Médianapló

Médianapló - Mennyit ér a Zoom.hu 1,2 milliója?

2018. augusztus 07. 10:30 - Zöldi László

Tarjányi Péterről csak Magyarországon tudják, hogy biztonságpolitikai szakértő. Külföldön a bestseller-írót tisztelik benne, akinek izgalmas kémtörténetei milliós példányszámokat érnek el. Máskülönben írásművészetéből aligha tarthatná el itthoni médiavállalkozását, a Zoom.hu-t.

A portál azzal véteti észre magát, hogy a talán legjobban tördelt digitális orgánum. Most még azzal is, hogy a tulajdonos néhány napja kirúgta Murányi Andrást, a Népszabadság utolsó főszerkesztőjét, aki hírigazgatói rangban szolgált nála, és az lett volna a feladata, hogy utat nyisson a rádiók meg a vidéki sajtó irányába. Miután azonban az országgyűlési választás után Tarjányi úr más irányt szabott, a hírigazgató munkaköre fölöslegesnek bizonyult. Hogy aztán a hírigazgatónak miért nem a hírekkel kellett foglalkoznia, az rejtély, mindenesetre lefordítom a tulajdonosi szöveget: a Zoom jobban jár, ha marad a kaptafánál.

Az online felé fordulás jele egy szerkesztőségi közlemény a tegnapi számból. A Gemius OLA szerint júliusban a portál olvasottsága elérte a 1,21 milliót, ezzel a Bors.hu 1,05 milliója és a 444.hu 1,5 milliója közé ékelődött. Sok az 1,2 millió vagy kevés? Ha elosztjuk a napok számával, akkor 40 ezer jön ki. Nos, 2016. október 8-án a Népszabadság utolsó számát 37174 példányban adták el, ez a szokásos 3,6-del szorozva 133 ezer olvasót jelentett. Ehhez kéne hozzáadni a Népszabadság Online 75 ezer olvasóját is. Bizonyára nem mindig böngészték ennyien a digitális változatot, de ha 2016 szeptemberét vesszük, akkor a papír alapú újság online olvasottsága jócskán meghaladta a Zoom múlt hónapi csúcsteljesítményét.

A szintén megszüntetett Magyar Nemzet utolsó száma 2018. április 11-én 13608 példányban kelt el. 50 ezren olvasták, és körülbelül ugyanennyien az online változatot is. S bár a kiadóhivatalok üzleti titokként kezelik a digitális megjelenés iránti érdeklődést, annyi azért tudható, hogy egy kis megye egyetlen napilapja mintegy tízezer online olvasót könyvelhet el, egy közepesé húszezret. A 40 ezernél számosabb példányban kinyomtatott győri Kisalföldé pedig még többet, noha a Zoom napi 40 ezrét valószínűleg nem éri el. Miközben tehát jósolgatjuk a hagyományos sajtó halálát, a papírra nyomtatott újságok digitális változatai érdekes színben tüntetik föl a Zoom.hu-t.

Talán mégsem csak elbocsátó szép üzenet, hogy Tarjányi Péter a rádiózás és az újságcsinálás helyett az online-ban keresi a kibontakozás lehetőségét.           

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://medianaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr1714166731

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Drizari 2018.08.07. 13:26:45

Tarjányi? Nem tudom őt hitelesnek elfogadni, amióta levetette az Orbán Viktor gazdagodásáról szóló cikket, és első fokon két év, öt évre felfüggesztett börtönre ítélte a Fővárosi Törvényszék, egy 400 milliós csalási ügy miatt.