Médianapló

Médianapló - Hirtelen lett-é a Hír TV ismét kormányfüggő?

2018. augusztus 02. 10:17 - Zöldi László

Simicska Lajost „elszabadult hajóágyúnak” titulálta Urbán Ágnes médiakutató ma reggel, az ATV-ban. Olyan üzletembernek, „akit az érzelmei vezérelnek”. Az úgynevezett G-napra utalt, 2015. február 6-ra, amidőn a Fidesz gazdasági háttérembere szakított miniszterelnök barátjával, és a média-portfólióját is kivonta az Orbán-kormány befolyási övezetéből.

A hasonlat szemléletes, amennyiben a tegnap visszafideszesített Hír TV-t a Simicska-féle médiabirodalom zászlóshajójának tekintjük. Igen ám, de ha az a fránya hajóágyú leszakad a kötelékeiről, akkor tartózkodási helyén, az alagsorban szinte kizárólag matróz-tüzéreket sodorhat magával. Tegnap azonban, a Hír TV visszavételekor a matrózok (műszaki munkatársak) többnyire sértetlenül maradtak a helyükön, az alagsori hajóágyú inkább a fedélzeten lévő admirálist, kormányost, tiszteket (vezérigazgatót, celeb műsorvezetőt, nélkülözhetetlen szerkesztőket) sodorta magával.

Nem sajnálom túlzottan őket. Tudták, hogy mire vállalkoztak, miért szegődtek egy kétes múltú üzletemberhez, miért vállalták a kockázatot. Politikával foglalkozó menedzserként, újságíróként épp azért kaptak milliós fizetést, hogy ha fordul a kocka, legyen miből megélniük. Annál inkább sajnálom a lassanként, fokozatosan, de folyamatosan szűkített nyilvánosságot, amelynek mértékéről nincs pontos számunk. A tegnap történtek új dimenzióban láttatják a média-túlsúlyról évek óta zajló vitát. Ama kormánypárt vélekedést korábban sem lehetett komolyan venni, hogy az államilag gleichschaltolt (egybehangolt) médiában 2010 után is „ballib” túlsúly lett volna.

Az ellenzéki oldalon szintén akadtak politikusok, közvélemény-hangadók, véleményvezérek, akik a nyilvánvaló kormányzati túlsúlyt valamilyen rejtélyes okból százalékosították. Az állami befolyást csökkentő G-nap után sem érték be 90 százaléknál kevesebbel, és voltak olyanok is, akik 92, 94, 95, sőt mint Molnár Gyula, az MSZP akkori elnöke, 97 százaléknyinak tartották a kormányzati térhódítást. A szocialista politikust érteni vélem. Ő sosem tagadta, hogy a Jobbikot szalonképesítő Hír TV-t ellenséges orgánumnak tekinti. Ezért aztán olyan nagyot mondott, hogy azt már ne lehessen túllicitálni.

A Hír TV tegnapi bekebelezése után kíváncsi volnék a kitalált számokkal előhozakodók véleményére. Vajon a Simicska-féle médiabirodalom visszavásárlása szerintük mennyit nyom a latban? A kormányzati túlsúlyról szólván túl vagyunk-e már a 100 százalékon?         

21 komment
süti beállítások módosítása