Médianapló

Médianapló - Melyik fél kapott több szavazatot április 8-án?

2018. augusztus 01. 11:13 - Zöldi László

Tegnap este azt mondta L. Simon László Fidesz-politikus az ATV-ben, hogy „A magyar választók többsége nekünk szavazott bizalmat.” Jócskán akadnak ezzel ellentétes vélemények is, a társadalmi többséget hangsúlyozó ellenzéki politikusokat azonban nem sorolom fel. Túl sokan vannak. A politikusok ugyanis hajlamosak a tények halmazából kiragadni egy-egy mozzanatot, hogy győztesnek érezhessék magukat.

Azért hozom szóba a választás utáni számháborút, mert Dénes Gábor rendező, akinek dokumentumfilmjeit nagyra tartom, a közösségi üzenőfalán szintén megjelentetett egy számítást. Kifejtette, hogy április 8-án szavazott 5695751 választópolgár, ebből a Fidesz-KDNP-re 2824551, az „ellenzékre” pedig 2870200 voksolt. „Ez az eredmény a világ egyetlen országában sem lehetne kétharmad” - fűzte hozzá. Ha ellenzék helyett azt írta volna, hogy a nem Fidesz-KDNP-re, vagy azt, hogy a többi pártra, akkor csak finomítanám a számokat. A kormánypártokra adott szavazatokat például a Kúria 4360-nal csökkentette, kiváltva ezzel Orbán Viktor nyilvános rosszallását. Maradt tehát 2820191 szavazó, ezzel kellene összehasonlítani az ellenzékre adott voksokat.

Márpedig az ellenzékbe csupán a Jobbik (1092669), az MSZP-Párbeszéd (688602), a Lehet Más a Politika (404425), a Demokratikus Koalíció (308068), a Momentum (175225), a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (99410) és az Együtt (37561) sorolható. 2799960 voksra tettek szert, vagyis a kormánypártok 20201 szavazattal nyerték meg az országgyűlési választást. Még szűkösebb lett volna a Fidesz-KDNP győzelme, mindössze 4561 szavazatnyi, ha a Munkáspárt 15640 voksát is az ellenzékhez adnánk. Csakhogy az elnöke, Thürmer Gyula megakadályozta ezt, amidőn 2018. május 6-án a FüHü.hu digitális felületén azt közölte, hogy „Nekünk semmi közünk nincs az ellenzéki pártokhoz.”

Most már csak a töredékpártok szavazataival kellene kezdeni valamit. 45773-at szedtek össze, amely többséget hozna ugyan az ellenzéknek, ehhez azonban a többséghez kéne sorolni a tucatnyi töredékpártot, amelyet kamunak vélünk, nem is ok nélkül. Eldöntendő, vajon a választási vesztesek továbbra is hivatkoznak-e a Fidesz teremtette kamupártok szavazatromboló hatására, vagy az ellenzékhez sorolják őket, hogy társadalmi többségnek érezhessék magukat. Maradnék inkább a fele-felénél, amelyből normális országban épp úgy nem következik a parlamenti kétharmad, mint az ellenzéki politikusok és Dénes Gábor rosszul kiszámolt „többségéből”.    

59 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://medianaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr2014155227

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2018.08.01. 11:27:28

europeanphalanx.blog.hu/2018/08/01/a_tobbseg_illuzioja
Ha már írtam róla egy posztot, akkor most csak annyit mondanék, hogy a MKKP nem kormányváltó, mert ők protest párt. Így a Fidesz-MKDP egyértelműen több szavazatot szerzett az ellenzékkel szemben, még a be nem jutott Momentum és az azóta feloszlott Együtt szavazatait is az ellenzékhez számolva. Másrészt a súlyozás a kezdetektől fogva a az ország irányíthatóságát szavatolta. Egy széthúzó ellenzék marakodása helyett, az egyértelműen legtöbb szavazatot kapott pártnak adja a kormányalakításhoz szükséges többséget. Az arányokon lehet vitatkozni, de ennek előnyeit csak a Momentum jellegű szélsőség tagadja. Senki nem akarja a néhány nyugati országban rendszeresen felütő elhúzódó (akár 6-12 hónapig) kormányalakításokat, kormányválságokat hazánkban látni.

Netuddki. 2018.08.01. 14:34:41

Elsimon eredeti szakmája szerint költő, nem matematikus. A fizikához se sok köze van, mert szerinte azért nem kell naperőmű mert éjjel nem süt a nap.
Nem volt érdekesebb téma? HírTV? Olgicska?

VT Man 2018.08.02. 18:05:19

"Maradnék inkább a fele-felénél, amelyből normális országban épp úgy nem következik a parlamenti kétharmad"

Na tessek, innen kell megtudnom, hogy Nagy Britannia nem normalis orszag.

baldoc 2018.08.02. 18:42:50

@megamovieboy:
Kedves Zöldi László:
Maguk hol voltak április 8.-án és 9.-én?
Olyan "események " zajlottak április 8.-án , amikre CSAK a választási csalás az egyetlen logikus magyarázat.
MIÉRT fogadják el a CSAK fideszes forrású végeredményt??
Nincs egyetlen a végeredményt HITELESÍTŐ külső, ellenzéki kontrollpont az NVI választási rendszerében.
Szóval hol voltak?

