Médianapló

Médianapló - Lehet-e rehabilitálni Horthy Miklóst?

2018. szeptember 03. 10:37 - Zöldi László

Sem a születése, sem a halála nem esett szeptember második napjára. Szülőhelye talán mégis azért emlékezett meg róla tegnap, mert az őszi politikai szezon az ő említésével kezdődhetett. A megyei újság Horthy emléknapot tartottak Kenderesen címmel számolt be a fejleményekről.

A temetőben Kovács Sándor beszélt, ő az illetékes országgyűlési képviselő. Alkalmas lehet a kormánypárti álláspont kifejtésére, mert civilben rehabilitációs szakember. A kétezres évek elején a nyíregyházi főiskolán is tanult, és talán tanítottam. Ebben az esetben elnézést kérek tőle; mentségemre szóljon, hogy túl átlagos a neve. A tudósító ezt a gondolatát emelte ki: „Ne feledjük, hogy a Trianon utáni csonka Magyarország fennmaradása Horthy Miklósnak, Bethlen Istvánnak, Klebelsberg Kúnónak és társainak köszönhető.” (Betűhív idézet.) Kovács képviselő úr nem lépett túl a számára megszabott kereteken. Orbán Viktor ugyanis a Miniszterelnök.hu tanúsága szerint ezt mondta tavaly, június 21-én: „Hogy mégsem temetett bennünket maga alá a történelem, azt néhány kivételes államférfinek köszönhetjük. Horthy Miklós kormányzónak, Bethlen István miniszterelnöknek és Klebelsberg Kunó miniszternek.”

A szolnoki újságíró egyébként megfeledkezett a délutáni eseményekről. Holott a művelődési házban megrendezett tudományos konferencia 14.30-kor kezdődött, az ő tudósítását pedig 15.25-kor hozta nyilvánosságra az Új Néplap online változata, a Szoljon.hu. Kíváncsi lettem volna legalább az első előadó, Prof. Dr. Habil Szakály Sándor álláspontjára. Vajon a Veritas Történetkutató Intézet főigazgatója miként vélekedik a kutatási témájáról? A fővárosban szerkesztett portálok digitális felületén olvastam ugyan, hogy szerinte Horthyt nem kell rehabilitálni, mert akit a bíróságok nem ítéltek el a második világháború után, azt fölösleges fölmenteni. Ez azonban csupán tömörítés. Többet értenénk az Orbán-rendszer Horthy-kultuszából, ha a habilitált főtörténész hitelesített mondandóját összevethetnénk a rehabilitációs szakember véleményével.  

A szolnoki újságíró hiányos tudósítását némi változtatással közölte a többi Mediaworks-lap (a Zalai Hírlap, a Vas Népe, a veszprémi Napló, a tatabányai 24 Óra, a Fejér Megyei Hírlap, a Dunaújvárosi Hírlap, a Tolnai Népújság, a pécsi Dunántúli Napló, a Somogyi Hírlap, a kecskeméti Petőfi Népe, a Békés Megyei Hírlap, a Heves Megyei Hírlap és a Nógrád Megyei Hírlap) is. Azzal a különbséggel, hogy Horthy és az emléknap közé kötőjelet tettek.  

216 komment
süti beállítások módosítása