Médianapló

Médianapló - A nép miért nem állt ki a fogalmak mellett?

2018. augusztus 17. 11:06 - Zöldi László

A 168 Óra tegnapi számában Veiszer Alinda látható a címoldalon. Csinos, harmincas hölgyismerős a képernyőről, aki a hazai médiaviszonyokról beszélt. Például ezt fejtegette: „De hát miért állt ki a közönség az utóbbi években? Hogy ne legyen netadó. Négyszáz forintért. Semmilyen alapelvért, sem a szólásszabadságért, sem a sajtószabadságért, sem a vallásszabadságért.”

Mintha 2014 őszén a kormány világháló-ügyben havi százötven forintnyi adóemelést lengetett volna be, de lehet, hogy én emlékszem rosszul. A lényeg azonban az, hogy néhány százforintnyi plusz költség sokkal inkább kihozta sodrából a közönséget, mint az elvont fogalmak, amelyekhez hozzáfűzhetném még a jogállamot és a demokráciát is. Alig fél évtizeddel korábban akadt egy másik kiborító tétel, a háromszáz forintos vizitdíj is. Népszavazás söpörte el, amely megrendítette a Gyurcsány-kormány helyzetét, és előkészítette a Fidesz választási győzelmét. A közönség tehát, amelyet nem minden ok nélkül azonosítanék a néppel, fogékonyabb a néhány száz forintos megszorításokra, mint a magasztos eszmék ellehetetlenítésére.

Vagyis a Fidesz politikusai (és kommunikációs szakemberei) jobban ismerik a magyar nép lelkét. Az MSZP például olyan országban akart fogalmakkal kapcsolatot teremteni, ahol a közönség (a nép) nem fogalmi gondolkodású. A magyar szocialistáknak nincsenek jelmondataik, csak jelszavaik vannak. A jelszavak fogalmak (igazság, egyenlőség, szolidaritás, változás), a jelmondatokban viszont igei állítmány mozgósít a cselekvésre. Az MSZP fogalmakkal operál, a Fidesz tőmondatokkal. Az utóbbiakra is néhány példa: „Hallgass a szívedre, szavazz a Fideszre!”,  „Rosszabbul élünk, mint négy éve.”, „A jövő elkezdődött.”, „Magyarország többet érdemel.”, „Magyarország jobban teljesít.”

 A szocialisták kampányába néha becsúszott egy-egy jelmondat („Fizessenek a gazdagok!”), de a párt gyorsan megszabadult a rendhagyó politikusától. A Fidesz pedig rendszert csinált a jelmondataiból, bár egy-egy politikusa olykor megfeledkezett arról, hogy a közönség és a nép korántsem fogalmi gondolkodású. A 2010 után 2014-ban, majd 2018-ban ismétlődő ellenzéki kudarc más okokkal is magyarázható persze, de talán mégse túlzás úgy általánosítani, hogy a többi ellenzéki párt kapcsolatteremtése (kommunikációja) hasonlít a szocialistákéra. Máskülönben az üzeneteik még a kormánypárti médiafölény ellenére is sokkal több emberhez jutottak volna el.           

18 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://medianaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr6714186569

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Madnezz · http://sorfigyelo.blog.hu 2018.08.17. 11:58:40

A netadó nagyon komoly mértékű lett volna, egy három netes előfizetéssel rendelkező háztartás esetén az egész rezsicsökkentést lenullázta volna. Másrészt az adó valóban dolgozó, tanuló, értelmes emberek érdekeit sértette, mint minden informatikában dolgozó, az összes egyetemista, médiamunkás, marketinges stb. Hiszen az adóval csökkent volna a webes felhasználás, kevesebb munkára lett volna szükség, vagy csak kevesebbet lehetett volna kérni a munkáért. Harmadrészt az adó megakadályozta volna a szegényebb rétegek világhálóra való kapcsolódását, ami rengeteg információból, tudásból zárta volna ki őket. Ezek racionális, kézzel fogható érdekek, melyek mögött értelmes, aktív emberek állnak. Ha nem vonják vissza a javaslatot, akkor még többen is kimentek volna tüntetni és nem a megélhetési bölcsészek, hanem az átlagon felüli fizetéssel rendelkező, munkaerőpiacról jól megélő emberek.

Éhesló 2018.08.17. 13:24:41

Veiszer Alinda sem nem csinos, sem nem tehetséges.
Jó hír, hogy lekerült a képernyőről.

