Médianapló

Médianapló - Hirtelen lett-é a Hír TV ismét kormányfüggő?

2018. augusztus 02. 10:17 - Zöldi László

Simicska Lajost „elszabadult hajóágyúnak” titulálta Urbán Ágnes médiakutató ma reggel, az ATV-ban. Olyan üzletembernek, „akit az érzelmei vezérelnek”. Az úgynevezett G-napra utalt, 2015. február 6-ra, amidőn a Fidesz gazdasági háttérembere szakított miniszterelnök barátjával, és a média-portfólióját is kivonta az Orbán-kormány befolyási övezetéből.

A hasonlat szemléletes, amennyiben a tegnap visszafideszesített Hír TV-t a Simicska-féle médiabirodalom zászlóshajójának tekintjük. Igen ám, de ha az a fránya hajóágyú leszakad a kötelékeiről, akkor tartózkodási helyén, az alagsorban szinte kizárólag matróz-tüzéreket sodorhat magával. Tegnap azonban, a Hír TV visszavételekor a matrózok (műszaki munkatársak) többnyire sértetlenül maradtak a helyükön, az alagsori hajóágyú inkább a fedélzeten lévő admirálist, kormányost, tiszteket (vezérigazgatót, celeb műsorvezetőt, nélkülözhetetlen szerkesztőket) sodorta magával.

Nem sajnálom túlzottan őket. Tudták, hogy mire vállalkoztak, miért szegődtek egy kétes múltú üzletemberhez, miért vállalták a kockázatot. Politikával foglalkozó menedzserként, újságíróként épp azért kaptak milliós fizetést, hogy ha fordul a kocka, legyen miből megélniük. Annál inkább sajnálom a lassanként, fokozatosan, de folyamatosan szűkített nyilvánosságot, amelynek mértékéről nincs pontos számunk. A tegnap történtek új dimenzióban láttatják a média-túlsúlyról évek óta zajló vitát. Ama kormánypárt vélekedést korábban sem lehetett komolyan venni, hogy az államilag gleichschaltolt (egybehangolt) médiában 2010 után is „ballib” túlsúly lett volna.

Az ellenzéki oldalon szintén akadtak politikusok, közvélemény-hangadók, véleményvezérek, akik a nyilvánvaló kormányzati túlsúlyt valamilyen rejtélyes okból százalékosították. Az állami befolyást csökkentő G-nap után sem érték be 90 százaléknál kevesebbel, és voltak olyanok is, akik 92, 94, 95, sőt mint Molnár Gyula, az MSZP akkori elnöke, 97 százaléknyinak tartották a kormányzati térhódítást. A szocialista politikust érteni vélem. Ő sosem tagadta, hogy a Jobbikot szalonképesítő Hír TV-t ellenséges orgánumnak tekinti. Ezért aztán olyan nagyot mondott, hogy azt már ne lehessen túllicitálni.

A Hír TV tegnapi bekebelezése után kíváncsi volnék a kitalált számokkal előhozakodók véleményére. Vajon a Simicska-féle médiabirodalom visszavásárlása szerintük mennyit nyom a latban? A kormányzati túlsúlyról szólván túl vagyunk-e már a 100 százalékon?         

21 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://medianaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr5014157381

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nyünyüge 2018.08.02. 12:44:16

A vélt vagy valós milliós fizetésért Simicskának ? dolgozókat nem sajnálja a szerző, de az általuk képviselt - tágított nyilvánosság szűkülését igen.
Nincs itt valami ellentmondás?
És tényleg van pofája valakinek a tegnapi lépés után a túlzó kilencvenhétszázalékolósok utólagos meaculpázását várni ?
Nem Mráz Ágostontól kellene inkább megkérdezni, hogy hol látja még mindig a "ballib" médiatúlsúlyt ?

csúti csüngőhasú tolvaj 2018.08.02. 13:03:43

Ügyes. Simlicska ügyesen hazavágta a jobbikot, szétbarmolta a választást, zseniálisan hozzájárult a fideSS újbóli eredményéhez.
3 évig fossa a rémhírtévé a hazugságokat, aztán megint gecizik valaki egy vaskosat, megkapja "ellenzékbe" a rémhírtévét a választásokig, oszt utána kezdődik minden újra a jól bevált forgatókönyv szerint.

Rettegek mert ballib vagyok 2018.08.02. 13:04:11

A TV-ket tekintve, a Hir-TV visszatérte elött darabszámra, cirka 55-45% volt a valós arány a kormánypárt javára, nézettségre meg 60% a ballibek fele az RTL miatt.
A Hír-TV visszaszerzése egyiken se változtat jelentősen.

Az más kérdés, hogy a ballibek nagyon nehezen viselik, hogy az általuk cenzúrázott, és tagadott ügyek szinte teljes nyilvánosságot kapnak, akik közül csak az elvakult ballibek tagadják a cenzúrázott elemeket mindhalálig.

