Médianapló

Médianapló - Érdemes-e Pestről lemenni Salgótarjánba vagy Miskolcra?

2018. augusztus 04. 09:25 - Zöldi László

Tegnap azt fejtegette Gyabronka József színész a Klubrádióban, hogy a budapesti nézők egy érdekesnek ígérkező előadás kedvéért „lementek Szentendrére”. Egy nappal korábban Dömsödi Gábor pásztói polgármester szintén ugyanezt az igekötőt használta a Zoom.hu digitális felületén, mondván: „Mikor 2000-ben lekerültem Nógrádba”. S hogy a példasor teljesebb legyen, néhány napja Orbán Balázs, a miniszterelnöki kabinetiroda újdonsült parlamenti államtitkára arról beszélt, hogy a Modern Városok Program keretében „a miniszterelnök úr lement” a megyei jogú városokba. (ATV, 2018. július 24.)

Ha jól tudom, Magyarországon huszonhárom megyei jogú város van. Elég ránézni a térképre, hogy észrevegyük: Eger, Győr, Miskolc, Nyíregyháza, Salgótarján, Sopron és Tatabánya a fővárosnál följebb van, ezekbe a városokba aligha lehet lemenni, lekerülni, leszerződni. Debrecen és Szombathely szinte egy vonalban van Budapesttel, az egyik talán kissé lejjebb, a másik meg följebb. Kilenc esetben indokolatlan vagy véleményes tehát a le igekötőt használni. A példatárral mégse a hatalomban lévő ember fontoskodását, kérkedését, pöffeszkedését szeretném érzékeltetni. Elvégre az újságíróból lett polgármester ellenzéki húrokat penget, a színész politikai nézetrendszeréről pedig nincs is tudomásom.

Inkább arra futtatnám ki az okfejtést, hogy az úgynevezett pestiek hajlamosak lenézni az úgynevezett vidékieket. A három említett úr közül kettő élő adásban rögtönzött, ilyenkor csekélyebb az önkontroll, ezért aztán az írásban rögzített interjút adó újságíró-polgármester szóhasználatát kínosabbnak vélem. Neki lett volna lehetősége a szöveg javítására, melyet egyébként az interjút készítő újságíró is elvégezhetett volna, ha bármelyikükben felötlött volna, hogy a megfogalmazás árulkodóra, ügyetlenre sikeredett. Azért hozom szóba a csaknem kétmilliós főváros súlyából fakadó kifejezésmódot, mert magyar nyelvterületen akad ellentétpárja.

Azt figyeltem meg Erdélyben, hogy ha ottani magyar értelmiségiek, politikusok, üzletemberek a tőlük délre fekvő Bukarestbe látogattak, akkor azt mondták: lemennek a román fővárosba. Ugyanezt hallottam a vajdasági magyaroktól is, ha Belgrádba készültek. Az a benyomásom, hogy szemléletükben inkább a földrajzi helyzet hagyott nyomot. Nem pedig a leereszkedés, lefitymálás, lekezelés, lekicsinylés, lenézés, lesajnálás, leszólás ösztöne. Vagy ami még rosszabb: a tudatos szándéka.       

 

  

36 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://medianaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr9814161051

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Drizari 2018.08.04. 11:49:59

Semmi gond (bármelyik) főváros esetében a le igekötőt használni. Ezért fővárosok. De, ha valaki lekicsinylőn akarja alkalmazni, az kiderül a szövegkörnyezetből.

Cycmen 2018.08.04. 14:03:47

Aki tényleg komolyan gondolja ezt a le és fel szócskát annak a figyelmébe ajánlom a következő mondást, miszerint "ha a paraszt nem szarik, az úr nem eszik" !
Értelmiségiek, lehet értelmezni! :DDDD

Kabai Domokos Lajos · www.bekialtas.blogspot.hu 2018.08.05. 13:25:50

Adalék ehhez: anno, Rómában, a Szent István Házban az ügyeletes apáca magától értetődően mondta nekem: "A főnöknő épp ma ment fel Magyarországba, Kecskemétre". # (Igen, így mondta: fel- és -ba.)

nemecsekerno_007 2018.08.05. 17:55:01

A földrajz oktatás csődje :) Fent a felhők vannak, Szent Péter meg a nemzetközi űrállomás :) Minden más északon meg délen. Az enyhítő körülmény ha valaki Kecskemétről felmegy Egerbe mert az magasabban van, vagy Miskolcról lemegy Pestre mert az meg alacsonyabban van. De nézzetek meg olyan térképet ami mondjuk Ausztráliában készült :) Arról "lefelé" lehet eljutni Európába :)

Jumbóka · http://lepcsohazonkivul.blog.hu/ 2018.08.05. 18:19:49

Kétségtelen, hogy a – már emlegetett – főváros/vidék fölé/alárendeltséget hangsúlyozzák ezzel a le/fel dologgal elsősorban azok, akik maguk is szeretik előtérbe állítani a hovatartozásukat. De én is azok közé tartozom, akik a szövegkörnyezetet emelik ki, mint döntő tényezőt, a megfelelő súlyozásra. Azért hagy említsek egy érdekességet a népi hagyományokból, amellyel szinte elismerték a főváros „nagyságát”: „Felment az én rózsám Pestre, Angyalom ragyogó, szeretem a bort.”