Perceval 2018.08.17. 13:41:48

@Éhesló: Veiszer Alindát nem szeretem, nekem túl modoros, ha ez a megfelelő kifejezés. Azonban azt még kevésbé szeretem, amikor olyan nagy nevek, mint “Éhesló”, összekeverik a személyes érzéseiket az objektív értékítélettel, és könnyed nagyképűséggel tipornak sárba embereket, megvonva tőlük a létezés jogát.

Ha neked ez a jó hír, akkor elég szegényes életed lehet.

Éhesló 2018.08.17. 14:22:02

@Perceval: a saját véleményemnek semmiféle objektivitásáról, primátusáról nem értekeztem.
Nem értekeztem továbbá a "létezésének jogáról" sem, se kontra, se pro.
Semmit nem tiportam rajta (megtiporta őt simicska és a saját rossz választása, tehetségtelensége éppen eléggé).

Érted te amit magyarul leírtam?
Kétlem.

A véleményemet mertem leírni, ami szemmel láthatóan számodra nehezen tolerálható, ezért csináltál egy szalmabábot és hősiesen leküzdötted.
Magaddal vitázol, nem velem.

Feleslegesen.

Számomra jó hír, ha olyanok lekerülnek a képernyőről akik sem nem szépek, sem nem tehetségesek.
Erről írtam.
Ennek pedig semmi köze az életem szegényességéhez, vagy nem szegényességéhez, hanem kizárólag ahhoz van köze, hogy Veiszer lapátra került.

A poszthoz szólj hozzá, vagy ahhoz, amit írtam.
Ne képzelegj, ne hazudozz rólam.
Nem ismersz.
Az életemről pedig gőzöd nincs.

Perceval 2018.08.17. 14:30:33

@Éhesló: Kedves filozófus! :)

Elmagyarázom a különbséget a kedvedért:

1. szubjektív érzés, értékítélet köre: szerintem nem tehetséges, én nem tartom tehetségesnek, engem idegesít, én nem szeretem, nem tartom szépnek.......................DE ez az én véleményem, meglátásom, ettől függetlenül mások szerethetik, nézhetik, tehetségesnek és szépnek láthatják.

2. Objektív értékítélet: ő nem tehetséges, ő tehetségtelen, ő nem szép, nem vonzó, semmi helye a képernyőn. Pont. Vita nincs, fellebbezés nincs. Pont. Aki nem tehetséges, az nem való képernyőre, jó hír, hogy nem szerepel többet. Nem nekem, hanem a világnak.

Ha érted a különbséget, akkor tedd fel nyugodtan és jól láthatóan a kezedet :)

Éhesló 2018.08.17. 14:50:14

@Perceval: nem vagyok filozófus. Feleslegesen hazudozol.
Én azt nem tudom te kinek a nevében szoktál nyilatkozni, de én a magaméban.

Ez lehet neked újdonság, de felénk - gyerekkoromtól - így szokás.
Ha mégsem, mert van valamiféle közösségi felhatalmazás a megnyilatkozó mögött, akkor pedig világosan érthetően közreadja kinek a nevében nyilatkozik.

Ezért tehát ne maszatolj, ne hazudozz, ne terelj.

Ha van értelmes mondanivalód a poszt kapcsán tedd bátran, ha nem értesz egyet a véleményemmel, ahhoz is isten adta jogod van.
Rólam lekattanhatsz.
Leszarlak.
Alindástól.

Perceval 2018.08.17. 15:08:57

Szeretnék elnézést kérni a blog alkotójától, nem vagyok troll, és nem szeretném csatatérré változtatni a kommentszekciót, csak mélységesen sért/bánt az a neoprimitív stílus, ahogy névtelen és arctalan kommentelők belegyalogolnak közismert emberekbe (is), verbálisan leköpve őket, és annyira nem képesek, hogy árnyaltan, megengedőn itélkezzenek. Biztos mindenkinek joga van a saját szintjén közönsegesnek, felületesnek, elfogultnak és rosszindulatúnak lennie, sőt a korlátoltság is emberi jog, de akkor meg ne is álljunk ki senkiért, senki emberi méltóságáért.

Szeretem ennek a blognak a mértéktartóan elemző és elgondolkozó stílusát, ritka értéknek érzem a sok harsány fellebbezhetetlenség világában . Köszönöm.

