Médianapló

Médianapló - Lehet-e szavakkal gyilkolni?

2018. augusztus 30. 10:16 - Zöldi László

Kósa András nemrégiben érkezett a Népszava szerkesztőségébe. Korábban a Magyar Nemzetnél dolgozott, amely arról volt ismert a szakmában, hogy mindig vigyázott a helyesírásra. Talán ezzel magyarázható, hogy mai cikkében így jellemzi az Orbán Viktor befolyási övezetébe vont szerkesztőségeket: „a kormányzathoz köthető médiumok”. Az is lehet persze, hogy a Népszava komolyan vette tegnapi dohogásomat a médium-média írásmódjáról, és elfogadta érvelésemet. Az utóbbi esetben köszönet a figyelemért, jól esik.

Mindez a magánügyem maradt volna, ha hajnali 3.57-kor nem érkezik egy komment. Balcán maxwal bircaman felszólított, hogy lépjek szexuális kapcsolatba az anyámmal. Nehéz volna. Szegény édesanyám, ha élne, most sírva mondaná, hogy miért adtam fejem az újságírásra. Azt felelném neki, hogy aki nyilvános pályán működik, gyakran kap ilyen és ehhez hasonló indulatszavakat. Csakhogy a tragikomikus felszólításnak volt kiváltó oka. Tegnap néhány hozzászóló érvekkel és ellenérvekkel egészítette ki a mondandómat, mindkét közelítésmódban találtam megszívlelendő mozzanatokat. De mint minden digitális vitában, ebben is akadtak kocsmai megnyilvánulások.

Az egyik hozzászóló 20.19-kor „Te mocskos orosz ügynök”-nek nevezte Bircamant, mire ő így válaszolt 21.24-kor: „Kurca anyádat. Megkereslek és családostul kiirtalak.” (Betűhív közlés.) Ez volt az a pillanat, amidőn a Médianapló gazdájaként közbe kellett lépnem. Azt írtam neki, hogy „Vagy moderálja magát, vagy én moderálom.” Erre érkezett hajnalban az édesanyámat sértő mondat. Ilyenkor túl kell tenni magunkat az otrombaságon, arra mégis kíváncsi lettem, vajon ki rejlik a balkáni álnév mögött. Ő maga sietett a segítségemre azzal, hogy minden hozzászólásához mellékeli az e-mail címét is.

Kiderült, hogy Marinov Ivánnak hívják, 1967. augusztus 8-án született, bolgár-magyar kettős állampolgár, állítólag öt nyelven beszél, Havannában és Szófiában járt egyetemre, jelenleg pedig Szófiában lakik. Oké, a hozzám írottakat legyintéssel intézem el. De mihez kezdjek a másik kommentelőt és családját fenyegető szavaival? Ha legyintek a kiirtással kecsegtető mondatra is, elhallgatok egy készülő gyilkosságot. Ha komolyan veszem, akkor élek egyetlen eszközömmel, a nyilvánossággal. Hátha akad egy magyar ügyész, aki fölveszi a kapcsolatot a bolgár rendőrséggel. Nem ártana meglátogatni Marinov Ivánt, és azt firtatni, mikor utazik Magyarországra, hogy bosszút álljon egy kommentelőn és a családján.           

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://medianaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr9514211565

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

leponex 2018.08.30. 11:33:49

Zöldi úr, az ilyen kommenteket épp az tartja életben, hogy van aki reagál rá.
Szó, magyarázat nélkül törölni, ennyi. Nemhogy még egy posztban is megemlékezni róla, hogy a net örök időkre megőrizhesse.
Szerintem.
üdv.
PS: nem tudom elhinni, hogy ezt a Birca követte volna el, tán meghekkelték, vagy megzakkant...

Zöldi László 2018.08.30. 11:49:29

@leponex: 1. Azért foglalkoztam vele, mert érdekel a kommentvilág, és a mondatokért vállalt felelősség megér 2500 karakternyi tűnődést. 2. Mások is felrótták már, hogy nem törlök, de egyelőre az az álláspontom, hogy bárki kifejtheti a véleményét, ha nem lépi túl az ízlésem határát. 3. Az említett úriember a tegnapi vitában maga hívta fel a figyelmet arra, hogy neki igenis van neve a Bircaman blog impresszumában. Nem valószínű, hogy meghekkelték volna.

Szele Tamás 2018.08.30. 12:53:52

Vigyázat: ez a Marinov Iván nem azonos az Urban Legends főszerkesztővével és a HVG munkatársával, akit ugyanígy hívnak: ő nem Szófiában él.

Zöldi László 2018.08.30. 12:57:42

@Szele Tamás: Lehetséges, hogy egy azonos nevű garázdálkodik a világhálón? És ez eddig nem tűnt fel a budapesti újságírónak?

Szele Tamás 2018.08.30. 13:07:50

@Zöldi László: Lehetséges, ahogy az is, hogy megpróbálják lejáratni: a saját blogja, az Urban Legends ugyanis talána legjobb magyar álhír-leleplező oldal. Elképzelhető, hogy sokak nem kedvelik, akik álhírekből élnek: de két hete nekem is megpróbálták ellopni a személyazonosságomat, csak én időben észrevettem, sikerült elhárítani a veszélyt.

Netuddki. 2018.08.30. 16:30:50

@Szele Tamás: Ruszkiügynökocsmánybuleszbirkaszar már soksok év óta rontja a levegőt a blog.hu-n. Franc se tudja már mióta. Azóta ezen a Marinov álnéven fut. Mert azt ugye senki nem gondolja komolyan, hogy ez lenne a "becsületes" neve.
Aki már jópár éve itt van a blog.hu-n kerüli mint a leprást. Valami hasznot hajthat a blog.hu-nak ha még nem tiltották ki örökre. Kár a billentyűzet koptatásért, amit rá pazaroltok... :/

Flankerr 2018.09.01. 00:08:07

@Zöldi László: Magamban én se tudom az urbanlegends-et és birca sok éve tartó ámokfutását összekapcsolni magamban.

Zöldi László 2018.09.01. 08:23:40

@Flankerr: Megnéztem mindkét blogot, ég és föld a különbség - az igazi újságíró javára. Remélem előbb-utóbb megteszi a jogi lépéseket hitelrontás ellen.