Médianapló

Médianapló - Mennyire keressük a kormányétól eltérő véleményeket?

2018. augusztus 06. 09:48 - Zöldi László

Polyák Gábort 2004 óta ismerem. Még tanársegéd volt a pécsi egyetemen, és akkor is médiajoggal foglalkozott. Ma már docens, és a Mérték Médiaelemző Műhely vezetője. Ebbéli minőségében fejtette ki álláspontját a Népszava mai számában. Zoltai Ákos kérdéseire jellemezte a nyilvánosság országgyűlési választás utáni helyzetét.

Adott a mértékre. Ahol tudott felmérésről, ott százalékot is mondott, ahol nem, ott csupán arányt becsült - ahogy megbízható szakemberhez illik. Miközben pedig értékelte a kormánypártok médiahatását, Orbánék sikerét abban találta meg, hogy elérték „a közönség minden célcsoportját”. Az elérés nyilván számosabb volt a hagyományos (papír alapú) sajtóban, mint a digitálisban. A miniszterelnök aligha véletlenül vásároltatta föl bizalmi embereivel, Mészáros Lőrinccel, Heinrich Pecinával  és Andy Vajnával a mintegy 400 ezer példányban megjelenő és másfél millió embert elérő megyei sajtót.

Arról is beszámolt Polyák Gábor, hogy az internetes forgalomban résztvevők 19 százalékát érték el a kormányhoz közel álló portálok és honlapok. Minden ötödik netezőt tehát. Közülük nyilván több volt a városi lakos és a fiatal, mint a falusi és az öreg, ennek mértékére azonban felmérések híján nem térhetett ki. Ennél a pontnál tűnődtem el a kommentelőkről. Információk híján ilyenkor jönnek elő a becslésekkel, amelyeket kitalált százalékokkal próbálnak fölerősíteni. Mondandójuk úgy foglalható össze, hogy mindenki hülye - köztük e sorok írója is -, akik szerint az április 8-i volt az utolsó országgyűlési választás, amelyen a kormányzat a kistelepülési társadalomba leginkább beágyazott hagyományos sajtó révén tehetett szert országsorsot eldöntő kétharmadra.

Ez azért nem igaz - fejtegetik indulatosan -, mert a világhálón majd’ mindenki hozzáfér a nem kormánypárti hírforrásokhoz és véleményekhez. Ebből annyi kétségkívül igaz, hogy csakugyan hozzáférhetünk a nyilvánosság ellenzéki fórumaihoz is. Már amennyiben a interneten hallgatjuk a Klubrádiót, és előfizetünk ama egy-két bíráló hangvételű tévére, mely nincs benne az ingyenes műsorcsomagban. De hogy az álneves kommentelők között is akadnak gondolkodó emberek, arra bizonyíték Big74 Bodri álláspontja. Július 24-én a médiához való hozzáférés szempontjából jellemezte az április 8-i választást, és nálam pontosabban fogalmazta meg a lényeget: „A más vélemény most már csak azokhoz jut el, akik direkt keresik.” 

25 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://medianaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr2114164427

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Netuddki. 2018.08.06. 10:15:11

A 444-en megjelent egy írás, ami a simlicskán keresztül nagyon jól bemutatja ezt a folyamatot (is):
tldr.444.hu/2018/08/06/simicska-lajos-a-magyar-politikai-gengszterizmus-atyja-elvonul-de-eletmuve-meg-sokaig-velunk-marad

Nem volt még időm teljesen végigrágni, de a "kezdetek" teljesen egybecsengenek a gengszterváltás óta az általam tapasztaltakkal. Ha ez így folyik tovább, nem kérdés, hogy mi lesz a sorsa a (még) szabad magyar sajtónak és médiának. A nagy kérdés, hogy ez az egész folyamat a fidesz szempontjából még a közepénél tart, vagy már a végjáték? Magyarország és a magyar emberek szempontjából se mindegy mikor lesz vége. Orbán egyvalamit elért, már biztos hogy benne lesz a magyar történelemkönyvekben, de azt is borítékolni lehet nem pozítív kontextusban.

