Médianapló

Médianapló - Tájékoztatás szívhangra

2018. augusztus 31. 10:34 - Zöldi László

Van nálunk egy politikai mozgalom, amelynek tagjai kiváltak a Jobbikból. A Mi Hazánk elnökhelyettese, Duró Dóra az új szerveződés egyetlen országgyűlési helyet foglaló képviselője. Azért fogalmaztam körülményesen, mert a házszabály értelmében még fél évig független honanyaként jelenik meg a nyilvánosság fórumain. Ma reggel az abortusz szabályozásáról beszélt az ATV stúdiójában - ha már a Fidesz amúgy is készül a terhesség-megszakítás szigorítására.

Tudomásul vette, hogy válsághelyzetekben a várandós nők akár abortuszra is adhatják a fejüket, mindazonáltal törvénnyel kötelezné őket arra, hogy a sorsdöntő műtét előtt hallgassák meg a magzat szívhangját. Így sikerült Macedóniában lebeszélni minden ötödik nőt a terhesség megszakításáról. Rejtély, hogy a volt Jobbik-politikus miért éppen a balkáni országgal példálózott, elvégre szóba hozhatta volna Hollandia vagy Svédország gyakorlatát is. A két uniós országban a jól megszervezett állami ismeretterjesztés következtében az abortuszok száma elenyésző a hazai helyzethez képest.

Azt logikusan gondolta végig Duró Dóra, hogy számtalan módon lehetne tájékozottabbá tenni a várandós lányokat és asszonyokat. A „minél több” tájékoztatást pedig a jelenlegi kormányzattól várná el. A témakör egészségügyi és lélektani részéhez nem értek, a nyilvánossággal viszont évtizedek óta foglalkozom. Amióta az eszemet tudom, minden magyar kormány a maga szája íze szerint adagolta az információkat, a tájékoztatáspolitikában igyekezett túlsúlyra szert tenni. Ajánlok egy próbát. Ha sikerült fölébreszteni az olvasó kíváncsiságát, ugyan írja már be a számítógép keresőjébe, hogy 1986-os sajtótörvény, 1995-ös és 2010-es médiatörvény. Majd olvassa el a jogszabályokat, és számolja össze, vajon hányszor tartalmazzák a tájékoztatás, illetve a tájékozódás kifejezést.

Az előbbi ugyebár az állam kötelessége, az utóbbi pedig az állampolgár joga. Az állam feltűnően bőbeszédű a tájékoztatás dolgában, és szűkszavúan kecsegtet a tájékozódás lehetőségével. Az arány minimum tíz az egyhez. A sokoldalú jelzővel bővített („minél több” forrásból való) tájékozódás még ritkábban fordul el az említett törvényekben. Manapság az ország nagyobbik részében nincs lehetőség a sokoldalú tájékozódásra a közéletben, lánykori nevén a politikában. De miért éppen az a kormány fogadná el az ellenzéki politikus asszony szívhangos javaslatát, amely az egyoldalú tájékoztatást szinte tökélyre vitte?          

22 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://medianaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr5514213687

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Helga Beauty Salon 2018.08.31. 18:18:33

" De miért éppen az a kormány fogadná el az ellenzéki politikus asszony szívhangos javaslatát, amely az egyoldalú tájékoztatást szinte tökélyre vitte? "

Egyoldalú tájékoztatás. Annyira látszik hogy erre ment ki a játék! Kár volt azt a sok halandzsát az abortuszról összehordani felvezetésnek.

Zöldi László 2018.08.31. 18:58:54

@Helga Beauty Salon: Kedvelem azt a kommentelőt, aki az adatlapja szerint eddig 0 poszttal és 1052 kommenttel vétette észre magát. Most pedig kifejti, hogy nem ezt és nem így kellett volna megírni. Hajrá, fogjon neki! Hátha sikerül.

Helga Beauty Salon 2018.08.31. 19:07:46

@Zöldi László: Jól mondja, kommentelő. Nekem nem kell, ön a blogger.

