Médianapló

Médianapló - A szocialisták miért szenvedtek vereséget?

2018. szeptember 01. 11:09 - Zöldi László

A Civilhetes független közéleti magazin. Esztergomban szerkesztik, legfrissebb publicisztikája az MSZP helyzetét elemzi. A szerző „laki”, aki valószínűleg Laki Gergely politológussal azonosítható. Azt fejtegeti, hogy az MSZP tagsága két évtizeden át „kompenzálta” a vezetők hibáit, ám 2010 óta elfogyott a tagság, a vezetők pedig hibát hibára halmoznak. Már olyan programjuk sincs, „amely a tömegek számára érthető, a szakemberek számára pedig értelmezhető lenne”. Néhány ponton finomítanám a megállapításait, a hangsúlyokat is máshová helyezném, a szerző azonban felkészült elemző benyomását kelti.

Figyelemre méltó cikke azt az ötletet adta, hogy megnézzem a párt honlapját. Vajon a szocialisták miként dolgozták föl a választási vereséget, milyen következtetéseket vontak le belőle? Az mszp.hu keresőjébe írtam, hogy országgyűlési választás, nos, utoljára 2015. április 30-án foglalkozott vele a párt. Amikor azt írtam be, hogy a vereség okai, 2014. április 12. jött ki és Mesterházy Attila. Azt szintén beírtam, hogy választmány, elvégre a szervezet feladata napirendre tűzni egy átfogó elemzést, és megvitatni a párt parlamentjében. Az utolsó bejegyzés 2017. május 20-án született, és arról számol be, hogy a választmány egyhangúlag támogatta Botka László miniszterelnök-jelöltet.

Lehetséges, hogy az MSZP elemezte ugyan a 2018-as választási vereség okait, a honlap szerkesztősége azonban elfelejtett hírt adni róla? Az is lehet persze, hogy a belső elemzés már régen elkészült, az elnökség mégis úgy döntött, hogy nem kéne nyilvánosságra hozni. Talán nem én vagyok az egyedüli, akit érdekel, hogy például a magyar szocialisták miként vélekednek pártjuk választási stratégiájáról. Arról, amit úgy foglalnék össze, hogy a két jobboldali párt, a Fidesz-KDNP és a Jobbik megosztja majd a szavazótábort, az ellenzéki pártok pedig a szocialisták vezetésével sétálnak be a hatalomba. Már az sem jött össze, hogy a többi ellenzéki párt elfogadta volna az MSZP vezető szerepét.

Egy hét híján öt hónap telt el a választási vereség óta. Kovács László, az MSZP volt elnöke megpendítette, hogy a pártja nem értékelte ki a vereségeket sem 2010-ben, sem 2014-ben. Az utóbbinak ellentmond a Mesterházy-féle ’14-es oknyomozásra való utalás az mszp.hu-n. Mégse lepődnék meg, ha kiderülne, hogy a szocialisták 2018-ban vagy elhallgatták, vagy elmulasztották a történelmi vereség elemzését, a következtetések levonását.           

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://medianaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr6814215275

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Netuddki. 2018.09.01. 13:45:14

Erre mondják, hogy az információ hiánya is információ.

Ma is mentek gecizni? 2018.09.02. 21:54:04

De lehet csak nem .hu-val kellene írni.
Várjunk csak, milyen állampolgárságúak is ők mostanában?

Megvan! Próbáld az mszp.gw-t!

Zöldi László 2018.09.02. 22:16:44

@Szél Bernadett börtönben van már?: Ön hullámokban gondolkodik? Mert amit egyszer kéne megírnia, azt három kommentben adja közre.

Ad Dio 2018.09.02. 23:41:36

Az MSZP borzasztóan kártékony lefelé hhú spirálban van 2006 óta. Erre persze a baloldal általános bedúlése rátett 10 lapáttal... pillanatnyilag nem nagyon hiszem, hogy tehetséges emberek pazarolnák az időt (és a tehetségüket) a párton belül.

ételizésítő 2018.09.03. 05:21:37

Az MSZP Fidesz által megvett töketlen vezetőitől nem is lehetett mást várni.
A legjobb lenne, ha feloszlanának, és elhúznának kapálni, hátha ott még tudnak alkotni valami hasznosat.
De legalábbis nem a mi pénzünkön élősködnek.

És ezt minden "ellenzékiről" el lehet mondani, akinek volt pofája felvenni a csúfos április 8 után a mandátumát, mindegyik csak megélhetési ellenzéki. Gyurcsánytól Szél Bernikéig, illetve utóbbiról főleg, mert ő tehet a leginkább az egészről, a Fidesz 2/3 leginkább neki köszönhető, és volt pofája nem eltűnni a picsába szélsebesen, hanem még azt hangoztatni, hogy ő mi a faszt akar alkotni a parlamentben. Valójában csak a havi 1-2 millát akarja felnyalni, semmi egyebet. Érdekes, a képviselői fizetésemelés ellen nem szavazott nemmel. Ahogy a többi "ellenzéki" majom sem.