Médianapló

Médianapló - Miért vénülnek a csodagyerekek?

2018. augusztus 13. 11:01 - Zöldi László

 

Mint minden szakmának, az újságírásnak is vannak írott és íratlan szabályai. Két szeminárium között ezeket beszélem meg a kommunikáció szakos diákokkal. Igen ám, de a Médianapló 2014 novembere óta azokhoz is eljut, akik az álneves ismeretlenség rejtekéből kérik számon, miért nem ítélem meg határozottabban az adott témát. Hát csak azért, mert nem ítélkezés a dolgom. Olyan témákat hozok szóba, amelyeken érdemes eltűnődni, ha valaki kacérkodik a sajtómunkával. Itt van például a sportújságírók rácsodálkozása az úgynevezett csodagyerekekre.

A közszolgálati televízió közvetítette az úszó Európa-bajnokságot Glasgow-ból. Kiküldött tudósítója számtalanszor elmondta, hogy a magyar csapat legfiatalabbja, Késely Ajna tizenhat évesen lett a nemzetközi élmezőny megbecsült tagja. Nos, a tehetséges úszólány 2001. szeptember 10-én született. Amikor besorolták a legjobbak közé, egy hónappal volt a tizenhetedik születésnapja előtt. Még nem töltötte be, de akár úgy is lehetett volna fogalmazni, hogy alig tizenhét évesen lett kétszer második, egyszer pedig harmadik. A fiatalítás persze nem föltétlenül ifjú Knézy Jenő rögeszméje, hanem egy megbeszélésre érdemes szakmai gond.

Ugyanezekben a napokban rendezték Berlinben az atlétikai Európa-bajnokságot is, ahol egy norvég „csodagyerek” nyerte az 1500-at és az 5000-et. Könnyed mozgását már nem a köztévén néztem, hanem az Eurosporton, amelynek három magyar riportere szakszerűbben közvetítette a történteket. Sokat vitatkoztak, ám abban egyetértettek, hogy Jakob Ingebrigtsen tizenhét évesen robbant be a nemzetközi élmezőnybe. Megnéztem a személyi adatait, és kiderült, hogy 2000. szeptember 10-én látta meg a napvilágot. Ha egy hónappal a tizennyolcadik születésnapja előtt győzi le az amúgy későn érő középtávfutókat, akkor kevésbé kellett volna rácsodálkozni? Ugyancsak a közvetítők lepődtek meg a tizennyolc évesnek nevezett Armand Duplantis 605 centis kiugrásán. Holott a svéd rúdugró Európa-bajnok 1999. november 10-én született, és a riporterek nyugodtan nevezhették volna csaknem tizenkilenc éves tehetségnek is.

Abban a szakmában élek, amelynek tagjai hajlanak arra, hogy túldramatizálják a fejleményeket. Nem lep meg, ha lefelé becsülik a nyilvánvaló tehetségek életkorát, hogy annál hatásosabb legyen a mondandójuk. De ha már így alakult, a sportújságírónak készülő diákok eltűnődhetnének, hogy talán árnyaltabban is lehetne értelmezni a megfiatalított csodagyerekek kiugrását.      

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://medianaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr9014177937

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Drizari 2018.08.13. 16:49:54

Sose értettem a csodagyerekezést, habár kétségtelen, meglepő élmény, amikor 6-8 éveseket lehet hallani felnőtteket megszégyenítő érettséggel és tudással énekelni, hangszereken játszani. Rájuk illik a klasszistehetség jelző. Ugyanez a jelenség előfordul a versenysportban is, természetesen valamivel későbbi életkorban, amikor alkatilag már nem nagyon mutatnak lemaradást felnőtt társaiktól.

Cycmen 2018.08.14. 09:20:18

" Igen ám, de a Médianapló 2014 novembere óta azokhoz is eljut, akik az álneves ismeretlenség rejtekéből kérik számon, miért nem ítélem meg határozottabban az adott témát."

