Médianapló

Médianapló - Kik lehetnek Orbán kilencvenesei?

2018. augusztus 05. 09:34 - Zöldi László

Az idei Tusványos óta találgatjuk, vajon mire gondolhatott a magyar miniszterelnök. Orbán Viktor ugyanis azt fejtegette a székelyföldi szabadegyetemen, hogy a hatvannyolcasokat hamarosan elsöprik a kilencvenesek. A korábbi számmal jelöltek elmarasztalását érteni vélem. Egyetemistaként világszerte ők hozták be a közgondolkodásba azt a fránya liberalizmust, a szabad szerelmet, ők lázadoztak a kapitalista konzumtársadalom és a szocialista erkölcs ellen. De kik azok a kilencvenesek?

Elvégre Orbán 1963-ban született, a fideszesek ifjabb nemzedéke, Gulyás Gergelyék pedig a rendszerváltás táján még általános iskolába jártak. Az értelmezők közül Nagy N. Péter jutott legközelebb a megoldáshoz. A Vasárnapi Hírek tegnapi számában azt írta, hogy „A kilencvenesek tehát a kelet- és közép-európai rendszerváltókat jelentik. Például Orbánt.” A publicista történelemismeretéből és műveltségéből telik az érdemi válaszra, mégis árnyalnám az általa felvázolt képet. Ami persze nem jutott volna eszembe, ha figyelemre méltó megállapítása nem késztetne továbbgondolásra.

A médiapolitika tanítása közben meggyűlt a bajom 1989/90-nel. Azt vettem észre, hogy a Fidesz merőben másként értelmezi a rendszerváltást, mint a többi párthoz tartozó politikusok. Ennek oka abban keresendő, hogy Orbánék 1989-ban még nem voltak parlamenti képviselők, és az ellenzéki kerekasztalnál is csupán epizódszerepet kaptak. Ők ezért nem tartják magukat nyolcvankilencesnek. Ellentétben a szocialistákkal, akik viszont azt érzékeltetnék, hogy a Kádár-korszak utolsó országgyűléséből nőttek át az első szabadon választott parlamentbe. Minél inkább korlátozzák 1989-re a rendszerváltást, annál több közük lesz hozzá.

Az a benyomásom, hogy mindkét értelmezés eltér a történelmi valóságtól. De ha így van, akkor nem is dönthetjük el, vajon melyik évhez kötődik az igazi fordulat, amelyet a Fidesz-politikusok amúgy is rendszerváltoztatásnak neveznek. Arra utalnak ezzel, hogy a paradigmaváltásban nagyobb szerepet játszott a hazai aktivitás, mint a külső (nagyhatalmak egyezségében megnyilvánuló) akarat. Ott finomítanám Nagy N. Péter tartalmas okfejtését, hogy Tusnádfürdőn Orbán Viktor önmagát és párttársait is megkülönböztette a többi magyar rendszerváltótól, és inkább az itthoni fejleményekre célzott, mint a kelet- és közép-európai változásokra. Sőt, a változtatásokra. A jelek ugyanis azt sejtetik, hogy a Fidesz áll nyerésre a nyelvi háborúban.       

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://medianaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr5114162691

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

apro_marosan_petergabor 2018.08.06. 06:34:23

Egyzerű választ adok,
melyet szerintem magától is tud(ha akar - de úgy tűnik süketet tettet)... a 68-asok a Cohn Bendit(pl.) féle csapat volt, internacionalizmus, Vörös Hadsereg Frakció csoport, ateizmus, anarchia.... folyománya ma a mozlim térhódítás, a fék nélküli bevándorlás, a genderizmus stb.
A 90-esek a kelet európai rendszerváltók, akik hajlandóak voltak szembenézni a kommunizmussal, annak holdudvarával, az ÁVH-s óvodában nevelkedett SZDSZ-el is később, s vissza mertek nyúlni az évezredes, évszázados értékekhez, a hazához, a kereszténységhez, a konzervatívizmushoz, a nemzethez..
Talán érti már...

Tothotto 2018.08.06. 06:59:16

@apro_marosan_petergabor: Ha jól emlékszem,Orbán kivezényelte frakcióját a parlamentből,mikor Trianon emlékére egyperces megemlékezést akartak tartani.Mondván,ők ilyen nacionalista irredenta, virtsaftban nem vesznek részt...

Európai téridő 2018.08.06. 07:32:30

1989 az ilyen-olyan kerekasztalokkal és a négy igenes népszavazással együtt is egy hatalmas átverés volt. Sanszos, hogy a szabad madarak akkor az idősebb és okosabb nyomán olyan stílusban nyomták le a Fideszt, aminek eredményeként a "Nem leszünk másodhegedűsök" jelszavával utóbbiak szakítottak az idősebb nagyokosokkal. A többi már szintén történelem.

chrisred 2018.08.06. 08:45:55

1968 nyugat-európai mozgalom és politikai generációváltás volt, 1990 pedig kelet-európai. Nem tudják egymást leváltani, mert nem csak időben, hanem térben is elkülönülnek.

apro_marosan_petergabor 2018.08.06. 09:28:37

@Tothotto:
1. Most vagy vircsaft, vagy Wirtschaft...(nagy W-vel, ha már...)
2. OV legálábbb fejlődőképes, igen a libero FIDESZ-ből lett egy nemzeti konzervatív, keresztény párt, az átalakulás 93-ban indult.
A szadesz és utód /satellit pártjai megrekedtek az intenacionalizmu(Rákosi-Kádár) ill. a kozmopolitizmus síkján...

chrisred 2018.08.06. 09:37:33

@apro_marosan_petergabor: 2. Szép pc körülírása annak a találó magyar mondásnak, hogy volt már minden, épp csak akasztott ember nem.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2018.08.06. 11:49:34

Az álértetlenkedés ér?
Nem hiszem h nem erted....persze itt mar tobben kifejtettek h a 68as kgb altal hizlalt kultúrmarxista bagazs nyugdijazasarol szolt.

Netuddki. 2018.08.06. 14:29:28

@apro_marosan_petergabor: Helyesebben, nemzethy szocialista, álkeresztény. Ez lett a fideszből mára. Már ami az ideológiájukat illeti, mert a viselkedésük alapján egy maffia.