Cycmen 2018.08.06. 10:59:42

"Orbánék sikerét abban találta meg, hogy elérték „a közönség minden célcsoportját”. Az elérés nyilván számosabb volt a hagyományos (papír alapú) sajtóban, mint a digitálisban."

Ezek szerint a digitális médiában ballib túlsúly van! Micsoda dolog e? Követelem, hogy önként mondjanak le a jogtalan erőfölényükről, ahogy azt más területeken hevesen követelik!

2018.08.06. 23:37:43

@Cycmen: cicafiú, tudod a digitális média nem vehető meg olyan könnyen, mint te.

Androsz · http://migransozo.blog.hu 2018.08.07. 00:27:33

@Cycmen: :-D Szimpatikus vonás, amikor valaki néha érdemesnek tart egy kijelentést arra is, hogy megnézze a másik irányból.

Egyébként nekem is van ide tartozó hasonló megfigyelésem: a választás után az általam leginkább olvasott digitális sajtóban sorra jelentek meg a különféle színvonalú, dühöngő cikkek arról, hogy Orbán a győzelmét a sok iskolázatlan, buta, istenhívő vidéki véglény túlsúlyának köszönheti. Tehát Orbán bukását a budapesti "ateista" értelmiségi kisebbség vágyta legjobban. Köszönjük az önvallomást.

BiG74 Bodri 2018.08.07. 03:10:41

Ez igen szíven ütött ! Sok mindennek neveztek már a blogszférában, de gondolkodó embernek? De furcsa! Köszönöm!

BiG74 Bodri 2018.08.07. 03:19:14

@Cycmen:
Nem tudom mi az a ballib túlsúly a digitális térfélen, azt meg pláne, hogy mi az a jogtalanság? Milyen formában lehet egy térfélre tenni a nyomtatott és a digitális médiát? Az a nagy bánatotok, hogy a netet nem tudjátok felvásárolni, bár gondolom, már készül a magyar nernet kezdetben a kínai modell alapján, aztán tovább fejlesztve Észak-Korea példájára.

retkeslaci 2018.08.07. 03:34:18

Az átlag fideszes szavazó még mindig papíralapú lapokból tájékozódik. Indexponthu-t esetleg olvas, de csak azért, hogy felmenjen a vérnyomása és zsidózhasson egy kicsit, meg retteghessen, hogy jönnek a négerek és megmásszák a lányát. De közben ez a fideszes szavazó is intrrracial porn-ra keres pornhub-on. A lánya Budapestre jár főiskolára és amikor kiszabadul az éjszakába bulikázni, akkor direkt iráni, arab és hasonló faszikkal hetyeg, mert ez a menő.

6. Ienin 2018.08.07. 07:21:46

Ez a video engem arra emlékeztet, amikor anno hitler a hitlerjugend fiataljaival találkozott.
index.hu/belfold/2018/08/06/orban_tusvanyos_belga_fiatal/ A felnyírt hajú, egyenöltözetben díszelgő belga orbánjugend tagok bálványozva, megbabonázva figyelik, beképzelt, öntelt hólyag führerüket. A pszichopata führernél a szokásos inggallér birizgálás, szájnyalogatás most is megfigyelhető. A riport összes szereplőjének a szemét érdemes figyelni, mintha a múlt század 30-as éveiben forgatták volna a Sasfészekben.
Sokasodnak az újfasiszták, gyülekeznek a sötét felhők.

GIeccsertetű 2018.08.07. 07:30:08

@6. Ienin: Az is megfigyelhető a videoban, ahogy a jugend vezetője issza orbánc szavait, végig bólogat a kis hülyegyerek, de fingja nincs arról, hogy a sátánnal társalog. MInt amikor hitlert is az istenüknek képzelték a birkái.