Mi a gondja ezzel Zöldi úr?Ez egy ilyen műfaj és ezek szerint nem tudja hogy újságírók is publikálnak álnéven. Arról mi a véleménye? Az én kommentjeim elég sarkosak,de olyat sosem írok amit ne vállalnék szemtől szemben is, csak hát ez a kommentelés . Ezek egyébként sem álnevek, hanem nicknevek hivatalosan.

Cycmen 2018.08.14. 09:29:16

"a tehetséges úszólány 2001. szeptember 10-én született. Amikor besorolták a legjobbak közé, egy hónappal volt a tizenhetedik születésnapja előtt. Még nem töltötte be, de akár úgy is lehetett volna fogalmazni, hogy alig tizenhét évesen lett kétszer második, egyszer pedig harmadik. A fiatalítás persze nem föltétlenül ifjú Knézy Jenő rögeszméje, hanem egy megbeszélésre érdemes szakmai gond."

Ezt sem értem igazából. Mitől fiatalítás? Az élet más területein (szavazati jog, büntethetőség stb. stb.) szintén a betöltött életkor az irányadó.
Persze tudom hogy itt most más szempontok játszanak közre, még jó hogy nem írta oda hogy Knézy verte a feleségét! :D

Zöldi László 2018.08.14. 10:32:35

@Cycmen: 1. Nem fizetnek a tartalomszolgáltatásért, amelynek előállítóját - aki teljes névvel vállalja a véleményét - sértegetik. Tisztelet a kivételnek. 2. Olvasson figyelmesebben! Ifjú Knézyt éppenséggel mentegettem. Családon belüli tevékenységéről pedig nem tudok, nincs is közöm hozzá. Önnek van?

Cycmen 2018.08.14. 11:57:12

@Zöldi László: . Családon belüli tevékenységéről pedig nem tudok, nincs is közöm hozzá. Önnek van?

Nincs, nem is volt és nem is érdekelt volna, csak a pofámba tolták az újságírók! Ugyanezen okokból tudok a reality sztárok mindennapjairól és egyéb idióta történetekről!

Cycmen 2018.08.14. 12:05:43

@Zöldi László: Nem fizetnek a tartalomszolgáltatásért, amelynek előállítóját - aki teljes névvel vállalja a véleményét - sértegetik.

Nézze! Elismerem hogy az ellenvéleményeimet néha szándékosan sértő formában adom elő, viszont tartalom is áll mögötte, soha sem öncélú a sértés. Egyébként utólag elnézést kérek, azt mindenképpen respektálom hogy válaszol. Hiába nem értek egyet, becsülöm. Ha óhajtja privátban megadom a nevem.

Cycmen 2018.08.14. 12:17:00

@Zöldi László: . Olvasson figyelmesebben! Ifjú Knézyt éppenséggel mentegettem.

Mentegette. Éspedig úgy, hogy egy eleve vitathatóan hibának számító részletet kapcsán ami senkinek nem tűnt volna fel, "vette a védelmébe" !
Látok én ebben némi hátsó szándékot. Na az ilyen profi trükkök miatt szokott kinyílni a bicska a zsebemben.

Zöldi László 2018.08.14. 13:33:13

@Cycmen: Méltányolom az őszinteségét. Ami pedig a hátsó szándékot és a bicskát illeti, azért nem érzem találva magam, mert a bejegyzésben egy helyzetet beszélek meg a diákokkal. Csupán felvázolom, hogy spontán helyzetben, amikor a riporternek nincs ideje végiggondolni a döntését, helyesen kéne cselekedni. Ha értelmes érvekkel támasztják alá, hogy fiatalítani kell a csodagyerekeket, tudomásul veszem. Ezért nem akarok ítélkezni. A kommentelőket ez zavarja, és hátsó szándékra meg profi trükkre gyanakodnak. Ez kiderül az Ön Knézy-családot illető megjegyzéséből is, amely a bejegyzés megírásakor föl sem ötlött bennem.