ProjectMayhem 2018.08.05. 18:35:37

Miért, szerinted egy pápai nem azt mondja, hogy lementem vidékre a lovászpatonai rokonokhoz?
Ilyen a magyar nyelv, így értjük egymást. Ja: Bp nem a világ közepe.

Quadanium 2018.08.05. 18:42:52

A kutyaszar dombjáról csak lemenni lehet.

The reaper 2018.08.05. 18:56:26

Mondjuk vicces, hogy a jász tájszólásban mi mindenhova le megyünk, kivéve Budapestet, mert oda fel. Még olyan mondattal sem ritka találkozni felénk, hogy lementem a Mátrába kicsit kirándulni. Szóval ez szerintem legritkább esetben szól a lekicsinylésről, egyszerűen ilyen a nyelvünk.

Szilárd vélemény 2018.08.05. 19:45:31

Ez mekkora egy baromság. Budapesten élők nagy része nem itt született, tehát nem budapesti. És ezt az egészet egyáltalán nem tapasztaltam budapesti oldaláról, maximum a másik oldalról. A LEmegyek valahova nem lenézés, hanem le vidékre, fel a székesfővárosba...történelmi hagyomány a nyelvben, semmi pejoratív nincs benne. Muszáj a vidéket és a fővárost egymásnak uszítani állandóan? F@sz kivan már ezzel. Egész életemben Budapesten éltem és kb. 2 embert tudnék mondani, aki lenézett valakit, mert vidéki volt, de az a helyzet, hogy ez a két ember sem tősgyökeres budapesti, hanem debreceni volt, aki a budapestieket is lenézte. Persze dolgozni, meg élni jó volt itt. ;)

Max. a budaiak nézik le a proli pestieket. De ez tudott. ;P Én magam, mint pesti proli ezt sokkal többször tapasztaltam.

A budapestiek imádják a vidéket. Szeretik az ottani embereket, a környezetet, azt hogy nem rohan mindig mindenki mindenhova.

zaturek 2018.08.05. 20:57:47

Nálunk még a falun belül is használták ezt a formulát: "Megyek arra fel!" Ami azt jelentette, hogy a központba igyekszik az illető valami ügyet intézni (bolt, posta, "tanács" stb.). Ez egy alföldi faluban történt, 50 km-es körzetben még egy domb sem akadt.

ekat 2018.08.05. 21:18:11

Én még csak nem pestieket hallottam panaszkodni arra, hogy a pestiek lenézik őket, a nem pestieket lenéző pestivel viszont nem találkoztam még. :)
A "lementem" ide-meg-oda meg tényleg csak nyelvi dolog, bár ha belegondolok, nem használtam még soha, pedig született pesti vagyok. Encsre is elmenni szoktunk, nem le. :)

CyberPunK 2018.08.05. 21:26:40

Én a boltba is lemegyek. A bolti eladót nézem le, vagy csak azt jelenti, hogy emeleten lakok?

Up! 2018.08.05. 21:38:04

Ez nem lenézés, ne magyarázzunk már bele semmit! Egyszerűen nyelv és hagyomány. Mi mindig is "felmentünk" Pestre és ez egyáltalán nem a "behódoltságunkat" jelezte...
Azt meg már írta valaki, hogy azért mert a térképen észak van "felül" az csak egy megegyezés. Semmi köze, ahhoz ,hogy a nyelvben hogyan használjuk az igekötőket.

eloi 2018.08.05. 21:40:23

Szilárdnak igaza van. Ez nem földrajzi kérdés, még csak nem is lenézési. Hanem történelmi hagyományos, nyelvi dolog. A királyi udvarba mindig fel mentek, onnan le. A fővárosba szintén fel mentek, mert kiemelt város. Onnan le vidékre. Nem azért mert a vidék le van nézve, hanem mert a fővárosnak/királyi székhelynek/udvarnak megadták a tiszteletet. A "főségnek" szólt, szól ez. Felesleges ebbe bármit belemagyarázni, főleg feszültséget szítani vele.

népszopás 2018.08.05. 21:52:06

pestről mindenhova le, mert a parasztokhoz humbákföldére megyünk
mi ebben a nem érthető?