Zöldi László 2018.08.02. 13:11:02

@nyünyüge: Azért nem utólag várom ama bizonyos meakulpázást, mert a Médianaplóban majd' minden alkalommal szóba hoztam. Nem várhatom el Öntől, hogy ismerje az előzményeket, azt viszont igen, hogy jóhiszeműen feltételezze a létezésüket, ha már médiával foglalkozó rovatról van szó.

Zöldi László 2018.08.02. 13:13:05

@Rettegek mert ballib vagyok: Önnek is és a későbbi százalékolóknak is javaslom, hogy ne cirkával becsüljék meg a túlsúly mértékét, hanem hivatkozzanak felmérésekre. Nem lesz könnyű, mert tudomásom szerint ilyenek nincsenek.

nyünyüge 2018.08.02. 13:55:36

@Zöldi László: Nem vitatom, hogy voltak ilyen megnyilvánulások. Csak azt mondom, hogy mostanra érdektelenek, akár mit mondtak, akár hogy túloztak. Mert szerintem az aktuális helyzettel és várható következményekkel kell foglalkozni. Meg azokkal, akik ezt létrehozták és így tartják jónak.

Zöldi László 2018.08.02. 14:09:28

@nyünyüge: Azért nem érdektelenek, mert a 90 % fölötti becslések alkalmat teremtettek arra, hogy az ellenzéki politikusok elhiggyék: ebben a túlsúlyban nem lehet nyerni. Nem azt állítom, hogy nem volt esélyük a nyerésre, ezt ugyanis nem tudhatom. Inkább azt, hogy lebeszélték magukat a terepmunkáról.

Rettegek mert ballib vagyok 2018.08.02. 15:00:55

@Zöldi László:

Készítek egy felmérést.
Földi sugárzású: MTV1, RTL Klub, TV2
Nem földi sugárzású (kábeles, műholdas) csatornák(2010.10-) hírekkel: (MAGYAR) ATV , DUNA TV, ECHO TV, , M2, OTHER HUNGARIAN, OTHER

AXN, CARTOON NETWORK, COMEDY CENTRAL, COOL, DEKO, DISCOVERY CHANNEL, DISNEY CHANNEL, F+, FEM3, FILMMUZEUM, HALOZAT, LifeNetwork, MINIMAX/A+, MOVIES24, MTV (MUSIC TELEVISION), NATIONAL GEOGRAPHIC CHANNEL, NOTA TV, OzoneNetwork, SPEKTRUM, SPORT KLUB, SPORT1, SPORT2, STORY-TV4, TV6, TV PAPRIKA, UNIVERSAL CHANNEL, VIASAT3, VIVA, ZONE CLUB, ZONE REALITY, ZONE ROMANTICA,

Rettegek mert ballib vagyok 2018.08.02. 15:01:52

@Zöldi László:

Készítek egy felmérést.
Földi sugárzású: MTV1, RTL Klub, TV2
Nem földi sugárzású (kábeles, műholdas) csatornák(2010.10-) hírekkel: (MAGYAR) ATV , DUNA TV, ECHO TV, M2,

Nem földi sugárzású (kábeles, műholdas) csatornák(2010.10-) politika mentesek:
AXN, CARTOON NETWORK, COMEDY CENTRAL, COOL, DEKO, DISCOVERY CHANNEL, DISNEY CHANNEL, F+, FEM3, FILMMUZEUM, HALOZAT, LifeNetwork, MINIMAX/A+, MOVIES24, MTV (MUSIC TELEVISION), NATIONAL GEOGRAPHIC CHANNEL, NOTA TV, OzoneNetwork, SPEKTRUM, SPORT KLUB, SPORT1, SPORT2, STORY-TV4, TV6, TV PAPRIKA, UNIVERSAL CHANNEL, VIASAT3, VIVA, ZONE CLUB, ZONE REALITY, ZONE ROMANTICA,

Azaz nézettségbe az RTL vezet, darabra, meg a kormánypárt.

Zöldi László 2018.08.02. 15:08:03

@Rettegek mert ballib vagyok: A felméréshez nemcsak nézettség, hanem hallgatottság és olvasottság is kell. A médiafogyasztást pedig mintegy 8000 hazai médium hatásából kéne lemérni. Ahogy látom, Önnek van ehhez apparátusa, talán még pénze is. Bizonyára gyorsan kijön az a fránya százalék, várom az eredményt..

Rettegek mert ballib vagyok 2018.08.02. 15:32:16

@Zöldi László:

Elég érteni a google search-hez.. :)
brandtrend.hu/category/nezettseg

Hosszú távon az RTL veri a TV2-őt átlagosan cirka 10%-al, a közszolgálat M1-el, Duna-val, meg összesen nincs 10% amivel cirka az arány egyenlő.
Nincs más adatom.

Szerintem a nézettség a TV-ben 50-50% körül van. Az más kérdés, hogy elhiszi-e az ember amit hall. Tapasztalatom szerint 40 felett, ha az ember nem azt hallja, amit szeretne, akkor azt agitpropnak értékeli.
Azaz ha ballib szavazó hall migránsokról, akkor ugyanúgy legyint, mintha egy Fidesz szavazó nézi az RTL-en a korrupciót.