Zöldi László 2018.08.02. 19:08:00

@baldoc: 1. Nem értem a többes számot. Egyetlen pártnak sem vagyok tagja, a saját véleményemet fogalmazom meg, amelyet teljes névvel vállalok.
2. A Nemzeti Választási Iroda hivatalos számairól írtam egy bejegyzést. Ha érdekli a választási csalások ügye, miért nem ír róla? Szívesen olvasnám.
3. Kérdése egyébként indokolt, kár, hogy az ellenzéki pártok néhány nap után leszálltak róla Feltételezésem szerint azért, mert szervezettségükből csak arra telt, hogy a több mint 10 ezer szavazóhelyiségből csupán minden harmadikba voltak képesek ellenőrt küldeni. A többiben azt csináltak a szervezők, amit csak akartak. Talán még csaltak is, ehhez azonban az ellenzéki delegátusoknak kellett volna bizonyítékokat szerezni.

baldoc 2018.08.02. 19:30:29

@Zöldi László: Köszönöm gyors reagálását!
@megamovieboy: -nak is szólt az írásom, ezért használtam többes számot. Ő még nem reagált.
A csalás nem a választó körztetekben történt, bár ott is elkövettek mindent a fidesz javára.
A csalás INFORMATIKAI volt.
Teljesen más volt az IGAZI eredmény.
Nem 2/3-ot csaltak, hanem egyáltalán kormány alakítás sem lehetett volna a fidesznek.
Higgye el, elég irritálő így olvasni arról, hogy kinek volt több szavazata.

Nerevaryne 2018.08.02. 19:37:29

@baldoc: Semmi szükség nem volt választási csalásra, eleve nyert helyzetből indult a Fidesz, a választást nem veszíthette el, ez látszott a felméréseken is.

Választási csalást amúgy bekiabálni nagyon könnyű, megvalósítani viszont nemcsak rohadtul nehéz, de abszolút feleslegesen kockázatos is. Elég egyetlen kiszivárgás és a párt renoméja teljesen elszáll, az elkövetőt lecsukják, új választást kell kiírni ha kiderül, hogy szervezetten folyt. Nyert helyzetben lévő párt minek kockáztasson? És ki az a hülye aki börtönt kockáztat emiatt? Szavazatszámlálónak nem a hajléktalanokat szokták nominálni.

jobbdemokrata · www.jobbdemokrata.blog.hu 2018.08.02. 19:47:00

Amig ez es az ehhez hasonlo blogok, valamint az ellenzeki partok is jatsszak az idiotat "hogyan lehet ketharmad, 50%-nyi szavazattal?"-kerdessel, mikozben vegyes valasztasi rendszer van, addig csak maradjon a Fidesz-KDNP-kormany. Komolyan felhaborit az ilyen foku tudatlansag, ertetlenseg. Ha meg szandekosan tettetik magukat hulyenek, akkor meg aljasok is...

baldoc 2018.08.02. 19:52:05

@Nerevaryne: "Nyert helyzetben lévő párt minek kockáztasson?"
Ugye most nem a február 25.-i hódmezővásárhelyi katasztrofális fidesz vereségre gondolt??
Ott MINDENT bevetettek a fiúk. MINDENT.
Nyerő helyzet, ugyan!!??

easy mango 2018.08.02. 20:27:09

Az egyfordulós választás soha nem fogja tükrözni reálisan a választói akaratot. A fenti elemzésekből hiányzik azok jelentős száma, akik el sem mentek szavazni. Sokéves tapasztalat, hogy ezek nagyrésze teljes társadalmi, politikai apátiát mutató választók. Na őróluk is ki lehet jelenteni, hogy valószínűleg nem a jelenlegi rezsimet támogatják.
Röviden: 33% szavazott a fideszre, 34% szavazott nem a fideszre, 33% nem szavazott. Tehát összesen 67% nem a fideszre szavazott. Tekintsünk el az itt folyó etimológiai mágiától, hogy ellenzéki, nem ellenzéki (lásd Thürmer). Aki nem a kormánypárt(vagy szövetséges párt) színeiben indul, az ellene indul. Ez szerintem az ellen-zék, de lehet, hogy tévedek. Aztán majd, hogy parlamenti ellenzék is lesz-e belőle, az később kiderül.
Ilyen anomáliák a kétfordulós rendszerben nem fordulnak elő. Ezért is törölte el azt a fidesz.

rallus 2018.08.02. 20:31:11

Nincs két olyan tetszőleges szám, amiből egy elkötelezett ballib ne tudná kristálytiszta logikával levezetni a ballib oldal elsöprő többségét és a Fidesz holnapra várható csúfos bukását... Talán csak így van libidójuk.... Kárt nem okoznak és mivel veszélyességi küszöbérték alatt vannak, a kutyát sem zavarják.

easy mango 2018.08.02. 20:31:52

@jobbdemokrata: hm nem hiszem, hogy butaságra vall, amikor egy politikus irreális kijelentését valaki kiemeli és vitatémává teszi. Mindenféle rissz-rossz intézkedésre rámondani, hogy erre nekünk felhatalmazásunk van, az egyrészt valótlan állítás, másrészt erkölcstelen is. Jogi értelemben szinte mindenre van felhatalmazása a jelenlegi kormánynak. De vajon erkölcsi értelemben is?

easy mango 2018.08.02. 20:35:10

@rallus: szerintem senki nem bizonygatta a ballib többséget. Nincs is miért, nem hiszem, hogy az lenne most Magyarországon. Én legalábbis biztosan nem tettem ilyet. De hogy ez a választási rendszer nem tükrözi a választói akaratot, az biztos.

nick papagiorgo 2018.08.02. 21:36:34

Van egy választás, annak vannak szabályai. Ezekkel a szabályokkal az induláskor mindenki tisztában van, ha nem tetszik neki, ne tessék elindulni, utólag az "ennyi, de az voltaképp amannyi"-t emlegetni szánalmas.