Zöldi László 2018.08.31. 19:46:33

@Helga Beauty Salon: Sosem neveztem magam bloggernek. Például linket még nem közöltem. Ha ugyanis ingyen akar digitális tartalomhoz jutni, dolgozzon meg érte. Ön úgy fogalmazza meg az igényeit, hogy nem fizetett a tartalomért. Értem, hogy a digitális hagyomány így alakult, ettől azonban érzékelhetné a helyzet iróniáját. Ha már kizárólag kommentelésre kárhoztatja magát.

apro_marosan_petergabor 2018.09.01. 02:43:16

Felesleges volt ebbe beleszőni egy kis kormány-nyírást, mert Dúró Dóra javaslata nem erről szól.
A javaslat egyébként jó, s biztosan megmentene nem kevés életet.

Zöldi László 2018.09.01. 06:36:12

@apro_marosan_petergabor: Úgy érti, mindegyik kormány bírálatát? Vagy a többit bírálhatom, csak a jelenlegit nem?

leponex 2018.09.01. 08:01:42

@Zöldi László: Zöldi úr, a posztjából csak az nem derül ki, Ön miképpen viszonyul Dóra konkrét javaslatához!
Ha már ír róla, talán érdemes lenne legalább a véleményét elmondani erről.
Erről állást foglalni.
Mert posztja második felének már semmi köze ehhez a témához ...

Mert a Dóra látszólag egyszerű javaslatát lényegében semmiféle indokkal nem lehet(ne) elutasítani.
Se a kormány, se az ellenzék, se a média részéről.

CSAK ugye ha azok a fránya szívhangok mégis csak meghallhatók, akkor azok forrása mégis csak egy élő ember működő szívének konkrét bizonyítékai lennének.

A továbbgondolását már Önre bíznám ...
Nos?

Zöldi László 2018.09.01. 08:17:39

@leponex: Talán nem vette észre, hogy a Médianapló a médiáról, tágabb értelemben a nyilvánosságról szól. Az abortuszról nem szeretnék ítélkezni. D. D. amúgy nem ellenszenves javaslata (a várandósok államilag szervezett tájékoztatása) ellentétes az Orbán-kormány tájékoztatáspolitikájával. Csodálkoznék, ha megvalósulna. Inkább csak azt a célt szolgálja, hogy a közvélemény fölfigyeljen a Mi Hazánk Mozgalomra. Ez bejött, mert lám, mi is erről vitatkozunk. Üdvözlöm.

apro_marosan_petergabor 2018.09.01. 09:30:54

@Zöldi László: Bármelyik kormányt bírálhatja, csak adekvát legyen. De ha egy rekedt rigó csicsergéséről is OV bírálat ugrik be, mert ugye a rigó rekedtségének a kormány az oka - no az kevésbé adekvát... s ha nem rekedt, az mégkevésbe, már pedig ez ítt vhogy így jött le...

Zöldi László 2018.09.01. 09:45:20

@apro_marosan_petergabor: Tetszik a rekedt rigó-hasonlat. Kár, hogy ennek az ellenkezőjére utaltam. Arra, hogy a többi magyar kormány túlsúlyra törekvő tájékoztatáspolitikáját a mostani Orbán-kormány művészi tökélyre fejlesztette. Elismerem, hogy a bejegyzésben csupán a tökély kifejezést használtam, az Ön kedvéért azonban pótlólag a művészi jelzővel bővítem.

Helga Beauty Salon 2018.09.01. 10:08:25

"Az állam feltűnően bőbeszédű a tájékoztatás dolgában, és szűkszavúan kecsegtet a tájékozódás lehetőségével. "

Zöldi úr! Zöldi úr nézze, még sapka sincs rajtuk!
A szemetek megadhatnák néhány feminista vagy (és) leszbikus egyesület elérhetőségét is, tájékozódjon az a terhes abortuszkerülő az anyja istenit!