Cycmen 2018.08.07. 08:37:47

@Könnyen elkaptuk, uram!: " cicafiú, tudod a digitális média nem vehető meg olyan könnyen, mint te."

Sajnos nem kapok hálapénzt, megvenni viszont engem nem érdemes, mert parancsra, meggyőződésem ellenére nem szoktam jó munkát végezni.
Persze ezt olyan nem értheti akinek alaptulajdonsága a haszonelvűség! :D

Cycmen 2018.08.07. 08:42:41

@Androsz: " Szimpatikus vonás, amikor valaki néha érdemesnek tart egy kijelentést arra is, hogy megnézze a másik irányból. "

Nem veszik tudomásul hogy ez kétkapus játék, és a nagy bizonygatásuk közben libsiék saját nyakukra teszik a kötelet némelyik mondatukkal! :D

Cycmen 2018.08.07. 08:51:26

@BiG74 Bodri: " Milyen formában lehet egy térfélre tenni a nyomtatott és a digitális médiát? "

A problémáddal fordulj Zöldi úrhoz! A posztban szerepelt ugyanabban a mondatban okoska, nem én írtam, ha kötözködsz légy alapos. Amúgy szerintem is média mindkettő, mindazonáltal itt ezért ne engem hibáztass, ahhoz tudok hozzászólni amit leírnak.

2018.08.07. 08:55:13

@Cycmen: hálapénzt?
Melyik média kap hálapénzt? Az Orvosi magazin?
Cicafiú, neked elhiszem, hogy nem pénzért, hanem saját jogon vagy hülye.

Cycmen 2018.08.07. 09:11:37

Köszönöm @Könnyen elkaptuk, uram!, kb. ennyire számítottam tőled. Volt már olyan, hogy nem játszottad a hülyét?

Zöldi László 2018.08.07. 09:16:50

@Cycmen: A bejegyzésben azt írtam, hogy a kormányhoz közel álló portálok és honlapok a választók 19 %-át érték el. Ebből azonban Ön vonta le a következtetést, hogy "Ezek szerint a digitális médiában ballib túlsúly van!" Ha figyelmesebben olvassa a bejegyzést, észreveheti, hogy a túlsúly kifejezést nem használtam, a ballibet meg pláne nem. Nem tudom ugyanis, hogy mi pontosan a helyzet a digitális médiában. Ön nyilván tudja, mert még felkiáltójelet is tett a következtetés végére. Felhívom a figyelmét, hogy a 19-ből nem következik a másik fél 81 %-a. Sok portál és honlap egyáltalán nem foglalkozik politikával, vagy miközben nem foglalkozik politikával, mégis közli az MTI ingyen kapott és politikailag elfogult híreit. Mindkét változatban beletartoznak a 100 %-ba. Összefoglalom: Ön egy kijelentésből indokolatlan következtetést vont le, majd amikor ezt egy másik kommentelő számon kérte, akkor az én nyakamba varrta. Ügyes.

Rettegek mert ballib vagyok 2018.08.07. 09:30:03

„A más vélemény most már csak azokhoz jut el, akik direkt keresik.”

Már boccs de 2010 előtt ez alapállapot volt (ellentétes előjellel), mégse rinyált senki.

Másrészt ez nem igaz.

Az RTL-nek és az Index-nek is elég széles olvasó tömege van. Cirka a legszélesebb a saját műfajban, bár a TV2 kezd feljönni.
De az Indexet senki nem tudja megszorítani.