Szintén szánalmas az "aki nem a fideszre szavazott az ránk szavazott"-ot emlegetni, mert nincs is definiálva, hogy ki az a "mi". A választásokon pártokra szavaznak, pl. az MSZP nem igazán emlegetheti, hogy pl. a Jobbik is "mi" vagyunk, vagy efféle. Aki a Jobbikra szavazott, az nem az MSZP-re szavazott, és a szavazatát éppúgy lehet úgy tekinteni, hogy az MSZP ellen szavazott, mint úgy, ahogy a Fidesz ellen szavazott. Mert mindkettő ellen szavazott.

A magyar választási törvény ismert, akkor is ismert volt, amikor a választások elkezdődtek. Van egyéni szavazás (jelzem, ha csak egyéni képviselők lennének, akkor a Fidesz kb 99%-ot szerzett volna), meg van listás. A Fidesz a listás szavazatokon is 49,27%-ot kapott, tehát nyugodtan mondhatjuk, hogy az ország fele kb fideszes (bármennyire is nem tetszik ez). Erre jöttek még az egyéni körzetek, ahol a 106-ból 91-et elvitt, ezzel össze is jött a kétharmad.

Egy Eu-parlamenti választáson a Fidesz kb 50%-ot kapna, illetve azóta már többet, mert a "győztes/vesztesek" azóta annyira leamortizálták magukat (kizárogattak, kettéoszlottak, stb), hogy azokra ma már a kutya se szavazna. Még az Apostol együttes "utólag már sopánkodni kár" c. számát küldeném minden érintettnek :)

Billy Hill 2018.08.02. 21:37:24

Aki otthon maradt, az akart egy új kormányt e helyett?

nick papagiorgo 2018.08.02. 21:47:51

@easy mango: erkölcsi értelemben HA van valakinek felhatalmazása bármire is, az a Fidesz. Tekintve, hogy ha többi pártot nézed, akkor azok egyénileg a Fidesz mellett eltörpülnek.
A "nekünk van nagyobb" meg nem ér semmit, mert beleszámít mindenki, az is, aki nem is az X pártra szavazott, sőt adott esetben az is, aki nem is szavazott. Azt ne mondd, hogy pl. az MSZP stb. többet kapott, mint a Fidesz, és - borzalom - a DK-s stb. szavazók nem számítanak MSZP-snek, tehát innentől senki se mondhatja, hogy nagyobb felhatalmazása van, mint a fidesznek. Ennyi :)

Ezt egyébként nem azért mondom, mert fideszes vagyok, hanem azért, mert rohadtul unom, hogy évtizede megbukott pártok évtizede megbukott politikusai hogyan próbálják megmagyarázni, hogy ők nem is vesztettek, hanem győztek, és hogy legközeleb is megint rájuk tessék szavazni - ésezzel elszívják a levegőt a tehetséges feltörekvőktől. Nekik meg Hofi kabaréját küldeném, miszerint "anyuka, én az érettségin nem buktam ám meg, cska az ötöshöz hiányzott még négy jegy".

easy mango 2018.08.02. 22:09:20

@nick papagiorgo: ó nem. Nem állítottam én olyat, hogy az mszp nyerte a választást. A blog azt vetette fel, hogy mire van felhatalmazása mire, mivel a választók többsége rájuk szavazott. Én erre reflektáltam hozzászólásaimmal, hogy ez nem így van. Az egyharmaduk szavazott rájuk. Egyharmaduk másra, egyharmaduk sehová. Ennyi.

A választási rendszer induláskori ismerése nem determinálja, hogy a rendszer igazságos. Az más szempontok alapján dől el. A fent említett szavazati arányok alapján viszont a parlamentben ennek ellenére 67% a fideszes, 33% az egyéb (ellenzék?) aránya. Hogy ezek szerint ez a választói akaratot tükrözi-e, vagy sem az eldöntendő kérdés.
Egyvalamit kijelenthetünk: a régebbi -kétfordulós- választási rendszer ezt az akaratot jobban leképezi.

nick papagiorgo 2018.08.02. 22:09:31

@easy mango:

elnézést, de a hotzzászólásodból látszik, hogy lövésed sincs az egészhez.

Ha van egy üzemi konyha és 33% akar rántotthúst, 34% egyebet (rántott sajtot, rántott tököt, pattiszont, bármit), 33% meg nem szavaz az nem azt jelenti, hogy 67% utálja a rántotthúst, hanem azt, hogy 33%-nak mindegy (bármit megeszik, nem érdekli). Tehát 66% megeszi a rántotthúst, ebből33 szereti is, a többinek mindegy. jó reggelt.

