Médianapló

Médianapló - Prőhle főigazgató úr finnyás-e még?

2018. augusztus 11. 10:39 - Zöldi László

A múlt század hetvenes éveiben meghatározó sajtóélményem volt a Neue Zürcher Zeitung. Ha meguntam az MTA XIX. századi, kézírásos jegyzőkönyveit, az akadémiai kézirattárból átsétáltam az épület Duna-felőli részébe, és a könyvtári olvasóteremben átfutottam az NZZ-t. Két névnél cövekeltem le. Eva Haldimann fontosakat írt a magyar irodalomról, Andreas Oplatka pedig a kelet-európai változásokat elemezte, nem is nagyon titkolva, hogy magyar nézőpontból.

Két Svájcba szakadt honfitársunk közül most Oplatka András értelmezte az itthoni sajtóban kirobbant kultúrharcot. Tegnap, a hvg.hu digitális felületén fejtette ki, hogy mi a baj Prőhle Gergellyel, a Petőfi Irodalmi Múzeum gyakran támadott főigazgatójával. Szerinte a diplomata előéletű intézményvezetőt azért nem kedveli a kormánypárti sajtó, mert „osztatlan egésznek tartja a magyar kultúrát”. Nem vonom kétségbe a feltételezést, van azonban egy kijelentés, amely magától a múzeumigazgatótól származik, és érdekes színben tünteti föl az állami megpróbáltatásait.

Nem jegyeztem föl szó szerint az Echo TV-ben elmondott szavait, de talán nem torzítom el, ha úgy foglalom össze, hogy nem volt kedve ismételgetni a kormányzat túlságosan leegyszerűsített üzeneteit. Nem volt kedve tehát lebutított üzeneteket tolmácsolni. Ezért az első vonalból szélvédettebb helyre húzódott vissza, az irodalom múzeumába. Nem tudta, vagy tudta, de nem akarta elhinni, hogy a rendszerből nem lehet félrehúzódni. A Nemzeti Együttműködés Rendszere a hatalomgyakorlás kilencedik évében az őt képviselő közéleti személyiségektől teljes, maradéktalan, százszázalékos azonosulást kíván. Ha ezt nem kapja meg, akkor nem ismer kegyelmet.

Csak kivonulni lehet belőle, alámerülni, ennek minden egzisztenciális hátrányával és erkölcsi előnyével. Félrevonulni, alacsonyabb közfunkcióban, politikától távolabbi intézmény élén kibekkelni nem lehet. Vajon a kultúrdiplomata tiszteletre méltó finnyásságának van-e köze a konzervatív, polgári közeghez, amelyből vétetett? Ama evangélikus egyház világi vezetője ugyanis, amely a történelmi egyházak közül szinte az egyedüliként illeti kritikával, szolid bírálattal a demokráciából kifaroló rendszert.

Orbán Viktor tusnádfürdői beszédében bejelentette, hogy szeptemberben nagy változások lesznek. Gondolom, ősszel tetőpontra hág az úgynevezett kultúrharc, és a Petőfi Sándorról elnevezett irodalmi múzeumban is megtudják, ki az úr a háznál.  

21 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://medianaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr1614174813

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

conchita wurst 2018.08.12. 11:42:21

nem ördögtől való ez a kultúrharc, Európa mintaként fog tekinteni rá

MACISAJT1 2018.08.12. 12:00:44

Ha már Oplatka(és Pröhle):
hvg.hu/itthon/20180810_oplatka_andras_polgarok_vedelmeben_prohle_gergely_pim