Rettegek mert ballib vagyok 2018.08.02. 15:44:05

@Rettegek mert ballib vagyok:

Egyébként megnéztem heti bontásban, és be kell lássam tévedtem. A TV2 Tények mostanában veri az RTL Fókuszt minden héten.
Mentségemre a C:C-on mindig azt olvasom hogyan veri le éppen brutlisan az RTL a TV2-őt.

Zöldi László 2018.08.02. 15:49:43

@Rettegek mert ballib vagyok: Ahogy látom, következetesen ragaszkodik a nézettséghez, mintha ez volna a médiafogyasztás egyetlen ismérve. Feltűnő az is, hogy milyen gyakran használja a cirka kifejezést. Ha valamit száműzni kéne a hiteles felmérésből, akkor az épp a cirka. Sajnálom, hogy nem telt többre az álláspontjából.

Rettegek mert ballib vagyok 2018.08.02. 15:55:07

@Zöldi László:
Ezek hibátlan észrevételek, de sajnos nem nélkülözhetem a 'cirka' használatát, hisz becsült adatok alapján, történő becslést végeztem, különösebb módszertan nélkül.
Nevezetesen összeadtam az RTL, ATV számait, a TV2, M1, Duna számaival. A Hír-TV nincs a becslésben, vagy csak nem találtam.

De a becslés becslése is jobb útmutató szerintem, minthogy hasból 90%-ozzunk, és diktatúrázzunk, amit semmi nem támaszt alá. Még becslés sem.

Zöldi László 2018.08.02. 15:58:26

@Rettegek mert ballib vagyok: Ha újra elolvassa a bejegyzést, akkor észreveheti, hogy a hasból 90 %-olás nekem se tetszik. Kösz, hogy elismeri a bejegyzés létjogosultságát.

nyünyüge 2018.08.02. 15:58:27

@Rettegek mert ballib vagyok: Bocs, a Tényeket nem az Rtl esti híradójával kellene összevetni?

Rettegek mert ballib vagyok 2018.08.02. 16:13:52

@Zöldi László:
Nekem tetszett az írás, de félek valós statisztika nem készíthető.
A legtöbb szerintem, és próbáltam ezekhez útmutatót adni, a nézettségek alapján történő becslések módszere.

Az a baj nem nézek TV-t, nem nagyon tudom mit kell összevetni mivel, de azt gondolom mindenki megtalálhatja a számára megfelelő tálalásban leadott híreket, a megfelelő TV-ben.
Ami 2010 előtt nagyon nem volt jellemző.
Azaz adatok nélkül is biztos vagyok benne, hogy ettől kiegyensúlyozottabb a média ritkán volt, mint most.

Az egyensúly mérlegét a közszolgálat billenti át, egyik vagy másik oldalra, ma már. Ami soha nem volt független. (Mint ahogyan semmi más sem független).
Viszont annak idején 2010 előtt, és a közszolgálati kapcsán érvelt úgy az MSZP-SZDSZ kormány, hogy 1/3 idő jár a kormánynak, 1/3 a kormány pártoknak, és 1/3 az ellenzéknek.

De máshol is éppen így van. Elég éles határok vannak pl EU szerte a migrációs ügyek tálalása, eltitkolása, és kommentálása között.
A nemzeti oldal és baloldali média küzdelme ez ott is.
Az EU-ban szarban van a nemzeti oldal, média birtoklás terén, de támogatottságban ott sincs hiány, így tippem szerint a közeljövőben ez mindenhol hasonlóan változik majd, mint nálunk.

Lesz is diktatúrázás, rasszistázás mindenhol, az egyensúly kialakítása kapcsán.
Mint nálunk.

Netuddki. 2018.08.02. 18:37:22

Hát, én nem nézem egyik TV-t se.
P.S.: Ilyen megjegyzésért a CC-ről kivágás jár. Sixx meg bekaphatja, muhaha!

Illetve, hosszú évek után 1-szer, családdal megnéztük a "Varázslótanonc" nevű valamit a retekklubon. A reklámokon először csak pislogtunk mint hal a szatyorban (hosszú, hosszú évek kihagyása után). Aztán halálra röhögtük magunkat rajtuk.
Potemix, váh! Ilyet már lehet reklámozni főműsoridőben 12-es karikánál???? Igaz, a rádióban is állandóan ezt nyomatják. De minek? Mindegy, engem nem érint.
Bevallom, az unikornisos poén csak 3. ra esett le, broáf.
Na, azóta se néztem, még híreket se.

Netuddki. 2018.08.02. 18:41:10

@Rettegek mert ballib vagyok: Jajj, ne már! A narancstrollok azt a kamut akarják elhinteni, illetve mosakodni vele, hogy az EU-ban IS eltitkolják a híreket. Ugye nem baj ha ezt nem hiszem el egy tolvaj, hazugfideszes, narancskomcsi trollnak?

Netuddki. 2018.08.02. 18:43:30

@Netuddki.: Mellesleg, mit érdekel engem mit csinálnak az EU-ban? Magyarország fideszes maffia vezetése lop meg engem, próbál félrevezetni a saját, befizetett adómon, nem az EU-é.