Médianapló

Médianapló - Több mint arcátlanság

2018. szeptember 07. 10:11 - Zöldi László

Tegnap nyomogattam a tévés műsorkereső gombjait. Soha nem tudom meg, hogy miről szólt az egyik sorozat epizódja, mert épp hirdetések tűntek föl a képernyőn. Egymás után kettőben is szerepelt a mint szócska.

Az egyikben gyógyszert hirdettek, és az ajánlott tablettáról, amelyet nem neveznék meg, mert akkor bejegyzésem „termék-megjelenítést” tartalmazna, azt írták a reklámozók, hogy „több, mint C-vitamin”. Utána gyönyörű szempillát láttam, amelyet egy kecses női kéz valamilyen fekete rudacskával pöndörített. Majd azt olvashattam, hogy „több mint…”, és a reklámozók nem szert vagy eszközt neveztek meg, hanem nyomatékosították a szemöldökpöndörítő hatását. Hogy is van ez? Az egyik hirdetésben kiteszik a mint elé a vesszőt, és rögtön utána a másikban nem teszik ki? Az egyik hirdető érti a reklámozás csínját-bínját, a másik meg nem érti? De melyik igen, és melyik nem?

A középiskolában állítólag azt tanultuk, hogy a mint elé ki kell tenni a vesszőt. Ezt azonban rosszul tanultuk meg. Mert csak akkor kell kitenni, amikor a mintet kötőszóként használjuk. Amidőn például az összetett mondatban két tagmondatot köt össze, vagyis az összehasonlítást szolgálja. Ilyen volt az első hirdetés szövege, akkor az általam meg nem nevezett gyógyszert hasonlították a C-vitaminhoz. Nem kell azonban kitenni a vesszőt, ha a mint korántsem kötőszó, hanem állapothatározó. Erre most találtam ki egy példamondatot, amely így hangzik: „H. Bianka, egyik kedves tanítványom nyelvtanárként dolgozik Debrecenben.” A mondatot úgy is írhattam volna, hogy „H. Bianka mint nyelvtanár dolgozik Debrecenben.” Ebben az esetben az a fránya mint a -ként toldalékot helyettesíti.

De van egy másik eset is, amikor a mint elé nem kell kitenni a vesszőt. Ilyen a második hirdetés szövege, ekkor ugyanis a „több mint” kifejezés a reklámozott portéka alapjelentését erősíti, fokozza, hangsúlyozza, nyomatékosítja. Ilyesmire utal a bejegyzés címe is, amelyben megelőlegezem, hogy a kommentelők között bizonyára akad majd legalább egy, aki az álnév rejtekéből indulatosan üzeni meg, hogy amit csinálok, az több mint arcátlanság, több mint pofátlanság, több mint szemtelenség. Kedvenc kifejezésüket használva: „nyelvtannáciság”.

A Médianaplót 2002. január elseje óta írom a kommunikáció szakos főiskolásoknak és egyetemistáknak. Ezúttal például azoknak, akik nem újságíróként (nem mint újságírók) dolgoznak, hanem a reklámiparban helyezkedtek el. Hátha nekik hasznukra válik e bejegyzés.

          

11 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://medianaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr614227423

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2018.09.07. 10:17:56

Újságíró mint (kell elé a vessző vagy nem? :D) olyan, létezik még? Látok rengeteg firkászt, akik nemhogy helyesen, de magyarul sem képesek írni...

Zöldi László 2018.09.07. 10:36:37

@Le a spammerekkel: Ejnye-bejnye. Már Ön is politikát csinál egy ártalmatlan témából? Mintha a miniszterelnök szólna Önből is. O. V. rögtön az országgyűlési választás után elmarasztalta a közösségi médiumokat, és ezt találta mondai: "Mindenki újságíróvá vált." (Hír TV, 2018.04.10.)

Helga Beauty Salon 2018.09.07. 10:47:12

Rohadt érdekes! A termékmegjelenítés így is megtörténhetett, mert kényszert érzek rá hogy bevegyek egy C-vitamintot! :D Mint a huzat! Apropó, a neje tud a Biankáról?

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2018.09.07. 10:48:49

@Zöldi László: nem, ez most nem politika. Ez oldaltól függetlenül, egy szomorú tény... illetve annyiból nem, hogy kormánypárti szennyet elvből nem olvasok.
Nem azért mert kormánypárti, hanem azért, mert hazudnak _és_ uszítanak folyamatosan, ezt meg így együtt már nem veszi be a gyomrom.
De nézz meg egy 24.hu-t, egy hvg.hu-t, egy pcworld.hu-t (ami így hirtelen eszembe jut), hogy milyen rondán fogalmaznak, mennyi hibát vétenek stb. Egyszerűen tragikus... az index még egész korrekt (nyelvi téren) hozzájuk képest.

Zöldi László 2018.09.07. 11:05:10

@Helga Beauty Salon: Látja, ez az a szemtelenség, amely szellemes. Egyik feleségemet sem zavarja.

Flankerr 2018.09.08. 22:18:39

@Zöldi László: "„nyelvnáciság”."

Kénytelen vagyok pontosítani, az interneten/Facbookon ezt nyelvtannáci(ság)nak hívják :)

Helga Beauty Salon 2018.09.09. 07:23:51

@Zöldi László: " Kösz, jó tudni."

Látom nyitott az új információk felé, így én szeretném továbbképzésben részesíteni.
A nyelvtan terrorfegyverként való alkalmazása a "nyelvtannáculás".

Zöldi László 2018.09.09. 07:52:46

@Helga Beauty Salon: Az a benyomásom, hogy nem érti, mi a különbség a hagyományos és a digitális sajtó között. A hagyományosban még van olvasószerkesztő vagy korrektor, aki megjelenés előtt a kézirat utolsó olvasója. Ő megbeszéli a szerzővel a javításokat. Ha az újságíró a digitális sajtóban közöl, akkor kéziratának ő az utolsó olvasója. S mert "belepistult" már a szövegbe, nem veszi észre az elírásokat vagy a tartalmi pontatlanságokat. A korrektori feladatkört tölti be a kommentelő - önkéntesen, honorárium nélkül. A szerző ilyenkor jobban teszi, ha azonnal javít, az úgynevezett frissítéstől válik élvezhetőbbé a bejegyzés. Ha Ön csipkelődve adja közre a javítást, akkor nem tesz mást, mint kiharcolja magának az iróniába mártott honoráriumot. Volt úgy, hogy átlépte az ízléshatárt, ezt annak idején megbeszéltük, és volt úgy, hogy határon belül maradt. Mostani hozzászólása erőltetettnek hat Flankerré mellett.

Helga Beauty Salon 2018.09.09. 08:09:47

@Zöldi László: . "Mostani hozzászólása erőltetettnek hat Flankerré mellett."

Csak mert nem jött át önnek a mondandóm lényege. A jópofaságot a bunkóságtól csak egy hajszál választja el ugyanúgy, mint a nyelvtannáculás esetében az építő jellegű kritikát a szőrszálhasogató, tettenérhetően visszavágásként alkalmazott okoskodásnál.

Zöldi László 2018.09.09. 09:08:32

@Helga Beauty Salon: Két malomban őrölünk, magára hagyom a terméketlen vitában.