"Mi és csak mi, itt mi uraljuk a teret. Halljuk az egyik oldalról. A másik oldal éppoly engesztelhetetlen véleménye a HVG-ben olvasható. "Itt vagy mi leszünk, vagy Mucsa lesz", nyilvánította ki 1990 tavaszán a Szabad Demokraták egyik meghatározó szelleme, és a jelszó – magvas hozzájárulásként a nemzet egységéhez – kimondva, kimondatlanul mindmáig él a fejekben. Probléma viszont, ha nem igazolható. Ha a túloldalon egy művelt, nyelveket beszélő, irodalomban és klasszikus zenében járatos európai áll. Nos, ez esetben a jellemével van baj, minden más elképzelhetetlen; törtető karrieristának kell lennie, elvtelen opportunistának. E gondolkodás számára kizárt, hogy valakit, aki a miénktől eltérő politikai nézeteket vall, meggyőződése is vezérelheti, hogy belőle sem hiányzik okvetlenül a jó szándék. Akik a magyar baloldalon magukat liberálisnak nevezik (tisztelet a kevés kivételnek), egyet soha nem voltak és – úgy tűnik – lesznek képesek megérteni: azt, hogy a tolerancia a liberalizmus egyik legfontosabb ismérve."'

Hát ennek ismeretében gyakoroljanak "gesztusokat" és "'temessenek árkokat" a Pröhle-félék.
Pontosan tudhatnák, hiszen már többször megérték: ha "ezek" netán ismét hatalomra kerülnének, őket is ugyanolyan kíméletlenséggel végeznék ki.

Az Ellenálló 2018.08.12. 12:10:58

@conchita wurst: Milyen kultúrharc? Van olyan jobboldali író vagy mûvész egyáltalán, aki még támogatná Orbán hülyeségeit?

conchita wurst 2018.08.12. 12:20:03

@Az Ellenálló: Részemről nem érzem nagy gondnak, hogy nem felhatalmazás nélküli müvészek kormányoznak, hanem számon kérhető politikusok...

vajdasagi 2018.08.12. 12:59:24

@conchita wurst: Azért mégsem ártana, ha megemlítenél olyan jobboldali embert, aki egyszerre:
a) magas szinten műveli a tudományt vagy művészetet
b) támogatja a NER nyomulását

Mert valahogy nem látszik ilyen. És ettől aztán bölcs ember elkezd rosszat sejteni.

conchita wurst 2018.08.12. 13:03:04

@vajdasagi: nem fontos kérdés eleve

láttuk mire képes a függetlenobjektív tudományos szakértő kormány, s látjuk hogy mi van most

vajdasagi 2018.08.12. 13:08:24

@conchita wurst: Nem látjuk, mi van most. Amit most csinálnak, annak a gyümölcsét majd csak 20-30 év múlva fogjuk látni. Attól tartok, hogy szörnyű lesz, amit látni fogunk: a legjobb gyerekeink elmennek majd nyugatra. Te nyugodtan mondd, hogy "Éljen Eduárd", de nekem a nemzet jövője fontosabb annál a koncnál, amit ezért adnának nekem.

conchita wurst 2018.08.12. 13:11:58

@vajdasagi: már évek óta hallani hogy jövőre csődbe megyünk, a valóságban azonban fenntartható, 90től soha nem látott ütemü bővülési szakaszban vagyunk 4 éve már

Tralfamador75 2018.08.12. 14:15:32

@conchita wurst: "számon kérhető politikusok"
Köh-köh-köh.

morph on deer 2018.08.12. 15:05:14

@conchita wurst:
“nem ördögtől való ez a kultúrharc, Európa mintaként fog tekinteni rá”

Látod ez eléggé valószínű!
Ez lesz az az egyedülálló eset, amikor egy alapjaiban kulturálatlan rendszer felűletesen félművelt vezetője támad rá egy nála nagyságrendekkel intelligensebb és műveltebb értelmiségi rétegre, erôből!

Mert a “nemzetthy” oldal nem tud ‘jobb’ lenni, a próbálkozásai legfeljebb a bayerzsolti mélységekig képesek “emelni” a szintet, így nem marad más hátra, mint lerombolni ami van, mert akkor legalább nem lesz mihez hasonlítani a szellemi gnómokat, akik az orbanizmust szolgálják szorgos nyelvcsapásokkal...

