajtóterméknek, mert az Orbán-kormány nótáját fújta. Csakugyan fújta, mindazonáltal az államapparátustól szerzett információkat sajtószakmailag hibátlanul dolgozta fel cikknek, és olyan olvasószerkesztőt alkalmazott, aki még a karaktergyilkosságot is olvashatóvá varázsolta.

A szerkesztőség műfajilag és nyelvhelyességileg eleget tett az újságírás követelményeinek. Nem volt szép tőle, hogy közben frontszolgálatot teljesített. Erényei 2015. február 6. után is megmaradtak, ráadásul a kormány tevékenységét bíráló írásokkal párosultak. Minőségileg magasabb szintű újságírást művelt, amely például az MSZP felől nézve mégsem hatott igazi újságírásnak, mert a megújult Magyar Nemzet Simicska Lajos nótáját fújta. Ez ugyebár a Jobbik felkarolását is jelentette. Sajnos azonban az újságírás politikaérzékeny. Politikus és újságíró kapcsolata kutya-macska barátság. A politikusnak nyilvánosságra van szüksége, az újságírónak információra.

A kapcsolat sokféle lehet. Propaganda akkor lesz belőle, ha utasítások érkeznek a pártközpontból. De árnyaltabb és közvetettebb, ha a laptulajdonos/főszerkesztő olykor együtt ebédel a pártvezetővel, és megfontolja, hogy mit és miként ad tovább a munkatársainak. Rudolf Augstein, a Der Spiegel legendás kiadója havonta találkozott Willy Brandt kancellárral, és beszélgetéseik nem csorbították a hírmagazin tekintélyét az olvasók körében. Nem árt tehát, ha gyanakodva figyeljük az átszervezett Hír TV szárnypróbálkozásait, a Kötöttfogás éhkoppon tengődő szervezőinek és közreműködőinek mégis azt javaslom, hogy fogadják el Vágó Gábor honoráriumát. Amennyiben persze az LMP politikusa a Szabadfogás című műsorban elmondja, hogy mi baja van az Orbán-kormánnyal.          

11 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://medianaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr914229133

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Drizari 2018.09.08. 13:08:36

Azért ez megnyugtatólag hat az ország sorsáért aggódókra, hogy a közösségi portálon értelmiségiek egy zártkörű csoportban egymásnak esve vitatják a propaganda sajtó voltát. Ezután magam is rózsaszínűbbnek látom a jövőt.

Zöldi László 2018.09.08. 14:12:23

@Drizari: Aligha ártotttott volna, ha nemcsak véleményezi a vitát, hanem el is olvassa. A hozzászólók élesen vitatkoztak ugyan, emberileg azonban kímélték egymást. Névvel fejtették ki az álláspontjukat, és ez visszafogja őket. Senkit sem kell moderálni, mert a névvel való véleménynyilvánítás moderálja.

Drizari 2018.09.08. 15:09:29

@Zöldi László:

Ó, igen. A vitában egymást emberileg kímélve biztosan kirajzolódott - ezt a témaválasztás igazolja - az autoriter kormányzás lehetséges és belátható időn belüli megszüntetésének útja.
Persze, ne legyek telhetetlen, sarkalatos kérdés megvitatni, hogy a kormánypárti lapok sajtótermékek-e? Pontos válasz nélkül ugyanis a demokratikus jogállamiság visszaállításának útját keresők e nélkül sötétben tapogatóznának.

Zöldi László 2018.09.08. 16:19:02

@Drizari: Talán tudnám követni, de most a bejegyzés címében megfogalmazott kérdés foglalkoztat. A propagandisztikus sajtóban hazudnak, csúsztatnak - ezt a feladatot frontharcos újságírók is vállalják meggyőződésből vagy egzisztenciális kényszerből. Akik a kormánypárti sajtóban rekedtek, valószínűleg az újságírás régebbi állapotában leledzenek. A baloldali értékrendű újságírók többsége mintha már kilábaltak volna ebből, és a konzervatív kollégák közül is sokan (bár nem elegen). De bármilyen értékrendje van is egy igazi újságírónak, abban érdekelt,hogy inkább táguljon, mint szűküljön a nyilvánosság. Vagy tévednék?

Drizari 2018.09.08. 17:52:31

@Zöldi László:

Így már értem. A Hírlapkiadó és a Lapkiadó sajtótermékeinek többsége is propagandisztikus volt, s bizony, nem állt tőlük távol olykor a ferdítés sem.

Sir Galahad 2018.09.09. 13:42:41

Ugyan már, miért nem lehet világosan beszélni? Ha a jobboldal kormányoz, akkor a kormányközeli sajtó propaganda, az ellenzéki meg sajtó. Ha a baloldal kormányoz, akkor meg fordítva. Ugye? :)

Netuddki. 2018.09.09. 13:47:21

Politikai szexlap, és itt most nem hagyományos műfajra kell gondolni elsősorban.
A perverzek megkapják amiért megveszik, de van benne más, ártatlan téma is álcázásnak.

Na jó, nem könnyű manapság eldönteni valamiről micsoda valójában. A fideszes "újbeszél" alaposan átértelmezte a definíciókat a közbeszédben. A szó eredeti jelentésének a felelevenítéséhez gyakran fordulok a Wikipédiához: hu.wikipedia.org/wiki/Propaganda
E szerint a sajtó nem propaganda, inkább a sajtótermék tartalmazhat propagandát. Ha meg a propaganda a sajtótermék fő célja, akkor nevezhető propaganda kiadványnak is az adott médium.

Zöldi László 2018.09.09. 14:00:16

@Sir Galahad: Értelmezésében látok fantáziát. Mit szól ehhez? A propaganda félretájékoztatás az államosított nyilvánosság eszközeivel. Ebből adódik, hogy egyelőre van még nem államosított nyilvánosság is, például az ellenzéki.

balcán maxval bircaman · http://bircahang.org 2018.09.09. 14:46:07

Szerintem csak az nevezhető igazi sajtónak, ami mindig azt mondja ami a háttérhatalom érdeke. Minden más náci propaganda.

Sir Galahad 2018.09.10. 09:34:07

@Zöldi László: Nem értek egyet. A propagandát eredményező politikai befolyás ugyanis nem csak állami, kormányzati, és nem csak formalizált lehet.

Zöldi László 2018.09.10. 10:08:18

@Sir Galahad: Csupán azt állítom, hogy a propaganda nem esik kívül a sajtón és az újságíráson. Kedvenc példám Defoe, aki egy liberális (ellenzéki) politikus zsoldosának szegődött el, majd amikor gazdája átlépett a konzervatívokhoz (kormányzati tisztséget kapott), nem követte. Ezt már nem bírta D. gyomra, bánatában regényírásra adta a fejét - az utókor örömére.