Ebből kihozni azt, hogy a "többség" a vega kaját akarja, elég szép teljesítmény, főleg úgy, hogy az a 34% (ami nem a többség, hanem csak egyharmad) is megoszlott a tök, pattiszon, sat és egyéb között , és lehet, hogy a tököt pl. enné, de a pattiszont már nem- a dolgok el se jutottak odáig, hogy a tök és pattiszon között kelljen választani. így születik az "igazából mi győztünk" legendája :)

Zöldi László 2018.08.02. 22:14:46

@easy mango: Az Ön állításával ellentétben a blog nem vetett föl, hogy a Fidesznek mire van felhatalmazása. Ha figyelmesebben olvasta volna a bejegyzést, észrevette volna, hogy amit a blognak tulajdonít, azt L. Simon László Fidesz-politikus vetette föl.

nick papagiorgo 2018.08.02. 22:16:48

@easy mango:

1. ha a rendszer nem demokratikus, akkor tessék nyafogni az EU-nál. Küldtek megfigyelőket (más is), minden rendben volt, a választást ők (is) legitimálták. Kicsit nehéz lenne most azzal jönni, hogy nem is, ezek szerint kb mindenki hülye :)

2. a kétfordulós rendszer kb arra jó, hogy a két forduló között lehessen "egyeztetni" magyarul ravaszkodni. Rávenni a szavazókat, hogy ne is rám szavazz, hanem másra, cserébe ők majd visszaszavaznak. Kb ennyi. Ennyi erővel kb 6 forduló is lehetne.

easy mango 2018.08.02. 22:23:44

@Billy Hill: nem Billy. Ők, ahogy írtam, politikai szempontból érdektelenek. Ha van is pártpreferenciájuk, az nem éri el azt az ingerküszöböt, hogy elmenjen szavazni. Nem támogatja a kormánypártot, de az ellenzékre is tojik. Úgyis nyer a fidesz, úgyis kikap az mszp.
Egyszerűen azt az állításomat helyeztem L.S.L. állításával szembe, hogy a választók egyharmada szavazott rájuk. Kétharmada meg nem.

nick papagiorgo 2018.08.02. 22:25:38

@Zöldi László:
L. Simonnak nézetem szerint abban mindenképp igaza van, hogy a választók többsége nekik szavazott bizalmat, max arról lehet vitatkozni, hogy ez egyszerű, minősített (50% feletti) vagy abszolút (66% feletti) többség.

Parlamenti szempontból abszolút (a Fidesznek 2/3-a van), praktikus nézetből minősített (a választók fele kb Fideszes, a maradék jó részének tökmindegy, meg vannak még ellenzékiek is...). Az ellenzék szerint meg egyszerű, tán még annyi sem (némelyek szerint ők győztek), csak ezzel az a "böki" hogy az ő ilyen irányú véleményük (úgy is mint sebkenegetés) nem érdekel senkit, és nem is hiszi el senki :)

easy mango 2018.08.02. 22:38:35

@nick papagiorgo: nem mondom én, hogy jogszerűtlen a választás. Érvényes -hatályos- törvények szabályozzák. Nem állítottam ilyet. Hogy ne lenne demokratikus, ilyet sem. Ismétlem, a kétfordulós választás jobban letükrözi a választói akaratot. Elmondom miért:

Az egyfordulóson indul Kormány Károly, meg 4 ellenzéki. Károly 8 éve körzete képviselője. A választók voksolnak, urna zár, megszámol...na, Kormány Károly kap 27%-ot, a második Ellenzék Elemér 18%-ot, a Libsi Luca 13%-ot, az uccsó kettő meg a többit. Károly bejutott. Kész. Straight road to heaven. Holott Károly munkájával választói a körzetből nem egyértelműen elégedettek, mert a többség valaki mást szeretne látni a helyén.

A kétfordulós ezzel szemben így ment: ha az első fordulóban Károly több, mint 50%-ot szerzett, akkor nemmvolt tovább, bejutott. Híveinek többsége őt akarja továbbra is. Nem kérdés, akár egy kihívója van, akár megoszlanak a vélemények, hogy ki üljön az országgyűlésben, ő többséget szerzett.
Viszont ha nem volt meg az egyértelmű fölény, akkor az elsők mentek tovább. Aki esetleg eddig nem ment el szavazni, az is talán aktiválta magát, hogy újra Kormány Károly legyen, esetleg átszavazott, Ellenzéki Elemért támogatta, de ő kihullott az első körben, és mindenképpen vàltást akar. Libsi Lucára szavaz.
Röviden: az egyfordulós faék egyszerű, a nagypártoknak kedvez, egyoldalú véleménnyilvánítást ad csak.
A kétfordulós összetettebb választói akarat kifejezésére alkalmas.
A politika meg olyan, hogy nem csak a fordulók között van tsiványkodás, hanem szetintem folyton.