Cycmen 2018.08.07. 09:39:36

@Zöldi László: Második bekezdés harmadik, negyedik sorából idéztem. Amit idéztem, értelmezhető az általam előadott módon. Íme: "Orbánék sikerét abban találta meg, hogy elérték „a közönség minden célcsoportját”. Az elérés nyilván számosabb volt a hagyományos (papír alapú) sajtóban, mint a digitálisban."
Nem tudok egyebet mondani, ön írta és a mondat, bár a kormány nyomtatott média túlsúlyát pedzegeti, a "szerencsétlen" összehasonlítás miatt egy ellenkező túlsúlyra is rávilágít .
Azt írja most, hogy: " Ön egy kijelentésből indokolatlan következtetést vont le, majd amikor ezt egy másik kommentelő számon kérte, akkor az én nyakamba varrta. Ügyes."
Azt elhiszem, hogy nem ilyen következtetés volt a célja. :D Nem varrtam az ön nyakába, hiszen csak azt jeleztem hogy idéztem. Köszönöm hogy ügyesnek art, bár nem az ügyeskedés a célom, hanem a következetesség.

Zöldi László 2018.08.07. 10:44:53

@Cycmen: Ja, az "értelmezhető" a kulcsszó. A kommentelők mentsvára.

Androsz · http://migransozo.blog.hu 2018.08.07. 13:53:44

@Zöldi László: Nem, ez a matematika erénye. Az, hogy "érvényes minden kettőnél nagyobb természetes számra", értelmezhető úgy is, hogy "egyre és kettőre nem érvényes". Az, hogy Orbánék a nyomtatott sajtóban sikeresebben érték el a közönséget, értelmezhető úgy, hogy az ellenzék sikeresebben érte el a közönséget a digitális sajtóban. Ha az egyik kisebb, akkor a másik nagyobb, ez már csak így van. Az aztán már elemezgethető, hogy az a "ballib" csoport, amely gyakran jellemzi magát úgy, mint az emberek valódi többségének véleményét képviselő befolyásolatlan, mértékadó, cseppet sem elhanyagolható erő, hogyan egyezteti össze a szabad sajtóért folytatott reménytelen harc utolsó, önfeláldozó, talán már holnap illegalitásba vagy a biztonságos külföldre menekülni kényszerülő ellenállóinak szerepét azzal, hogy ezt évek óta írogatják, minden további kihüvelyezhető tartalom nélkül, és azt állítják, hogy a harcuknak az ad értelmet, hogy ők a legolvasottabb digitális média. (Mert ha nem az, akkor a reklámozók csak valami zuglapba tolják a pénzt, de persze nem is.)

Androsz · http://migransozo.blog.hu 2018.08.07. 13:56:35

@Cycmen: Figyeld meg, te "a kommentelő" lettél. Akiknek mentsvárra van szükségük. A kommentelő az, aki vesztésre áll a posztoló igazságával szemben, per definitionem. :-)

Zöldi László 2018.08.07. 14:06:42

@Androsz: Azért nincs igaza, mert ugyanebben a bejegyzésben hivatkoztam arra a hozzászólóra (kommentelőre), akinek adok a véleményére. Az egyik ügyeskedett, a másik árnyaltan fogalmazott. Mindkettő kommentelő, nahát, de furcsa.

BiG74 Bodri 2018.08.07. 14:13:12

@Androsz:
Ne haragudj, de ez a matek nagyon erőltetett, és fals. Pláne, hogy ez nem csak matek.
@Cycmen:
Nem hiszem, hogy nem értetted a postot, inkább nem akartad érteni, és jót csavartál rajta, gondolom a jelenlegi fityisz agitáció jegyében.

Cycmen 2018.08.07. 15:04:15

@Zöldi László: "Ja, az "értelmezhető" a kulcsszó. A kommentelők mentsvára."

Még mindig jobb, mint amikor valaki elkezdi játszani a hülyét és értetlenkedik.

sakkosfx 2018.08.07. 15:25:28

Mindent meg lehet írni, csak sajnos otthon egy lapra! Ezért is szeretjük úgy ezt a kormányt, mint a szemkilövető Ferencet!

Zöldi László 2018.08.07. 16:50:02

@Cycmen: Erre épp Önt figyelmeztette BiG74 Bodri, elismerésem az önkritikáért.