Médianapló

Médianapló - Mire kéne fordítani az ellenzéki politikusok többletjövedelmét?

2018. július 26. 10:39 - Zöldi László

Ritkán találkozunk, de gyakran hív föl. Szerinte nem érdemes az MSZP parlamenti képviselőitől várni a vidéki újságírók támogatását. A tegnap bejegyzésben ugyanis arról tűnődtem, hogy mi volna, ha az országgyűlési képviselők fizetésemeléséből a fejenkénti 200 ezer forintot összedobnák a szocialista politikusok, és életben tartanák a megyei sajtóból kirúgott újságírók által alapított online portálokat.

Kollégám szerint ez azért nem növelné az ellenzéki sajtó függetlenségét, mert a pártalapítvány hajlamos szívességeket kérni a támogatott szerkesztőségtől. A magyar sajtó támogatásra szoruló része jobban járna, ha az ellenzéki képviselők hoznák létre az úgynevezett Nemzeti Sajtóalapot. Azért fogadom el a baráti érvelést, mert a javaslat közelebb van a Skandináviában és Nyugat-Európában kikristályosodott médiafelfogáshoz. Ott nem pártalapítványok ítélik oda az értéket teremtő, de veszteséges médiumok anyagi támogatását.

A közös alapítványt „ökumenikus” profik működtetik, a támogatást pedig pártemberek helyett független, kikezdhetetlen tekintélyű közéleti személyiségek méricskélik. Van egy bizonyos arány, miszerint a kiadóhivatalnak meghatározott bevételt kötelező teljesítenie, hogy a null szaldóhoz, esetleg a szolid nyereséghez hiányzó pénzt kipótolhassa a bíráló bizottság. A hatalmi vetésforgóra alapozott polgári demokráciában így maradhat életben az ellenzéki sajtó, a nyilvánosság eszközrendszere így tehet eleget a sokoldalú tájékoztatás törvényben rögzített feltételeinek.

A 199 tagú magyar országgyűlésben 20 az MSZP-Párbeszéd szövetséghez tartozó politikusok száma, a nem kormánypárti képviselőké 65. Ha a tegnapi okfejtésem tetszene a többletjövedelmükről lemondó politikusoknak, akkor a pártalapítvány havonta 4, évente 48 millió forintot oszthatna szét. Ez kihúzná a csávából a pécsi, veszprémi és székesfehérvári alternatív szerkesztőséget, de nem föltétlenül teremtené meg az ellenzéki sajtó függetlenségét. Ha barátom és kollégám javaslatát fogadnák el az ellenzéki képviselők, akkor viszont havi 13, évente 156 millió forintot lehetne országszerte szétosztani az értékes tartalmat teremtő, de veszteséges szerkesztőségek között.

A másfél százmilliónyi támogatás össze se mérhető persze a kormányzati propagandára szánt évi 130 milliárd forinttal. Mégis az eddiginél több nyilvános felülettel kecsegtetné az ellenzéki politikusokat - ha már többletjövedelemmel áldotta meg őket az Isten.                

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://medianaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr3314142915

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Netuddki. 2018.07.27. 08:21:07

Újabb fingreszelés. SZVSZ nem fogják "ezek" a fizetésük negyedét odaadni senkinek. Vagy ha be kell fizetniük, akkor a döglődő maszop lélegeztetőgépen tartására fordítják.

Az ellenzéki sajtó meg egy elég tág gyűjtőfogalom, és látszik rajta a fidesz tematizáló törekvésének az "eredménye". A fidesz próbálja a közbeszédben a pártokat "kormánypártokra" és "ellenzékre" felosztani, ezzel is bevésve a plebs tudatába, hogy itt a fidesz-kdnp és az "ellenzék" között választhat. Pedig ez megint csak nettó hazugság. Főleg, hogy az úgynevezett ellenzéki pártok április 6.-a előtt megmutatták kiknek az érdekeit képviselik. A saját megélhetési "politikusaikét", ami gyakorlatilag egyenlő a tolvaj maffia érdekével, és nem azoknak az érdekeivel akik rühellik a tolvaj megélhetési politikusokat.

Netuddki. 2018.07.27. 08:29:51

Mondjuk nekem tök mindegy, hogy ki fizeti a "sajtót". Ami a lényeg lenne SZVSZ, hogy írjanak igazat, és a teljes igazságot közvetítsék, ne annak egy szeletét, ami előnyt jelent bárkinek is ha bizonyos részleteket elhallgatnak. A hazugság és az igazság elferdítése meg főbenjáró bűn legyen. Olyan nagy kérés ez?