Burgermeister 2018.08.05. 22:07:38

szép magyar nyelvünk sajátossága ez a lemyegyek, feljövök szociokultura, nem kell ezzel foglalkozni.
Én speciel a legjobban a idéki életet élvezem amikor a szomszéd köszön és viszont, érdeklődik a fővárosi létem felől. És viszont szintén. És élvezem a vidéki viszonyokat, kulturát.

Szilárd vélemény 2018.08.05. 22:17:29

Hát Zöldi úr, azt hiszem ez a bejegyzés célt tévesztett. Nem nagyon sikerült gerjeszteni a vidék-fővárosi ellentétet, mert szeretjük egymást. Peace. Elég volt a gyűlölet és haragkeltő bejegyzésekből. Ehelyett inkább utána kellene nézni valaminek, mielőtt leírjuk és véleményt alkotunk róla. Tudom, hogy ez most újságírók, influencerek és bloggerek körében mostanában nem szokás, meg a tudás az szégyellnivaló, de azt hiszem, hogy lehet érdemesebb lenne mindenkinek pallérozottabbnak és olvasottabbnak lenni.

Nyírjeslakó 2018.08.05. 23:00:09

A kérdés jogos, csak ne Salgótarjánt meg Miskolcot említetted volna! Mindkettőt jól ismerem (sajnos), mint villamos tervező hű, de nagyon sokszor jártam mindkét városba művezetni. Bennszülött budapesti létemre is szívesen laknék vidéken - de ez a két város kivétel! Egyikbe sem soha de soha! Ha már vidék: valahol Dunántúlon. Amúgy ez a "fel-" meg "le" nem pejoratív, csak ma a politikai korrektség nevű f@szság mindenhova beteszi a lábát. Vidéki rokonaimtól már akkor hallottam, hogy "FELutazok Pestre", amikor Rákos pajtás még élt...

2018.08.06. 06:27:08

Én a nem túl régi 'vidéki város' szóösszeállításon szoktam csodálkozni. Ez meg mi? A kettő egyszerre értelmetlen. Egy hely vagy vidék, vagy város. De ha lenne 'vidéki város', akkor melyik a város, amelyik nem vidéki? Kizárásos alapon csak Budapest lehet, de hát az meg ugye a főváros...

Cycmen 2018.08.06. 08:46:25

Ez egy szófordulat, kár boncolgatni, kb. "kockásfüzet" szintű probléma.
A látszólagos aktualitását a bunkó pesti proli és szintén bunkó pesti "értelmiség" pofátlan mocskolódása adja a választások kimenetele miatt, hiszen az alantas lentiek ütötték el őket a hatalomtól.
A vidéki szerintem már meg sincs sértődve emiatt, szar semmirekellő emberekkel nem foglalkozik.

Kicknick 2018.08.06. 09:27:07

Hogy ha nékem sok pénzem lesz , felmegyek Budapestre...ismerős? Kb sokéve tanultam ezt a dalt , éppenséggel Salgótarjánban, a haverokkal sörözés közben. Senkit nem zavart a "fel"
Szóval ha téged zavar, hogy a pestiek lejönnek vidékre akkor lehet veled van a baj.
Mellesleg mindkét helyen laktam, sok tekintetben nagyon nagy különbség van a pestiek javára.

Rettegek mert ballib vagyok 2018.08.06. 09:34:59

Vidékiként mondom, ez szerintem nem le vagy felnézés.

Rendszeresen használtuk a "felmegyek Pestre" szó összetételt, és semmiféle alárendeltség nem fogalmazódott meg bennem.

Mi több büszke vagyok ma is arra, hogy "védékről jöttem fel" a fővárosba.
Szerintem ez egy köznyelvbe beépült nyelvi fordulat mindösszesen.

kewcheg 2018.08.06. 10:04:36

De sőth. A leszül, leművel konstrukció is létezik. Mindkettő az adott cselekvés pejoratív értelmezése, azazhogy: a nő kötelességből szül, illetve egy személy csúnyán viselkedik.....

Zöldi László 2018.08.06. 10:09:48

@Rettegek mert ballib vagyok: Azt vettem észre, hogy a legtöbb velem vitatkozó érvként használta a fel igekötőt. Én ugyan a le igekötőről írtam bejegyzést, azt azonban elismerem, hogy egyszer a fel-t is használtam "felötlött" értelemben. Kérem, vegyék önkritikának, ha módosítok, hogy elejét vegyem a félreértéseknek: "eszembe jutott".

Ráérek 2018.08.06. 10:46:07

@Up!: A kifejezés még a középkorból származik: "felmegyek Budára". = Buda, a Budai Vár. Ahová tényleg FEL kellett menni.
Ebbe tényleg hülyeség bármilyen lenézést belevinni...