Zöldi László 2018.08.17. 15:23:45

@Perceval: Hadd vigasztaljam: az Önnel vitatkozó illető tévképzet rabja. Személyiségnek véli magát, holott a stílustalanságán kívül semmit sem tudunk róla. Azért nem ér fel Veiszer Alindához, mert egy senki próbál sértegetni Valakit.

Éhesló 2018.08.17. 15:56:01

Kész szerencse, hogy a véleményemet nem ti írjátok, csak szimplán a jogomat vonjátok kétségbe ahhoz, hogy legyen - a tietektől eltérő - véleményem Veiszerről.

Cenzúra is lesz?

Ezt a beteges viselkedéseteket minek kellene nevezni?

Zöldi László 2018.08.17. 16:01:07

@Perceval: Ha javasolhatom, ne válaszoljon neki. Nem érdemes. Örülnék, ha a poszt érdemi mondandójáról beszélgetnénk. Előre is köszönöm.

Perceval 2018.08.17. 16:55:39

@Zöldi László: Maga a poszt valós problémára utal, amelyet naponta tapasztalok. Én azonban továbbmennék annál, hogy a magyar nép nem fogalmi gondolkodású, hanem éppen mert a fogalmakat valójában nem ismeri, ismerethiányos, ezért a politika manipulatív szóhasználatát másolja. Így állhat elő, hogy például a liberális megnevezés eloldódik a valódi tartalmától, szitokszóvá válik, és tömegek hiszik, hogy értik, miről beszélnek, mit szidnak, mit utasítanak el. A filozófiát is halk megvetés övezi pont a fogalmi gondolkodás elutasítása miatt. Itt a józan paraszti észnek (ami a gyakorlatias érdekvezérelte, ravaszkodó hétköznapiság megfelelője) van kultusza és becsülete, az “okoskodásnak”, “szőrszálhasogatásnak” (vagyis a bölcseletnek, fogalmi gondolkodásnak) rossz a híre. Ha ezt továbbgondoljuk, akkor megértjük a jogi világ, a jogállam eszméjének elértéktelenedését is.

Szerintem. Ezt élem meg, bennem így csapódik le. Sokat gondolkozok, mert szeretném érteni, mi miért történik körülöttem, a szűkebb és tágabb magyar társadalomban.

Zöldi László 2018.08.17. 17:04:53

@Perceval: Miközben azonosítottam a közönséget (netadó) és a népet (vizitdíj), helyhiány miatt nem bontottam ki a különbséget. A netezés ismeretbővítésre sarkall, a vizitdíj pedig az ismerethiányos embereket is érintette volna. Ezért az ismeretbővítésből inkább a fogalmi gondolkodás következik, az ismerethiányból pedig a fogalmi gondolkodás hiánya. Így talán árnyaltabb a helyzetkép.

Perceval 2018.08.17. 17:25:03

@Zöldi László: Mindez igaz, ugyanakkor ezt is lehet árnyalni. A vizitdíjas népszavazás részben az akkori kormány elutasításáról szólt, szóval biztos keveredett benne a plusz költség elutasítása, és a politikai protesthangulat. A netadós tüntetés pedig érzés alapján inkább a diákságot, fiatalságot mozgósította.

Ugyanakkor mindkettő utóélete érdekes, és megérne egy elemzést. A vizitdíjat rögtön belenyomták némi megvetéssel abba az értelmezési keretbe, hogy a magyarok nem akarnak kifizetni háromszáz Forintot. A netadós tüntetést is rögtön ezzel bélyegezték meg. Azt hiszem kijelenthetem, hogy a magyar társadalom legtöbbször szolidaritáshiányos, ha olyan megmozdulást lát, amivel nem ért egyet, vagy nem tud azonosulni, akkor rögtön vitatja is a létjogosultságát, mert számára csak az van, amit ő problémának érez, ami meg mások gondja, az nem az övé, és hajlamos lekicsinyelni (a sajátjához, meg mindenféle elképzelt tragikus élethelyzethez képest). Ezért fordulhat elő, hogy jelképes ügyeknél, meg kisebbségeket érintő problémáknál mindig erősen megjelenik az a hang, amelyik azt nem is tartja ügynek, mert annál vannak fontosabb dolgok is, és a képzelt többségre hivatkozva mindig mindent el lehet jelentékteleníteni. A lényeg, hogy ne kelljen azonosulni, és ne kelljen megérteni.

