Médianapló

Médianapló - Van-e győzelem a média világában?

2018. július 30. 10:35 - Zöldi László

Barátom és kollégám vitatkozott velem, mondván: a múlt század hetvenes éveiben nem győzte le a tévé a rádiót. Csakugyan írtam ilyesmit tegnap, a Szepesi Györgyről szóló nekrológban, ám elmagyaráztam a vitapartnernek, hogy ez nem az én álláspontom. A múlt század hetvenes éveiben Szepesi érezte így, ezért kérte magát Bonnba, külföldi tudósítónak, új irányt szabva rádiós pályájának. A barátom most már azt firtatta, hogy akkor mi az álláspontom.

Abból indulok ki, hogy a média a nyilvánosság eszközrendszere. A megjelenés sorrendjében tartozik bele a sajtó, a rádió, a televízió és az internet. De nem mindig volt így. Kezdetben vala a sajtó, amelyet hagyományosnak nevezünk, akkoriban azonban nem volt értelme jelzőt biggyeszteni eléje. Aztán jött az első világháború után a rádió, amely a kortársak érzése szerint lassanként, fokozatosan a sajtó fölé nőtt, olyannyira, hogy a második világháborúig legyűrte a vetélytársát. Pedig csak kiegyenlítődés ment végbe. Nem véletlen, hogy angolszász nyelvterületen a szakemberek kerestek egy szót a két eszköz összehangolására, és egymás közt a média kifejezést használták.

A második világháború után jött lendületbe a televíziózás, és a múlt század hatvanas éveire (nálunk a hetvenesekre) mintha legyőzte volna a rádiót. Pedig csak kiegyenlítődés ment végbe a nyilvánosság tagolódó eszközrendszerében a sajtó, a rádió és a televízió között. Megosztoztak az emberek érdeklődésén. Nem véletlen, hogy az őket összefoglaló kifejezés, a média kiszabadult a szakmai karanténból, és egyre többen kezdték használni. Eközben egy új eszköz, az internet is kiszabadult a hadiipar szorításából, és visszakerült a civil életbe. A XX. század utolsó évtizedében terjedt el a világ fejlettebbik részében, nálunk fél évtizednyi fázáseltolódással. Manapság sokan vélik úgy, mintha legyűrte volna a televíziót, de inkább kiegyenlítődés ment végbe a médiában, a nyilvánosság immár négyféle eszköze között.

Így alakult ki a sajtó, a rádió, a televízió és a világháló feszültségekkel terhes együttműködése. Nem győzelemmel vagy vereséggel végződött, hanem a médiafogyasztókra tett hatás megosztásával. Az én értékrendszeremben például jól megférnek egymással. Várom az új, ötödik elemet, amely észrevétlenül bontakozik előttünk. Még nem tudjuk a nevét, de ígérem, hogy alkalomadtán besorolom a médiába. Feltalálói győzni szeretnének majd vele, és aligha sejtik, hogy „csak” kiegyenlítődésre számíthatnak.           

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://medianaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr4514150083

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Void Bunkoid 2018.07.31. 13:25:19

Azért ne felejtsük el, hogy _mindig_ a hallgatóság/közönség részéről az éppen legújabb, leggyorsabb médiába vetett bizalom a legnagyobb (jelen esetben az interneté, rengeteg olyan ember, aki már nem ugrik be lehúzós tévés hirdetéseknek, simán csőbe húzható internetes scamekkel).

Valamennyire kor szerint is eloszlik, pl az 50 év felettiek fő fogyasztott médiája még mindig a televízió, a 80 fölöttieké meglepő módon még mindig a rádió. Valamint pont ez a két korcsoport szokott még nyomtatott újságot venni/olvasni.

Igazából az internetnél "modernebb" dolgot elképzelni sem lehet - már a rádiók-tévék aranykorában is arról ment a nagy spekuláció, hogy majd egyszer eljön az, amikor bárki lehet újságíró meg műsorvezető, az internet pont ezt valósította meg, mindenki lehet egyszerre tartalomfogyasztó és tartalomgenerátor is.

Viszont az utóbbi előny sokszor visszaüt, a net széles elterjedésével, korlátlanságával, ellenőrizhetetlenségével bizony kimondhatjuk, hogy soha nem látott mennyiségben árasztja el a hülyeség a világot, önjelölt "szakemberek" tízmilliói osztogatnak balfaszságokat, amit százmilliók el is hisznek, és követnek.

Pont - bármennyire is sötétnek, disztópikusnak, 1984-szerűnek tűnik - azt jósolom a jövőre, hogy az internet maga egyre zártabbá, ellenőrzöttebbé, lektorálttá fog válni, és lehet hogy már a nem is olyan távoli jövőben konkrétan valamiféle "jogsihoz"/képzettséghez/végzettséghez/diplomához fogják kötni, hogy te (vagy én) megszólalhass rajta. Vagy akárcsak használhasd. Az utóbbi megvalósítására a legegyszerűbb "megoldás" a brutális forgalmi vagy előfizetési díjak megjelenése. Ugye volt is egy ilyesmi próbálkozás "internetadó" néven pár éve, elég hamar el is söpörte a népharag, no de nem mindig lesz ám ilyen szabadonjárkálósdi mindenhol, nem is olyan régen lett alaptörvénybe foglalva az a cikkely, ami alapján de facto krimnalizálható BÁRMILYEN tüntetés vagy tömeges véleménynyilvánítás...

Void Bunkoid 2018.07.31. 13:32:37

Sőt, az utolsó mondat annak a veszélyét is magában rejti, hogy a tüntetések eldurvulhatnak, hiszen az akármilyen tüntetők ha egyből bűnözők (sőt, mivel a szent és sérthetetlen alaptörvényt sértik meg szándékosan, egyenesen hazaárulók), akkor ott nem lesz udvarias méricskélés, meg sorfalállás, hanem egyből röpködni fognak a könnygázgránátok meg a gumilövedékek úgy, hogy 2006 kutyafasza lesz hozzá képest...