Ráérek 2018.08.06. 10:47:11

@eloi: ooops, már megelőztél. :)

Ziu9 2018.08.06. 11:32:48

Egy izgalmas nyelvi sajátosságunk, hogy az igekötőkkel fejezzük ki egy településsel kapcsolatos érzésünket - méretét, esetleg helyét tekintve. Érdemes tudatosan figyelni, saját magunk hogyan fogalmazunk bizonyos felkeresett településekkel kapcsolatban.

Hogy ne csak a fel és le igekötők kerüljenek elő: a ki és be például elsősorban közelséget jelöl. Budapestről ki lehet menni Érdre, Dunakeszire, de nem mondjuk hogy kimegyünk Gárdonyba vagy Tatabányára. De azért, a "be" iránynál már megvan a település fontosságának jelölése is, hiszen ha pl. egy faluban vagyunk, akkor bemegyünk onnan a közeli városba. Egy kisebb, egységes terület települései között, vagy hasonló méretű helyek között pedig átmegyünk. Pl. átmegyek a szomszéd faluba, átmegyek egyik Balaton melletti településről a másikba.

A fel és le esetében a földrajzi helyzet időnként valóban előkerül, akár a tengerszint feletti magasságra, akár az égtáj szerinti elhelyezkedésre utalva. Csak itt azért már nehezebb kideríteni, egy adott település esetében az illető ilyen megfontolásból mondja így, vagy a településhierarchiában elfoglalt helyzete miatt. Budapestről nézve a fél ország lefelé van :), de például én Vácra a "fel" igekötőt használom, egyértelműen az elhelyezkedése miatt.

Kelemanus 2018.08.06. 11:53:13

Nem 3 spontan szemelyesen veletlenül latott példán keresztül bemutatni a témát, hanem mondjuk 4-7 ujsag es magazin megnezese után!
Rendes nyelvészeti kutatómunka elvégzése?
Nyelvi hagyományok tanulmányozása?
Népdalokban a “felmegyek Pestre” fordulatokon pillanatnyi gondolkodás?
Mi más kehet fel-le meghatarozó az eszak-dél kapcsolaton kívül?
Ahh, ezeken nem gondolkozok, irok gyorsan valamit zsigerből...
Es mikor hozzaszolnak még visszaszól. :)

furious ewok 2018.08.06. 12:19:16

Ööö... amúgy nem mindegy hogy ki mit gondol a vidékről meg Pestről? A vidék nem lesz se jobb se rosszabb, hogy valaki le vagy felmegy oda, ahogy Budapesten is vannak olyan nyomortanyák hogy csak pislogsz, akár felfelé gondolod, akár lefelé. Nem a megfogalmazással van a legnagyobb gond, hanem a túlzó önérzettel, mert várostól függetlenül abból mindenhol k. sok van.

kewcheg 2018.08.06. 12:23:03

Énszerintem a le- igekötő egyértelműen negatív értékítéletet jelöl ha nem mozgásról van szó (lebax, leüvölt..stb.) és ez átment a mozgásra is, így a lemegy ige azt fejezi ki, hogy utálja, nem szívesen, de valami miatt mennie kell....

_B_ 2018.08.06. 12:58:03

@kewcheg: én minden nap lefekszek aludni :D Nem utálom.
Sőt ha a zasszonnyal fekszünk le azt végképp nem utálom :)
Pestre mindenhonnan "felmennek". Szóval innen jön az ellenkező irányú lemegyek is.
Mi felmentünk Győrbe is, de Zalaegerszegre, Pécsre, Szegedre már le. Veszprémbe meg csak mentünk mert az se északabbra se délebbre :))

kewcheg 2018.08.06. 13:26:01

@_B_: Leül, lefekszik az a mozgást és az irányát jelenti. De Te sem le- hanem megb..od az asszonyt már elnézést::))
Jut eszembe: lebabáz : nemkívánt gyermeket hoz a világra...
leszar, etc.etc....

Bobby Newmark 2018.08.06. 15:59:11

Valójában tengerszint feletti magasságra vonatkozik a dolog, meg folyók folyásirányára, kurvára nem lenézés vagy minősítés a dolog alapja. Szóval Pestről FEL kell menni Szentendrére, Nógrádba. LE lehet menni Szegedre.

Publikus Team · https://utazaseuropaba.hu 2018.08.06. 16:53:24

Lengyelországból hazatérve direkt Salgótarján felé jöttünk, mivel nemrégiben volt egy kormány bejelentés, miszerint átadták a gyorsforgalmi utat.
Nem kis pofára esés volt Salgótarjánt elhagyva, mivel fel volt túrva az egész. Csak lassan lehetett haladni hosszú kilométereken keresztül. A régi szakaszok máris kátyúsodnak...
Köszönjük az átverést, nem nagyon röhögtünk rajta :D
utazaseuropaba.hu