Erősen frusztrált és pesszimista vagyok, ezért az apokaliptikus általánosítás.......

Perceval 2018.08.17. 20:13:49

@Zöldi László: most kattintottam egy cikkre, amely Veiszer Alinda kijelentéseit összegzi. Elolvastam a kommenteket alatta. Csupa gyalázkodás, lekicsinylés, diadalittas káröröm. Még egyszer kihangsúlyozom, nem szerettem a műsorait, nem szerettem ahogy felvezette a kérdéseit, de eszembe nem jutna ezért belegyalogolni az emberi méltóságába, és örülni annak, ha neki rossz.

Van valami alantas és elemi gonoszság a közbeszédben, amely szerintem nem is akar valódi szempontok alapján megítélni egy embert, tehát valódi kritikát gyakorolni, pusztán ki akarja élni a gyűlöletét (? Talán erős?), és szüksége van bűnbakra, akit rugdoshat, akit beállíthat hülyének, butának, tehetségtelennek, csúnyának.......

Szomorú.

Netuddki. 2018.08.18. 10:14:09

Háááát, SZVSZ kicsit össze lettek mosva az események. A vizitdíj és a netadó, bár mindkettő elég nagy balfékség volt az adott kormányok részéről, elég különböző körülmények jellemezték.

A vizitdíj kapcsán én nem emlékszem semmiféle tüntikézésre. Az akkor ellenzékben lévő fidesz állt bele, és népszavazás lett a vége, ami éppen érvényes volt, a végeredménye meg nemis lehetett kérdéses. Akkor még a Sólyom is erősen fidesz szimpatizáns volt, naná, hogy aláírta.
Azóta azért sok víz lefolyt a Dunán, ma már ugyanebben a témában nem lehetne népszavazást kiírni. Sőt! Sajnos odáig fajult a dolog, hogy a kezdeményezések 99.99999999%-át elmeszeli a fideszes választási bizottság.
Mindig is azt mondom, az ellenzék ősbűne, hogy akkor kellett volna a saját taknyukba fojtani a tolvaj bűnözőket amikor még lehetett!

A netadót ehhez képest teljesen más jellegű történések irányították. Emlékeim szerint, az orbán elutazott svájcba számlát intézni, de előtte valami miatt berágott és kiadta ukázba, meg kell büntetni a netes közösséget. A maffia gépezete annak rendje és módja szerint csikorogva beindult.
Az egész gyakorlatilag a kispénzű, könnyen mozgósítható diákságot érintette volna, be is indult a tüntikézés. A fejetlen tolvaj banda meg lefagyott mint az ecceri windows XP. Mire a tolvajok fejedelme hazadugta a képét Svájcból, a diákok a mobiljukkal bevilágították a Budapesti éjszakát.
Csak azért visszakozott az orbán, mert a netadóval kapcsolatban nem mindenki állt mögé ész nélkül ahogy szokták. Szerintem az illetőkön ez utólag meg is lett torolva, a feudális fideszt ismerve.
A netadó utóéletét is ismerjük, netadó helyett net ÁFA csökkentés lett a vége, ami meg kell mondjam szép mentés volt. Egyben azt is mutatja, a netadó költségvetési szempontból 0 jelentőséggel bír.

Folyt. köv.

Netuddki. 2018.08.18. 11:09:04

Pártszlogenek.

„Hallgass a szívedre, szavazz a Fideszre!”
Ugye ehhez tartozott egy választási nóta is, amivel kapcsolatban kíváncsi lennék mennyit fizetett az akkori fidesz a Roxettnek. Előtte se voltak szimpatikusak, de ez kifejezetten irritáló volt. Egy magyar párt, egy külföldi együttes angol nyelvű számával kampányol? Nemá! Ugyanakkor annak a jelképe is egyben, hogy a fidesz vezetése nem képes saját ötletekre.

„Rosszabbul élünk, mint négy éve.”
Ezzel, ha jól emlékszem szépen meg is buktak.

„A jövő elkezdődött.”, „Magyarország többet érdemel.”
Ócska bullshitek.

„Magyarország jobban teljesít.”
Ezt csak azért emelem ki a bullshithalomból, mert nem lehet észrevenni, a fidesz az agitpropjában szeret hasonlítgatni, mégcsak véletlenül se egzakt számokkal dolgozik. "Jobban teljesít", persze. Minél jobban? Mennyire jól? Mikor érjük utol a nyugati országokat? Soha. Ennyi.