Médianapló

Médianapló - Hogyan lett a szellemi szabadfogásból kötöttfogás?

2018. augusztus 10. 09:57 - Zöldi László

A világhálón bukkantam a Magyar Hang tegnapelőtt megrendezett vitájára. A néhai Magyar Nemzet munkatársaiból verbuvált hetilap-szerkesztőség a bérleményében adott helyet a gyökeresen átalakított Hír TV megszüntetett műsorának, a Szabadfogásnak. S mert a cím valószínűleg a szerzői jog hatálya alá esik, az asztaltársaság tagjai már a Kötöttfogás cím alatt gyűltek össze. Nem értek a birkózáshoz, de annyi azért sejlik, hogy a kötöttfogásban versenyzők kevesebbet engedhetnek meg maguknak.

Az új cím illik ama szellemi helyzethez, amelyet mintha már átéltem volna. 2010 után egymás után húzódtak vissza a lakásszemináriumokba, a szobafórumokra a baloldali és a liberális, valamint a „ballib” asztaltársaságok. Húsz-harminc ember beszélgetett lilahagymás zsíroskenyeret majszolva, életben tartották a szabadság kis köreit. 2014, a második kétharmad után megritkultak az összejövetelek, ám a végső csapás nemrégiben, 2018. április 8-a után következett be. Csak azért nem írom, hogy elenyésztek az efféle társaságok, mert nyár van, és politikai uborkaszezonban szendereg a közélet.  Ősszel talán újra feléled majd néhány civil szerveződés.

Az átmenetről addig is a Kötöttfogásnak helyet adó hetilap gondoskodott. Alapító főszerkesztője, György Zsombor állapította meg róla a legutóbbi, augusztus 3-i számban: „A Magyar Hang maradt a polgári Magyarország utolsó orgánuma.” Most már az Orbán-rendszerből kiábrándult konzervatív értelmiségiek is átélhetik a bezártság fullasztó érzését. A hatalomban lévők ugyanis lassanként, lépésről-lépésre, de folyamatosan szűkítik, egymástól is elszigetelt körökbe, a nyilvánosság perifériájára szorítják a baloldali, liberális, most pedig a konzervatív ellenzéket. Ma reggel hat és hét között e sorok írója volt a YouTube-ra föltett 52 perces beszélgetőműsor 4747. nézője-hallgatója.

Ahhoz képest, hogy eddig csaknem ötezren érdeklődtünk, elég sokan fértek be a szerkesztőségi szobába. A téglalap alakú asztal kamerával szemközti oldalán csak négyen fértek el. Ketten egymással szemben ültek, a masszív asztal keskenyebbik részén. Egyikük, a történész a szélsőbalt képviselte, másikuk, a DJ a szélsőjobbot. Egymástól függetlenül mindketten rövidnadrágot húztak a kánikulában, és ellentétük leginkább abban nyilvánult meg, hogy az egyikük pacskert viselt, másikuk pedig edzőcipőt. Hogy ez mit jelent az immár harmadik kétharmadban, azt egyelőre nem tudom értelmezni.  

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://medianaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr2314173101

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Drizari 2018.08.11. 05:37:57

A fekvőtámasz kezdetéig bírtam nézni és hallgatni. Előérzetem megcsalt volna abban, hogy semmit nem veszítettem?

Zöldi László 2018.08.11. 07:05:21

@Drizari: Talán észrevette, hogy a műsor tartalmáról nem írtam, bár végignéztem, és meghallgattam.

BiG74 Bodri 2018.08.11. 07:53:33

@Drizari:
Igen is, meg nem is.
Aki foglalkozik a dolgok állásával, annak ez kissé unalmas, ezt látjuk, éljük. Az echos origi magyar imádkozzunk egy politikusért pedig már unalmasan fasz, aki 3 cm-re lát el, talán egy kiszólását találtam amire ráugrottam volna, persze különösebb remény nélkül.

Viszont legalább még pislákol valami, amiből akár tűz is lehet. A hang viszont nagyon vacak volt!

,, 2018.08.11. 09:05:43

a jeszenszky ellopta a sót. nélküle nézhetetlen lett volna.

ébrenjáró 2018.08.11. 11:32:24

Manapság már bármilyen tájékozatlan hülye blogot írhat és újságírónak képzelheti magát. Nem elég, hogy hülyeségeket íra cikkben, hanem az egész cikkben nincs semmi más sem. A videót a Youtubera, csak most tették fel, eddig a Magyar Hang Facebook odalán volt csak, azért 5000 csak a megtekintettsége még a Youtuubeon.. Ez egyébként is már a második kötöttfogás, annak azt 180 ezren nézték meg a Facebookon, dupla annyian mint a Szabadfogást a tévében.
Maga a második adás amúgy nézhetetlen volt, a idióta Jeszenszky miatt. Értem én, hogy a legszélsőségesebbekkel is le akarnak ülni beszélgetni, de összeférhetetlen elmebetegekkel, felesleges, csak szétcseszik a műsort.

user friendly 2018.08.11. 13:32:39

yt + fb adja ki a valós nézettséget, mivel a fészen nem csak élőben adták, hanem a felvétel is felkerült. (előbb, mint a youtube-ra), ahogy @ébrenjáró is írja.

szerintem kicsit kaotikus a műsor, nyilván főként a vágás hiánya miatt. Konok nekem egy kicsit sok volt, függetlenül attól, hogy amúgy bírom, ha nem is mindig értek vele egyet.
Jeszenszkyvel szerintem az a baj, hogy nem igazán alkalmas vitára. Nem vágja, hogy nem megvédenie kell a kormány álláspontját, intézkedéseit, hanem véleményezni, ezért folyamatos deffenzívában volt, ami ellen cinizmussal, arroganciával védekezett.
Volt egy nagyon érdekes, árulkodó mondata különben, valami olyasmit mondott, hogy Konok P mindent megtett az elmúlt években, hogy ne legyen munkája. Ezzel kvázi elismerte, hogy ha mást gondol valaki, mint ami a NER-ben kívánatos, az kirekeszti magát a munkaerőpiacról. Gyönyörű! És senki nem csapott le rá, hogy mi van Zsoltikám, ennyi a szabadgondolkodásnak?

HABONYKOMMANDO 2018.08.11. 14:27:30

Szanalmas ez a Konok a tarhalasssal. Nem hiszem, hogy Soros Gyorgy, aki 4200 milliardot adott az ellenzeknek a valasztas elott, olyan szarul fizetne, hogy meg pluszba kellenne penzt kernie.