easy mango 2018.08.02. 22:41:25

@easy mango: a “t” betű egy közepesen gyakori mássalhangzó a magyarban

TSandor Toth 2018.08.02. 22:41:31

A fent említett számsor a pártra leadott szavazatokra vonatkozik. Az egyéni választási körzetek számai viszont totális Fidesz-KDNP győzelmet mutattak.
Összefoglalva a meccset a Fidesz-KDNP nyerte de az ellenzék több szögletet rúgott.
Nem az a baj, hogy nem megy a matek az ellenzéki hívőknek, hanem, hogy hisznek annak a lusta, ostoba ellenzéknek. Azon kellene gondolkozni, hogy miért van az, hogy harmadszor is totális a vereség az ellenzéknek.
Talán mert kivétel nélkül balfékek vannak ellenzéki oldalon. Azért vannak ellenzékben mert oda valók.(vagy a történelem szemétdombjára)

easy mango 2018.08.02. 22:45:40

@TSandor Toth: biztos, hogy balfékek vannak az ellenzéki oldalon, ez látszik a folyamatos vereségből. Ráadásul a fidesz zsinóron rángatja sokukat.
De pont egy egyfordulós választásnál, L.Simonnak pont egy ilyen hülyeségre hivatkozni...

Zöldi László 2018.08.02. 22:47:04

@nick papagiorgo: A vita tárgya nem az volt, hogy L. Simonnak igaza van-e, hanem hogy az egyik kommentelő nekem tulajdonított egy állítást, amelyet csak idéztem. Az illetőnek azóta is nehezére esik elismerni, hogy olvasás közben figyelmetlen volt, pedig ez nem jellemhiba, csupán pontatlanság, amit álnéven igazán beismerhető.

Jakab.gipsz 2018.08.02. 22:48:44

@Zöldi László: T. László !

Az Ön által felsorakoztatott érvek alapján, a fejlett nyugati demokráciák valamennyi nép szavazási eredményét meglehetne, kérdőjelezni.

Ideje tudomásul venni, a Brexit az Brexit, a kétharmad az kétharmad. Ennyi. Ideje az intim pistáskodást befejezni, mert kontra produktív.

nick papagiorgo 2018.08.02. 22:52:04

@easy mango:
azt kell figyelembe venni, hogy a második fordulóban (pl. ha ketten jutnak tovább) akkor Libsi Luca (aki nem jutott be) szavazói nem azért szavaznak, mert bármire is van esélyük (mert Libsi már kiesett), hanem azért szavaznak Ellenzékire, hogy ne Kormány kerüljön hatalomra. Tehát, olyanra szavaznak, akit nem akarnak, csak ő a "kisebbik rossz". Ennyi erővel Béna Benedekre is szavaznának, ha ő lenne második . Nem hiszem, hogy ez valami marha demokratikus vagy esetleg jó lenne. A protestszavazás sosem jó.

De ezt egyébként kipróbálta az ellenzék számtalanszor (csak egy ellenzéki jelölt induljon) és nem jött be. Hódemzővásárhelyen bejött (egyszer) ebből azt a következtetést vonták le, hogy mindig be fog jönni, pedig Hódemzővásárhely -ha valakit - akkor a kormánypártiakat mozgósította, nem az ellenzéket. Azóta volt kb 10 szavazás, és egyszer sem jött be. Szerencsen pl. CSAK kormánypárti indult, és ő is összeszedett vagy 30%-ot, pedig nem is volt más induló, 1% iselég lett volna - ennek ellenére 30% ment el, csak azért, hogy a Fideszre szavazzonúgy, hogy a szavazásnak nem is volt tétje. Ennyire erős a Fidesz mozgósító ereje.

Ez az egész ellenzéki viselkedés értelmetlen. Taktikázás, ha ők így, akkor mi amúgy. Ahelyett, hogy hiteles pártokat és politikusokat indítanának. A Fideszt meg lehetne verni, mondjuk ahhoz nem Téeszelnök Józsit, Pártelnökbarátja Bélát meg ezeket kéne indjtani, hanem helyi hiteles, beágyazott embereket, akiknek el is hinnék, amit mond. Na ez a nehéz, ilyet találni. Plusz lenne, ha a pártok nem saját farktollaikat tépnék, mint a hattyú, stb.

easy mango 2018.08.02. 22:53:25

@nick papagiorgo: na én erre vetettem fel a kérdést, hogy jogi értelemben hivatkozhat, a választási szabályok szerint többségük van a parlamentben, de erkölcsi értelemben vajon hivatkozhat-e? A többség nem rá szavazott. Egyáltalán nem rá, vagy a fideszre, azaz nem hatalmazta fel semmivel.
Az, hogy a választók kisebb radikalizálható fele áll szemben a fragmentálható többséggel, az nem felhatalmazás. Legitim demokráciáról is csak akkor beszélhetünk, ha a nemzet egészét képviseli a kormány. Ami btw a megválasztott népképviselet által megválasztott vezetői képviselet...
Csak az nehéz persze. A demokrácia a legnehezebb politikai műfaj. Mindenkit képviselni?

