Médianapló

Médianapló - Ungár Péter örökségéből telik-e a vidéki sajtóra?

2018. július 31. 10:36 - Zöldi László

Furcsa fickó. Két fegyelmi ítélet között - az egyiket kapja, a másikat adja - hirdeti, hogy az ellenzék úgy viselkedik, mintha csak Budapestből állna az ország. Mondja mindezt az, aki némi öniróniával állítja magáról, hogy „Én egy rózsadombi gazdag úrifiú vagyok.” (Index.hu, 2018. június 11.) Most éppen irányítószámokat vásárol. Beszállt a szentgotthárdi portálba (9970.hu), és fáj a foga egy szombathelyire meg egy egrire is.Tegnapi székfoglalóban ezt fejtegette: „A vidéki sajtó eszköz és nem cél, de szerintem a legfontosabb eszköz.” (9970.hu, 2018. július 30.)

Hogy mennyire fontos, arról eltérnek a vélemények, én például fontosnak tartom, a felsőfoktól mégis ódzkodnék. Mindazonáltal hosszú idő után Ungár Péter az első országos politikus, aki érdemben beszél a vidéki sajtóról. Korábban egyetlen akadt a hazai mezőnyben, aki felfogta a helyi sajtó jelentőségét. Az akkor még szocialista, ám az MSZP-ben már nem ügyvezető alelnökként tevékenykedő, vagyis eszköz nélküli Csintalan Sándor. Szerinte „A nagy kiegyenlítő a médiaügyben a helyi sajtó lesz. Annál is inkább, mert a helyi ügyek nagyon láthatóak. És jó néhány olyan regionális lapról tudunk, amely nagyságrenddel több példányban jelenik meg, mint az ország fontos, vezető napilapjai.” (Dunaújvárosi Hírlap, 1998. január 21.)

Azóta több mint húsz év telt el, és Csintalan megjárta a Fideszt, jelenleg Simicska Lajos bizalmi embere, bár nem vettem észre, hogy az úgynevezett G-nap (2015. február 6.) után vidéki lapokat vásárolt volna a gazdája pénzéből. Ez a fejlemények fényében akár tragikai vétségnek is bizonyulhat. Most pedig feltűnt egy másik politikus furcsa családi háttérrel, néhány milliárdnyi vagyonnal, aki nemcsak felismerte a digitális sajtóban rejlő fővároson túli lehetőségeket, hanem tágítja is politikai közössége mozgásterét. A székfoglaló interjúban azt is mondta Ungár Péter, hogy ő nem pártsajtóban gondolkodik.

Megnéztem a szentgotthárdi portál irányultságát, és az a benyomásom, hogy igyekszik begyűjteni a mértékadó helyi véleményeket, lett légyen az fideszes, jobbikos, szocialista vagy lmp-s politikusé. Értem, hogy az LMP megvetné lábát a vidéki Magyarországon, ebben már előnyt is élvez a többi fővárosi kispárttal szemben. De azt tapasztaltam a legutóbbi három évtizedben, hogy ha egy pártember pénzt ad a szerkesztőségnek, akkor tartalmilag benyújtja a számlát.   

11 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://medianaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr2914152751

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Drizari 2018.08.01. 05:31:06

Hobo hiteles, Ungár Péter nem.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2018.08.01. 06:13:34

Szerintem nyomtassatok ki a zindexet es lovasfutarral hozzatok le a parasztnak.

Zöldi László 2018.08.01. 07:19:46

@Drizari: "Az lenne jó, ha minden pártnak lenne lapja." Ungár Péter (Index.hu, 2018.06.11.)

Cycmen 2018.08.01. 08:22:55

@Zöldi László:
"Az lenne jó, ha minden pártnak lenne lapja." Ungár Péter (Index.hu, 2018.06.11.)

Kinek és miért? És azok mandátumszám alapján jelennének meg?
A másik szempont az állandóan szajkózott függetlenség. Propagandalapokban gondolkodnak ismét?

Brigante · http://www.itthonrolszabadon.hu/ 2018.08.01. 09:00:21

Olvasva az Azonnali.hu-t nem gondolom, hogy pártsajtóra gondolt Ungár Péter. A saját oldala is osztja az LMP-t ha olyasmit csinál, mit nem kellene. Mindamellett, a fideszes és mszp-s médiafelületek nagysága miatt láthatóvá válik egy az eddigiektől eltérő vélemény szerintem áldásos hatással lesz a magyar társadalomra. Persze jó lenne független sajtó is (zárójelben kérdem : az Index független? Ez a blog független?)

Zöldi László 2018.08.01. 09:17:06

@Brigante: A blog olyannyira független, hogy április 8-án olyan pártra szavaztam, amelyben nincsenek politikusok.

nemecsekerno_007 2018.08.01. 09:31:56

Inkább valami innovációba fektetne vidéken, több értelme lenne. Az emlékezetes lakossági fórumra kell gondolni :) amikor végül a kocsmában kérdezték az embereket: mondjanak olyan problémákat amiben segíthetne a Momentum, de nem kell hozzá pénz. Amihez nem kell pénz azt mi is megoldjuk - válaszolták a "vidékiek" :) Szóval pénz kell, kapcsolatok, szervezőkészség meg leginkább is szándék, hogy nem egy X-edik szóf@só hírportált tolunk az emberek arcába.

Cycmen 2018.08.01. 09:42:33

@Zöldi László: A blog olyannyira független, hogy április 8-án olyan pártra szavaztam, amelyben nincsenek politikusok.

Nagy kaland, a legtöbb pártban nincsenek politikusok!Egyébként marha bölcs és felelősségteljes tett volt, mik ezek után az elvárásai?

szepipiktor 2018.08.01. 10:44:53

Ezt az írást nem értem.
Ugye egyrészt általánosítás, hogy egy támogató elvárja, hogy az ő képviselete történjen, másrészt érdekes lenne, ha egy náci alapú támogató a cionista propagandát türné el a pénzéért vagy fordítva, jobboldaliként a baloldali propagandát.
A sajtónak azonban üzletileg kellene magár eltartania magát, ez ma nálunk ismeretlen fogalom.
Az index, az origo vagy a 444 is "irányítás" alatt ál, ahogy a tévék is - hiszen még az rtlk sem tehjet meg bármit -, hiszen maga a reklámpiac is korlátozott és politikaiag irányított.
.
Én inkább arra lennék kiváncsi, hogy egy ilyen zürös hátterű pali miért élhet benne a politikában, miért van egy állítólag ellenzéki, neoliberális pártban? Miközben része a NER alapú gazdaságunknak, a háttere nem méregzöld vagy genderalapú, hanem minimum gazdasági-liberális.
És ezt a palit miért sztárolja folyamatosan a média, a portál- és blogtér? Netán ezt is "támogatja"?
Nekem hiteltelen fickó.

Zöldi László 2018.08.01. 11:26:44

@szepipiktor: Ön a "zűrös hátterű paliról" íratna, én más témát választottam. Van ilyen.