Helga Beauty Salon 2018.09.01. 11:19:01

Dúró Dóra legalább maximálisan nőnek kinéző többszörös családanya akinek elfogadható a véleménye. Abortuszügyben általában kócos rövid hajú amorf testalkatú "bottal sem piszkálnám meg" kategóriájú libtard feminácik nyilatkozgattak eddig!

Helga Beauty Salon 2018.09.01. 11:43:54

" Az állam feltűnően bőbeszédű a tájékoztatás dolgában, és szűkszavúan kecsegtet a tájékozódás lehetőségével. "

Annyira gyűlölöm az álszent moralizálást! Az állam az abortuszok visszaszorításának érdekében felsorolja az érveit. Egy álláspont képviselőjének mi alapján lenne kötelessége tájékozódási lehetőségeket felvonultatni.
Eleve alapkövetelmény bárminek a nagyközönség előtti megértetéséhez a minél tömörebb lényegretörőbb fogalmazás, az eltérő vélemények képviselői úgyis ráröpennek majd, mint légy a szarra!

Zöldi László 2018.09.01. 11:55:06

@Helga Beauty Salon: Ugyanarra háromszor tért vissza. A digitális tér minden kibír ugyan, mégis szerencsésebb, ha először végiggondolja a mondandóját, aztán egyetlen kommentbe foglalja. Minél többször rugaszkodik neki, annál kevésbé érthető.

Helga Beauty Salon 2018.09.01. 12:06:06

@Zöldi László: Ha egyre kevésbé érthető, akkor válassza ki a háromból, hogy melyik érthető az ön számára a többitől pedig ne hagyja megzavarni magát!
Én most ezek szerint hiába adtam háttér-információkat, az sem jó. Még jó, hogy nincs megfelelési kényszerem ön felé, mert akkor most nem érezném jól magam.

Zöldi László 2018.09.01. 12:14:00

@Helga Beauty Salon: Miért gondolja, hogy háttér-információkra van szükségem az abortuszról, máskülönben nem érteném meg a magyar kormányok rendszerváltás utáni tájékoztatáspolitikáját? Ha megtisztel a válaszával, kérhetem, hogy csak egyszer és röviden? Előre is köszönöm.

Helga Beauty Salon 2018.09.01. 12:42:36

@Zöldi László: "Miért gondolja, hogy háttér-információkra van szükségem az abortuszról, máskülönben nem érteném meg a magyar kormányok rendszerváltás utáni tájékoztatáspolitikáját? csak egyszer és röviden"

Idézet megfelel rövid válaszként?
"Gondolta a fene!"

Netuddki. 2018.09.01. 12:54:38

Fizetett narancskomcsik színvonalára nem érdemes leszállni. Ha nem fizetettek, csak szimplán hülyék hogy a tolvaj maffia szekerét tolják.

Dóra asszony meg sosem volt a legélesebb kés a jobbik fiókban. Ezért sem a lényeget fogta meg a kérdésben. Médiaszempontból meg engem az érdekelne vele kapcsolatban, hogy ha egyszer jobbikos listán bejutott a parlamentbe, miért nem mondott le a mandátumáról amikor kilépett? Persze ez az összes hasonló cipőben járó képviselőre igaz. A médiavonatkozása meg az, hogy miért nem ezzel zargatják folyamatosan ezeket a megélhetési "politikusokat" az újságírók?

Helga Beauty Salon 2018.09.01. 13:11:11

@Netuddki.: " Médiaszempontból meg engem az érdekelne vele kapcsolatban, hogy ha egyszer jobbikos listán bejutott a parlamentbe, miért nem mondott le a mandátumáról amikor kilépett? "

Csak halkan kérdezem hogy ebben mi a médiaszempont? Egyébként jogilag megtarthatja, számtalan példa volt már rá, biztosan a narancskomcsizások közepette nem tűnt fel.
Dúró Dóra többszörös anyuka, pont beszélhet az abortusz ellen, úgyhogy te sem vagy valami éles kés.

Netuddki. 2018.09.01. 13:42:18

@Helga Beauty Salon: Nem igazán sikerült megfognod a mondandóm lényegét, de nem baj.