Médianapló

Médianapló - A szocialisták miért szenvedtek vereséget?

2018. szeptember 01. 11:09 - Zöldi László

A Civilhetes független közéleti magazin. Esztergomban szerkesztik, legfrissebb publicisztikája az MSZP helyzetét elemzi. A szerző „laki”, aki valószínűleg Laki Gergely politológussal azonosítható. Azt fejtegeti, hogy az MSZP tagsága két évtizeden át „kompenzálta” a vezetők hibáit, ám 2010 óta elfogyott a tagság, a vezetők pedig hibát hibára halmoznak. Már olyan programjuk sincs, „amely a tömegek számára érthető, a szakemberek számára pedig értelmezhető lenne”. Néhány ponton finomítanám a megállapításait, a hangsúlyokat is máshová helyezném, a szerző azonban felkészült elemző benyomását kelti.

Figyelemre méltó cikke azt az ötletet adta, hogy megnézzem a párt honlapját. Vajon a szocialisták miként dolgozták föl a választási vereséget, milyen következtetéseket vontak le belőle? Az mszp.hu keresőjébe írtam, hogy országgyűlési választás, nos, utoljára 2015. április 30-án foglalkozott vele a párt. Amikor azt írtam be, hogy a vereség okai, 2014. április 12. jött ki és Mesterházy Attila. Azt szintén beírtam, hogy választmány, elvégre a szervezet feladata napirendre tűzni egy átfogó elemzést, és megvitatni a párt parlamentjében. Az utolsó bejegyzés 2017. május 20-án született, és arról számol be, hogy a választmány egyhangúlag támogatta Botka László miniszterelnök-jelöltet.

Lehetséges, hogy az MSZP elemezte ugyan a 2018-as választási vereség okait, a honlap szerkesztősége azonban elfelejtett hírt adni róla? Az is lehet persze, hogy a belső elemzés már régen elkészült, az elnökség mégis úgy döntött, hogy nem kéne nyilvánosságra hozni. Talán nem én vagyok az egyedüli, akit érdekel, hogy például a magyar szocialisták miként vélekednek pártjuk választási stratégiájáról. Arról, amit úgy foglalnék össze, hogy a két jobboldali párt, a Fidesz-KDNP és a Jobbik megosztja majd a szavazótábort, az ellenzéki pártok pedig a szocialisták vezetésével sétálnak be a hatalomba. Már az sem jött össze, hogy a többi ellenzéki párt elfogadta volna az MSZP vezető szerepét.

Egy hét híján öt hónap telt el a választási vereség óta. Kovács László, az MSZP volt elnöke megpendítette, hogy a pártja nem értékelte ki a vereségeket sem 2010-ben, sem 2014-ben. Az utóbbinak ellentmond a Mesterházy-féle ’14-es oknyomozásra való utalás az mszp.hu-n. Mégse lepődnék meg, ha kiderülne, hogy a szocialisták 2018-ban vagy elhallgatták, vagy elmulasztották a történelmi vereség elemzését, a következtetések levonását.           

7 komment
süti beállítások módosítása