Így aztán orbán majd “legyalulja” a kiemelkedő tehetségeket, ledöngöli az ágaskodókat, lecsapja a felemelt fejeket, és voilá: máris “keresztény” program lesz az operaházban (is), hiszen oda (is) az való, ugye?

Hát erre valóban csak mintaként lehet tekinteni: pont olyan, “mint a” diktatúrákban szokott lenni..!

ecpec831 2018.08.12. 19:08:08

"A legnagyobb magyar könyvszakmai szervezet, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) tiltakozását fejezte ki a Kárpát-medencei Tehetséggondozó Kft. (KMTG) íróakadémiájának 400 millió forintos állami támogatása miatt"

A "dicsőséges 133 napos magyarirtás " ellen valahogy elfelejtettek tiltakozni...

VISSZASÍRJA A VÖRÖSTERRORT A BALLIB ÉRTELMISÉG
magyaridok.hu/velemeny/visszasirja-a-vorosterrort-a-ballib-ertelmiseg-3271613/

ecpec831 2018.08.12. 19:10:18

SZAKÁCS ÁRPÁD SOROZATA AZ UTÓBBI ESZTENDŐK LEGFONTOSABB KULTURÁLIS KORDOKUMENTUMA
magyaridok.hu/velemeny/nem-ezekkel-nem-lehet-3161770/

"Kiemelten figyelek arra, hogy ne menjek bele semmilyen vitába, tényeket írok le, hogy ki mit mondott korábban, és ennek ellenére mennyi állami támogatást kap - mondta Szakács Árpád újságíró, történész a Bayer show-ban,
akinek a Magyar Időkben jelennek meg írásai Kinek a kulturális diktatúrája? címmel.
magyaridok.hu/szakacs-arpad-kinek-a-kulturalis-diktaturaja/
Hozzátette: idáig senki nem cáfolta az állításait, inkább megpróbálják félremagyarázni őket."

kolompar lole 1113 2018.08.12. 21:59:35

@ecpec831: Milyen magyar? A magyarokat kizsákmányoló, akik felől a magyarok aztán éhen is halhatnak, emberszabásúakra gondolsz? Jót tett nekik egy kis Recsk, megtanulták mi a munka. Nem csak a magyarnak lehet dolgozni, a finnyáskodó burzsujgecik is kivehetik a részüket!

kolompar lole 1113 2018.08.12. 22:00:39

@ecpec831: román idők... bazz, csak ilyen fakenews propagandára tellik? :DDD

Zoltán Lukács 2018.08.12. 22:39:28

"Vajon a kultúrdiplomata tiszteletre méltó finnyásságának van-e köze a konzervatív, polgári közeghez, amelyből vétetett?"

Már a kérdés is hazugság. Aki "konzervatív, polgári közegből vétetett", annak a kezdetektől fogva a gyomra fordul ki ettől a lábszagú, szaros gumicsizmás, szánalmas kis rezsimtől.

ednet2023 2018.08.13. 13:55:15

@ecpec831: “ki mit mondott, ... ennek ellenére állami támogatást kap.”
Én eddig úgy tudtam, hogy Magyarországnak az a fele is az államhoz tartozik, aki mást gondol a Kormányról.
Így, mint állampolgároknak joguk van az állami támogatásra, attól függetlenül, hogy mi a pártállásuk.
Egyedül a kulturális minőségbe lehetne belekötni, De ebbe - helyesen - nem próbáltál állást foglalni. Megértem, mert az nehezebb lenne mint pártalapon szelektálni.

ecpec831 2018.08.13. 14:22:32

Olvasni, olvasni.
Az olvasott embernek nincs párja.
Elolvasás után meg kell próbálni cáfolni Szakács Árpádot...

ednet2023 2018.08.13. 14:56:23

@ecpec831: egyetértek, azzal a különbséggel, hogy olvasni kell Szakács Árpádot IS. Ha érted az előző mondat utolsó szavának jelentését.

Bogomil 2018.08.13. 15:01:22

Talán az Orvostörténeti Múzeumba kellett volna inkább mennie Pröhlének is...