Zöldi László 2018.08.02. 22:54:17

@Jakab.gipsz: Akkor összefoglalom a bejegyzés témáját. Az érvényes szavazatok fele-fele arányban oszlottak meg a kormánypártok és az ellenzéki pértok között, és az országgyűlési választást a Fidesz nyerte. Ebből azonban nem következik sem a Fidesz kétharmada, sem az ellenzék "társadalmi többsége".

easy mango 2018.08.02. 22:55:26

@nick papagiorgo: na igen. Az egész képletben az ellenzék, töketlen, súlytalan jelenléte még csavar ezen egyet.

nick papagiorgo 2018.08.02. 22:59:10

@Zöldi László: az embereket ismerve, gyanítom, erre sajnos hiába vár :) Kevesen szokták, még álnéven se (én mondjuk igen, de én amúgy is egy furcsa egyén vagyok ,ha csak a hozzám intézett kommenteket nézzük, voltam én már náci, kommunista, fideszes, zsidó, és még ki tudja mi, de legfőképp hülye .)
Majd meglátjuk :)

easy mango 2018.08.02. 23:01:58

@Jakab.gipsz: igen meg lehetne kérdőjelezni sok ország, helyhatóság, vállalat, szervezet, szakkör választási szokásait, rendszereit. Ez a bejegyzés is ezt tette részben. Sőt, ha szabad még egy kicsit bosszantani, én is ezt tettem...
Szerintem aki nem vet fel kérdéseket az nem is figyel. Hová is haladna a világ.

nick papagiorgo 2018.08.02. 23:05:05

@easy mango:
ezt már kifejtettem, hogy milyen értelemben hivatkozhat rá.
"Erkölcsi értelem"ről nem szeretek beszélni (mindenkinek mást jelent az erkölcs), de ha van valaki, aki hivatkozhat rá, akkor az a Fidesz. Tehát vagy ők, vagy senki. A "10%-ot se kaptunk ,de mi vagyunk a nemzet"-et felejtsük el :)

A Fidesz amúgy többször kifejtette, hogy 2/3-ot kapott, de a 3/3-ot akarja képviselni. Kérdés, ezt mennyire gondolják komolyan, de ennél keményebb erkölcsi horgonyunk nincs. Erről majd megint 4év múva lehet véleményt mondani.

Zöldi László 2018.08.02. 23:05:57

@easy mango: Engem nem bosszant, ha valaki figyelmetlenül olvas. Inkább szánakozom rajta, ha ez még álnéven se hajlandó elismerni.

TSandor Toth 2018.08.02. 23:09:37

@easy mango: Semmi jelentősége, hogy ki mit mond. A vereség az vereség. Ellenzéki oldalon kéne rájönni, hogy nem kéne ugyanazzal a kulccsal háromszor is próbálkozni mikor az már elsőre sem nyitotta a kormányzáshoz vezető ajtót. A legnagyobb baj, hogy az ellenzék miatt lesz egypártrendszer. Nem maradt hiteles ellenzéki vezető akiben hihetne a választópolgár. Hadházy, Kunhalmi, Vona, Széll, Gyugyó, Juhász, momentum .....NEMÁ!

5perc 2018.08.02. 23:10:31

Ha kizárólag a „A magyar választók többsége nekünk szavazott bizalmat.” kijelentést vesszük az biztosan nem igaz.

easy mango 2018.08.02. 23:13:49

@nick papagiorgo: nincs ezzel baj, csak nekem amikor L. Simon egy ilyen kilenclyukú műnemzeti hülyeséget mond, akkor kinyílik a bicska a zsebemben. Sajnos. Ez arra jó, hogy ha valami baromságot csinálnak, lehessen ezt mondogatni.

TSandor Toth 2018.08.02. 23:14:12

@easy mango: A többség rá szavazott! Nem kellett volna annyit hiányozni matek óráról és akkor értenéd.

easy mango 2018.08.02. 23:14:55

@TSandor Toth: egyet tudok csak érteni. A jelenlegi politikai helyzetért az ellenzék ugyanúgy felelős. Ez nem kérdés.

easy mango 2018.08.02. 23:15:47

@TSandor Toth: a többség nem rá szavazott. Kérlek bizonyítsd be állításod.

Lehetnék én is 2018.08.02. 23:16:10

T Zöldi Úr!

Hogy sikerült megoldanod, hogy még nem jött ordenáréságot hozzászólni senki?

Amúgy a témához.
Nem a Fidesz kapott sok szavazatot, hanem az egyes ellenzéki pártok keveset. Azt a bizonyos semleges 1/3-ot nem sikerül betakarni. A Fidesz nem görcsöl, minek,a jobbok megpróbálta nem sikerült, a ballibnek munkával járna - azt meg nem szeretik,, meg amúgy is óriási az elutasítottságuk.

Zöldi László 2018.08.02. 23:18:16

@Lehetnék én is: Én se értem, de azért ne biztassuk őket.

easy mango 2018.08.02. 23:18:42

@Zöldi László: tökéletesen tisztában vagyok vele, elnézést, ha valahol félreérthetően fogalmaztam!

nick papagiorgo 2018.08.02. 23:27:53

@easy mango: vedd észre, hogy a hülyeségen lovagolsz.
Azoknak, akik egyáltalán szavaztak, a többsége rá szavazott, azt talán még Te se állítod, hogy bárki más több szavazatot kapott, mint a Fidesz. Ez lehet nehéz neked elfogadni, ettől még ez van.

Azok, akik nem szavaztak, nem számítanak.

Azzals e lehet sok mindent kezdeni, hogy többen szavaztak "nem rá" mint rá", tekintve, hogy a "nem rá" szavazatok megoszlottak kb 10 egyéb párt között. Tehát kire szavaztak a legtöbben? A Fideszre. Lehet a sebeket nyalogatni, hogy "de a többség nem".... de ez egy szánalmas védekezés, továbbá senkit sem érdekel, lásd már be. További szép éjszakát.

easy mango 2018.08.02. 23:34:08

@nick papagiorgo: ok. A listáson 49,27%-ot szerzett. Tehát 50,73% nem rá szavazott.
Az egyéniben meg nézd meg milyen arányok voltak a győztes fideszes meg mondjuk a jobbikos jelölt között. Meg a többi helyen.
Erre mondom, hogy egy kétfordulóson necces lett volna. Nem véletlenül indul 8 kispárt minden körzetben. Egy vicc. 500 ajánlószelvénnyel. Tuti nem lépik át a parlamenti küszöböt. Na pl erre is jó a második forduló. A komolytalanokat (Thürmer - most tényleg?) kiszórja.

easy mango 2018.08.02. 23:36:26

Tök érdekes, hogy valamiért nem tűnik fel, hogy nem az ellenzéket védem.
A választási rendszert kritizálom, mert szerintem L. Simon állítása annak fényében bullshit. Elnézést a trágárságért!

Sir Gombóc 2018.08.03. 00:08:03

@nick papagiorgo: sokan hozták azt példának, hogy csak egyéni képviselő választás esetén a fidesznek még nagyobb arányú 90% feletti győzelme lett volna. Azonban ezt egyikük sem gondolta át. Igaz lenne ez, ha a parlament csak 106 fős lenne, de egy 199 fős egyéni körzete választás esetében már tolódnának az arányok, mivel nem ugyanaz lenne a körzetek kialakítása, jobban előjönne a szavazókörök eltérő eredménye (pl. a mi szavazókörünkben az ellenzék jelöltje kapta a legtöbb szavazatot). A szavazazási hajlandóság esetleges változását sem lehet kizárni.
Nyilván nem lett volna így sem ellenzéki győzelem, de az arányok nem következnek a jelenlegi eredményekből.

easy mango 2018.08.03. 01:14:23

@nick papagiorgo: az ország fele nem fideszes. Hogy egzaktak legyünk a választásra jogosultak közül 70% jelent meg. 69 egész valamennyi, de legyen hetven. Ennek 49%-a szavazott a fideszre, mint pártra. Az nagyon nem az ország fele kategória.
A választásra jogosultak száma alapján ez a magyarok harmada kb.

easy mango 2018.08.03. 01:26:42

Ebből 380.000 ezer a levélben szavazó, ami kétségtelenül a nemzet része, de nem tekinthető az ország fideszes részének, hiszen egy másik országban laknak.
Aztán vannak még úgy egymillióan akik nem jogosultak választani. Őket is illik képviselni, de ilyen értelemben rájuk hivatkozni...mi alapján?
Ezek a számok makacsok.

TSandor Toth 2018.08.03. 09:06:33

@easy mango: Az egyéni választókerületek jelöltjeire leadott szavazatokat is be kéne számolni és akkor megvan az eredmény. Az ellenzék csak a pártokra leadott szavazatokat számolja. Úgy egyébként az egyéni szavazatok értéke sokkal nagyobb (nálam) mert ott tudni lehet, hogy kire szavazol. Ha igazán komolyan vennénk a demokráciát azaz a népképviseletet akkor pártra nem is kéne szavazni, mert az, hogy pl.:MSZP vagy Fidesz stb. nem számonkérhető.
Számonkérhető az egyéni választókerületben mandátumot szerzett képviselő. Bár -teszem hozzá-nem túl sok választópolgár élt eddig a lehetőséggel, hogy a képviselőjének a fogadóóráján számonkérjen bármit is . Pedig úgy tűnik, hogy a demokrácia fenntartása érdekében-nekünk választópolgároknak- csak ez az egy út maradt a balfék ellenzék miatt.

easy mango 2018.08.03. 10:18:15

@TSandor Toth: igen, a gyakorlatban a számonkérhetőség, az elszámoltathatóság intézménye nem igazán gyakorolható a mindennapokban. Csak négyévente. Ezért értelmezem én úgy, hogy az egyéniben leadott 30-40% az nem egyértelmű felhatalmazás. Egyértelmű az, ha a körzeti választók többsége (50% +) szavaz rá. Akkor azt mondhatja, hogy a többség valóban őt akarta. Persze így az ellenzék sem mondhatja, hogy neki lenne többsége, mert ehhez meg kellett volna egyezni, visszalépni, közös jelöltet indítani stb.
Egyébként egyéniben érdekesek a győztes vs. második arányok:

www.valasztas.hu/1.-es-2.-helyen-allo-jeloltek-kozotti-szavazatkulonbseg

easy mango 2018.08.03. 10:27:15

Az usa-ban, valamelyik államban (utánanézek) alkalmaznak egy választási rendszert helyi, közigazgatási szavazáshoz. Nem csak egy jelöltet ikszelsz, hanem az első preferáltadat, majd azt, hogy kit látnál szívesen még, ha ő mégsem jut be és egy harmadikat is. Ha a jelenleg regnáló képviselő a fragmentált, változást akaró ellenzéknél sehol nincs a hármas listában, akármennyire 35% a tiszta támogatottsága, simán kiesik. A választók egyértelműen kifejezik, hogy őt nem akarják.
Valaki itt felvetette, hogy az ilyesmi az protest szavazás. A két rossz közül a kevésbé rosszat választja. Mi ezzel a baj? Két rossz közül miért kéne választanom a még rosszabbat? Egyébként is, Magyarországon mikor lehetett választani a szuperjó politikusok és a noegészjó politikusok közül?

TSandor Toth 2018.08.03. 11:45:33

@easy mango: A választás végeredménye teljesen egyértelmű. Az, hogy mit számolgatunk annak nincs semmi jelentősége. A lényeg az volt, hogy Orbán vagy Kunhalmi-Vona-Gyurcsány-Hadházy-Karácsony kormány lesz. Szerintem jobban jártunk így. Lehet szidni az Orbán kormányt de az látszik, hogy határozott, nagyrészt vállalható és főképp megvalósíthatónak tűnő programjuk volt/van. Az egész ellenzék ha konkrét kérdést tettek fel nekik mindig az "Európai megoldás"-t ismételgették. Melyik európai? A svéd ,a görög, a német netán az olasz esetleg a román megoldásra gondoltak? Valahogy így : emberek süllyed a hajó!! Ellenzék: OK mi az európai megoldást válasszuk. A k...va anyátokat! Tisztán kell látni a magyar emberek nem akarnak bevándorlást semmilyen formában. Amíg az ellenzék ezt nem tűzi a zászlajára addig remélem ellenzékiek is maradnak. De amúgy ellenzékinek lenni a legjobb, mert nincs felelősség, mondhatnak bármekkora sületlenséget, a pénzüket megkapják és még csak szavazniuk sem kell a képviselői "tiszteletdíj" megemelésére, mert megteszik azt a kormánypártok. Csak kibicelni kell, semmi más. Én úgy érzem Magyarország bajban lenne ha az ellenzék nyerte volna a választásokat. Nagyon nagy bajban.

easy mango 2018.08.03. 12:38:39

@TSandor Toth: értem az álláspontodat, mégha nem is értek minden pontjával egyet.
Boztos komoly felfordulás lett volna, ha nem a fidesz nyer. A szivárvány (nemolyan) kormányok nálunknál fejlettebb, politikailag korrekt rendszerekben is nehezen működik.
Vagy a kisebbségi kormányzás sem ideális. Láttunk erre példát nemrég Szlovákiában is.
Állításom az, hogy a cikkben idézet mondat téves. Továbbá: a választási rendszer rossz, az eredmény pedig nem arányos.
Hovatovább, ha arányos lenne, talán kifejlődhetne egy értelmes ellenzék is. Ha egyáltalán a kihívó politikai oldalról érkezik, nem társadalmi oldalról. Ahogyan a jobbik is szépen megerősödött. Először eu választáson szereztek mandátumot, majd egyre többet helyhatóságin, majd országgyűlésin is. A bejutás arányában jön az állami támogatás is.
Ma úgy, hogy se fóruma, se pénze, se erős, befolyásos, gazdasági/tudományos/stb. Potenciállal rendelkező támogatói sincsenek, egyetlen politikai formáció sem képes felépíteni magát. Sajnos. Az erős kihívok talán versenyre ösztönöznék a mindenkori hatalom képviselőit is.
Vagy nem mondhatnának ilyen sületlenségeket, mint L. Simon.

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2018.08.03. 23:47:27

@baldoc: Az informatikai rendszer nem módosítja, hanem továbbítja az eredményeket, tehát ott csalás nem volt, már csak azért sem, mert a szavazóköri jegyzőkönyvekből ez nagyon könyen kiderülne. Tehát, ha csalás történt volna, akkor a szavazókörökben levő majd' 50.000 delegált jelentős részének, mondjuk ötödének benne kellett volna lennie, ami 10.000 embert jelentene. Ez elképzelhetetlen. Másfelől nézve, a választási rendszer úgy lett kialakítva hogy észrevétlenül ne lehessen csalni, ezt nyugaton is elismerik. Ezért is fogadják el nyugaton az eredményt, mert tudják a választási csalás kizárható.
A nagy Fidesz győzelem okai között 3-4%-ban az állami propaganda által az urnákhoz szólított, addig soha nem szavazók a kétharmad megszerzését jelentették. Azonban a Fidesz kényelmes többsége nélkülük is meg lett volna. Az ellenzéket egyértelműen támogatta a Simicska Index.hu és a Soros 444.hu, meg a Heti Válasz, 168 óra, HVG, Hír TV, Magyar Nemzet stb. Csak éppen ezeknek a szavazz Orbán ellenen kívül semmi más mondanivalójuk nem volt. Ehhez képest a migránsozás egy fantasztikus dolog volt, amire ráadásul az ellenzék ostoba módon ráfutott. Ez egy olyan semmit nem kínáló ellenzék, ami ellen egy ékegyszerű migránskampány elegendő volt. Miért is szavaztak volna még többen a Gyurcsány-féle DK-ra, vagy a sunyi módon a Fidesz-nek játszó MSZP-re, vagy a Simicska-féle Jobbikra, vagy a érthetetlenül taktikázó LMP-re? Nincsen választás, mert ezek a pártok nem képviselnek semmit!